Η Κίνα ενεργοποίησε με επιτυχία τον αποκαλούμενο «τεχνητό ήλιο», έναν αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις ενεργειακές του φιλοδοξίες για τα επόμενα χρόνια - εάν μπορούν να το καταστήσουν πιο βιώσιμο.
Η Αρχή Ατομικής Ενέργειας της Κίνας πυροδότησε για πρώτη φορά τον αντιδραστήρα HL-2M Tokamak την Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσίευση δημοσίων εκθέσεων. Η σύντομη δοκιμή χαιρετίζεται ως ένα σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα εν μέσω μιας παγκόσμιας προσπάθειας για ανάπτυξη ασφαλέστερων,
καθαρότερων μορφών πυρηνικής ενέργειας.<>«Η ανάπτυξη της ενέργειας πυρηνικής σύντηξης δεν είναι μόνο ένας τρόπος για την επίλυση των στρατηγικών ενεργειακών αναγκών της Κίνας, αλλά έχει επίσης μεγάλη σημασία για τη μελλοντική αειφόρο ανάπτυξη της ενέργειας και της εθνικής οικονομίας της Κίνας», ανέφερε η κρατική People's Daily.Ο αντιδραστήρας παράγει ισχύ εφαρμόζοντας ισχυρά μαγνητικά πεδία σε έναν περιορισμένο βρόχο θερμού πλάσματος, το οποίο μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασίες άνω των 150 εκατομμυρίων C. Αυτό είναι έως και 10 φορές θερμότερο από τον πυρήνα του ήλιου, αλλά οι μαγνήτες και η τεχνολογία υπερψύξης το διατηρούν περιορισμένο.
Η συσκευή ακούγεται σαν κάτι που ένας υπερπληθυσμός μπορεί να χρησιμοποιήσει για την παγκόσμια κυριαρχία, αλλά η Κίνα συνεργάζεται παράλληλα με το έργο International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), έναν συνασπισμό δεκάδων πυρηνικών κρατών. Στόχος τους είναι να αναπτύξουν μια αξιόπιστη μορφή πυρηνικής σύντηξης με βάση την ίδια ιδέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ο πλανήτης «Κόλαση» βρέθηκε με ωκεανούς λάβας, βραχώδη βροχή και υπερηχητικούς ανέμους
Το Fusion είναι μια πολυπόθητη και αόριστη μορφή πυρηνικής τεχνολογίας που οι επιστήμονες προσπαθούν να τελειοποιήσουν εδώ και δεκαετίες. Η σύντηξη παράγει δύναμη συντηγμένα τους πυρήνες των ατόμων μαζί, χωρίς να παράγει μεγάλες ποσότητες πυρηνικών αποβλήτων. Αυτό είναι το αντίθετο της σχάσης, η διαδικασία διάσπασης ατόμων που χρησιμοποιείται σήμερα από πυρηνικά όπλα και σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Η σχάση είναι ευκολότερη, αλλά παράγει πυρηνικά απόβλητα, ενώ η σύντηξη είναι δύσκολο να επιτευχθεί αλλά καθαρότερη στη συντήρηση.
Το Fusion εξακολουθεί να θεωρείται απαγορευτικά ακριβό, αλλά η δοκιμή της Κίνας πρέπει να βοηθήσει τους ερευνητές στην αναζήτησή τους για τρόπους μείωσης αυτού του κόστους.
Ο ITER εργάζεται στον δικό του αντιδραστήρα στη Γαλλία, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου