Για πρώτη φορά βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε χώρα – μέλος της ζώνης του ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε και πάλι το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 που έχει καταρτίσει ο λαϊκιστικός/εθνικιστικός συνασπισμός που βρίσκεται στη εξουσία στην Ρώμη, και το οποίο βρίσκεται εκτός του πλαισίου των ευρωπαϊκών ορίων, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ιταλία.
«Με αυτό που η ιταλική κυβέρνηση έχει βάλει το τραπέζι, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να βυθισθεί στην αστάθεια…Η εκκίνηση μίας ” διαδικασίας υπερβάλλοντος ελλείμματος” με βάση το χρέος είναι δικαιολογημένη», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το ιταλικό χρέος που βρίσκεται στο 131% του ΑΕΠ θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι το οποίο απορρίπτει η Ρώμη εξαιτίας του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων το οποίο πιστεύει ότι θα φέρει τα απαραίτητα κεφάλαια για να ενισχυθεί το ιταλικό ΑΕΠ.
«Η κυβέρνηση είναι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού»
Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απάντησε πριν από λίγο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «η κυβέρνηση της Ρώμης είναι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού της».
Παράλληλα ο Κόντε τόνισε ότι ελπίζει να μπορέσει να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το ερχόμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες.
O Γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι επέλεξε, ως συνήθως, να ανεβάσει και πάλι τους τόνους, και υπογράμμισε με ειρωνεία:
«Έφτασε το γράμμα τον Βρυξελλών; Εντάξει, περιμένουμε εκείνο του Άι Βασίλη».
«Ας μας αφήσουν να δουλέψουμε. Μου φαίνεται ασεβές να επιβληθούν κυρώσεις για μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη. Θα τα πούμε σε ένα χρόνο, αλλά δεν θέλω προκαταλήψεις. Εμείς πιστεύομε στην αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού μας, εγώ δεν αμφισβητώ τους προϋπολογισμούς των άλλων χωρών», πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.
Ποια είναι τα επόμενα πιθανά βήματα της ΕΕ
Ως τις 5 Δεκεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών και οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση για την ετυμηγορία της Κομισιόν, την οποία και αναμένεται να στηρίξουν.
Μετά τις 5 Δεκεμβρίου, κι εφόσον οι ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές στηρίξουν το πόρισμα της Κομισιόν, θα ανοίξει επίσημα η διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά της Ρώμης.
Στις 13-14 Δεκεμβρίου οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συναντώνται για την καθιερωμένη σύνοδο κορυφής πριν το κλείσιμο της χρονιάς, με κύριο θέμα τις οικονομικές υποθέσεις. Εκεί αναμένεται να ασκήσουν έντονες πιέσεις στον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, για να δεχτεί τις αλλαγές που προτείνει η Κομισιόν.
Η 21η Ιανουαρίου 2019 αποτελεί πολύ σημαντική ημερομηνία, καθώς τότε θα διεξαχθεί το καθιερωμένο Eurogroup, στο οποίο εάν δεν αλλάξει κάτι μπορεί να αποφασιστεί πως το ιταλικό χρέος είναι μη διαχειρίσιμο. Σε περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, πιθανολογείται ότι η Ρώμη θα λάβει προθεσμία 3-6 μηνών για να δράσει. Εάν δεν υπάρξει καμία αντίδραση, τότε θα ενεργοποιηθούν κυρώσεις για πρώτη φορά σε χώρα-μέλος της ζώνης του ευρώ.