Φρένο από Τσίπρα στις παραφωνίες

 

Σε τροχιά προσυνεδριακού διαλόγου μπαίνει σιγά σιγά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πάντως έχει και χαρακτήρα προεκλογικής προετοιμασίας με δεδομένο ότι η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός αναζητεί επισταμένως παράθυρο για πρόωρες κάλπες έως το προσεχές φθινόπωρο. Αν και οι εξελίξεις στο μέτωπο της προμήθειας εμβολίων δυσχεραίνουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ώς τις αρχές του καλοκαιριού, ώστε να ζυγίσει τις επιλογές της πιο άνετα στη συνέχεια (το ενδεχόμενο κάλπης δηλαδή), στην Κουμουνδούρου ο εκλογικός συναγερμός βρίσκεται και θα παραμείνει ψηλά. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και την τελική έγκριση του προγράμματος στη νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, σήμερα Παρασκευή, θα έχει στα χέρια του δέσμες θέσεων για όλα τα κρίσιμα θέματα της περιόδου για να συζητήσει και να ζυμώσει στις οργανώσεις και την κοινωνία.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η συζήτηση να απλωθεί προς τα κάτω στην κοινωνία και να συμπεριλάβει και δυνάμεις (π.χ. συνδικαλιστικές, αυτοδιοικητικές) και πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας άφησε να εκδηλωθούν όλες οι επιμέρους πρωτοβουλίες, όπως η συγκρότηση της νέας προεδρικής τάσης ΡΕΝΕ, το κείμενο-πλατφόρμα με τις θέσεις της Ομπρέλας (53 και παλαιά φρουρά των κομματικών στελεχών) – υπήρξε σχετική διαρροή ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «καλωσόρισε» το κείμενο, ως συμβολή στον διάλογο – και οι τηλεσυνδιασκέψεις των δύο αυτών τάσεων και της πλειοψηφικής προεδρικής Κίνησης Μελών. Και αφού όλες οι πλευρές έκαναν «το κομμάτι τους» τρόπον τινά, πλέον ο Τσίπρας διεμήνυσε ουσιαστικά με τα όσα είπε στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής και εν όψει του προσυνεδριακού διαλόγου, πως ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. πρέπει το επόμενο διάστημα να εκπέμψει κλίμα ενότητας και ενιαίο, ομοιογενές πολιτικό στίγμα μέσω του ενιαίου πολιτικού λόγου.

Μηνύματα στο εσωτερικό
Πιο αναλυτικά, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου παρουσίασε το πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει να ξετυλιχθεί ο προσυνεδριακός διάλογος:
1. Υπό το δεδομένο ότι η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί όχι ευκαιριακή αλλά στρατηγική επιλογή, η διεύρυνση πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα παράλληλα με την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος.
2. Θα γίνει συντεταγμένα πάνω στα συλλογικά κείμενα και όχι με προβολή των επιμέρους απόψεων των τάσεων, κάτι που ερμηνεύτηκε ως «σιωπητήριο» στις τάσεις.
Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «η Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι μια ευκαιριακή, αλλά μια στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με στόχο την εκλογική νίκη και την προοδευτική διακυβέρνηση». Πρόσθεσε δε με νόημα πως η Προοδευτική Συμμαχία «δεν αποτέλεσε απλώς ένα άνοιγμα σε στελέχη του προοδευτικού χώρου, αλλά την αναγκαία διαδικασία συμπόρευσής μας με προοδευτικούς πολίτες, ρεύματα και συλλογικότητες προκειμένου να προχωρήσει μπροστά η χώρα». Σε αυτή την κατεύθυνση ζήτησε από τα μέλη του Π.Σ. να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι το κόμμα οφείλει να υλοποιήσει αυτή τη στρατηγική «σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς χώρους». Δηλαδή «στον συνδικαλιστικό χώρο, στους χώρους δουλειάς, στη νεολαία και ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στον χώρο του πολιτισμού και της διανόησης». «Παντού οφείλουμε να δουλέψουμε για να στήσουμε την Προοδευτική Συμμαχία», είπε, «να οργανώσουμε τη συμπόρευση προοδευτικών πολιτών και ρευμάτων ιδεών με στόχο μια συγκροτημένη απάντηση στο πισωγύρισμα μιας αυταρχικής δεξιάς διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς».Κοινωνικές συμμαχίες

Είναι με ερωτηματικό λοιπόν πώς θα κινηθούν οι τάσεις το επόμενο διάστημα και κυρίως η μειοψηφία (Ομπρέλα), η οποία ζητά η διεύρυνση να έχει σαφή ιδεολογικά και πολιτικά κριτήρια, η απεύθυνση στο Κέντρο να γίνεται με τους όρους ενός αριστερού - ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο της Ομπρέλας έθεσε τις θέσεις και τις διαφωνίες αυτής της πλευράς με σχετικά ήπιο τρόπο – σε σημείο που είδηση αποτέλεσε το κείμενο καθαυτό και όχι το περιεχόμενο – και στελέχη αυτής της πλευράς υποστηρίζουν ότι στόχος δεν είναι η αντιπαράθεση. Εν τω μεταξύ, στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις και οι μάχες των συσχετισμών μάλλον δίνουν και παίρνουν με τις εκλογές για την ανάδειξη των νομαρχιακών επιτροπών να βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι παράλληλα σαφές πως για την Ομπρέλα η μάχη για την αριστερή φυσιογνωμία του κόμματος είναι κομβικής σημασίας.
Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας υιοθετήσει το σκεπτικό ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται χωρίς το Κέντρο, επιδιώκει να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν πιο ευρύ ακροατήριο, αποφεύγοντας τις σκληρές ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές και θέσεις ή αναφορές που «φοβίζουν» ή «ξενίζουν» τους κεντρώους ψηφοφόρους. Όπως φαίνεται και από τις πιο πάνω αναφορές, θεωρεί ότι το κόμμα πρέπει να «γειωθεί» στην κοινωνία, να ενισχύσει τις δυνάμεις του και να συνάψει συμμαχίες σε όλους τους κοινωνικούς και μαζικούς χώρους. Επιπρόσθετος στόχος είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία ανοιγμάτων προς πάσα κατεύθυνση να αναδειχθούν και νέα πρόσωπα, είτε είναι μέλη του κόμματος είτε όχι. Οι στόχοι αυτοί βέβαια μάλλον δύσκολα επιτυγχάνονται μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, αν υποθέσουμε ότι η Κουμουνδούρου κινείται αυτή τη στιγμή έχοντας κατά νου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ώς το φθινόπωρο. Μένει να φανεί λοιπόν σε τι βαθμό μπορεί να κινητοποιήσει ευρείες δυνάμεις το επόμενο διάστημα που θα υπάρξει εξόρμηση με παρουσίαση του προγράμματος σε θεματικές εκδηλώσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...