Πλωτήρες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τα κύματα στο λιμάνι του Ηρακλείου - Το μεγάλο πείραμα!

 Κι αν η θάλασσα είναι η νέα ... πηγή ενέργειας σε ένα πλανήτη που οι φυσικοί πόροι στερεύουν; Κάποιοι το πίστεψαν και το σχεδίασαν και το πείραμα ξεκίνησε ήδη. Στο λιμάνι του Ηρακλείου μία γερμανική εταιρία τοποθέτησε πλωτήρες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με τις κινήσεις των κυμάτων.


Το σύστημα της νεοσύστατης γερμανικής εταιρείας SINN Power περιλαμβάνει έναν μεγάλο,κόκκινο πλωτήρα ο οποίος ανεβοκατεβαίνει καθώς δέχεται τα κύματα και κινεί ένα έμβολο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.


Σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να ηλεκτροδοτηθούν όλες οι εγκαταστάσεις του λιμανιού από την παραγόμενη ενέργεια. Αν το πείραμα πετύχει θα επεκταθεί με προσθήκη νέων πλωτήρων και η ιδέα θα γίνει διεθνώς εκμεταλλεύσιμη.
Έρχεται η ... κυματική ενέργεια - Η καινοτομία των Σουηδών που αλλάζει το ενεργειακό τοπίο


















Το ενεργειακό θεωρείται καιρό τώρα από τα σημαντικότερα ζητήματα που καλείται να λύσει ο πλανήτης Γη. Και οι προσπάθειες έχουν στραφεί σε πολλές κατευθύνσεις. Έτσι η κυματική ενέργεια που για χρόνια θεωρείτο αναξιόπιστη και δαπανηρή ... επανεξετάζεται.


Την κατάσταση αυτή φιλοδοξεί να αλλάξει μία σουηδική εταιρεία με έναν σημειακό απορροφητή, κοινώς έναν σημαντήρα (buoy), που επιτυγχάνει εντυπωσιακά υψηλή αποδοτικότητα.
Ένας μόνο σημαντήρας έχει ισχύ 250 Κιλοβάτ μπορεί να παραγάγει ηλεκτρική ενέργεια επαρκή για την ηλεκτροδότηση 200 νοικοκυριών, οπότε οι δυνατότητες ενός ολόκληρου πάρκου είναι προφανείς.


Με πλάτος επτά μέτρα, ο σημειακός απορροφητής της CorPower είναι μικρότερος συγκριτικά με αντίστοιχες συσκευές. Η CorPower υποστηρίζει ότι τέτοια συστήματα κυματικής ενέργειας θα μπορούσαν να καλύψουν το 20% των παγκόσμιων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια με τη δύναμη του νερού των ωκεανών.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...