Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας άφησαν ελεύθερες δύο αγωνίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών που παρέμεναν στη φυλακή επί σχεδόν τρία χρόνια, ανέφεραν χθες Κυριακή μη κυβερνητικές οργανώσεις.
«Η Σαμάρ Μπαντάουι και η Νασίμα αλ Σάνταχ αποφυλακίστηκαν αφού εξέτισαν τις ποινές τους», σημείωσε μέσω Twitter η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ALQST, η οποία έχει βάση το Λονδίνο.
Η Σαμάρ Μπαντάουι και η Νασίμα αλ Σάνταχ είχαν συλληφθεί το καλοκαίρι του 2018, μαζί με άλλες περίπου δέκα αγωνίστριες, και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες που σχετίζονταν με την εθνική ασφάλεια, εντελώς «αδιαφανείς», σύμφωνα με ΜΚΟ.
Οι αρχές του βασιλείου, οι οποίες ουδέποτε είχαν ανακοινώσει τις ποινές φυλάκισης που τους επιβλήθηκαν, δεν έχει σχολιάσει δημόσια τις αποφυλακίσεις αυτές ως εδώ.
Οι δύο γυναίκες «δεν έπρεπε ποτέ να είχαν φυλακιστεί, τους αξίζει δικαιοσύνη (και) αποζημίωση για την αυθαίρετη κράτησή τους», σχολίασε μέσω Twitter o Άνταμ Κουγκλ, υποδιευθυντής του τμήματος της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή.
Από τη δική της πλευρά η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τον βασιλιά Σαλμάν να «ακυρώσει την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια» σε βάρος των δύο αγωνιστριών και να δώσει εντολή να «αποφυλακιστούν όλοι οι ειρηνικοί αγωνιστές».
Σε πολλές περιπτώσεις, σε ακτιβιστές και ακτιβίστριες και στα μέλη των οικογενειών τους συνεχίζει να επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια του βασιλείου ακόμη και αφού αποφυλακιστούν, σύμφωνα με ΜΚΟ.
Τον Δεκέμβριο, δικαστήριο καταδίκασε άλλη αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, τη Λουτζέιν αλ Χαδλούλ, σε πάνω από πέντε χρόνια κάθειρξη δυνάμει αντιτρομοκρατικού νόμου, ποινή που συνοδευόταν από αναστολή και άνοιξε τον δρόμο για την πρόωρη αποφυλάκισή της τον Φεβρουάριο.
Η κυρία Χαδλούλ, 31 ετών, παραμένει ωστόσο ελεύθερη υπό όρους για τρία χρόνια και της απαγορεύεται να βγει από την επικράτεια του βασιλείου για πέντε χρόνια.
Η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει επικρίσεις από πλευράς της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η δολοφονία το 2018 του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη, η οποία εγκρίθηκε αν δεν διατάχθηκε από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, αμαύρωσε τη διεθνή εικόνα του ισχυρού άνδρα του σουνιτικού βασιλείου, ο οποίος προχωρά – ταυτόχρονα – στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και στη σκληρή καταστολή κάθε διαφωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021, 09:25
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου