Γαλλικές Εκλογές: Η αναμέτρηση της κάλπης και τα προφίλ των 11 υποψηφίων

Οι Γάλλοι σήμερα καλούνται στις κάλπες για να ψηφίσουν τον 25ο Πρόεδρο της χώρας σε μια κρίσιμη στιγμή όχι μόνο για το μέλλον της Γαλλίας αλλά όλης της Ευρώπης.
Οι υποψήφιοι οι οποίοι αναμετρώνται στον πρώτο γύρο είναι ασυνήθιστα πολλοί, συγκεκριμένα 11.
Οι πολιτικές γραμμές ποικίλουν, ωστόσο προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας -και μετά την απόφαση για Brexit- αυξήθηκαν οι φωνές υπέρ του Frexit.

Μόνο δύο θα προκριθούν στον επόμενο γύρο που θα γίνει στις 7 Μαΐου. Όλα τα προγνωστικά πάντως δείχνουν τον κεντρώο Μακρόν, πρώην υπουργό Οικονομίας, να περνά στη δεύτερη φάση.

..
Ας δούμε αναλυτικά τα προφίλ όλων των υποψηφίων.

Εμμανουέλ Μακρόν/Κεντρικό Σύνθημα: «Η Γαλλία πρέπει να είναι μια ευκαιρία για όλους»

πηγή: Reuters

Ο Εμανουέλ Μακρόν γεννήθηκε στην Αμιένη. Σπούδασε φιλοσοφία στη Ναντέρ, έκανε μάστερ στις Δημόσιες Σχέσεις και το 2004 αποφοίτησε και από την Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Εργάστηκε ως εισηγητής στην επιτροπή για τη βελτίωση της γαλλικής ανάπτυξης, το 2008 όμως αποχώρησε καθώς δέχτηκε μια δελεαστική πρόταση από μεγάλη τράπεζα για να αναλάβει υψηλόβαθμη θέση.
Η ενασχόληση του με την πολιτική το 2012 τον οδήγησε στα Ηλύσια Πεδία όπου και διετέλεσε αναπληρωτής γενικός γραμματέας στο πλευρό του Προέδρου Ολάντ.
Toν Αύγουστο του 2014 διορίστηκε υπουργός Οικονομίας, Βιομηχανίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας στη δεύτερη κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, στην οποία προώθησε μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων.
Είχε όμως πιο φιλόδοξα σχέδια για τον εαυτό του έτσι τον Αύγουστο του 2016 παραιτήθηκε από υπουργός και λίγους μήνες μετά έθεσε υποψηφιότητα για την θέση του Προέδρου μέσα από το κίνημ του «Εμπρός».
«Πιστεύω στη Γαλλία. Την αγαπώ» λέει απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του.
Πολλοί τον θεωρούν χαρισματικό. Οι πολίτες τον αγκάλιασαν παρότι δεν έχει μακρά πορεία στην πολιτική. Κατάφερε να γεμίζει τα στάδια στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις και να κερδίσει την αγάπη των ΜΜΕ.
Το κοινωνικό του συμβόλαιο με τον λαό όπως λέει έχει 6 κεφάλαια και αυτά αφορούν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, την αγορά εργασίας, την ανανέωση την δημοκρατίας, τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας.
Στις προκλήσεις που δέχτηκε από οπαδούς του μέσω διαδικτύου δεν δίστασε να απαντήσει με πράξεις…
Το ότι είναι φρέσκο πρόσωπο στην πολιτική μπορεί να τον κάνει ελκυστικό στους ψηφοφόρους όμως οι πολιτικοί του αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι η αχίλλειος πτέρνα του καθώς δεν έχει εμπειρία.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν γοητεύει μόνο τα πλήθη αλλά και τον γυναικείο πληθυσμό.
Ήταν 15 ετών (γεννημένος 21/12/1977) όταν σαγήνευσε τη φιλόλογό του, Μπριζίτ Τρονιέ.
Η ιστορία τους άρχισε το 1992. Εκείνη, καθηγήτρια στο Λύκειο La Providence της Αμιένης, είχε αναλάβει να ανεβάσει μια θεατρική παράσταση. Μεταξύ των μαθητών που ήθελαν να συμμετάσχουν ήταν και ο έφηβος Μακρόν.
Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος -coup de foudre όπως λένε οι Γάλλοι.
πηγή: Reuters
Η Μπριζίτ Τρονιέ ήταν τότε 39 ετών (γεννημένη 13/4/1953) παντρεμένη με τρία παιδιά.
Ο αντισυμβατικός τους έρωτας προκάλεσε αντιδράσεις, με πρώτες αυτές των γονιών του Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι αποφάσισαν να απομακρύνουν τον γιο τους από τη φιλόλογο και να τον γράψουν σε σχολείο του Παρισιού.
πηγή:Reuters
Έγινε όμως αυτό που κανείς δεν περίμενε. Ο άγουρος έρωτας τους εξελίχθηκε σε μοναδική ιστορία αγάπης. Απ' την στιγμή που ο Μακρόν ενηλικιώθηκε το ζευγάρι άρχισε να κυκλοφορεί επισήμως και το 2007 ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου.
Οι δυο τους μέχρι σήμερα δηλώνουν ερωτευμένοι ενώ όσοι είναι κοντά στον Μακρόν υποστηρίζουν ότι την συμβουλεύεται αν όχι για όλα τουλάχιστον για τα περισσότερα.

Μαρίν Λεπέν/Κεντρικό Σύνθημα: «Στο όνομα των πολιτών»

πηγή:Reuters
Ουδείς γνωρίζει αν η Μαρίν Λεπέν καταφέρει να κόψει πρώτη το νήμα της προεδρικής κούρσας.
Αυτό όμως που σίγουρα ξέρουν όλοι είναι ότι έχει καταφέρει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Το 2011 διαδέχθηκε τον πατέρα της και ανέλαβε την ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο».
«Θα είμαι η πρόεδρος η οποία θα προστατεύει τους Γάλλους.»
Από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι η Γαλλία ανήκει στους Γάλλους και βγάζει πύρινους λόγους κατά της μετανάστευσης και των μεταναστών.
«Θεωρώ ότι η μετανάστευση είναι ένα δράμα για την πατρίδα μας»
Το δυνατό της σημείο είναι οι ανοικτές συγκεντρώσεις. Οι δηλώσεις της για μια «καθαρόαιμη» γαλλική δημοκρατία κάνει πλήθος κόσμου να συρρέει σε στάδια και πλατείες για να την ακούσει από κοντά.
Ταυτόχρονα η παρουσία της «πυροδοτεί» πλήθος αντιδράσεων. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες και επεισόδια προηγούνται ή ακολουθούν κάθε εκδήλωση της. 
Για να προσεγγίσει τους νέους χρησιμοποίησε τα social media και δεν δίστασε ακόμη και να τραγουδήσει μετά από παράκληση νεαρής υποστηρίκτριας της.
Οι θέσεις της Μαρίν Λεπέν χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια. Αξιώνει, όπως οι Βρετανοί, δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε., θέλει να αυξήσει τις κοινωνικές παροχές, αλλά μόνο για τους Γάλλους, να εντείνει την αστυνόμευση και να αποχωρήσει η χώρα από το ΝΑΤΟ.

Φρανσουά Φιγιόν/Κεντρικό Σύνθημα: «Θέληση για την Γαλλία» 

πηγή: Reuters
Τον Νοέμβριο του 2016 ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Φιγιόν, έλαβε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές.
Μεταξύ άλλων τάσσεται κατά των αμβλώσεων, μιλά για ενίσχυση της αστυνόμευσης με σκοπό την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, θέλει να μειώσει δραστικά τις θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, να καταργήσει τα κοινωνικά επιδόματα, όπως και το 35ωρο και να το αντικαταστήσει με 39 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας για το δημόσιο και 48 για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
«Θα αγωνιστώ ακατάπαυστα κατά της τρομοκρατίας και του ισλαμικού ολοκληρωτισμού.»
Μάλιστα του αρέσει να ενισχύει τον πατριωτισμό του ακροατηρίου του με δηλώσεις όπως αυτή στο tweet που ακολουθεί
«Εμείς οι Γάλλοι έχουμε πάντα ραντεβού με την Ιστορία»
Γεννήθηκε στην περιοχή Σαρτρ και ήταν ο νεότερος βουλευτής στο κοινοβούλιο όταν εξελέγη για πρώτη φορά πριν από 36 χρόνια.
Φυσικά και το δικό του επικοινωνιακό επιτελείο τον συμβούλευσε να επικοινωνήσει με τους ψηφοφόρους του μέσω του διαδικτύου. Έτσι μέσω μιας ανάρτησης κάλεσε όσους ήθελαν να του στείλουν ερωτήσεις κι εκείνος να απαντήσει με βίντεο.
Έχει διατελέσει Υπουργός Εργασίας και Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.
Όλα αυτά τα χρόνια παρά τα αξιώματα που είχε διατήρησε χαμηλό προφίλ.
Η εικόνα όμως του μαχητή κατά της διαφθοράς και του θρησκευόμενου καθολικού που είχε φτιάξει με πολύ κόπο επί δεκαετίες ράγισε τον περασμένο Ιανουάριο όταν το σατιρικό εβδομαδιαίο έντυπο Le Canard Enchaîné έγραψε ότι η σύζυγός του Πενέλοπι είχε λάβει ως αμοιβή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μια εργασία που ουσιαστικά δεν πραγματοποιούσε και η οποία περιελάμβανε την παροχή υπηρεσιών επί σειρά ετών ως κοινοβουλευτική του βοηθός.
Ακολούθησε η αποκάλυψη ότι προσέλαβε ως δικηγόρους δύο από τα παιδιά του το διάστημα 2005-2007 που ήταν γερουσιαστής.
Ο Φιγιόν από φαβορί είδε τα ποσοστά του να κατρακυλούν με γοργούς ρυθμούς σε όλες τις δημοσκοπήσεις. 
Παρά τις πιέσεις που δέχτηκε για να παραιτηθεί εκείνος αρνήθηκε δηλώνοντας ότι οι κατηγορίες δεν έχουν βάση.

Ζαν-Λικ Μελανσόν/Κεντρικό Σύνθημα: «Η Γαλλία του λαού» 

πηγή:Reuters
Ο Μελανσόν εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2009 έπειτα από τρεις δεκαετίες για να ακολουθήσει μια πιο σκληρή μορφή σοσιαλισμού.
Με το κίνημα που φέρει το όνομα «Ανυπότακτη Γαλλία» και με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος κατέβηκε στην κούρσα για τον προεδρικό θώκο.
Μεταξύ άλλων θέλει να κρατικοποιήσει τα αεροδρόμια, τις τράπεζες, να επιβάλει πάρα πολύ υψηλούς φόρους (συγκεκριμένα 90%) σε όσους δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 400.000 ευρώ ετησίως, να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., να αποσύρει την χώρα από το ΝΑΤΟ και να επενδύσει στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Το πρόγραμμά του προβλέπει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
Αντί για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, προτείνει εναλλακτικές μορφές συνεργασίας.
Με περιοδείες σε όλη την χώρα, με ανοικτές συγκεντρώσεις, αλλά και μέσω διαδικτύου επικοινωνούσε με τους ψηφοφόρους του σε όλη την προεκλογική εκστρατεία.
Ο γεννημένος στο Μαρόκο Ζαν-Λικ Μελανσόν εντάχθηκε στην αριστερά από τα άγουρα του χρόνια. Συμμετείχε ενεργά στα γεγονότα του Μάη του '68 και μέχρι σήμερα δηλώνει θαυμαστής του εκλιπόντα ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

Μπενουά Αμόν/Κεντρικό Σύνθημα: «Ελάτε να κάνουμε την καρδιά της Γαλλίας να χτυπήσει δυνατά» 


πηγή:Reuters
Στα 49 του χρόνια καλείται να συνασπίσει μια αριστερά πολλών συνιστωσών. Μόνο έτσι ο Μπενουά Αμόν το πρόσωπο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα καταφέρει να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Μπορεί κανείς να τον χαρακτηρίσει ως τον άνθρωπο των εκπλήξεων.
Ουδείς περίμενε να θέσει υποψηφιότητα στην κούρσα αυτή.
Είναι μεθοδικός και «διαβάζει» τα τρωτά σημεία των αντιπάλων του εντός και εκτός κόμματος.
Κατάφερε να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον πρώην Πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς –φαβορί για πολλούς- με τον οποίο είχε συγκρουστεί στο παρελθόν. Τον Αύγουστο του 2014 ξάφνιασε με την απόφασή του να παραιτηθεί από Υπουργός Παιδείας, εκφράζοντας έτσι δημόσια την αντίθεση του με την πολιτική Βαλς.
Από την ηλικία των 20 ετών ήταν πρόεδρος των ευρωπαϊκής νεολαίας των Σοσιαλιστών.
Το διάστημα 2008-2012 είχε την θέση του εκπροσώπου τύπου της παράταξης.
Απέκτησε υπουργικό θώκο για πρώτη φορά το 2012 όταν στην Κυβέρνηση του Ζαν-Μαρκ Ερό ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου Κοινωνικής Οικονομίας κι Αλληλεγγύης.
Η προεκλογική του εκστρατεία κινήθηκε σε τρεις άξονες:
1. Στις περιοδείες ανά την χώρα και σε συναντήσεις με διάφορες κοινωνικές ομάδες.
2. Στις εμφανίσεις στην τηλεόραση.
3. Και στη δύναμη της τεχνολογίας καθώς στην εκπνοή της κούρσας του προς την προεδρία συνομίλησε με νέους μέσω του διαδικτύου.
Επικριτικός για τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα στην χώρα, υποστηρίζει ότι ήρθε η ώρα να ακουστούν οι πολίτες.
«Η Γαλλική πολιτική είναι άρρωστη γιατί την ακούμε να μιλάει πολύ. Αυτό που είναι σημαντικό για εμένα είναι να σας ακούσουμε.»

Ναταλί Αρτό/Κεντρικό Σύνθημα: «Να ακουστούν οι εργαζόμενοι»

πηγή:Reuters
Είναι εκπαιδευτικός με ειδίκευση στην οικονομία και τη διαχείριση. Κατεβαίνει στην προεδρική κούρσα ως υποψήφια του τροτσκιστικού κόμματος «Εργατική Πάλη».
«Όλες οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν» λέει μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα της.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κενό που έχει αφήσει η απουσία επίσημου υποψηφίου του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. 

Φρανσουά Ασελινό/Κεντρικό Σύνθημα: «Η ψήφος μας μπορεί να αλλάξει την πορεία της ιστορίας της Γαλλίας»

πηγή: Reuters
Αυτή την χρονιά κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Συγκέντρωσε 500 υπογραφές κι έτσι μπόρεσε να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος σε αντίθεση με το 2012 που είχε μαζέψει μόλις 17 υπογραφές.
Είναι πρώην επιθεωρητής Οικονομικών και πιστεύει ότι το καλό της χώρας είναι μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Μην παρασύρεστε από τις δημοσκοπήσεις. Η χρήσιμη ψήφος είναι μια μάταιη ψήφος. Ψηφίστε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις σας!»

Ζαν Λασάλ/Κεντρικό Σύνθημα: «Ενας βοσκός στο Elysée»

πηγή:Reuters
Ο πρώην κτηνοτρόφος που έγινε δήμαρχος ενός μικρού χωριού στα Ατλαντικά Πυρηναία και τώρα είναι υποψήφιος για την Προεδρία.
Ο Ζαν Λασαλ είναι 61 ετών και υπήρξε στενός συνεργάτης του Φρανσουά Μπαΐρού, κεντροδεξιού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2012.
Το πρόγραμμα του εστιάζει στις αγροτικές περιοχές και στο ρόλο τους στο διοικητική διάρθρωση του κράτους.
Στις 7 Μαρτίου του 2006 ο Λασάλ δεν δίστασε να αρχίσει απεργία πείνας η οποία διήρκεσε 39 ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο ζητούσε να διατηρηθούν 150 θέσεις εργασίας σε ένα εργοστάσιο βαφής μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας που βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του, κοντά στο Accous στο Vallée d'Aspe. 

Νικολά Ντιπόν-Ενιάν/Κεντρικό Σύνθημα: «Γάλλοι ξαναπάρτε την εξουσία!»

πηγή: Reuters
Ακόμη ένας υποψήφιος, ο οποίος καλεί τους Γάλλους να βγουν από το ευρώ.
Προτείνει τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επιτρέπει σε κάθε χώρα μέλος να έχει το δικό της εθνικό της νόμισμα, να ελέγχει τα σύνορα, τον προϋπολογισμό και τη νομοθεσία της.
Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν ηγείται του κινήματος Όρθια Γαλλία (Debout la France)

Φιλίπ Πουτού/Κεντρικό Σύνθημα: «Οι καπιταλιστές να πληρώσουν την κρίση»


πηγή: Reuters
Ο 50χρονος Φιλίπ Πουτού είναι υποψήφιος για δεύτερη φορά με το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (Nouveau Parti anticapitaliste).
Ήταν εργάτης και συνδικαλιστής επί σειρά ετών. Έγινε γνωστός από τη μάχη του για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο της Ford στο οποίο εργαζόταν.
Το πρόγραμμα του προβλέπει αφενός τη μείωση των ωρών εργασίας σε 32 ώρες και σε 30 ώρες για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αφετέρου αύξηση του βασικού μισθού σε 1.700 ευρώ καθαρά και αύξηση 300 ευρώ σε όλους τους υπόλοιπους μισθούς.

Ζακ Σεμινάντ/Κεντρικό Σύνθημα: «Να απελευθερωθούμε από την οικονομική κατοχή»


πηγή: Reuters
Είναι ο γηραιότερος όλων των υποψηφίων. Πρώην δημόσιος υπάλληλος ο οποίος ίδρυσε το κόμμα «Αλληλεγγύη και πρόοδος» (Solidarité et progrès) το 1996 και υποστηρίζει ότι ο μόνος δρόμος για την Γαλλία είναι η έξοδος τόσο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από το ΝΑΤΟ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...