«Η καλύτερη χρονιά» για τις χελώνες Caretta caretta

Φωλιές σε αριθμό-ρεκόρ έχουν καταμετρηθεί στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στη Ζάκυνθο.
 Η παραγωγικότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας χαρακτηρίζεται το 2016 ως προς τον αριθμό φωλιών της χελώνας Caretta caretta στη Ζάκυνθο.

Περισσότερες από 500 φωλιές έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου
από τον Φορέα Διαχείρισης του πάρκου σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Αρχέλλων.

Σιγά τα αβγά...

Με τόσα πολλά αβγά κρυμμένα στην άμμο, παραθεριστές και υπεύθυνοι καταστημάτων πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα μην τα καταστρέψουν.

«Το γεγονός αυτό, εκτός από τα ευχάριστα συναισθήματα που προκαλεί σε όλους μας για την επιβίωση του προστατευόμενου είδους της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, δημιουργεί παράλληλα και την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στις δραστηριότητες τόσο των επισκεπτών στις παραλίες ωοτοκίας και στο θαλάσσιο χώρο του Θαλάσσιου Πάρκου, όσο και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Η αναγνώριση της Ζακύνθου ως «νησί της θαλάσσιας χελώνας», συνεχίζει η ανακοίνωση, «όχι μόνο δεν δυσχεραίνει, αλλά τουναντίον ευνοεί την τουριστική ανάπτυξη του νησιού».

Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

To 2014, πάντως, η Ελλάδα είχε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ύπαρξη παράνομης χωματερής εντός του εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου, ενώ φέτος τον Φεβρουάριο η γενική εισαγγελέας του ευρωδικαστηρίου εισηγήθηκε εκ νέου την καταδίκη της Ελλάδας για τη μη προστασία του κόλπου της Κυπαρισσίας στη δυτική Πελοπόννησο, ο οποίος θεωρείται ο σημαντικότερος τόπος αναπαραγωγής του απειλούμενου είδους.

Στην περιοχή επιτράπηκε τα τελευταία χρόνια η ανέγερση κατοικιών, τα φώτα των μπαρ δεν περιορίστηκαν, και οι ομπρέλες που καταστρέφουν τα θαμμένα αβγά συνεχίζουν να ενοικιάζονται στις παραλίες της περιοχής.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...