Ο Μακρόν αναγνώρισε ότι δολοφονήθηκε από τον Γαλλικό Στρατό ο Aλγερινός Μπουμεντζέλ

 

Στην αναγνώριση «εξ ονόματος της Γαλλίας» ότι ο Αλγερινός δικηγόρος και προσωπικότητα του κινήματος για την ανεξαρτησία, Αλί Μπουμεντζέλ, «βασανίσθηκε και δολοφονήθηκε» από τον Γαλλικό Στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1957, προχώρησε σήμερα (03/03) ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η ενέργεια αυτή αποτέλεσε μία κίνηση καταπράυνσης που είχε ζητηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης του ιστορικού Μπενζαμέν Στορά για τη γαλλική αποικιοκρατία και τον πόλεμο της Αλγερίας.


Η κίνηση αυτή «δεν αποτελεί μεμονωμένη πράξη», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας στην ανακοίνωσή του, στην οποία προσθέτει: «Κανένα έγκλημα, καμία θηριωδία που διαπράχθηκε από οποιονδήποτε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας δεν μπορεί να συγχωρεθεί ούτε να αποσιωπηθεί».

Ο Μακρόν, ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που έχει γεννηθεί μετά τον πόλεμο της Αλγερίας, ανακοίνωσε ο ίδιος την αναγνώριση αυτή στα εγγόνια του Μπουμεντζέλ, που υποδέχθηκε χθες στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Τότε, το 1957, η δολοφονία του είχε παρουσιασθεί ως «αυτοκτονία».

«Στην καρδιά του πολέμου της Αλγερίας, συνελήφθη από τον γαλλικό στρατό, κρατήθηκε μυστικά, βασανίσθηκε, στη συνέχεια δολοφονήθηκε στις 23 Μαρτίου 1957», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το 2000 «ο Πολ Οσαρές (στρατηγός του Γαλλικού Στρατού και διοικητής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών στην Αλγερία) ομολόγησε ο ίδιος ότι διέταξε έναν υφιστάμενό του να τον σκοτώσει και να παρουσιάσει το έγκλημα σαν αυτοκτονία».

«Σήμερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων τέσσερα από τα εγγόνια του Αλί Μπουμεντζέλ για να τους πει, εξ ονόματος της Γαλλίας, αυτό που θα ήθελε να ακούσει η Μαλίκα Μπουμεντζέλ: ο Αλί Μπουμεντζέλ δεν αυτοκτόνησε. Βασανίσθηκε και στη συνέχεια δολοφονήθηκε», επισημαίνεται ακόμη.

Και προστίθεται: «Τους εξέφρασε επίσης τη βούλησή του να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια για τη συγκέντρωση μαρτυριών, την ενθάρρυνση του έργου των ιστορικών με το άνοιγμα των αρχείων, ώστε να δοθούν σε όλες τις οικογένειες των εξαφανισθέντων, και στις δύο ακτές της Μεσογείου, τα μέσα για να μάθουν την αλήθεια».

«Το έργο αυτό θα παραταθεί και θα προχωρήσει σε βάθος κατά τους επόμενους μήνες, ώστε να μπορέσουμε να βαδίσουμε προς την καταπράυνση και τη συμφιλίωση… κοιτάζοντας την ιστορία κατά πρόσωπο, αναγνωρίζοντας την αλήθεια των γεγονότων»,αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.

Στην οποία επισημαίνεται επίσης: «Η γενιά των εγγονών του Αλί Μπουμεντζέλ πρέπει να μπορέσει να χτίσει το μέλλον της μακριά από τις δύο πεπατημένες που είναι η αμνησία και η πικρία. Στο εξής για χάρη τους, για τη γαλλική και την αλγερινή νεολαία, πρέπει να προχωρήσουμε στον δρόμο της αλήθειας, τον μόνο δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στη συμφιλίωση των αναμνήσεων».

Η επιταγή του Στορά για να καταπραϋνθούν οι εντάσεις

Τον περασμένο μήνα, η ανηψιά του Αλί Μπουμεντζέλ, η Φαντέλα Μπουμεντζέλ-Σιτούρ, είχε καταγγείλει «ένα ψέμα του γαλλικού κράτους, ένα καταστροφικό ψέμα».

Η αναγνώριση του εγκλήματος αυτού της Γαλλίας αποτελεί επιταγή της έκθεσης του ιστορικού Μπενζαμέν Στορά για τη γαλλική αποικιοκρατία και τον πόλεμο της Αλγερίας, για να καταπραϋνθούν οι εντάσεις γύρω από τις μνήμες αυτού του πολέμου.

Η κατάθεση της έκθεσης στις 20 Ιανουαρίου προκάλεσε έντονη κριτική τόσο στη Γαλλία όσο και στην Αλγερία, κυρίως για το γεγονός ότι δεν εισηγείται την έκφραση συγγνώμης από το Παρίσι για το αποικιοκρατικό καθεστώς που επέβαλε στην αφρικανική χώρα.

Η ισχυρή Οργάνωση των Μουτζαχεντίν (ONM), των παλαιών πολεμιστών του πολέμου της ανεξαρτησίας (1954-1962) κατηγόρησε τον Μπενζαμέν Στορά ότι «απέκρυψε τα εγκλήματα της γαλλικής αποικιοκρατίας» στην Αλγερία.

Η επιτροπή του εθνικού συνδέσμου των χαρκί (harkis), των παλαιών πολεμιστών του βοηθητικού σώματος των Αλγερινών που πολέμησαν στο πλευρό του γαλλικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας), κατήγγειλε μία «ελλειμματική» έκθεση και ζήτησε από τη Γαλλία να αναγνωρίσει «την εγκατάλειψη και τη σφαγή των χαρκί, μετά τις συμφωνίες του Εβιάν και την κατάπαυση του πυρός στις 19 Μαρτίου 1962».

Η κυβέρνηση της Αλγερίας έχει επανειλημμένως ζητήσει «την αναγνώριση των εγκλημάτων της γαλλικής αποικιοκρατίας».

TAGS

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...