Ο πρώτος ψηφιακός “νομάς” του κόσμου, ταξίδεψε σε 188 χώρες και
φτιάχνει τον γαστρονομικό χάρτη της υψηλίου. Τι βαθμό παίρνει η Ελλάδα
Αυτός είναι ο Ίαν. Γεννήθηκε στο Κεμπέκ του Καναδά και όπως
αφηγείται ο ίδιος, από πολύ μικρός είχε όνειρο να κάνει το γύρο του
κόσμου. Πολλοί μπορεί να σκεφτούν, όπως και εκατομμύρια άλλα ονειροπόλα
παιδιά. Έλα όμως που ο Ίαν δεν το έβαλε κάτω και
κυνήγησε το όνειρό του μέχρι τέλους. Το 2002 έστησε μια ιστοσελίδα και ένα διαδικτυακό σύστημα που θα του επέτρεπε να εξασφαλίζει τους πόρους που χρειαζόταν προκειμένου να μπορέσει να ταξιδεύει χωρίς σταματημό. Δεκαπέντε και κάτι χρόνια μετά, ο Καναδός έχει βρεθεί σε 188 από τς 196 χώρες του κόσμου, αυτοανακηρυσσόμενος ως εκ τούτου, ως έναν από τους πρώτους digital κοσμοπολίτες (ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ψηφιακό νομά) της εποχής.
κυνήγησε το όνειρό του μέχρι τέλους. Το 2002 έστησε μια ιστοσελίδα και ένα διαδικτυακό σύστημα που θα του επέτρεπε να εξασφαλίζει τους πόρους που χρειαζόταν προκειμένου να μπορέσει να ταξιδεύει χωρίς σταματημό. Δεκαπέντε και κάτι χρόνια μετά, ο Καναδός έχει βρεθεί σε 188 από τς 196 χώρες του κόσμου, αυτοανακηρυσσόμενος ως εκ τούτου, ως έναν από τους πρώτους digital κοσμοπολίτες (ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ψηφιακό νομά) της εποχής.
Ο Ίαν έχει ταξιδέψει πολύ και άρα έχει γευτεί και κάμποσες
διαφορετικές κουζίνες ανά τον κόσμο. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, μπορεί
το θέμα της γεύσης να είναι υποκειμενικό σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, ένας
άνθρωπος που έχει κατορθώσει να γευτεί τις αυθεντικές γαστρονομικές
προτάσεις κάθε χώρας, έχει αν μη τι άλλο “μέτρο σύγκρισης”.
Στον χάρτη που έφτιαξε ο Ίαν, οι χώρες με έντονο πράσινο χρώμα κατατάσσονται σε εκείνες όπου το φαγητό προκαλεί ασταμάτητη σιελόρροια. Για τον Καναδό αυτές, είναι μόλις τέσσερις, με επικεφαλής την Γαλλία και επόμενους σταθμούς τις Ιαπωνία, Βιετνάμ και Περού. Η επιλογή, όπως εξηγεί ο ταξιδευτής έγινε με βάση τον πλούτο υλικών και γεύσεων – και γνώμονα τη μεσογειακή διατροφή – αλλά και την αφοσίωση σε τρόφιμα και πρώτες ύλες που δεν είναι τα προφανή (όπως πατάτες ή λιπαρά). Επιπλέον, ο Ίαν τονίζει πως δεν έμεινε απλά και μόνο στα διάσημα πιάτα κάθε χώρας, αλλά στο σύνολο της παραδοσιακής της κουζίνας.
Η αμέσως επόμενη κατηγορία, με το βεραμάν χρώμα, είναι
εκείνη των χωρών με “εκπληκτική” γαστρονομική κουλτούρα. Και ναι, ο Ίαν
βρίσκει πως η Ελλάδα ανήκει σε αυτές. Συγκεκριμένα, Μεξικό, Αργεντινή,
Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Ινδία, Ταϊλάνδη, Λάος και Κορέα (Βόρεια και
Νότια) απαρτίζουν την ελίτ των πολιτισμών με υπέροχες μυρωδιές και
γεύσεις.
Εντύπωση προκαλεί επίσης, το γεγονός πως για τον πολυταξιδεμένο Καναδό οι ΗΠΑ κατατάσσονται στις χώρες με “κακό” φαγητό, όπως και η γενέτειρά του με εντελώς “μέτριο”. Ο ίδιος εξηγεί πως ενώ θα μπορούσε να βρει εκπληκτικά εστιατόρια στη Βόρεια Αμερική, έλαβε υπόψη του την παράδοση του τόπου και τη λαϊκή γαστρονομία.
ΠΗΓΗ THE DIGITAL GLOBE TROTTER
Στον χάρτη που έφτιαξε ο Ίαν, οι χώρες με έντονο πράσινο χρώμα κατατάσσονται σε εκείνες όπου το φαγητό προκαλεί ασταμάτητη σιελόρροια. Για τον Καναδό αυτές, είναι μόλις τέσσερις, με επικεφαλής την Γαλλία και επόμενους σταθμούς τις Ιαπωνία, Βιετνάμ και Περού. Η επιλογή, όπως εξηγεί ο ταξιδευτής έγινε με βάση τον πλούτο υλικών και γεύσεων – και γνώμονα τη μεσογειακή διατροφή – αλλά και την αφοσίωση σε τρόφιμα και πρώτες ύλες που δεν είναι τα προφανή (όπως πατάτες ή λιπαρά). Επιπλέον, ο Ίαν τονίζει πως δεν έμεινε απλά και μόνο στα διάσημα πιάτα κάθε χώρας, αλλά στο σύνολο της παραδοσιακής της κουζίνας.
Εντύπωση προκαλεί επίσης, το γεγονός πως για τον πολυταξιδεμένο Καναδό οι ΗΠΑ κατατάσσονται στις χώρες με “κακό” φαγητό, όπως και η γενέτειρά του με εντελώς “μέτριο”. Ο ίδιος εξηγεί πως ενώ θα μπορούσε να βρει εκπληκτικά εστιατόρια στη Βόρεια Αμερική, έλαβε υπόψη του την παράδοση του τόπου και τη λαϊκή γαστρονομία.
ΠΗΓΗ THE DIGITAL GLOBE TROTTER
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου