Ψάχνουν τον χαμένο θησαυρό από τις ‘ιερές μπίζνες’ των Φαρσάλων

Το αστρονομικό ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ κατηγορούνται ότι «εξαφάνισαν» δύο ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, μαζί με τέσσερις εφοριακούς.

Σύμφωνα με το βούλευμα το οποίο παραπέμπει σε δίκη τους κατηγορουμένους, τα λεφτά «έκαναν φτερά» χάρη σε ένα... ιερό μπλάνκο που κάθε μήνα προσέθετε ή αφαιρούσε κατά το δοκούν ψηφία, κυρίως μηδενικά, από τις
μισθοδοτικές καταστάσεις της εκκλησιαστικής περιφέρειας Φαρσάλων για την οποία ήταν υπεύθυνοι οι ιερείς.
Στη συνέχεια οι λίστες υποβάλλονταν στην αρμόδια ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να εκταμιευθούν από τα δημόσια ταμεία ποσά-μαμούθ. Στη σχετική δικογραφία αναφέρεται ότι από το έτος 2005 μέχρι και το 2012 υποβλήθηκαν 104 αλλοιωμένες-παραποιημένες μισθοδοτικές καταστάσεις, έως και επίδομα αδείας, που αφορούσαν μισθούς 47 ιερέων.
Αλλάζοντας τους ονομαστικούς μισθούς, οι ιερείς με τους εφοριακούς υπεξαίρεσαν από το ελληνικό Δημόσιο συνολικό ποσό ύψους 3.801.800,50 ευρώ!
Ο έλεγχος των αρμόδιων υπηρεσιών έδειξε ότι οι κατηγορούμενοι έσβηναν με μπλάνκο το κανονικό ποσό μισθοδοσίας και ενέγραφαν το νέο ποσό.
Αλλοίωση
Σε άλλες περιπτώσεις προσέθεταν έναν άσο μπροστά από το ποσό, μετατρέποντας αυτομάτως τις μερικές χιλιάδες ευρώ σε δεκάδες. «Από τον έλεγχο των παραπάνω μισθοδοτικών καταστάσεων προέκυψε ότι υποβλήθηκαν με αλλοιώσεις-παραβάσεις (οι οποίες έγιναν είτε με μπλάνκο, σβήσιμο δηλαδή του παλαιού και εγγραφή νέου ποσού, είτε με προσθήκη του αριθμού 1 πριν από το αναγραφόμενο ποσό) στα αναγραφόμενα τελικά ποσά στο σύνολο αποδοχών και στο καθαρό πληρωτέο στους δικαιούχους και έτσι επιτεύχθηκε η είσπραξη, για τους μήνες από Ιανουάριο έως και Ιούνιο 2012, επιπλέον συνολικού ποσού 490.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί ζημιά Δημοσίου ιδιαίτερης βαρύτητας» αναφέρεται στο βούλευμα.
Οι κακουργηματικού χαρακτήρα ενέργειες των δύο ιερέων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ο μεγάλος έλεγχος με αναδρομική ισχύ, που έφθασε μέχρι το 2004. Ωστόσο για το επίμαχο εξάμηνο σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία, με αποτέλεσμα οι δύο ιερείς να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Το δικαστήριο τους επέβαλε ποινές 18 και 6 ετών, όμως οι Αρχές ακόμα αναζητούν τον «χαμένο θησαυρό» των 3,8 εκατ. ευρώ. «Διά της επιμελούς αποκρύψεως σε άγνωστο μέρος, ενώ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τον τόπο όπου τα χρήματα αυτά είναι κρυμμένα ή τοποθετημένα, καθώς και με ποιο τρόπο διέθεσαν, διακίνησαν ή έκαναν χρήση της περιουσίας αυτής, αποκρύπτοντας και καθιστώντας με τον τρόπο αυτό άγνωστα στις Αρχές τα στοιχεία αυτά και μη δυνάμενα να εντοπιστούν τα παράνομα προϊόντα των βασικών εγκλημάτων τους, γεγονός που άλλωστε πέτυχαν, αφού οι αρμόδιες Αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τα υπεξαιρεθέντα χρήματα (...) Από την όλη συμπεριφορά τους σαφώς προκύπτει η πρόθεσή τους να αποκρύψουν και να εκμεταλλευτούν για ίδιον όφελος τα υπεξαιρεθέντα από αυτούς χρήματα» αναφέρεται στη δικογραφία, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι τα χρήματα είναι κρυμμένα ή θαμμένα σε άγνωστη τοποθεσία.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», στη δίκη οι διάλογοι των ιερέων με την έδρα του δικαστηρίου ήταν απολαυστικοί. «Φοβόμουν να αντιδράσω» κατέθεσε κατά την απολογία του ο ιερέας, για να πάρει την απάντηση ότι «ήσασταν συνεργός, όμως (...) Γιατί παίρνατε αμοιβή αφού ξέρατε πως γίνεται κομπίνα;». «Μετάνιωσα (...) Οταν ήθελα να μιλήσω με απειλούσαν» απολογήθηκε ο ιερέας, για να πάρει την αποστομωτική απάντηση: «Η μαφία ήταν; Εφοριακοί λέτε πως ήταν»...
Οι δύο ιερείς, που αναμένεται να δικαστούν και για τη μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης 3,8 εκατ. ευρώ με συγκατηγορούμενους τέσσερις εφοριακούς (η δίκη αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο), βρίσκονται ήδη στις φυλακές για να εκτίσουν τις ποινές από το πρώτο δικαστήριο. Η αποκάλυψη της «κομπίνας» που είχε στηθεί με τους εφοριακούς και τους ιερείς έγινε χάρη στην παρατηρητικότητα ενός υπαλλήλου ΔΟΥ, ο οποίος αντελήφθη τις μισθοδοτικές διαφορές μεταξύ δύο εκκλησιαστικών περιφερειών, που όμως είχαν την ίδια δύναμη ιερέων. Το «κόλπο» ξεκίνησε το 2004, μετά τη συνταξιοδότηση τριών ιερέων εκκλησιαστικής περιφέρειας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος, που συνέχισαν να εμφανίζονται κανονικά στις λίστες μισθοδοσίας.
Το «λάθος»
Περίπου 8.500 ευρώ εισρέουν στα ταμεία της περιφέρειας Φαρσάλων, χωρίς κανένας να τα αναζητήσει. Τότε ήταν που ο ένας ιερέας και βασικός κατηγορούμενος κατάλαβε ότι δεν γίνεται διασταύρωση των στοιχείων. Μάλιστα στο βούλευμα αναφέρεται ότι το «λάθος» έγινε αντιληπτό το 2012, έπειτα από σχετικό έλεγχο της οικονομικής επιθεωρήτριας.
Πλησιάζει ακόμη έναν ιερέα, αρχιερατικό επίτροπο, με τον οποίο συμφωνούν να αλλοιώνουν τις μισθοδοτικές καταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως που στη συνέχεια υποβαλλόντουσαν στη ΔΟΥ.
Αντιλαμβάνονται ότι για να μη γίνουν αντιληπτές οι κινήσεις τους πρέπει να έχουν συνεργό μέσα από την αρμόδια Εφορία.
Ο προϊστάμενος της Εφορίας συμφωνεί -όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα- να κάνει τα στραβά μάτια στις παραποιημένες λίστες.
Τρία άτομα ακόμα, υπάλληλοι της Εφορίας, δέχονται να γίνουν κοινωνοί του «ιερού εγχειρήματος» και έτσι από το 2005 τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο.
«Ο Χ., όντας ευφυής, αντελήφθη ότι πάντοτε θα ελλόχευε ο κίνδυνος να γίνει αντιληπτή η αλλοίωση των καταστάσεων, κυρίως από τους υπαλλήλους του Τμήματος Εξόδων της ΔΟΥ» αναφέρεται στο βούλευμα.
Οι συνολικά έξι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες υπάλληλοι της Εφορίας, κατηγορούνται για: πλαστογραφία από κοινού κατ’ εξακολούθηση με σκοπούμενο συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημιά του Δημοσίου που υπερβαίνει το ποσό των 73, 120 και 150 χιλιάδων ευρώ. Υπεξαίρεση από κοινού κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και άμεση συνδρομή σε χρήση πλαστών εγγράφων.
Τους πρόδωσαν οι λογαριασμοί
Η «αγαστή» συνεργασία και ο έλεγχος της επιθεωρήτριας
Η «συνεργασία» των δύο ιερέων με τους εφοριακούς συνεχίστηκε απροβλημάτιστα μέχρι και το 2012, όταν και άλλαξε ο τρόπος καταβολής μισθοδοσίας. Τα προηγούμενα χρόνια επτά ιερείς συνέτασσαν τις καταστάσεις μισθοδοσίας και τις υπέβαλλαν στον βασικό κατηγορούμενο, που είχε την ευθύνη να εισπράττει τους μισθούς των κληρικών.
Επιταγές και μετρητά
Στη συνέχεια ένα αντίγραφο με τους σωστούς μισθούς παρέμενε στη Μητρόπολη και ένα αλλοιωμένο υποβαλλόταν στην Εφορία. Με τους εφοριακούς να είναι στο «κόλπο», εκδίδονταν τα αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης από το ταμείο της ΔΟΥ, από το οποίο εισπραττόταν, είτε με επιταγή της ΔΟΥ είτε με μετρητά, από τους δύο ιερείς-κατηγορούμενους η μισθοδοσία των κληρικών της εκκλησιαστικής περιφέρειας της οποίας ήταν υπεύθυνοι. Από το 2012 άλλαξε ο τρόπος καταβολής και τα χρήματα καταβάλλονταν σε τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλιώτιδος, με αποτέλεσμα να μπει φρένο στο «φαγοπότι» των ιερέων.
Επειτα από έλεγχο της οικονομικής επιθεωρήτριας προέκυψε ότι από τον Μάιο του 2012 έπαψε η καταβολή μισθοδοσίας κληρικών να γίνεται με επιταγές ή μετρητά στα χέρια και πλέον γινόταν εύκολα αντιληπτή η αντιπαραβολή μισθοδοτικών καταστάσεων μεταξύ των εκκλησιαστικών περιφερειών της Ιεράς Μητρόπολης και θα μπορούσε να αποκαλυφθεί η υπεξαίρεση των 3,8 εκατ. ευρώ. Στη δικογραφία μνημονεύεται πλήθος εφοριακών που άσκησαν πλημμελείς ελέγχους στις εκταμιεύσεις των ποσών που δίνονταν ως μισθοί κληρικών συγκεκριμένης εκκλησιαστικής περιφέρειας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, ωστόσο δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος τους.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
bidelas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...