Συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας «LE FIGARO» και την εκπομπή «FIGARO LIVE»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρίσκεστε στο Παρίσι για να παραλάβετε δύο βραβεία: Αυτό του «πολιτικού σθένους» από το περιοδικό Politique International αλλά και το βραβείο για την «δέσμευση στο ευρωπαϊκό ιδεώδες» από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων. Πρόκειται επίσης κατά την παραμονή σας στο Παρίσι να συναντήσετε τον Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, θα τον συναντήσω αύριο. Έχω μια διαρκή και πολύ ουσιαστική επικοινωνία με τον Εμμανουέλ. Νομίζω ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχουμε μοιραζόμαστε κοινές ελπίδες και κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης. Και πιστεύω ότι αυτή η στενή συνεργατική σχέση συνεχίζει μια μακρά παράδοση καλής συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης των δύο χωρών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από δυόμιση χρόνια η Ελλάδα κινδύνεψε να φύγει από την Ευρωζώνη. Τότε κάναμε λόγο για Grexit. Η χώρα σας εδώ και επτά χρόνια βρίσκεται υπό την χρηματοπιστωτική εποπτεία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Πιστεύετε ότι, όπως προβλέπεται, η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και από αυτές τις δύσκολες συνθήκες το προσεχές καλοκαίρι;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολύ βαρύ το τίμημα μιας ευρωπαϊκής κρίσης και λανθασμένων επιλογών, λανθασμένων συνταγών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επτά χρόνια είναι πάρα πολλά και οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι πάρα πολύ μεγάλες.
Εγώ προσωπικά εξελέγην την πρώτη φορά το 2015, βασιζόμενος στην επιθυμία, στη βούληση του ελληνικού λαού να διεκδικήσουμε μαζί με τους εταίρους μας μια διαφορετική πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Δυστυχώς, οι διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου ήταν δύσκολες, σκληρές, δεν είχαν όλοι στην Ευρώπη την ίδια άποψη. Κάποιοι επέμεναν στο ότι η Ελλάδα έπρεπε να τιμωρηθεί. Καταφέραμε, όμως, να αποφύγουμε τα χειρότερα. Διασώσαμε την παρουσία της χώρας μέσα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ. Αποφύγαμε τις λογικές των διαιρέσεων, της διάσπασης της Ευρώπης που κάποιοι είχαν ετοιμάσει. Και καταφέραμε να έχουμε μια προσαρμογή πολύ πιο ομαλή από αυτή που γνώρισε η Ελλάδα τα πέντε πρώτα χρόνια.
Και τώρα, εκεί που όλοι οι προηγούμενοι απέτυχαν, εμείς πετυχαίνουμε. Έχουμε επιστρέψει τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2% το 2017, 2,5% προβλέπεται για το 2018. Καταφέρνουμε να έχουμε μια εξαιρετική απόδοση της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα αμβλύνουμε τις ανισότητες που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Όλες οι προβλέψεις και οι διεθνείς αναλυτές και οι αγορές το αναγνωρίζουν, λένε ότι η Ελλάδα θα τελειώσει αυτή την πολύ δύσκολη περιπέτεια τον Αύγουστο του 2018. Γι’ αυτό δουλεύουμε σκληρά, αυτός είναι ο σκοπός μας και ίσως για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, αυτό δεν είναι άπιαστο όνειρο, αλλά μια πραγματικότητα και είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι πιστωτές της Ελλάδας, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ υποσχέθηκαν να προχωρήσουν σε μια χειρονομία ελάφρυνσης του χαώδους χρέους (180% του ΑΕΠ). Κύριε Πρωθυπουργέ, περιμένετε κάποια χειρονομία από το Παρίσι για την ελάφρυνση του χρέους;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να σας πω ότι ήδη υπάρχει μια πολύτιμη συμφωνία, πολύ σημαντική συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017, όπου ουσιαστικά δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο, προκειμένου να δούμε και εμείς και οι πιστωτές, το πρόβλημα του ελληνικού χρέους μέσα από μια άλλη οπτική γωνία. Όχι μόνο ως πρόβλημα χρέους ως προς το ΑΕΠ, αλλά και ως πρόβλημα δυνατότητας αποπληρωμής από την Ελλάδα των υποχρεώσεών της τα επόμενα χρόνια.
Διασφαλίστηκε, λοιπόν, με ένα πλαφόν της τάξης του 15% των ακαθάριστων οικονομικών δαπανών ότι η Ελλάδα δεν θα υπερβαίνει αυτό το ποσοστό. Ταυτόχρονα, η γαλλική πρόταση για ένα μηχανισμό, που συνδέει την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος, δημιουργεί την αίσθηση ότι οι εταίροι μας θα είναι σύμμαχοί μας στον κοινό σκοπό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Βεβαίως, τα μέτρα αυτά πρέπει να αποσαφηνιστούν το επόμενο διάστημα και εκεί χρειάζεται, από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, να υπάρχει μεγαλύτερη γενναιότητα για πιο γενναία βήματα, όσον αφορά την αποσαφήνιση των μέτρων αυτών.
Εκεί, λοιπόν, υπάρχει μια διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από τη μια πλευρά και στην ευρωπαϊκή ηγεσία από την άλλη πλευρά. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η καλή θέληση από όλες τις πλευρές, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη εκείνη λύση που δεν θα ανατρέψει την ήδη θετική πορεία, την ομαλή πορεία επανεισόδου της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές και που θα δώσει προοπτική ασφάλειας στους επενδυτές για τα επόμενα χρόνια μέσα από έναν ανασχεδιασμό –reprofiling είναι η ορθή λέξη στα αγγλικά- του ελληνικού χρέους, προκειμένου να δοθεί αυτό που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια στις διεθνείς αγορές και δεν ήταν άλλο από την εμπιστοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Μακρόν επέλεξε την Αθήνα, επέλεξε την Ελλάδα, για να εκφωνήσει μια σημαντική ομιλία σχετικά με το όραμά του για την Ευρώπη, στις 7 Σεπτεμβρίου. Εκθέσατε κι εσείς επίσης το όραμά σας για την Ευρώπη. Θα μπορούσατε να μας πείτε σε ποια σημεία διαφοροποιείστε; Για παράδειγμα, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν αναφέρθηκε καθόλου στον Μαρξ ενώ εσείς αναφέρεστε στον Μαρξ.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, είναι αλήθεια, αν και φαντάζομαι ότι θα τον έχει διαβάσει. Έχουμε διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες με τον Εμμανουέλ. Όμως, πιστεύω ότι σε πολλά πράγματα μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα. Το κοινό όραμα ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ελκυστική, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Το κοινό όραμα ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, εάν δεν κάνουμε γενναία βήματα, εάν δεν πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Το κοινό όραμα ότι πρέπει να εκδημοκρατικοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις με διαφάνεια, ότι δεν πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα forum συζήτησης ηγετών ή τεχνοκρατών, όπου στο τέλος γίνεται πάντα αυτό που θέλει ο ισχυρός. Και στην προκειμένη περίπτωση, ισχυρός ήταν αυτός που είχε την οικονομική ηγεμονία. Δηλαδή, η Γερμανία, ας μην κρυβόμαστε.
Ταυτόχρονα, όμως, μοιραζόμαστε και το κοινό όραμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά μέσα από την ανάδυση των εθνικισμών, των σοβινισμών, αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών μας, μοιράζοντας όμως κυριαρχία μεταξύ μας. Είμαστε, με δυο λόγια, ευρωπαϊστές. Ο Εμμανουέλ, βεβαίως, είναι –θα έλεγα- σε πολλά πράγματα, σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που είμαι εγώ. Σεβόμαστε τις απόψεις ο ένας του άλλου. Άλλωστε, αυτός είναι ο θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ιδέας, να σεβόμαστε ο ένας τις απόψεις του άλλου και εκεί που υπάρχει κοινό πεδίο να συνεργαζόμαστε για να πάμε μπροστά.
Εγώ εξεπλάγην που στην Πνύκα οι δύο ομιλίες μας είχαν πολλά κοινά σημεία, πολύ περισσότερα από όσα κάποιοι θα περίμεναν. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η παρουσία του Εμμανουέλ στο Συμβούλιο Κορυφής, είναι μια ευκαιρία για να σπρώξουμε όλοι μαζί για πιο γενναία βήματα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της πολιτικής ενότητας στην Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπερασπίζεστε την προσήλωσή σας στην Ευρώπη στα οικονομικά σχέδια και προσκαλείτε ευρωπαϊκές και γαλλικές επιχειρήσεις να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, την ώρα που οι κινεζικές επιχειρήσεις επενδύουν όλο και περισσότερο στη χώρα σας. Όπως συμβαίνει με την εμβληματική συνεργασία με την Cosco, η οποία ελέγχει το λιμάνι του Πειραιά ενώ ενδιαφέρεται και για τα ναυπηγεία. Στο Παρίσι γίνεται λόγος για «ευρωπαϊκή αποτυχία» και για ουσιαστικό «πρόβλημα κυριαρχίας» με την παρουσία των Κινέζων. Τι απαντάτε;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ΄ όλα, θέλω να κάνω ένα σχόλιο: Στη ζωή, στη φύση, οποιοδήποτε κενό καλύπτεται. Έτσι και στην οικονομία, έτσι και στην πολιτική. Τα προηγούμενα χρόνια, για την Ελλάδα, η Ευρώπη ήταν μόνο τιμωρία. Ήταν μόνο αξιολόγηση και τιμωρία και λιτότητα. Για κάποιους άλλους, η Ελλάδα ήταν ένας ενδιαφέρον, ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Ήταν μια ευκαιρία. Οι Κινέζοι, τα χρόνια της κρίσης, άρπαξαν αυτή την ευκαιρία, επένδυσαν στην Ελλάδα. Και ξέρετε, στην οικονομία, όποιος παίρνει ρίσκα, πετυχαίνει στο τέλος.
Σήμερα, πιστεύω ότι η Ευρώπη, οι Γάλλοι –αυτή είναι η άποψη και του Εμμανουέλ Μακρόν – επενδυτές πρέπει να αρπάξουν τη μεγάλη ευκαιρία. Η Ελλάδα μετά από επτά χρόνια κρίσης, ξαναέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, επιστρέφει με πολύ θετικές προοπτικές. Έχουν γίνει τόσες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, που δεν έχουν γίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μεταρρυθμίσεις που καθιστούν την οικονομία μας ελκυστική και βεβαίως, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως χώρας του ευρώ, αλλά ταυτόχρονα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, με μια εξαιρετική τοποθεσία στον παγκόσμιο χάρτη, με ένα εξαιρετικό κλίμα, εξαιρετική ομορφιά, με δυνατότητες σημαντικές και στον τουρισμό, αλλά και την ενέργεια, τις επικοινωνίες, τις νέες τεχνολογίες, με ένα εξαιρετικά δυναμικό ανθρώπινο κεφάλαιο.
Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία. Εάν αυτό δεν το αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι επενδυτές, θα το αντιληφθούν άλλοι. Πιστεύω, λοιπόν, ότι μέσα στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού, θα πρέπει να καλύψει η ευρωπαϊκή πλευρά το κενό που άφησε και νομίζω ότι δεν το έχει αφήσει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα τον Ιούλιο βγήκε στις αγορές, βρίσκεται ακόμη σε αυτή τη διαδικασία, θέλει να προσελκύσει επενδυτές, ωστόσο υπάρχουν εμπόδια όπως η γραφειοκρατία ή η αρχαιολογική υπηρεσία, στην περίπτωση του Ελληνικού. Έχετε μια απάντηση για το θέμα της γραφειοκρατίας που εμποδίζει τους επενδυτές;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευνομούμενη. Είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα, έχουμε και το δικό μας νομοθετικό πλαίσιο και το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο. Και είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τον νόμο. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να άρουμε εμπόδια, γραφειοκρατικά εμπόδια, και να επιταχύνουμε όσο μπορούμε τις διαδικασίες, γιατί, πράγματι, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αποτελούν προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο μεγάλος μου στόχος είναι να ξανακερδίσουμε την εργασία. Για να κερδίσουμε την εργασία, χρειαζόμαστε επενδύσεις, που θα φέρουν δουλειές στους νέους ανθρώπους.
Αναφερθήκατε στη γραφειοκρατία. Είναι νομίζω μια μάστιγα των καιρών, δεν αφορά, όμως, μόνο την Ελλάδα. Αφορά και τη Γαλλία, αφορά και άλλες χώρες. Από εκεί και πέρα, δεν θα ήθελα να συνδέσουμε τη γραφειοκρατία με την ανάγκη να τηρήσουμε τη νομιμότητα, να τηρήσουμε τους κανόνες. Διότι έτσι πρέπει να γίνεται σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως, αυτό που είναι το πιο σημαντικό, πέρα από την ανάγκη πάταξης της γραφειοκρατίας -και πιστεύω ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που κάνουμε στο Δημόσιο, ιδιαίτερα με τη βοήθεια, με τη συνεισφορά της Γαλλίας, της γαλλικής κυβέρνησης σε αυτή μας τη μεγάλη προσπάθεια- χρειάζεται να χτυπήσουμε και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Χρειάζεται να χτυπήσουμε αυτό που για πάρα πολλά χρόνια συνέβαινε στην Ελλάδα, όπου ένας επενδυτής για να μπορέσει να προχωρήσει μια δουλειά δεν έπρεπε μόνο να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία, αλλά έπρεπε να δώσει και κάτω από το τραπέζι χρήματα σε κρίσιμους κρίκους, κρίσιμα γρανάζια της πολιτικής ή της Δημόσιας Διοίκησης για να προχωρήσουν οι επενδύσεις του.
Αυτό στην Ελλάδα αποτελεί παρελθόν. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Βεβαίως έχουμε δυσκολίες μπροστά μας και τις αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα. Και είμαι βέβαιος ότι οι πολύ σημαντικές επενδύσεις θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα, όπως μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει. Θέλω να σας πω ότι το 2016 είχαμε αύξηση 160% των ξένων άμεσων επενδύσεων, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαμε 170% αύξηση. Ξεπεράσαμε, λοιπόν, μια πενταετία αποεπένδυσης και βρισκόμαστε σήμερα σε μια τροχιά πάρα πολύ θετική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόκειται να συναντήσετε στη διάρκεια της παραμονής σας εδώ στο Παρίσι επενδυτές από τη Γαλλία που να ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα; Ποιους για παράδειγμα;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, βεβαίως, θα δω και θα τους ξαναδώ. Γιατί τους έχω δει και στην Ελλάδα. Έχουν έρθει αρκετοί από αυτούς στην Ελλάδα, έχουμε σημαντικές συνεργασίες εν εξελίξει. Υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Και πράγματι, η Ελλάδα, σήμερα, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία. Έξι χρόνια κρίσης, μια μεγάλη εσωτερική υποτίμηση. Σήμερα, διαμορφώνονται σημαντικές ευκαιρίες και σημαντικές δυνατότητες, που πιστεύω ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα δεν θα τις αφήσει να πάνε χαμένες. Και οι Γάλλοι έχουν και έναν ακόμη λόγο να μην τις αφήσουν αυτές τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Θα συναντήσω μια σειρά από επενδυτές, όπως συνάντησα και στην Αθήνα, αρκετές φορές. Δεν θα ήθελα να πω συγκεκριμένα ονόματα, αλλά θα σας πω ότι θα συναντήσω επενδυτές με πολύ σοβαρό ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα. Προτιμώ, λοιπόν, να ανακοινωθούν αυτές οι επενδύσεις και να μιλήσουμε με ονόματα όταν ανακοινωθούν -και πιστεύω ότι θα γίνει πολύ σύντομα – παρά να σας πω εκ των προτέρων. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι αυτές οι συναντήσεις δεν θα είναι τυπικού χαρακτήρα. Θα είναι πολύ ουσιαστικές, ώστε πολύ σύντομα να είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα θετικά αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να περάσουμε στο ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών που καταφθάνουν από τις ακτές της Τουρκίας. Οι ροές φαίνεται να αυξάνονται, τα κέντρα υποδοχής είναι υπερπλήρη και ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών. Διαθέτει η Ελλάδα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης; Ένα σχέδιο για τον χειμώνα; Γνωρίζουμε ότι σας απασχολεί το θέμα αυτό.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να σας πω ότι η Ελλάδα και τα νησιά μας φορτώθηκαν το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης. Σηκώσαμε στις πλάτες μας το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης σε μια κρίση, που ήταν η δυσκολότερη προσφυγική κρίση, η πιο μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία, στην οποία καταλήξαμε, Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, είναι μια δύσκολη συμφωνία. Ήταν, όμως, αναγκαία. Τουλάχιστον, με αυτή τη συμφωνία σταμάτησε αυτό το ανατριχιαστικό φαινόμενο των θανάτων καθημερινά στη θάλασσα του Αιγαίου.
Σήμερα, στην ελληνική ενδοχώρα υπάρχουν πάνω από 60.000 πρόσφυγες, οι οποίοι –είμαι περήφανος γι’ αυτό- ζουν σε εξαιρετικές συνθήκες, είτε σε σπίτια, είτε σε οργανωμένες περιοχές, αλλά έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, έχουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έχουν σίτιση και στέγαση.
Η κατάσταση στα νησιά δεν είναι το ίδιο καλή, ακριβώς επειδή υπάρχει μια υπερσυσσώρευση προσφύγων και μεταναστών. Σε μικρά νησιά, η διαδικασία, που είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε από τις διεθνείς συνθήκες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Προσπαθούμε, όμως, να το αντιμετωπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Και βεβαίως, έχουμε ήδη πάρει μέτρα και θα προβούμε άμεσα το επόμενο διάστημα σε μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χειμώνα. Και ένα από αυτά είναι η ενοικίαση, από δικούς μας πόρους, καταλυμάτων, ξενοδοχείων, για να ξεχειμωνιάσουν άνθρωποι, που πραγματικά βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.
Από την άλλη μεριά, όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το προσφυγικό πρόβλημα, το μεταναστευτικό –θα έλεγα- πρόβλημα, διότι δεν είναι όλοι πρόσφυγες, είναι ένα πρόβλημα που ήρθε για να μείνει. Δεν είναι ένα ευκαιριακό πρόβλημα. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με μια συνολική στρατηγική ως Ευρώπη και όχι αποσπασματικά.
ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΟΣ: Μία τελευταία και σύντομη ερώτηση: Ορισμένοι Τούρκοι στρατιωτικοί που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, ζήτησαν άσυλο και κατέφυγαν στην Ελλάδα. Σε μερικές μέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Αθήνα. Τι θα κάνετε με τους αιτούντες άσυλο εάν ο Τούρκος Πρόεδρος ζητήσει την έκδοσή τους στην Τουρκία;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα του εξηγήσω, όπως του εξήγησα, γιατί το έχει ήδη κάνει, μου το έχει ζητήσει, ότι η Ελλάδα είναι μια ευνομούμενη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ισχύει απολύτως η διάκριση των εξουσιών. Στην Ελλάδα δεν μπορώ να αποφασίσω εγώ, η εκτελεστική εξουσία, για το τι θα γίνει με περιπτώσεις που την αρμοδιότητα για να αποφασίσει έχει η δικαστική εξουσία. Και θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Αυτό κάναμε, αυτό θα κάνουμε και αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε.
Όμως, μιας και με ρωτάτε, να σας πω ότι η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα που είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Είναι, ίσως, όαση σταθερότητας. Να, λοιπόν, ένας ακόμη σημαντικός λόγος, πέρα από τον οικονομικό λόγο για τον οποίο τα σενάρια του Grexit ήταν σενάρια που στερούνταν σοβαρότητας.
Η Ευρώπη χρειάζεται, βεβαίως, και τη σύγκλιση την οικονομική, τη συνοχή την κοινωνική, χρειάζεται και την ασφάλεια, χρειάζεται και τη σταθερότητα. Γι’ αυτό χρειάζεται την Ελλάδα. Και βεβαίως, γι’ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη.
Πιστεύω ότι οι σχέσεις με τους γείτονές μας ήταν πάντοτε δύσκολες σχέσεις, αλλά η Ελλάδα είναι πάντοτε μια δύναμη ειρήνης, μια δύναμη συνεργασίας, μια δύναμη που μπορεί να προσδώσει θετικά, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά στην προσπάθεια συνολικά της Ευρώπης να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στη διεθνή σφαίρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Τσίπρα, ευχαριστούμε πολύ, φτάσαμε στο τέλος της συνέντευξης. Ευχαριστούμε που ήρθατε στο στούντιο της Figaro live.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρίσκεστε στο Παρίσι για να παραλάβετε δύο βραβεία: Αυτό του «πολιτικού σθένους» από το περιοδικό Politique International αλλά και το βραβείο για την «δέσμευση στο ευρωπαϊκό ιδεώδες» από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων. Πρόκειται επίσης κατά την παραμονή σας στο Παρίσι να συναντήσετε τον Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, θα τον συναντήσω αύριο. Έχω μια διαρκή και πολύ ουσιαστική επικοινωνία με τον Εμμανουέλ. Νομίζω ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχουμε μοιραζόμαστε κοινές ελπίδες και κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης. Και πιστεύω ότι αυτή η στενή συνεργατική σχέση συνεχίζει μια μακρά παράδοση καλής συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης των δύο χωρών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από δυόμιση χρόνια η Ελλάδα κινδύνεψε να φύγει από την Ευρωζώνη. Τότε κάναμε λόγο για Grexit. Η χώρα σας εδώ και επτά χρόνια βρίσκεται υπό την χρηματοπιστωτική εποπτεία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Πιστεύετε ότι, όπως προβλέπεται, η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και από αυτές τις δύσκολες συνθήκες το προσεχές καλοκαίρι;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολύ βαρύ το τίμημα μιας ευρωπαϊκής κρίσης και λανθασμένων επιλογών, λανθασμένων συνταγών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επτά χρόνια είναι πάρα πολλά και οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι πάρα πολύ μεγάλες.
Εγώ προσωπικά εξελέγην την πρώτη φορά το 2015, βασιζόμενος στην επιθυμία, στη βούληση του ελληνικού λαού να διεκδικήσουμε μαζί με τους εταίρους μας μια διαφορετική πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Δυστυχώς, οι διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου ήταν δύσκολες, σκληρές, δεν είχαν όλοι στην Ευρώπη την ίδια άποψη. Κάποιοι επέμεναν στο ότι η Ελλάδα έπρεπε να τιμωρηθεί. Καταφέραμε, όμως, να αποφύγουμε τα χειρότερα. Διασώσαμε την παρουσία της χώρας μέσα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ. Αποφύγαμε τις λογικές των διαιρέσεων, της διάσπασης της Ευρώπης που κάποιοι είχαν ετοιμάσει. Και καταφέραμε να έχουμε μια προσαρμογή πολύ πιο ομαλή από αυτή που γνώρισε η Ελλάδα τα πέντε πρώτα χρόνια.
Και τώρα, εκεί που όλοι οι προηγούμενοι απέτυχαν, εμείς πετυχαίνουμε. Έχουμε επιστρέψει τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2% το 2017, 2,5% προβλέπεται για το 2018. Καταφέρνουμε να έχουμε μια εξαιρετική απόδοση της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα αμβλύνουμε τις ανισότητες που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Όλες οι προβλέψεις και οι διεθνείς αναλυτές και οι αγορές το αναγνωρίζουν, λένε ότι η Ελλάδα θα τελειώσει αυτή την πολύ δύσκολη περιπέτεια τον Αύγουστο του 2018. Γι’ αυτό δουλεύουμε σκληρά, αυτός είναι ο σκοπός μας και ίσως για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, αυτό δεν είναι άπιαστο όνειρο, αλλά μια πραγματικότητα και είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι πιστωτές της Ελλάδας, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ υποσχέθηκαν να προχωρήσουν σε μια χειρονομία ελάφρυνσης του χαώδους χρέους (180% του ΑΕΠ). Κύριε Πρωθυπουργέ, περιμένετε κάποια χειρονομία από το Παρίσι για την ελάφρυνση του χρέους;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να σας πω ότι ήδη υπάρχει μια πολύτιμη συμφωνία, πολύ σημαντική συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017, όπου ουσιαστικά δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο, προκειμένου να δούμε και εμείς και οι πιστωτές, το πρόβλημα του ελληνικού χρέους μέσα από μια άλλη οπτική γωνία. Όχι μόνο ως πρόβλημα χρέους ως προς το ΑΕΠ, αλλά και ως πρόβλημα δυνατότητας αποπληρωμής από την Ελλάδα των υποχρεώσεών της τα επόμενα χρόνια.
Διασφαλίστηκε, λοιπόν, με ένα πλαφόν της τάξης του 15% των ακαθάριστων οικονομικών δαπανών ότι η Ελλάδα δεν θα υπερβαίνει αυτό το ποσοστό. Ταυτόχρονα, η γαλλική πρόταση για ένα μηχανισμό, που συνδέει την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος, δημιουργεί την αίσθηση ότι οι εταίροι μας θα είναι σύμμαχοί μας στον κοινό σκοπό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Βεβαίως, τα μέτρα αυτά πρέπει να αποσαφηνιστούν το επόμενο διάστημα και εκεί χρειάζεται, από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, να υπάρχει μεγαλύτερη γενναιότητα για πιο γενναία βήματα, όσον αφορά την αποσαφήνιση των μέτρων αυτών.
Εκεί, λοιπόν, υπάρχει μια διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από τη μια πλευρά και στην ευρωπαϊκή ηγεσία από την άλλη πλευρά. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η καλή θέληση από όλες τις πλευρές, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη εκείνη λύση που δεν θα ανατρέψει την ήδη θετική πορεία, την ομαλή πορεία επανεισόδου της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές και που θα δώσει προοπτική ασφάλειας στους επενδυτές για τα επόμενα χρόνια μέσα από έναν ανασχεδιασμό –reprofiling είναι η ορθή λέξη στα αγγλικά- του ελληνικού χρέους, προκειμένου να δοθεί αυτό που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια στις διεθνείς αγορές και δεν ήταν άλλο από την εμπιστοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Μακρόν επέλεξε την Αθήνα, επέλεξε την Ελλάδα, για να εκφωνήσει μια σημαντική ομιλία σχετικά με το όραμά του για την Ευρώπη, στις 7 Σεπτεμβρίου. Εκθέσατε κι εσείς επίσης το όραμά σας για την Ευρώπη. Θα μπορούσατε να μας πείτε σε ποια σημεία διαφοροποιείστε; Για παράδειγμα, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν αναφέρθηκε καθόλου στον Μαρξ ενώ εσείς αναφέρεστε στον Μαρξ.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, είναι αλήθεια, αν και φαντάζομαι ότι θα τον έχει διαβάσει. Έχουμε διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες με τον Εμμανουέλ. Όμως, πιστεύω ότι σε πολλά πράγματα μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα. Το κοινό όραμα ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ελκυστική, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Το κοινό όραμα ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, εάν δεν κάνουμε γενναία βήματα, εάν δεν πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Το κοινό όραμα ότι πρέπει να εκδημοκρατικοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις με διαφάνεια, ότι δεν πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα forum συζήτησης ηγετών ή τεχνοκρατών, όπου στο τέλος γίνεται πάντα αυτό που θέλει ο ισχυρός. Και στην προκειμένη περίπτωση, ισχυρός ήταν αυτός που είχε την οικονομική ηγεμονία. Δηλαδή, η Γερμανία, ας μην κρυβόμαστε.
Ταυτόχρονα, όμως, μοιραζόμαστε και το κοινό όραμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά μέσα από την ανάδυση των εθνικισμών, των σοβινισμών, αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών μας, μοιράζοντας όμως κυριαρχία μεταξύ μας. Είμαστε, με δυο λόγια, ευρωπαϊστές. Ο Εμμανουέλ, βεβαίως, είναι –θα έλεγα- σε πολλά πράγματα, σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που είμαι εγώ. Σεβόμαστε τις απόψεις ο ένας του άλλου. Άλλωστε, αυτός είναι ο θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ιδέας, να σεβόμαστε ο ένας τις απόψεις του άλλου και εκεί που υπάρχει κοινό πεδίο να συνεργαζόμαστε για να πάμε μπροστά.
Εγώ εξεπλάγην που στην Πνύκα οι δύο ομιλίες μας είχαν πολλά κοινά σημεία, πολύ περισσότερα από όσα κάποιοι θα περίμεναν. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η παρουσία του Εμμανουέλ στο Συμβούλιο Κορυφής, είναι μια ευκαιρία για να σπρώξουμε όλοι μαζί για πιο γενναία βήματα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της πολιτικής ενότητας στην Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπερασπίζεστε την προσήλωσή σας στην Ευρώπη στα οικονομικά σχέδια και προσκαλείτε ευρωπαϊκές και γαλλικές επιχειρήσεις να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, την ώρα που οι κινεζικές επιχειρήσεις επενδύουν όλο και περισσότερο στη χώρα σας. Όπως συμβαίνει με την εμβληματική συνεργασία με την Cosco, η οποία ελέγχει το λιμάνι του Πειραιά ενώ ενδιαφέρεται και για τα ναυπηγεία. Στο Παρίσι γίνεται λόγος για «ευρωπαϊκή αποτυχία» και για ουσιαστικό «πρόβλημα κυριαρχίας» με την παρουσία των Κινέζων. Τι απαντάτε;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ΄ όλα, θέλω να κάνω ένα σχόλιο: Στη ζωή, στη φύση, οποιοδήποτε κενό καλύπτεται. Έτσι και στην οικονομία, έτσι και στην πολιτική. Τα προηγούμενα χρόνια, για την Ελλάδα, η Ευρώπη ήταν μόνο τιμωρία. Ήταν μόνο αξιολόγηση και τιμωρία και λιτότητα. Για κάποιους άλλους, η Ελλάδα ήταν ένας ενδιαφέρον, ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Ήταν μια ευκαιρία. Οι Κινέζοι, τα χρόνια της κρίσης, άρπαξαν αυτή την ευκαιρία, επένδυσαν στην Ελλάδα. Και ξέρετε, στην οικονομία, όποιος παίρνει ρίσκα, πετυχαίνει στο τέλος.
Σήμερα, πιστεύω ότι η Ευρώπη, οι Γάλλοι –αυτή είναι η άποψη και του Εμμανουέλ Μακρόν – επενδυτές πρέπει να αρπάξουν τη μεγάλη ευκαιρία. Η Ελλάδα μετά από επτά χρόνια κρίσης, ξαναέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, επιστρέφει με πολύ θετικές προοπτικές. Έχουν γίνει τόσες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, που δεν έχουν γίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μεταρρυθμίσεις που καθιστούν την οικονομία μας ελκυστική και βεβαίως, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως χώρας του ευρώ, αλλά ταυτόχρονα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, με μια εξαιρετική τοποθεσία στον παγκόσμιο χάρτη, με ένα εξαιρετικό κλίμα, εξαιρετική ομορφιά, με δυνατότητες σημαντικές και στον τουρισμό, αλλά και την ενέργεια, τις επικοινωνίες, τις νέες τεχνολογίες, με ένα εξαιρετικά δυναμικό ανθρώπινο κεφάλαιο.
Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία. Εάν αυτό δεν το αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι επενδυτές, θα το αντιληφθούν άλλοι. Πιστεύω, λοιπόν, ότι μέσα στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού, θα πρέπει να καλύψει η ευρωπαϊκή πλευρά το κενό που άφησε και νομίζω ότι δεν το έχει αφήσει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα τον Ιούλιο βγήκε στις αγορές, βρίσκεται ακόμη σε αυτή τη διαδικασία, θέλει να προσελκύσει επενδυτές, ωστόσο υπάρχουν εμπόδια όπως η γραφειοκρατία ή η αρχαιολογική υπηρεσία, στην περίπτωση του Ελληνικού. Έχετε μια απάντηση για το θέμα της γραφειοκρατίας που εμποδίζει τους επενδυτές;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευνομούμενη. Είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα, έχουμε και το δικό μας νομοθετικό πλαίσιο και το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο. Και είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τον νόμο. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να άρουμε εμπόδια, γραφειοκρατικά εμπόδια, και να επιταχύνουμε όσο μπορούμε τις διαδικασίες, γιατί, πράγματι, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αποτελούν προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο μεγάλος μου στόχος είναι να ξανακερδίσουμε την εργασία. Για να κερδίσουμε την εργασία, χρειαζόμαστε επενδύσεις, που θα φέρουν δουλειές στους νέους ανθρώπους.
Αναφερθήκατε στη γραφειοκρατία. Είναι νομίζω μια μάστιγα των καιρών, δεν αφορά, όμως, μόνο την Ελλάδα. Αφορά και τη Γαλλία, αφορά και άλλες χώρες. Από εκεί και πέρα, δεν θα ήθελα να συνδέσουμε τη γραφειοκρατία με την ανάγκη να τηρήσουμε τη νομιμότητα, να τηρήσουμε τους κανόνες. Διότι έτσι πρέπει να γίνεται σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως, αυτό που είναι το πιο σημαντικό, πέρα από την ανάγκη πάταξης της γραφειοκρατίας -και πιστεύω ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που κάνουμε στο Δημόσιο, ιδιαίτερα με τη βοήθεια, με τη συνεισφορά της Γαλλίας, της γαλλικής κυβέρνησης σε αυτή μας τη μεγάλη προσπάθεια- χρειάζεται να χτυπήσουμε και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Χρειάζεται να χτυπήσουμε αυτό που για πάρα πολλά χρόνια συνέβαινε στην Ελλάδα, όπου ένας επενδυτής για να μπορέσει να προχωρήσει μια δουλειά δεν έπρεπε μόνο να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία, αλλά έπρεπε να δώσει και κάτω από το τραπέζι χρήματα σε κρίσιμους κρίκους, κρίσιμα γρανάζια της πολιτικής ή της Δημόσιας Διοίκησης για να προχωρήσουν οι επενδύσεις του.
Αυτό στην Ελλάδα αποτελεί παρελθόν. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Βεβαίως έχουμε δυσκολίες μπροστά μας και τις αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα. Και είμαι βέβαιος ότι οι πολύ σημαντικές επενδύσεις θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα, όπως μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει. Θέλω να σας πω ότι το 2016 είχαμε αύξηση 160% των ξένων άμεσων επενδύσεων, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαμε 170% αύξηση. Ξεπεράσαμε, λοιπόν, μια πενταετία αποεπένδυσης και βρισκόμαστε σήμερα σε μια τροχιά πάρα πολύ θετική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόκειται να συναντήσετε στη διάρκεια της παραμονής σας εδώ στο Παρίσι επενδυτές από τη Γαλλία που να ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα; Ποιους για παράδειγμα;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, βεβαίως, θα δω και θα τους ξαναδώ. Γιατί τους έχω δει και στην Ελλάδα. Έχουν έρθει αρκετοί από αυτούς στην Ελλάδα, έχουμε σημαντικές συνεργασίες εν εξελίξει. Υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Και πράγματι, η Ελλάδα, σήμερα, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία. Έξι χρόνια κρίσης, μια μεγάλη εσωτερική υποτίμηση. Σήμερα, διαμορφώνονται σημαντικές ευκαιρίες και σημαντικές δυνατότητες, που πιστεύω ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα δεν θα τις αφήσει να πάνε χαμένες. Και οι Γάλλοι έχουν και έναν ακόμη λόγο να μην τις αφήσουν αυτές τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Θα συναντήσω μια σειρά από επενδυτές, όπως συνάντησα και στην Αθήνα, αρκετές φορές. Δεν θα ήθελα να πω συγκεκριμένα ονόματα, αλλά θα σας πω ότι θα συναντήσω επενδυτές με πολύ σοβαρό ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα. Προτιμώ, λοιπόν, να ανακοινωθούν αυτές οι επενδύσεις και να μιλήσουμε με ονόματα όταν ανακοινωθούν -και πιστεύω ότι θα γίνει πολύ σύντομα – παρά να σας πω εκ των προτέρων. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι αυτές οι συναντήσεις δεν θα είναι τυπικού χαρακτήρα. Θα είναι πολύ ουσιαστικές, ώστε πολύ σύντομα να είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα θετικά αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να περάσουμε στο ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών που καταφθάνουν από τις ακτές της Τουρκίας. Οι ροές φαίνεται να αυξάνονται, τα κέντρα υποδοχής είναι υπερπλήρη και ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών. Διαθέτει η Ελλάδα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης; Ένα σχέδιο για τον χειμώνα; Γνωρίζουμε ότι σας απασχολεί το θέμα αυτό.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να σας πω ότι η Ελλάδα και τα νησιά μας φορτώθηκαν το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης. Σηκώσαμε στις πλάτες μας το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης σε μια κρίση, που ήταν η δυσκολότερη προσφυγική κρίση, η πιο μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία, στην οποία καταλήξαμε, Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, είναι μια δύσκολη συμφωνία. Ήταν, όμως, αναγκαία. Τουλάχιστον, με αυτή τη συμφωνία σταμάτησε αυτό το ανατριχιαστικό φαινόμενο των θανάτων καθημερινά στη θάλασσα του Αιγαίου.
Σήμερα, στην ελληνική ενδοχώρα υπάρχουν πάνω από 60.000 πρόσφυγες, οι οποίοι –είμαι περήφανος γι’ αυτό- ζουν σε εξαιρετικές συνθήκες, είτε σε σπίτια, είτε σε οργανωμένες περιοχές, αλλά έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, έχουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έχουν σίτιση και στέγαση.
Η κατάσταση στα νησιά δεν είναι το ίδιο καλή, ακριβώς επειδή υπάρχει μια υπερσυσσώρευση προσφύγων και μεταναστών. Σε μικρά νησιά, η διαδικασία, που είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε από τις διεθνείς συνθήκες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Προσπαθούμε, όμως, να το αντιμετωπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Και βεβαίως, έχουμε ήδη πάρει μέτρα και θα προβούμε άμεσα το επόμενο διάστημα σε μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χειμώνα. Και ένα από αυτά είναι η ενοικίαση, από δικούς μας πόρους, καταλυμάτων, ξενοδοχείων, για να ξεχειμωνιάσουν άνθρωποι, που πραγματικά βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.
Από την άλλη μεριά, όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το προσφυγικό πρόβλημα, το μεταναστευτικό –θα έλεγα- πρόβλημα, διότι δεν είναι όλοι πρόσφυγες, είναι ένα πρόβλημα που ήρθε για να μείνει. Δεν είναι ένα ευκαιριακό πρόβλημα. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με μια συνολική στρατηγική ως Ευρώπη και όχι αποσπασματικά.
ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΟΣ: Μία τελευταία και σύντομη ερώτηση: Ορισμένοι Τούρκοι στρατιωτικοί που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, ζήτησαν άσυλο και κατέφυγαν στην Ελλάδα. Σε μερικές μέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Αθήνα. Τι θα κάνετε με τους αιτούντες άσυλο εάν ο Τούρκος Πρόεδρος ζητήσει την έκδοσή τους στην Τουρκία;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα του εξηγήσω, όπως του εξήγησα, γιατί το έχει ήδη κάνει, μου το έχει ζητήσει, ότι η Ελλάδα είναι μια ευνομούμενη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ισχύει απολύτως η διάκριση των εξουσιών. Στην Ελλάδα δεν μπορώ να αποφασίσω εγώ, η εκτελεστική εξουσία, για το τι θα γίνει με περιπτώσεις που την αρμοδιότητα για να αποφασίσει έχει η δικαστική εξουσία. Και θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Αυτό κάναμε, αυτό θα κάνουμε και αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε.
Όμως, μιας και με ρωτάτε, να σας πω ότι η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα που είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Είναι, ίσως, όαση σταθερότητας. Να, λοιπόν, ένας ακόμη σημαντικός λόγος, πέρα από τον οικονομικό λόγο για τον οποίο τα σενάρια του Grexit ήταν σενάρια που στερούνταν σοβαρότητας.
Η Ευρώπη χρειάζεται, βεβαίως, και τη σύγκλιση την οικονομική, τη συνοχή την κοινωνική, χρειάζεται και την ασφάλεια, χρειάζεται και τη σταθερότητα. Γι’ αυτό χρειάζεται την Ελλάδα. Και βεβαίως, γι’ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη.
Πιστεύω ότι οι σχέσεις με τους γείτονές μας ήταν πάντοτε δύσκολες σχέσεις, αλλά η Ελλάδα είναι πάντοτε μια δύναμη ειρήνης, μια δύναμη συνεργασίας, μια δύναμη που μπορεί να προσδώσει θετικά, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά στην προσπάθεια συνολικά της Ευρώπης να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στη διεθνή σφαίρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Τσίπρα, ευχαριστούμε πολύ, φτάσαμε στο τέλος της συνέντευξης. Ευχαριστούμε που ήρθατε στο στούντιο της Figaro live.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου