Με βολές εκατέρωθεν - δείγμα ότι τη μάχη των διαδικαστικών θα ακολουθήσει η μάχη της πολιτικής - άνοιξε χθες και ουσιαστικά η μάχη για την ηγεσία του προοδευτικού χώρου. Αφορμή βέβαια, στάθηκε η στάση του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της ψηφοφορίας στη βουλή για το νομοσχέδιο αλλαγής ταυτότητας φύλου, που ψήφισε παρών στα κρίσιμα άρθρα αλλά και η απουσία της Φώφης Γεννηματά από τη βουλή, λόγω της περιοδείας της
στην Κρήτη. Ο κ. Καμίνης ήδη από το πρωί είχε ζητήσει από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού να υπερψηφίσουν τις επίμαχες διατάξεις, ενωμένες και με βάση τις κοινές αξίες της δημοκρατικής παράταξης. Η απουσία όμως της προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή στη συζήτηση για του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου χαρακτηρίστηκε από το δήμαρχο Αθηναίων “φυγομαχία”, υπενθυμίζοντας ότι είχε κάνει το ίδιο και στο σύμφωνο συμβίωσης. Η κυρία Γεννηματά - από την Κρήτη όπου βρισκόταν - απέφυγε να απαντήσει στην ουσία του ζητήματος, λέγοντας ότι επιλογή της είναι να κρατηθεί ψηλά το επίπεδο της προεκλογικής περιόδου. “Γι’ αυτό και δεν θα απαντώ σε κάθε είδους προκλήσεις και μικρότητες, που αποσκοπούν μόνο σε προσωπική προβολή”, είπε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι οι προοδευτικοί πολίτες απαιτούν να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης.
Ο κ. Καμίνης επανήλθε, λέγοντας πως σε ένα θέμα που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στηρίζεται σε σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις “η παράταξη εμφανίσθηκε και διχασμένη και μερικώς απούσα”. Κανείς μας δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για αυτή την εικόνα” συνέχισε ο κ. Καμίνης, υποστηρίζοντας ότι η ενότητα δεν κινδυνεύει όταν αναδεικνύονται και συζητούνται θέματα που προκύπτουν. Κριτική στην κ. Γεννηματά άσκησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης: “η σημερινή εικόνα πολυδιάσπασης των προοδευτικών δυνάμεων στη Βουλή αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην ανασύνθεση και την ενοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Τα θεμελιώδη δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων δεν έπρεπε να τεθούν στο επίκεντρο μιας μικροπολιτικής συζήτησης. Δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ούτε βεβαίως κι εξωγήινοι”, είπε ο κ. Ανδρουλάκης, με σαφείς αιχμές τόσο απέναντι στη Φώφη Γεννηματά όσο όμως και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης υπερψήφισε τόσο αυτός, όσο και οι βουλευτές του Ποταμιού, το επίμαχο άρθρο. “Είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε ότι η βασική αξία της δημοκρατίας είναι η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας”, είπε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ και ο Γιάννης Ραγκούσης, που είχε σκληρή κόντρα με την εκκλησία την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι “αήμερα δεν υπερψηφίστηκε απλώς ένα νομοσχέδιο. Αποσαφηνίστηκε και το είδος της πολιτικής από το οποίο πρέπει να απομακρυνθούμε”.
Αύριο πάντως στην τηλεοπτική συχνότητα του Action 24 θα δοθεί μια πρώτη γεύση της κόντρας μεταξύ των έξι υποψηφίων (Θεοδωράκη, Καμίνη, Ανδρουλάκη, Κωνσταντινόπουλου, Μανιάτη και Ραγκούση) χωρίς την παρουσία της Φώφης Γεννηματά, η οποία, με δήλωσή της διευκρίνησε ότι θα συμμετάσχει μόνο στα δυο debate που έχουν αποφασιστεί από την Επιτροπή Αλιβιζάτου για να αποφευχθεί η εσωστρέφεια.
πηγη