Ασάνζ: Δεν ξεχνώ και δεν συγχωρώ

Η έρευνα σε βάρος του ιδρυτή των WikiLeaks για βιασμό μπήκε στο αρχείο, ανακοίνωσε η σουηδική εισαγγελία. Διαβάστε το μήνυμα του Ασάνζ για τη δικαστική απόφαση και την τοποθέτηση της Βρετανίδας πρωθυπυργού Τερέζα Μέι για το ενδεχόμενο σύλληψής του (Pic)
Η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα πως βάζει στο αρχείο την έρευνα για βιασμό σε βάρος του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ,
κλείνοντας μια δικαστική υπόθεση που διαρκεί από το 2010.
Ωστόσο η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Reuters, πως ο Ασάνζ θα συλληφθεί αν βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. «Η εισαγγελέας Μαριάνε Νάι αποφάσισε να βάλει στο αρχείο την έρευνα σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό», αναφέρει η εισαγγελία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η εισαγγελία διευκρινίζει πως θα αιτιολογήσει την απόφαση σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στη Στοκχόλμη. Ο επίλογος αυτός είναι μια νίκη για τον 45χρονο Αυστραλό, ο οποίος ανέκαθεν αρνούνταν τις κατηγορίες που είχε διατυπώσει σε βάρος του τον Αύγουστο του 2010 μια 30χρονη Σουηδή.
Ο ιδρυτής των WikiLeaks σχολίασε την απόφαση της σουηδικής εισαγγελίας καθώς και την επταετή δικαστική διαμάχη με μια συγκινησιακά φορτισμένη ανάρτησή του στο Twitter: "Κρατούμενος επί επτά χρόνια, ενώ τα παιδιά μου μεγαλώνουν και το όνομά μου διασύρεται. Δεν ξεχνώ ούτε συγχωρώ" έγραψε μεταξύ άλλων.

  Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ έχει καταφύγει από το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ελπίζοντας να διαφύγει από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει σε βάρος του η Σουηδία. Ο Ασάνζ καταγγέλλει έναν ελιγμό με στόχο να εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με δίωξη για τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.
Τον Νοέμβριο, έπειτα από πολλές διαδικαστικές περιπλοκές, είχε καταθέσει στο Λονδίνο σε έναν εισαγγελέα από τον Ισημερινό παρουσία Σουηδών δικαστικών. Και είχε επαναλάβει πως είναι εντελώς αθώος, καθώς οι σεξουαλικές σχέσεις με την μηνύτρια ήταν κατ' αυτόν συναινετικές.

Υποχρεωμένη στη σύλληψη δηλώνει η Βρετανία

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα συλληφθεί αν εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, παρόλο που Σουηδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα ότι βάζουν στο αρχείο την προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του για την κατηγορία του βιασμού.
Ο 45χρονος Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία από το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία με κατηγορίες για βιασμό, τις οποίες αρνείται.
«Το δικαστήριο του Ουεστμίνστερ εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ αφού αυτός δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο στις 29 Ιουνίου 2012», ενώ ήταν ελεύθερος με εγγύηση, ανέφερε σε δήλωσή της η αστυνομία του Λονδίνου. «Η Μητροπολιτική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει το ένταλμα εφόσον εγκαταλείψει την πρεσβεία».
Σύμφωνη με τη στάση της βρετανικής αστυνομίας εμφανίστηκε και η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι. Ερωτηθείσα αν θα υποστήριζε την έκδοση του Ασάνζ από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, η Μέι απάντησε: «Εξετάζουμε τα αιτήματα έκδοσης κατά περίπτωση όταν τα λαμβάνουμε. «Και σε σχέση με τον Τζούλιαν Ασάνζ, οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί αναφορικά με βρετανική δράση σε σχέση μ' αυτόν, εάν εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού, είναι ένα επιχειρησιακό θέμα της αστυνομίας».

Επιμένεις στις κατηγορίες η ενάγουσα

Η Σουηδή ενάγουσα που κατηγορεί τον Ασάνζ για βιασμό θεωρεί πως ο τερματισμός των διώξεων αποτελεί «σκάνδαλο» και επιμένει στις κατηγορίες σε βάρος του, δήλωσε η δικηγόρος της, Ελιζαμπέτ Φριτς.
«Είναι σκάνδαλο που ένας φερόμενος ως βιαστής μπορεί να διαφεύγει από τη Δικαιοσύνη και έτσι να αποφεύγει τα δικαστήρια. Υπάρχουν αποδείξεις σε αυτόν τον φάκελο και αυτές οι αποδείξεις έπρεπε να είχαν εξεταστεί σε μια δίκη» ανέφερε η δικηγόρος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η πελάτισσά μου είναι συγκλονισμένη και καμία απόφαση να τεθεί η απόφαση στο αρχείο δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός πως ο Ασάνζ διέπραξε σε βάρος της βιασμό» πρόσθεσε.
Η ενάγουσα, ηλικίας περίπου 30 ετών την εποχή των γεγονότων, ανέμενε σχεδόν επτά χρόνια να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του 45χρονου Αυστραλού.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...