Πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών. 285 ψήφισαν επί της αρχής, με 171 υπέρ και 114 κατά. Στο επίμαχο άρθρο 3, περί του ορίου ηλικίας, τα ΝΑΙ ήταν 148 και τα ΟΧΙ 124, ενώ παρών ψήφισαν 13. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις κυρίως ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών:Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 171 βουλευτές έναντι 114 που καταψήφισαν.
Τα άρθρα 1,2,4,5,6 και 7 υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, ενώ 119 δήλωσαν όχι και ένας παρόν.
Η τροπολογία που αφορά την Ένωση Τουρκικής Θράκης υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.
Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού υπερψήφισαν επί της αρχής, τα άρθρα και την τροπολογία. Από τη ΝΔ δήλωσαν όχι σε όλα πλην της τροπολογίας την οποία υπερψήφισαν.
Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν όχι σε όλα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε ναι σε όλα και παρόν στο άρθρο 3.
Η κυβέρνηση
Στο πρώτο σχόλιό της η κυβέρνηση ανέφερε ότι «με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 171 βουλευτών υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο τομή, που διευρύνει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, κατοχυρώνοντας νομοθετικά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού φύλου. Τελικά, μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αφορμή ένα ζήτημα αναγνώρισης και κατοχύρωσης ατομικών δικαιωμάτων. Το πολιτικό δίλημμα της εποχής εξακολουθεί να είναι ένα: Με την πρόοδο για μία κοινωνία του 21ου αιώνα ή με τη συντήρηση και το σκοταδισμό.
Η ελληνική Βουλή σήμερα απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου».
ΝΔ: Η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη
«Η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη από αυτή την ψηφοφορία, καθώς οι απόψεις της έρχονται σε αντίθεση με την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας» τονίζουν πηγές του Μοσχάτου, κάνοντας την αποτίμησή τους για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την αλλαγή ταυτότητας φύλου.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως «το νομοσχέδιο πέρασε με λιγότερες από 151 ψήφους και δείχνει ότι η πλειοψηφία μιας κυβέρνησης σε αποδρομή έχει ήδη αποκτήσει ρωγμές και αυτό που την κρατάει ακόμα ενωμένη είναι ο τυχοδιωκτισμός».
Όπως λένε, η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε μια δίκαιη, φιλελεύθερη, σωστή και ισορροπημένη θέση, ενώ αναγνώρισε –επισημαίνουν-, εμπράκτως την ανάγκη θεσμικού εκσυγχρονισμού, θέτοντας κάποιες εύλογες προϋποθέσεις (αλλαγή φύλου μόνο μια φορά, μόνο από ενήλικα -και όχι από 15χρονα- και μη έγγαμα άτομα και κατόπιν βεβαίωσης για ενσυνείδητη διόρθωση του υπεύθυνου του Ειδικού Ιατρείου του Αιγινήτειου Νοσοκομείου), οι οποίες έχουν την αποδοχή της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.
Η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με την Εκκλησία να κρατά σταθερή θέση απέναντι στο νομοσχέδιο και να ζητεί την απόσυρσή του.
Πηγή: ΕΡΤ1 Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου