Οι Άραβες, οι Τυνήσιοι, οι Γαλάζιοι και οι Κόκκινοι στη μάχη της Forthnet

Το παζλ των μετόχων, οι κρυφές συμμαχίες και το δάνειο που θα κρίνει τη μάχη της συνδρομητικής TV την ώρα που οι συνδρομητές λιγοστεύουν…
Από τον γρίφο των εξελίξεων περί τη Forthnet θα κριθεί η μάχη της συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς σε επίπεδο συνδρομητών η NOVA και ο ΟΤΕ TV δείχνουν πλέον να …
κουράζονται, έχοντας φτάσει σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Έτσι, εκ των πραγμάτων, το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Forthnet θα αποβεί καθοριστικό και για τον τρόπο με τον οποίο η εισηγμένη θα «ζήσει» την επόμενη ημέρα.
Εδώ και αρκετούς μήνες κορυφαία στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών μιλούσαν για επικείμενο «κορεσμό» της αγοράς της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, που αν και ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την Ευρώπη, δείχνει την περίοδο αυτή να μην έχει άλλο «αέρα». Το καλοκαίρι οι προβλέψεις τους επιβεβαιώθηκαν καθώς και οι δύο όμιλοι συνδρομητικής ΤV έδειξαν φρενάρισμα στις επιδόσεις τους.
Στο τέλος Ιουνίου ο ΟΤΕ TV δήλωσε 459.000 συνδρομητές (από 458.000 τον Μάρτιο), δηλαδή σε ένα τρίμηνο «έγραψε» μόλις 1.000 νέους πελάτες αντί των 10.000 το μήνα που κέρδιζε την προηγούμενη διετία. Από την πλευρά της η NOVA, που είχε ανακοινώσει 495.000 πελάτες στο κλείσιμο του 2015 (η εταιρεία δεν βγάζει στοιχεία τριμήνου) ανακοίνωσε τον Ιούνιο 460.200 συνδρομητές. Και αυτή δηλαδή κατάφερε να κλείσει κάτι περισσότερο από 1.000 συνδρομές σε ένα εξάμηνο.
Και για τους δύο παίκτες οι επιδόσεις δεν είναι βέβαια αξιοζήλευτες και οφείλονται σε μια σειρά λόγων:
Πρώτος, είναι ο κορεσμός της αγοράς. Δηλαδή έλλειψη των νοικοκυριών, που δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης ενδιαφέρονται να πάρουν πακέτα συνδρομητικής τηλεόρασης.
Δεύτερος, είναι η επιβολή του επιπλέον φόρου συνδρομητικής τηλεόρασης που κατέστησε ακριβότερα τα κανάλια αποτρέποντας νέους συνδρομητές. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο οι λογαριασμοί επιβαρύνονται με 10% τέλος. Κατά την εφαρμογή του νόμου, όμως, προέκυψε πως ο επιβαρυμένος με το 10% λογαριασμός επιβαρύνεται ακολούθως και με τον ΦΠΑ που 24% με συνέπεια ο λογαριασμός να ανεβαίνει σημαντικά.
Για την Forthnet/NOVA, ωστόσο το φρενάρισμα δεν είναι κάτι το νέο, καθώς η εισηγμένη δυσκολεύεται εδώ και αρκετούς μήνες να προσελκύσει δυναμικά νέους πελάτες, λόγω των οικονομικών της προβλημάτων. Τα προβλήματα αυτά, πέραν το λογιστικών εμπορίων και των χρεών, επέτρεψαν την αλματώδη επέκταση του OTE TV την τελευταία διετία, ενώ είχαν και σαν συνέπεια την απώλεια του Champions League και άλλων σημαντικών σειρών και μεταδόσεων.
Πρόσφατα η συμφωνία της Forthnet με τις πιστώτριες τράπεζες για την έκδοση ομολογιακού δανείου που θα χρησιμοποιηθεί εν μέρει για την κάλυψη των μεγάλων υποχρεώσεων, έβαλε φρένο στην καθοδική πορεία και επέτρεψε στη διοίκηση να κινηθεί εκ νέου με προσφορές και νέα πακέτα υπηρεσιών όπως ο εμπλουτισμός των υπηρεσιών on demand και η ανανέωση της συνεργασίας με την Columbia και την Odeon.
Η επόμενη ημέρα όμως θα κριθεί σε κάθε περίπτωση από την εξέλιξη στο ομολογιακό δάνειο των 100 εκατ. ευρώ που θα κρίνει και την ιδιοκτησία του ομίλου. Εν αναμονή του ενημερωτικού δελτίου για την έκδοση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (μέσα στο Σεπτέμβριο), εξελίξεις υπάρχουν και στο μέτωπο των ιδιοκτητών, που θα πρέπει να βάλουν και το «ρευστό» για την κάλυψή του εάν θέλουν να διατηρήσουν τα ποσοστά τους.
Ο μέχρι πρότινος μεγαλομέτοχος του εισηγμένου ομίλου, η Emirates Telecommunications (EIT) από το Ντουμπάι, δεν πούλησε το μερίδιό της (45%) στη Wind και τη Vodafone από τους οποίους είχε προσφορά αλλά κινήθηκε διαφορετικά. Μεταβίβασε το 20,6% της Forthnet στη Massar Investments, τo επενδυτικό όχημα του Άραβα δισεκατομμυριούχου Αμπντουλ Αζίζ αλ Γκουρχέρ, από το Ντουμπάι, ενώ το 22,6% παραμένει στην Tunisie Telecom, μετά την εξαγορά της μαλτέζικης εταιρείας τηλεπικοινωνιών Go η οποία και κατείχε το ποσοστό αυτό μέσω της εμπλοκής της ΕΙΤ στην Τυνησιακή εταιρεία. Η αγορά θεωρεί ότι παρά τις εξελίξεις, μεταξύ των κατόχων των δύο πακέτων υπάρχει επικοινωνία, ενώ η παρουσία του ντουμπαιανού δισεκατομμυριούχου μπορεί να αποβεί καθοριστική για τις εξελίξεις.
Μέχρι να αποδειχθεί αυτό μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet παραμένει η Wind, με 33% (η οποία όμως δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ) και η Vodafone με 6,5%. Και οι δύο ελέγχουν σχεδόν το 40% της εισηγμένης, ενώ εκτός από την πρόταση εξαγοράς, έχουν και μια μεταξύ τους συμφωνία option για «μοιρασιά» του ποσοστού, μετά από εκχώρηση πακέτου 13,25% του ποσοστού της Wind στη Forthnet, προς τη Vodafone.
Οι δύο εταιρείες κινητής ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον έλεγχο της Forthnet προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε τηλεοπτικό περιεχόμενο που είναι το κύριο συστατικό των πακέτων υπηρεσιών quad play (κινητή, σταθερή, data, TV) και το οποίο προσφέρει σήμερα μόνο ο ΟΤΕ. Και οι δύο παίκτες, τους τελευταίους μήνες, λόγω των εξελίξεων αποφεύγουν να δείξουν την «ζέση» τους για τη Forthnet αναφέροντας σε επίσημες δηλώσεις ότι είναι ένα plan B. Οι πληροφορίες όμως, επιμένουν ότι και οι δύο θα κινηθούν για την απόκτησή της, εάν τα πράγματα δεν είναι απαγορευτικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...