Aγωγή ύψους 324 εκατ. κατά του Ερυθρού Σταυρού...........

 

 Το Ελληνικό Δημόσιο ζητεί τώρα να αποζημιωθεί για τη βλάβη από τη μη χρήση 4.400 τ.μ. σε κτίριο που του ανήκει, δίπλα στο Κοργιαλένειο Νοσοκομείο. ● Το κτίριο παρέμενε αναξιοποίητο επί 16 χρόνια γιατί επιχειρήθηκε να δοθεί ως «προίκα» στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Βόμβα στα θεμέλια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) εξαιτίας σοβαρών διοικητικών παραλείψεων με πολιτικές προεκτάσεις. Αγωγή αποζημίωσης ύψους πάνω από 324 εκατ. ευρώ κατατέθηκε εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου εναντίον του σωματείου του Ερυθρού Σταυρού για τη βλάβη που υπέστη εξαιτίας της μη χρήσης για πάνω από 16 χρόνια του αποκαλούμενου συνδετικού κτιρίου στους Αμπελόκηπους, το οποίο πέρασε οριστικά στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Νοσοκομείο.

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» στις 18 Μαρτίου 2018 («Θέλουν να φάνε κομμάτι του δημόσιου νοσοκομείου!»). Είχαμε αναδείξει τότε πώς το «Ερρίκος Ντυνάν» επιχείρησε επί 25 χρόνια να αποκτήσει έκταση η χρήση της οποίας ανήκει στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού και στην οποία στεγάζονται δεκάδες κλινικές και νευραλγικά τμήματα για τη λειτουργία του. Τ

ο συνδετικό κτίριο, που συνορεύει με το Κοργιαλένειο Νοσοκομείο αλλά και με το «Ντυνάν», παραμένει κατά το ήμισυ άδειο, με αποτέλεσμα επί σχεδόν δύο δεκαετίες περίπου 4.400 τ.μ. να μένουν αναξιοποίητα από το δημόσιο νοσοκομείο. Ο κύριος λόγος της σκόπιμης εγκατάλειψης του πάνω ορόφου του συνδετικού κτιρίου φανερώθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι τμήμα του οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένο μεταφέρθηκε κατά παράβαση όλων των συμβάσεων ως «προίκα» στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», δηλαδή στην Τράπεζα Πειραιώς και στην εταιρεία Ημιθέα, μέσω του αμαρτωλού «κοινωφελούς» του ιδρύματος. Ολα αυτά εξαιτίας μιας δίκης που καθυστέρησε 16 χρόνια.

Τον Νοέμβριο του 2018 το Δημόσιο κερδίζει πρωτόδικα την υπόθεση («Εφ.Συν.», 11.6.2018, «Η “κλοπή” δεν πέρασε»), το συνδετικό κτίριο παραμένει στο Δημόσιο και ο Ερυθρός Σταυρός υποχρεώνεται να καταβάλει το ποσό των 41.704.000 ευρώ με τον νόμιμο τόκο. Το Σωματείο άσκησε έφεση με αποτέλεσμα να εκδοθεί σε δεύτερο βαθμό η με αριθμό 3511/2020 απόφαση του Εφετείου Αθηνών. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, ναι μεν το δημόσιο νοσοκομείο κέρδισε οριστικά το κτίριο, όμως ο Ερυθρός Σταυρός απαλλασσόταν από το πρόστιμο των 41 εκατ. ευρώ.

Τότε διάφοροι παράγοντες του Ερυθρού Σταυρού βιάστηκαν με δηλώσεις τους να πανηγυρίσουν ο καθένας από τη σκοπιά του: o πρόεδρος Αντώνης Αυγερινός, ο πρώην πρόεδρος και εσωτερικός αντίπαλος του πρώτου, Νίκος Οικονομόπουλος, ακόμα και ο Ανδρέας Μαρτίνης, επί χρόνια πρόεδρος του σωματείου και του «Ντυνάν». Ξεχνούσαν όλοι όμως πως η απόρριψη της αποζημίωσης έγινε για λόγους αοριστίας και πως μπορούσε να ασκηθεί νέα αγωγή κατά του Σωματείου, η οποία έπρεπε να κοινοποιηθεί μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών από την έκδοση της απόφασης, ήτοι το αργότερο έως τις 20/11/2020. Οπως και έγινε. Κάπου εδώ όμως αρχίζουν τα περίεργα.

Εγκληματική αμέλεια;

Στο διοικητικό συμβούλιο του Κοργιαλένειου Νοσοκομείου, βάσει μιας παλιάς διάταξης, από τα 9 μέλη τα 4 προέρχονται από το Σωματείο του «Ερυθρού» που ορίζει τον πρόεδρο του Δ.Σ.

Ο πρώην διοικητής του Κοργιαλένειου Νοσοκομείου, Θύμιος Γεωργόπουλος, είχε προειδοποιήσει με επιστολή για την κωλυσιεργία που σημειωνόταν «ώστε να μην επιταχυνθούν οι διαδικασίες άσκησης νέας αγωγής».

ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το καλοκαίρι του 2020 ο τότε διοικητής του νοσοκομείου Θύμιος Γεωργόπουλος (ο οποίος αντικαταστάθηκε αργότερα μετά από πολιτική απόφαση του υπουργείου Υγείας) στέλνει επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, τον υφυπουργό Υγείας, προς την 1η ΥΠΕ, αλλά και προς το Δ.Σ. του ΕΕΣ αναφέροντας: «Το Δ.Σ. του νοσοκομείου δεν προχώρησε άμεσα στην εκτέλεση της απόφασης σε ολόκληρο το διατακτικό της, αλλά λόγω και της συμμετοχής στο Δ.Σ. μελών του Σωματείου, αντίδικο στην προκειμένη περίπτωση, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Δ.Σ., ανέβαλε τη λήψη απόφασης στα δύο σημαντικά θέματα, με προφανή κατά τη γνώμη μου στόχο τη μη λήψη άμεσης απόφασης, ώστε να μην επιταχυνθούν οι διαδικασίες άσκησης νέας αγωγής [...]». Η επιστολή είχε ημερομηνία 15 Ιουλίου 2020. Από τότε μέχρι σήμερα κανείς από τους προαναφερθέντες, μεταξύ των οποίων και οι πολιτικοί προϊστάμενοι, δεν έκανε το παραμικρό ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του νοσοκομείου.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου, που ελέγχεται ουσιαστικά από τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, Αντώνη Αυγερινό, φαίνεται ότι έπαιζε επί μήνες καθυστερήσεις με συνεχείς αναβολές, παρότι υπήρχε γραπτή εισήγηση του νομικού συμβούλου προς το Δ.Σ. να ασκηθούν από το νοσοκομείο όσα η απόφαση του Εφετείου στο διατακτικό της περιλαμβάνει.

Σχεδιάγραμμα με το Κοργιαλένειο, το «Ερρίκος Ντυνάν» και το συνδετικό κτίριο

Προφανώς, θορυβημένος από την αγωγή που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες εντός προθεσμίας, ο πρόεδρος του ΕΕΣ ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μια προσπάθεια να υπάρξει απόφαση ανάκλησης της αγωγής για αποζημίωση. Ποιος όμως υπουργός μπορεί ή θα θελήσει να πάρει πάνω του το βάρος μιας πιθανής κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Δημοσίου;

Ο πρώην διοικητής του Κοργιαλένειου Νοσοκομείου, Θύμιος Γεωργόπουλος, είχε προειδοποιήσει με επιστολή για την κωλυσιεργία που σημειωνόταν «ώστε να μην επιταχυνθούν οι διαδικασίες άσκησης νέας αγωγής». Κάτω, σχεδιάγραμμα με το Κοργιαλένειο, το «Ερρίκος Ντυνάν» και το συνδετικό κτίριο, άποψη του οποίου φαίνεται στη φωτογραφία αριστερά

Ο δοτός πρόεδρος και οι σκανδαλώδεις εκλογές του ΕΕΣ

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη

EUROKINISSI

Φαίνεται πως είναι στη μοίρα του Αντώνη Αυγερινού να είναι κυρίως δοτός πρόεδρος στον Ερυθρό Σταυρό. Ο ίδιος μέχρι το 2014 δεν ήταν καν μέλος στο ιστορικό σωματείο. Στη μετά Μαρτίνη εποχή ο ίδιος, εκλεκτός του Αδωνη Γεωργιάδη, φαρμακοποιός στο επάγγελμα και με άριστες σχέσεις με τη φαρμακοβιομηχανία, κυριάρχησε στο Σωματείο αν και έχει έντονη εσωτερική αντιπολίτευση.

Δοτός πρόεδρος επί τρία χρόνια (Μάρτιος 2015-Ιανουάριος 2018), δεν προκήρυξε εκλογικές διαδικασίες (εκτός μιας απόπειρας τον Νοέμβριο του 2015), προκαλώντας όχι απλά τεράστια εσωτερικά προβλήματα αλλά και την οργή της Διεθνούς Ομοσπονδίας, που είχε ως συνέπεια τελεσίγραφο από τη Γενεύη για επιβολή του μέτρου της «αναστολής» μέλους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το Διεθνές Κίνημα. Μέτρο το οποίο τελικώς επιβλήθηκε επί προεδρίας Νικόλαου Οικονομόπουλου. Ο Αντ. Αυγερινός παύθηκε από πρόεδρος με την απόφαση 440/2018 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Τελικά, ο ίδιος επανήλθε κερδίζοντας για πρώτη φορά σε εκλογές τον Απρίλιο του 2019. Αυτές ακριβώς τις εκλογές (που διοργανώθηκαν επί διοίκησης Μαμαντόπουλου), τις πρώτες με το νέο καταστατικό και μετά την άρση της αναστολής από τη Διεθνή Ομοσπονδία, έβγαλε επί της ουσίας άκυρες φετινή απόφαση (11251/2020) του Πρωτοδικείου Αθηνών ύστερα από αγωγή 4 τακτικών μελών του Σωματείου, που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.». Το Πρωτοδικείο έκρινε ως βάσιμη την αγωγή και ακύρωσε το αποτέλεσμα της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής. Οπως αναγράφεται στην αγωγή, καταγράφηκε σωρεία παρατυπιών στις τελευταίες εκλογές.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι πριν από τις εκλογές παρατηρήθηκαν μαζικές εγγραφές μελών που υπερέβαιναν τις 15.000 (!) με κατάθεση αιτήσεων από ένα άτομο, το οποίο κατέβαλε τα απαιτούμενα ποσά εγγραφής (οι ενάγοντες έκαναν λόγο «για εξαγορά ψήφων και μεθοδευμένη δημιουργία στρατιάς μεθοδευμένων ψηφοφόρων»). Επιπλέον οι αρχαιρεσίες διεξήχθησαν από αναρμόδια, μη νομίμως εκλεγμένα όργανα, η δε ώρα λήξης τους δεν ήταν κοινή. Αλλα τμήματα ολοκλήρωσαν τη διαδικασία στις 17.00, κάποια στις 20.00, άλλα στις 22.00, ενώ αρκετά τμήματα ανακοίνωναν αποτελέσματα και άλλα συνέχιζαν την ίδια ώρα τις εκλογές.

Σε συνέχεια της συγκεκριμένης απόφασης, 9 μέλη του Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού (μεταξύ των οποίων Μαμαντόπουλος, Λιάγκα, Οικονομόπουλος, Γιάννου κ.ά.) παραιτήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη μαζικά (παρότι ανήκουν σε διαφορετικές εσωτερικές παρατάξεις και έχουν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες ο καθένας), προκαλώντας προσφυγή στο Πρωτοδικείο, το οποίο όρισε νέα προσωρινή διοίκηση. Κ

αι αυτή τη φορά προσωρινός πρόεδρος διορίστηκε ο Αντώνης Αυγερινός και το συμβούλιο συμπληρώθηκε με μέλη της δικής του επιλογής. Μπορεί η αντιπολίτευση να συσπειρώθηκε ατύπως, αλλά ο δοτός πλέον πρόεδρος εμφανίζεται φαινομενικά πιο ισχυρός.

Το πραγματικό ζητούμενο είναι πώς θα αντιδράσει προσεχώς και στις νέες παλινωδίες η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού, που είχε δώσει το πράσινο φως για την άρση της ντροπιαστικής αναστολής και την προκήρυξη εκλογών, τις οποίες παρακολουθούσε διακριτικά. Ερώτημα παραμένει και η στάση της Επιτροπής Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας, η οποία είναι αρμόδια να επιβλέπει αν προχωρούν τα βήματα στο «πλάνο ανάκαμψης» του οργανισμού. Δεδομένο παραμένει πως όσο υπάρχει μη αιρετή διοίκηση, αυτή (κανονικά) δεν έχει δικαίωμα δεσμευτικών αποφάσεων για το μέλλον του οργανισμού.

Η διοικητική αστάθεια δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης καθώς αυτή τη στιγμή και εν μέσω της πανδημίας ο επιχορηγούμενος από το κράτος Ερυθρός Σταυρός καλείται να διαχειριστεί κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ σε κρίσιμους τομείς, όπως το προσφυγικό, αλλά και η διενέργεια των ράπιντ τεστ σε ευάλωτους πληθυσμούς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...