Να λάβουν αποφάσεις καλούνται σήμερα Παρασκευή οι ειδικοί ώστε να αναχαιτιστεί η πανδημία του κορονοϊού που συνεχίζει την εξάπλωσή της στη χώρα καθώς τις προηγούμενες ημέρες τα ημερήσια κρούσματα έφτασαν και πάλι σε τετραψήφιο αριθμό.
Το βράδυ της Πέμπτης οι λοιμωξιολόγοι παρουσίασαν στον πρωθυπουργό την εκτίμηση τους για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ενώ το μεσημέρι θα παραδώσουν την τελική εισήγηση τους η οποία όπως όλα δείχνουν θα περιέχει τη λήψη νέων μέτρων.
Τα δύο σενάρια
Οι ειδικοί εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία με τους λοιμωξιολόγους να σκέφτονται από την μία ότι θα πρέπει προληπτικά η χώρα να μπει σε αυστηρή καραντίνα, τύπου Μαρτίου του 2020, διάρκειας 2-3 εβδομάδων και από την άλλη στο τραπέζι τίθεται ένα αυστηρότερο lockdown με κλείσιμο σχολείων και λιανεμπορίου και πιο αυστηρούς όρους στις μετακινήσεις.
Πιο πιθανή ωστόσο, φαίνεται η επιλογή τοπικών lockdown, με την προσδοκία να περιοριστεί η εκθετική άνοδος των κρουσμάτων στις περιοχές που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, αν και η εξάπλωση της νόσου Covid-19 συνεχίζεται ακάθεκτη σχεδόν σε όλη τη χώρα.
Προβληματισμός για την Αττική
Η Αττική είναι από τις περιοχές που προβληματίζει περισσότερο τους ειδικούς με δεδομένες τις ιδιαιτερότητές της καθώς η οριζόντια εφαρμογή μέτρων πλήττει άμεσα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και της πραγματικής οικονομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, ως πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας μόνο για τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μην πληγεί περαιτέρω το λιανεμπόριο.
Δεν αποκλείεται επίσης να απαγορευτεί και η μετακίνηση από δήμο σε δήμο προκειμένου να περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι μετακινήσεις των πολιτών.
«Κόκκινο » σε Θεσσαλονίκη και Αχαϊα
Να μπουν στις «κόκκινες ζώνες» Θεσσαλονίκη και Αχαϊα ζητούν επίσης οι ειδικοί, γεγονός που θέτει αυτόματα σε εφαρμογή νέα, αυστηρότερα μέτρα, όπως την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, αλλά και την επιστροφή στις αγορές μέσω click away, με εξαίρεση τα είδη ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμήματα.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Όσον αφορά τα σχολεία, το τοπίο παραμένει ακόμα θολό. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ζητά το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες. Παράλληλα, επισήμανε ότι «είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει παντού η βρετανική μετάλλαξη κορονοϊού εάν μεταδίδεται ταχύτερα κατά 50% από το απλό στέλεχος».
Η κυβέρνηση ωστόσο δε φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Εφόσον κινηθεί προς την κατεύθυνση μη αυστηρού lockdown, τα σχολεία (δημοτικά, νηπιαγωγεία και γυμνάσια) παραμένουν ανοιχτά.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως η στρατηγική που ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση του «βλέποντας και κάνοντας» εδώ και ένα χρόνο όχι μόνο έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική στη διαχείριση της πανδημίας αλλά έχει προκαλέσει και μεγάλη κούραση στους πολίτες.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου