Το όνομα της Ρωσίδας δημοσιογράφου Marina Ovsyannikova έγινε διάσημο από τις 14 Μαρτίου, όταν η ίδια παρενέβη με χειρόγραφο πλακάτ ζωντανά στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό Κανάλι Ένα κατά της προπαγάνδας των ρωσικών ΜΜΕ και του πολέμου στην Ουκρανία.
Την Κυριακή 27 Μαρτίου η Ovsyannikova ήταν προσκεκλημένη για μια διαδικτυακή συνέντευξη στη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή Che tempo che fa της Rai 3 και έδωσε εκτενέστερη αναφορά για το περιστατικό. “Την ημέρα πριν από τη διαμαρτυρία πήγα σε χαρτοπωλείο, αγόρασα τους μαρκαδόρους και έγραψα το σήμα διαμαρτυρίας στα αγγλικά και στα ρώσικα” είπε η Ovsyannikova.
Η Ρωσίδα δημοσιογράφος, η οποία είναι γεννημένη στην Οδησσό, έδωσε αναφορά για το τι την ώθησε προς αυτή την απόφαση. “Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, είχα αποφασίσει από την πρώτη μέρα να παραιτηθώ, γιατί κατάλαβα ότι η άποψή μου δεν ανταποκρίνεται στην εκδοτική γραμμή” δήλωσε. “Ήθελα να διαδηλώσω σε πλατεία, αλλά είδα ότι ο κόσμος δεν μπορούσε να δείξει πλακάτ, οπότε είχα μια διαφορετική ιδέα”.
Από το κανάλι της, τη δουλειά της δηλαδή “κανείς δεν επικοινώνησε πια μαζί μου. Οι άνθρωποι στους οποίους υπολόγιζα έχουν εξαφανιστεί. Έχω γνωρίσει άλλους ανθρώπους, περισσότερο όμοιοι με εμένα. Αλλά σίγουρα νιώθω μόνη” και μάλιστα τόνισε πως, όταν πήγε να πάρει το αυτοκίνητό της από τον χώρο στάθμευσης του τηλεοπτικού στούντιο “βρήκα τα λάστιχα σκασμένα και τη μηχανή να μην λειτουργεί. Νομίζω ότι ήταν η ασφάλεια του τηλεοπτικού καναλιού”.
Η Ovsyannikova είπε ότι κανένας από τους συναδέλφους του ρωσικού κρατικού καναλιού δεν την κάλεσε για να της εκφράσει αλληλεγγύη. Επίσης, τονίζει πως απαγορεύεται στο σταθμό να αναφερθεί το όνομά της και η αναφορά στο επεισόδιο, ενώ “για ασφάλεια, οι ειδήσεις μεταδίδονται με ένα λεπτό καθυστέρηση”, προσθέτοντας λεπτομέρειες για την κατάσταση της πληροφόρησης στη Χώρα της: “Οι πληροφορίες σήμερα στη Ρωσία είναι πραγματικά περιορισμένες: όλα τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ είναι κλειστά, καθώς και πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προς το παρόν οι Ρώσοι δεν έχουν πού να βρουν αληθινές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία”.
Η Ρωσίδα δημοσιογράφος τόνισε πως η χειρονομία της χρησιμοποιήθηκε “για να καταστήσει σαφές ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν πόλεμο” και πως οι ίδιοι υποφέρουν μαζί με τους Ουκρανούς.
“Η ρωσοφοβία ανά τον κόσμο έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα” τόνισε η Ovsyannikova, “δεν υποφέρουν από τις κυρώσεις μόνο οι ελίτ και οι ολιγάρχες, αλλά και ο απλός λαός. Αντίθετα, πρέπει να επιδιώξουμε διάλογο με τη Ρωσία”.
Σε αυτό το σημείο η Marina Ovsyannikova επικεντρώθηκε σε ένα πολύ επίκαιρο για την Ιταλία παράδειγμα: τον διωγμό του Ρώσου μαέστρου Valery Gergiev από το Teatro Alla Scala του Μιλάνου. “Όταν τα θέατρα της Ευρώπης απαγορεύουν τον Valery Gergiev είναι λάθος προσέγγιση, γιατί ακριβώς με τον πολιτισμό αποκαθιστούμε αυτόν τον διάλογο”.
Η Marina Ovsyannikova μίλησε και για τις άμεσες αλλά και για τις ενδεχόμενες, μακρόχρονες συνέπειες της χειρονομίας της. Σύμφωνα με το νέο νόμο του Πούτιν, η ίδια αντιμετωπίζει μέχρι και 15 χρόνια κάθειρξη.
“Η ζωή μου είναι ένα θρίλερ, δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο όταν ξυπνήσω. Στο κανάλι μου με κατηγορούν ότι είμαι Βρετανίδα κατάσκοπος. Η Ουκρανία πιστεύει ότι είμαι πράκτορας της FSB. Η φιγούρα μου περιβάλλεται από θεωρίες συνωμοσίας και είναι αρκετά απαξιωμένη. Ζω μέρα με τη μέρα, και ίσως είναι καλύτερα. Σίγουρα φοβάμαι”.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου