Περιφέρεια Πελοποννήσου: Διεκδικεί 3η θητεία ο Τατούλης..



 Αμφίρροπη είναι η αναμέτρηση μεταξύ των τριών κυριότερων υποψηφίων. Το ζητούμενο είναι ποιος τελικά θα αποκλειστεί από τον β' γύρο.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου (στην πραγματικότητα νότιας και δυτικής Πελοποννήσου) αποτελούσε διαχρονικά σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα την πιο συντηρητική περιφέρεια της χώρας.
Προέκταση αυτής της παράδοσης, μετά τη μεταπολίτευση, ήταν το γεγονός ότι η Ν.Δ. διατηρούσε σταθερά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις την πρώτη θέση, την οποία έχασε για μία και μοναδική φορά το 2009 από το ΠΑΣΟΚ.
Η ανατροπή αυτή επιβεβαιώθηκε πάντως ένα χρόνο αργότερα με την εκλογή ως περιφερειάρχη του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Πέτρου Τατούλη με την (άτυπη) υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ (και του ΛΑΟΣ).
Η Πελοπόννησος δεν είναι πια όπως πριν
Ο εκλογικός σεισμός του 2012 υπέσκαψε τις παραδοσιακές ταυτίσεις και ανέδειξε σταδιακά τον ΣΥΡΙΖΑ σε κύρια συνιστώσα των αντιδεξιών δυνάμεων, με ποσοστά ανώτερα του 30% και στις δύο εκλογές του 2015. Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον νέο αντίπαλο, η Ν.Δ. αναγκάστηκε το 2014 να προσεταιριστεί και πάλι τον προηγούμενο αντάρτη της, Π. Τατούλη, ο οποίος επανεκλέχτηκε περιφερειάρχης ως επίσημος πλέον υποψήφιος της Ν.Δ., μια συνεργασία που όμως δεν ευδοκίμησε στον χρόνο.
Ετσι σήμερα, ο Π. Τατούλης διεκδικεί μια τρίτη θητεία ως ανεξάρτητος, διατηρώντας μάλιστα τα στελέχη του προηγούμενου συνδυασμού του απέναντι στους δύο εκφραστές του νέου δικομματισμού. Η Ν.Δ. έχει ορίσει ως υποψήφιο τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, θέλοντας πάση θυσία να ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία σε μια περιφέρεια που θεωρεί ότι, ιστορικώ δικαίω, της ανήκει. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη μάλλον ατυχή υποψηφιότητα του Οδ. Βουδούρη το 2014, έχει προσεγγίσει τον (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ) Γ. Δέδε, σήμερα γραμματέα στο υπ. Υποδομών, ο οποίος ήταν υποψήφιος και το 2014 συγκεντρώνοντας, με επίσημη στήριξη μόνον από τη ΔΗΜΑΡ, ένα αξιοπρεπές ποσοστό (15,4%).



Η αναμέτρηση μεταξύ των τριών κυριότερων υποψηφίων (Τατούλης, Νίκας και Δέδες) εμφανίζεται αμφίρροπη, κυρίως ως προς το ποιος θα αποκλειστεί από τον β’ γύρο. Στόχος του Π. Τατούλη είναι να βρεθεί αυτός αντιμέτωπος με τον υποψήφιο της Ν.Δ., ώστε να εκλεγεί με τη συνδρομή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει πετύχει μια μοναδική διαδρομή: πρώην βουλευτής της Ν.Δ. θα έχει εκλεγεί ως περιφερειάρχης αρχικά με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια της Ν.Δ. και τέλος με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημαντικό μερίδιο ψηφοφόρων διεκδικούν επίσης και τρεις υποψήφιοι μικρότερων κομμάτων.
Ο Ν. Γόντικας σταθερά με το ΚΚΕ, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Πετράκος με τη ΛΑΕ και τέλος η Χ.Α., σε μια από τις προνομιούχες περιφέρειές της, όπου προσεγγίζει διαχρονικά το 9%.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην πατρίδα του Παπανδρέου
Η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, με επίκεντρο την Πάτρα, αποτελούσε διαχρονικά για το ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη καλύτερη περιοχή του μετά την Κρήτη. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώθηκε και στις περιφερειακές εκλογές του 2014 όταν, παρά την κατακρήμνιση του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2012, τόσο στην Κρήτη όσο και στη Δυτική Ελλάδα νικητές αναδείχτηκαν δύο προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (ο Στ. Αρναουτάκης και ο Απ. Κατσιφάρας αντίστοιχα), ήδη περιφερειάρχες από το 2010.
Και οι δύο, στη σημερινή συγκυρία, παρά την αντιπαλότητα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν να ακολουθήσουν τις υπόγειες επιλογές των ψηφοφόρων τους, οι οποίοι φαίνεται να υιοθετούν μια διπλή στρατηγική ψήφου, προσεγγίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές (σχεδόν 40% στη Δυτική Ελλάδα το 2015) και παραμένοντας ταυτόχρονα πιστοί σε αυτοδιοικητικό επίπεδο στους παραδοσιακούς εκπροσώπους του κόσμου του ΠΑΣΟΚ.
Με την έννοια αυτή η επανεκλογή του Απ. Κατσιφάρα αποτελεί σήμερα ένα κρίσιμο στοίχημα, κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα επικυρώσει ή θα υπονομεύσει την προσπάθειά του για συμπόρευση με τον (πολιτικά αιωρούμενο) κόσμο του ΠΑΣΟΚ.
Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει βέβαια προκαλέσει αντιδράσεις, τουλάχιστον από δύο (διαμετρικά αντίθετες) κατευθύνσεις. Αφενός οι δυνάμεις που ακολούθησαν το 2015 τη ΛΑΕ, με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (και υποψήφιο περιφερειάρχη το 2014) Βασ. Χατζηλάμπρου, επιχειρούν και πάλι την αυτόνομη καταγραφή τους. Αφετέρου, και κρισιμότερο, οι τριβές που προκλήθηκαν στο τοπικό ΠΑΣΟΚ οδήγησαν στην ανεξάρτητη υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Σπηλιόπουλου.
Μια υποψηφιότητα με σαφώς αντιπαπανδρεϊκό πρόσημο, αφού ο Απ. Κατσιφάρας θεωρείται στενά συνδεδεμένος με την οικογένεια Παπανδρέου, ενώ και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, με τις θέσεις που εκφράζει, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντικές συγκλίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επίσημη ανακοίνωση από τη Φ. Γεννηματά, τις προηγούμενες μέρες, της υποψηφιότητας του Γ. Παπανδρέου στην Αχαΐα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές είχε ως στόχο να απομειώσει τις εντάσεις στο τοπικό ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΤΡΑ

Πρώτη προτεραιότητα για το ΚΚΕ η εκλογή Πελετίδη​​​​​​
Η Πάτρα, παρόλο που θεωρείται πατρίδα των Παπανδρέου, άργησε να αναδειχτεί σε προπύργιο του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο δημοτικών εκλογών. Αλλωστε, τόσο το 2010 με την εκλογή του ανεξάρτητου υποψηφίου Γ. Δημαρά ως δημάρχου της Πάτρας (στο ευρύτερο κλίμα που συνιστούσε η εκλογή Καμίνη-Μπουτάρη) όσο και το 2014 η εκλογή του υποψηφίου του ΚΚΕ Κ. Πελετίδη φανέρωσαν την αδυναμία του τοπικού ΠΑΣΟΚ να αναδειχτεί σε ηγεμονική δύναμη στην πόλη.
Σήμερα η επανεκλογή Πελετίδη αποτελεί για το ΚΚΕ πρώτιστη προτεραιότητα, αφού αποτελεί τον μεγαλύτερο δήμο στη χώρα που διοικεί το ΚΚΕ μετά από αρκετές δεκαετίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...