Πως να μετατρέψουμε τα φασολάκια στην απόλυτη ατραξιόν του φαγητού μας

 Τα φασολάκια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας και από τα πλέον δημοφιλή και αγαπημένα λαδερά πιάτα.

Τώρα ήρθε η στιγμή να τα προσεγγίσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο. Να τα ψήσουμε στο φούρνο, να τα καβουρδίσουμε.

Με την βοήθεια δύο ειδικών στον χώρο της γαστρονομίας, του σεφ Στίβεν Γκοφ από το εστιατόριο Jargon στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας και της Τζέσικα Ράντουα από τον ιστότοπο συνταγών, The Forked Spoon, θα μετατρέψουμε το εξαιρετικό αυτό ζαρζαβατικό στην απόλυτη ατραξιόν του κυριακάτικου τραπεζιού.

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα στελέχη με το χέρι ή ένα μαχαίρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 260 βαθμούς. Βάζουμε ένα μεγάλο μαντεμένιο τηγάνι στο φούρνο και το αφήνουμε να ζεσταθεί, κάτι που θα μας βοηθήσει στην συνέχεια να αποκτήσουν τα φασολάκια μας μία τραγανή υφή.

Τα αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Βάζουμε τα φασολάκια στο ζεστό τηγάνι από τον προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι έχουν λίγο αρπάξει.

Αφαιρούμε το τηγάνι από το φούρνο, αλλά αφήνουμε τα φασολάκια να ξεκουραστούν μέσα σε αυτό για 5 λεπτά. Στην συνέχεια σερβίρουμε.

Tip

Αν δεν έχουμε μαντεμένιο τηγάνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταψί, απλά δεν θα έχουμε την γεύση του καμμένου.

Προτάσεις για το καρύκευμα και το σερβίρισμα

Τα ψητά φασολάκια είναι μια εξαιρετική παρουσία στο κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο. Μην ξεχνάμε πως έρχονται Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Συνδυάζονται τέλεια με γαλοπούλα και ψητό χοιρινό. Επίσης, επειδή τα φασολάκια δεν έχουν ιδιαίτερα έντονη γεύση από μόνα τους, κάνουν τον τέλειο καμβά για καρυκεύματα και toppings.

Σως κρέμας

Όπως λέει ο Στίβεν Γκοφ, του αρέσει να αντιμετωπίζει τα φασολάκια όπως τα σπαράγγια σερβίροντάς τα με μια κρεμώδη σάλτσα και ταργανά toppings. Συγκεκριμένα, απολαμβάνει το furikake, ένα ξηρό ιαπωνικό καρύκευμα από φύκια, ψάρια και σουσάμι, φλέικς από τυρί πεκορίνο, σως Ολαντέζ αλλά και σάλτσα αγιόλι.

Σκορδάτη σάλτσα αγιόλι

Επειδή τα καβουρδισμένα πράσινα φασόλια έχουν μια θαυμάσια τραγανή υφή, ο Στίβεν Γκοφ τα βλέπει ως μια εξαιρετική πρόταση με ντιπ. «Μου αρέσει να φτιάχνω μια σως αγιόλι από μαύρο σκόρδο, αλλά μια λιγότερο χρονοβόρα και αγαπημένη σάλτσα είναι ένα πικάντικο αγιόλι σκόρδου».

Χυμό λεμονιού

Λίγο χυμός λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο, αλατάκι και τα φασολάκια μας αποκτούν μια «λαμπερή» φρεσκάδα. Προσθέτοντας σοταρισμένο σκόρδο και τριμμένη παρμεζάνα προσθέτουμε ένταση στην γεύση.

Ζαχαρωμένα αμύγδαλα

Η Τζέσικα Ράντουα λατρεύει την αντίθεση της υφής που τις προσφέρουν τα φασολάκια με τα ψημένα και ζαχαρωμένα αμύγδαλα.

Όπως λέει, «Τα ψητά φασολάκια με σκόρδο, τυρί παρμεζάνα και ζαχαρωμένα αμύγδαλα έχουν τον τέλειο συνδυασμό αλμυρού και γλυκού»

Ως γαρνιτούρα

Είτε μας αρέσουν με πολλά καρυκεύματα είτε τα προτιμάμε με λίγο αλάτι και πιπέρι, τα ψητά φασολάκια αποτελούν ένα ιδανικό συνοδευτικό για μια μεγάλη γκάμα φαγητού. Συνοδεύουν τέλεια ένα ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα, χοιρινό, ψητό μοσχάρι αλλά και παϊδάκια.

Πως να τα διατηρήσουμε φρέσκα και τραγανά

Η Τζέσικα Ράντουα λέει ότι, όταν «φυλάσσονται σωστά σε αεροστεγές δοχείο», τα ψητά φασολάκια «θα διαρκέσουν για τρεις έως πέντε ημέρες στο ψυγείο».

Τα ξαναζεστάνουμε «στο φούρνο στους 177 βαθμούς» είτε σε ταψί ή σε μαντεμένιο τηγάνι μέχρι να ζεσταθούν καλά, κάτι που θα πάρει «μόλις λίγα λεπτά».

Πηγή: Insider.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...