Μήνυμα ενότητας από τον Σάντερς στο συνέδριο

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου των Δημοκρατικών ήταν ημέρα Μπέρνυ Σάντερς. Ο μέχρι πρότινος συνδιεκδικητής του χρίσματος γνώρισε την αποθέωση από το σύνολο των εκλεκτόρων οι οποίοι επί 6 περίπου λεπτά των επευφημούσαν συνεχώς.


Τους έκανε να φωνάξουν ακόμη μια φορά κατά της TTIP και της Wall Street, να υποστηρίξουν με πάθος την αύξηση του κατώτατου μισθού και την δωρεάν περίθαλψή, τους έκανε να δακρύσουν όταν τους είπε να μην απογοητεύονται που δεν κέρδισε το χρίσμα αλλά και να θυμώσουν όταν στήριξε με εμφατικό τρόπο την Χίλαρι Κλίντον.

«Ή τον Σάντερς ή κανέναν» – Όταν οι ψηφοφόροι θυμώνουν

Ο θυμός εναντίον της Χίλαρι είχε εκφραστεί ακόμα πιο άμεσα νωρίτερα σε ομιλία που είχε δώσει μόνο προς τους οπαδούς του. Εκεί οι ίδιοι του οι υποστηρικτές όταν τους ζήτησε να ψηφίσουν την Χίλαρι, αρνήθηκαν και εξέφρασαν τον θυμό και την απογοήτευση τους με γιουχαρίσματα ακόμα και προς τον ίδιο.
Ένα σημαντικό κομμάτι του στρατοπέδου του Σάντερς δεν έχει πειστεί και δεν θέλει (ακόμα) να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον. Οι αναλυτές δυσκολεύονται να υπολογίσουν πόσοι τελικά θα στηρίξουν την Κλίντον αλλά εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση αυτό το ποσοστό δεν ξεπερνά το 50%, υπενθυμίζοντας ότι οι ψηφοφόροι του Σάντερς αποτελούν μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Σάντερς κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 13 εκατομμύρια ψήφους.

Ο κίνδυνος Τραμπ ενώνει (;)

Είναι ξεκάθαρο πως οι οπαδοί του Σάντερς δεν θέλουν την Χίλαρι και πως όσοι τελικά θα την ψηφίσουν θα το κάνουν επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή, όπως παραδείγματος χάριν ο διάσημος σκηνοθέτης, και φανατικός υποστηρικτής του Σάντερς, Μαϊκλ Μουρ ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του, στο οποίο αναφέρει του 5 λόγους για τους οποίους θα κερδίσει ο Τραμπ, γράφει χαρακτηριστικά, «Η ψήφος της υπέρ του πολέμου στο Ιράκ με είχε κάνει να υποσχεθώ στον εαυτό μου ότι θα την ψηφίσω ποτέ ξανά. Μέχρι σήμερα δεν είχα σπάσει αυτή την υπόσχεση. Αλλά προκειμένου να εμποδίσω αυτόν τον πρωτόγονο και φασίστα να γίνει, συν τοις άλλοις, και επικεφαλής του στρατού μας (σ.σ ο πρόεδρος των Η.Π.Α. χρίζεται με την εκλογή του και ανώτατος επικεφαλής του στρατού της χώρας), θα αθετήσω την υπόσχεση αυτή.»
Οι ψηφοφόροι του Μπερνυ Σάντερς θεωρούν την Χίλαρι δεμένη με τα οικονομικά συμφέροντα της Wall Street και ως απόδειξη αυτού αναφέρουν πάντοτε τις ακριβοπληρωμένες ομιλίες της σε διάφορες εταιρίες του χρηματοοικονομικού τομέα και σε funds. Θεωρούν ότι δεν θα αντιταχθεί στις διεθνής εμπορικές συμφωνίες όπως η TTIP και η TPP και πως είναι αναξιόπιστη επικαλούμενοι το σκάνδαλο με τα email.

Δημοσκοπήσεις: Πέρασε μπροστά ο Τραμπ

Όμως ο κίνδυνος Τράμπ εκτιμάται ότι εν τέλει μπορεί να ενώσει το δημοκρατικό κόμμα και να παρακινήσει τους ψηφοφόρους του να πάνε έστω και με βαριά καρδιά να ψηφίσουν την Χίλαρι. Ο Σάντερς σήμερα δεν μπορούσε να είναι πιο εμφατικός ως προς αυτό. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μάλιστα δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να εντείνουν αυτό το αίσθημα του χρέους απέναντι στον επικίνδυνο, όπως τον χαρακτηρίζουν οι Δημοκρατικοί, Ντόναλντ Τράμπ ο οποίος φαίνεται όχι μόνο να έχει καλύψει την απόσταση που τον χώριζε από την Κλίντον αλλά να έχει πάρει και «κεφάλι».
Αποστολή: Νίκος Τσιμπίδας
Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...