Βαρουφάκης: Η ΕΕ θα κάνει στη Βρετανία αυτό που έκανε στην Ελλάδα το 2015

«Αν η εμπειρία μου μπορεί να προσφέρει κάτι, τότε ακολουθούν δύο απογοητευτικά χρόνια» «Να αιτηθεί το Λονδίνο μία συμφωνία όπως αυτή της Νορβηγίας, με μία μεταβατική περίοδο και να ενδυναμωθεί το επόμενο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία μίας μακροχρόνιας σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ»
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε άρθρο του στη βρετανική Mirror, αναφέρθηκε στις επικείμενες διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, τονίζοντας ότι «η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιθυμεί να αποφύγει το ενδεχόμενο ήττας στα χέρια των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αποφασισμένοι να κάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό που έκαναν στην Ελλάδα το 2015».

Κάνοντας μία εκτίμηση της κατάστασης, ο Βαρουφάκης σημείωσε για τη βρετανίδα πρωθυπουργό ότι «ορθώς, κρατά στα χέρια της μία πραγματική απειλή. Το πρόβλημα είναι ότι ίσως να μην έχει υπολογίσει σωστά ποια είναι η βέλτιστη στρατηγική για εκείνη.
Καθιστώντας το «σκληρό Brexit» προεπιλεγμένη επιλογή για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η κυρία Μέι έχει εξασφαλίσει την αξιοπιστία της.
Ωστόσο, μία αξιόπιστη απειλή μπορεί και πάλι να προκαλέσει ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Το μεγαλύτερο λάθος στους υπολογισμούς του Λονδίνου θα ήταν να υποτεθεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται για τα οικονομικά συμφέροντα του μπλοκ».
Στη συνέχεια, ο πρώην ΥΠΟΙΚ επιτέθηκε κατά της ΕΕ, κάνοντας μία αναδρομή στις δικές του διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, προτείνοντας παράλληλα στη Βρετανία και μία στρατηγική.
«Καθώς διαπραγματευόμουν το ελληνικό χρέος στην ΕΕ μαζί τους, συνειδητοποίησα με τρόπο πως πολύ λίγο νοιάζονταν για να πάρουν πίσω τα ίδια τους τα χρήματα και πολύ περισσότερο τους ενδιέφερε να στηρίξουν τις θέσεις τους σε παιχνίδια που παίζουν μεταξύ τους-ακόμη και αν θυσιάζονταν μεγάλα οικονομικά κέρδη. Η κυρία Μέι θα έρθει σύντομα αντιμέτωπη με αυτή τη νοοτροπία στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι. Αν η εμπειρία μου μπορεί να προσφέρει κάτι, τότε ακολουθούν δύο απογοητευτικά χρόνια.
Θα έρθουν αντιμέτωποι με την αγαπημένη τακτική της ΕΕ, η οποία θα καταλήξει σε ένα παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών. Τίποτα καλό για τη Βρετανία και για την ΕΕ, δεν θα βγει από αυτή τη διαδικασία. Γι αυτό, θα ήθελα να προτείνω μία στρατηγική που θα στερήσει από τις Βρυξέλλες κάθε περιθώριο ελιγμού. Δηλαδή, να αιτηθεί το Λονδίνο μία συμφωνία όπως αυτή της Νορβηγίας, με μία μεταβατική περίοδο-κάτι που δεν μπορούν να αρνηθούν-και να ενδυναμωθεί το επόμενο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία μίας μακροχρόνιας σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ».
πηγ
Δημοσίευση σχολίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...