«Καιγόμαστε μόνοι μας!»

 Ρεπορτάζ: Αδάμ Αλεξόπουλος

Οι δασικές και οι αγροτοδασικές πυρκαγιές στη χώρα μας είναι μια πονεμένη ιστορία. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους κάθε χρόνο μετατρέπονται σε στάχτη, και για δεκαετίες ολόκληρες, όπως έχει αποδειχθεί, η πανίδα, η χλωρίδα αλλά και οι τοπικές οικονομίες δυσκολεύονται να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Όσες προσπάθειες κι αν έχουν γίνει, οι αναδασώσεις αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και μέρα με την ημέρα οι ανάσες πρασίνου και ζωής ελαττώνονται. 

Το έχει δείξει, άλλωστε, η Ιστορία. Το είδαμε το 2007 στην Ηλεία, το 2018 στην Ανατολική Αττική και την περασμένη θερινή περίοδο στην Εύβοια. Το βλέπουμε και φέτος, με τις πρώτες πυρκαγιές να κάνουν την εμφάνισή τους νωρίτερα σε σχέση με την περασμένη χρονιά, παρά τις κακοκαιρίες που σάρωσαν τη χώρα μας και παρά τις ισχυρές χιονοπτώσεις που έφτασαν μέχρι και το Σύνταγμα.

Η «Ζούγκλα» ήρθε σε επικοινωνία με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, ο οποίος σε λιγότερο από μισή ώρα αποδέχθηκε το αίτημά μας ώστε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας παρά τον φόρτο εργασίας του, μιας και βρισκόμαστε μια ανάσα από την αντιπυρική περίοδο. 

Έφτασαν τις 1.994 οι αγροτοδασικές πυρκαγιές

Ο κ. Αρτοποιός, δυστυχώς, επιβεβαιώνει τους φόβους μας. «Όντως έχουμε παρατηρήσει και εμείς, με τα στατιστικά στοιχεία τα οποία διατηρούμε, ότι από την 1η Φεβρουαρίου έως και την 31η Μαρτίου έχουμε γύρω στις 1.994 αγροτοδασικές πυρκαγιές και είναι αυξημένος ο αριθμός των δασικών και αγροτοδασικών πυρκαγιών σε σχέση με την περασμένη χρονιά», αναφέρει. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι το ποσοστό αύξησης ανέρχεται σε 7% με 10%, θεωρώντας ότι κινείται σε λογικά πλαίσια.

Ερωτώμενος για το αν υπάρχει λογική εξήγηση σχετικά με την αύξηση αυτή, ο εκπρόσωπος Τύπου λέει πως «αυτό οφείλεται στο ότι πλέον έχουμε σε διάταξη, σε νομικό κείμενο, ότι μέχρι και τις 30 Απριλίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών και οι καθαρισμοί σε οικοπεδικούς χώρους» και υποστηρίζει ότι «αυτό φαίνεται να έχει θορυβήσει τους πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν μέσα στα πλαίσια τα χρονικά να κάνουν τις καύσεις τους».

Μεγάλος ο αριθμός των συλλήψεων

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Αρτοποιός αποκαλύπτει ότι «το τελευταίο διάστημα το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προβεί σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό συλλήψεων, ανθρώπων οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να κάνουν καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, όπως για παράδειγμα σε ελαιόδεντρα και αμπελώνες, δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία επιβάλλεται να έχουν υπ' όψιν τους όταν κάνουν αυτές τις ενέργειες».

Μετά την επιμονή μας για το πώς προκαλούνται οι πυρκαγιές όταν το έδαφος μέχρι και σήμερα παραμένει υγρό, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι, την ώρα που κάποιος βάζει φωτιά στο χωράφι του, δημιουργείται ένα μικροκλίμα, το οποίο ξηραίνει και την ατμόσφαιρα αλλά και το έδαφος. Αυτό έχει ως συνέπεια -εάν δεν τηρούνται τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα- να ξεφεύγουν και να εξαπλώνονται. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι γενικότερα έχουν αλλάξει οι κλιματικές συνθήκες όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Η πυροσβεστική διάταξη του 2021

Στη συνέχεια ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος ποια είναι τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα. Ο κ. Αρτοποιός απαντάει τα εξής: «Με τη νέα πυροσβεστική διάταξη του 2021, οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι, προτού κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια, να προσέρχονται στα Πυροσβεστικά Καταστήματα, στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και να λαμβάνουν ενημέρωση για την επόμενη ημέρα εάν είναι δυνατή ή όχι η καύση».

«Επίσης», λέει, «ένα πράγμα που πρέπει να έχουν υπ' όψιν τους είναι να δημιουργείται μια ζώνη στην περίμετρο φωτιάς που σκοπεύουν να βάλουν, έτσι ώστε να μην περάσει η φωτιά και μεταδοθεί ή εξαπλωθεί» και συμπληρώνει: «Επιβάλλεται, ακόμα, η εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού, συγκεκριμένα 200 λίτρα, προκειμένου να γίνεται διαβροχή στα υπολείμματα αυτά, ώστε όταν τελειώσει η καύση να κατασβήνονται».

Οι μεγάλες πυρκαγιές έχουν δημιουργηθεί από αμέλεια

«Εάν αυτές τις παραμέτρους δεν τις λάβει υπ' όψιν του ο ενδιαφερόμενος κυρίως στην επαρχία μέχρι τις 30 Απριλίου και υπάρξει επέκταση της πυρκαγιάς, τότε αυτομάτως ο πολίτης γίνεται υπαίτιος πρόκλησης δασικής πυρκαγιάς», τονίζει ο κ. Αρτοποιός και υπογραμμίζει πως «εκτός από το διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται, ταυτόχρονα γίνεται σύλληψη και ενδεχομένως ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης. Που σημαίνει ότι θα συνταχθεί μια δικογραφία, θα γίνει σύλληψη και θα υπάρξει ταλαιπωρία. Θα υπάρξει μια ασύμμετρη ταλαιπωρία που δεν χρειάζεται». «Οι πολύ μεγάλες πυρκαγιές ως επί το πλείστον έχουν δημιουργηθεί από αμέλεια. Πλέον δεν χωράει αμέλεια, θα πρέπει να είμαστε επιμελείς», συμπληρώνει.

Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι έτοιμο να καταστείλει κάθε πυρκαγιά

Στο τέλος τέθηκε ένα τελευταίο ερώτημα: Είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει αυτόν τον αυξημένο αριθμό πυρκαγιών; Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος υπογραμμίζει πως ο κατασταλτικός μηχανισμός, η επιχειρησιακή δομή και ο επιχειρησιακός βραχίονας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι το Πυροσβεστικό Σώμα. Το Πυροσβεστικό Σώμα, μαζί με τις επιτελικές και τις επιχειρησιακές δομές του, δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες τον χρόνο και είναι έτοιμο να καταστείλει κάθε πυρκαγιά που θα εκδηλωθεί.

Εμείς πάντως ως «Ζούγκλα» ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην είμαστε για ακόμη μία χρονιά στο ίδιο έργο θεατές. Γιατί, σύμφωνα με την παραπάνω συζήτηση, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι, αν συνεχίσουμε να μην τηρούμε τα μέτρα προστασίας, θα συνεχίσουμε να καίμε τον τόπο μας, δηλαδή να «καιγόμαστε μόνοι μας». 

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 2 Απριλίου 2022, 14:11

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...