Η προεδρική «συγγνώμη» δεν έπεισε τους Χιλιανούς

Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους - 18 οι νεκροί. Κατέβασαν τον στρατό

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Χιλιάδες πολίτες επιμένουν να κατεβαίνουν για να διαδηλώσουν κατά της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας στο Σαντιάγο, την πρωτεύουσα της Χιλής, αλλά και στο κέντρο άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας και ενώ τα τανκς έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους δρόμους.


«Η Χιλή ξύπνησε» ήταν το σύνθημα που φώναζαν μπροστά από τη Λα Μονέδα, το προεδρικό μέγαρο της χώρας, χτυπώντας τις άδειες κατσαρόλες που κρατούσαν στα χέρια τους. «Αυτό που γίνεται δεν οφείλεται στην αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό, αλλά στην κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 30 χρόνια: στις συντάξεις πείνας, στις ουρές στα μηχανήματα αυτόματων τραπεζικών συναλλαγών, στις λίστες αναμονής στα νοσοκομεία, στις τιμές των φαρμάκων, στους χαμηλούς μισθούς» εξηγούσε σε ξένο δημοσιογράφο ο 55χρονος Ορλάντο, που -και αυτός- κατέβηκε στον δρόμο για να διαμαρτυρηθεί κατά της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Θύματα

Ήδη η χώρα θρηνεί 18 νεκρούς -μεταξύ των οποίων και ένα 4χρονο αγοράκ- από τις συγκρούσεις των πολιτών με τις δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και του στρατού, που παραμένει στους δρόμους, ξυπνώντας μνήμες από τις σκοτεινές εποχές της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, επίσης, έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 239 πολίτες (οι 84 εξ αυτών φέρουν τραύματα από πυροβόλα όπλα!), ενώ 2.643 άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Επιχειρώντας να αλλάξει το κλίμα -κι ενώ η χώρα κινείται από χθες σε απεργιακούς ρυθμούς μετά την προκήρυξη της 48ωρης κινητοποίησης-, ο Πινιέρα έσπευσε να ανακοινώσει πακέτο κοινωνικών μέτρων.

Μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει κατά 20% την κατώτερη σύνταξη (στο πλαίσιο ενός ασφαλιστικού συστήματος που στηρίζεται στις ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης) και πως θα παγώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ άλλαξε ριζικά και την προκλητική ρητορική του.

Ενώ έως πρόσφατα εμφανιζόταν αδιάλλακτος έναντι των διαδηλωτών, διατρανώνοντας πως η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο» εναντίον ενός «αδυσώπητου εχθρού», τώρα ζήτησε «συγγνώμη», παραδεχόμενος ότι η κυβέρνησή του επέδειξε «έλλειψη διορατικότητας» με την απόφασή της να προβεί σε αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων του μετρό.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε, ωστόσο, με τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων δεν συμμετείχε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ζήτησε να συμμετάσχουν στη διαδικασία και εκπρόσωποι των πολιτών που διαδηλώνουν.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...