Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει άλλοθι για το φιάσκο του lockdown!

 

Την ώρα που εξαντλούνται οι εφεδρείες σε ΜΕΘ στην Αττική, ο πρωθυπουργός ρίχνει ευθύνες στις… μεταλλάξεις του κορονοϊού


Κατόπιν εορτής, την ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής μοιάζει με εμπόλεμη, από την αφόρητη πίεση που δέχονται, και ενώ διανύουμε τον τέταρτο μήνα lockdown, η κυβέρνηση… θυμήθηκε να ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.


Οι συσκέψεις επί συσκέψεων και οι περιορισμοί που ανακοινώνονται στους υφισταμένους αποτελούν τρανή απόδειξη της ανεπάρκειας του lockdown που εφαρμόζεται. Εδώ και τέσσερις μήνες οι πολίτες ζουν σε συνθήκες εγκλεισμού, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οικονομική και την ψυχολογική κατάστασή τους. Ωστόσο, δεν βλέπουν αποτέλεσμα σε υγειονομικό επίπεδο, καθώς ακόμα μία φορά τα κρούσματα έχουν φτάσει στα ύψη, οι ΜΕΘ γεμίζουν ασφυκτικά και συμπολίτες μας χάνονται στον βωμό της πανδημίας.


Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα καλλιεργεί συνθήκες ματαιότητας, με συνέπειες στην ψυχολογία των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικά τα ευρήματα των λυμάτων, τα οποία δείχνουν αύξηση της χρήσης σε ψυχοφάρμακα και ναρκωτικές ουσίες. Πάντως, τα στοιχεία αυτοκριτικής για την αποτυχία των μέτρων αγνοούνται από το Μέγαρο Μαξίμου, αφού ούτε ο πρωθυπουργός ούτε κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος έχει παραδεχθεί αυτό που βλέπουν όλοι. Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει όλο το φταίξιμο στις μεταλλάξεις και την αυξημένη μεταδοτικότητά τους. Σαφώς τα μεταλλαγμένα στελέχη αποτελούν «αγκάθι» για τους επιστήμονες, αλλά σίγουρα δεν είναι η πηγή του κακού και ο μόνος λόγος για την επιδημιολογική εικόνα που έχει η χώρα.


«Αυτό που βλέπουμε τώρα και πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούργια στελέχη του ιού -οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις- κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε lockdown στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες» δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το «Σωτηρία».


Βέβαια, δεν γίνεται λόγος για το -κατά πολλούς εργαζομένους- χαμηλό ποσοστό τηλεργασίας, τα λίγα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα αιτήματα των γιατρών για προσλήψεις και ουσιαστική ενίσχυση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Σήμερα αναμένεται να δούμε αν τα επιπλέον μέτρα θα υλοποιηθούν αποτελεσματικά, ώστε να εμποδιστεί η μετάδοση του κορονοϊού. Γιατί είναι ξεκάθαρο πια ότι το lockdown δεν «περπατάει». Το ποια θα είναι θα καθοριστεί από την πρωινή σύσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Στη χθεσινή σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξετάστηκε η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.


Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού, εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση, ενώ συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την υλοποίηση των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική, θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

2.353 νέα κρούσματα, 23 νεκροί, 422 στις ΜΕΘ


Ραγδαία αύξηση κατέγραψε χθες το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.353 κρούσματα, ενώ 23 ασθενείς κατέληξαν και άλλοι 422 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.


Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.159 μολύνσεις, στη Θεσσαλονίκη 304 και στην Αχαΐα 112. Αναλυτικά, στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής: Ανατολική Αττική (103), Βόρειος Τομέας Αθήνας (155), Δυτική Αττική (41), Δυτικός Τομέας Αθήνας (185), Κεντρικός Τομέας Αθήνας (318), Νήσων (28), Νότιος Τομέας Αθήνας (127) και Πειραιάς (202). Διψήφιο αριθμό κρουσμάτων είχαμε σε Αιτωλοακαρνανία (20), Αργολίδα (36), Αρκαδία (14), Βοιωτία (23), Εύβοια (24), Ηλεία (20), Ημαθία (27), Ηράκλειο (40), Θεσπρωτία (21), Ιωάννινα (20), Καβάλα (13), Κιλκίς (11), Κοζάνη (32), Κορινθία (54), Λάρισα (90), Ρέθυμνο (16), Σέρρες (12), Τρίκαλα (10), Φθιώτιδα (33), Χαλκιδική (25) και Χανιά (13).


Χαρακτηριστικό της κατάστασης στο σύστημα υγείας είναι η καθημερινή αύξηση διασωληνωμένων και νέων εισαγωγών. Ωστόσο, η «έκρηξη» κρουσμάτων εξηγείται και από τον μεγάλο αριθμό τεστ, συγκεκριμένα 61.255, εκ των οποίων 26.693 μοριακά και 34.562 rapid.


Από τα 2.353 κρούσματα, 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα ανέρχεται στα 194.582 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων το 51,8% αφορά άντρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 60 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.368 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.


Οι 23 νέοι θάνατοι ασθενών από Covid-19 ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα στα 6.557, από τα οποία το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Οι 422 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (69,9% άντρες) έχουν διάμεση ηλικία τα 68 έτη, ενώ το 84,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.364 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +11.58%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 291 ασθενείς.

δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...