Έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία για τον «εξευτελισμό» του Σταϊνμάιερ από τον Ζελένσκι

 Η απόφαση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ανακηρύξει ανεπιθύμητο στο Κίεβο τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προκάλεσε δυσαρέσκεια στους Γερμανούς πολιτικούς, καθώς επίσης και προειδοποιήσεις ότι η κίνηση ενδέχεται να έχει συνέπειες.Ο Σταϊνμάιερ, τον οποίο το Κίεβο αντιμετωπίζει ως σύμβολο της ήπιας αντιμετώπισης της οποίας έχαιρε το Κρεμλίνο από τη Γερμανία πριν την εισβολή στην Ουκρανία, σχεδίαζε να επισκεφθεί την πρωτεύουσα της δοκιμαζόμενης χώρας την Τετάρτη, μαζί με τους προέδρους της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής.

Όμως ο Γερμανός πρόεδρος χρειάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι του –το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί δημόσια εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας– αφού το Κίεβο ανακοίνωσε ότι τον θεωρεί ανεπιθύμητο.

Εξευτελισμός

Η κίνηση αντιστοιχεί σε εξευτελισμό του Σταϊνμάιερ, ενός πρώην ΥΠΕΞ που έχει συνδεθεί στενά με την παλαιότερη πολιτική του Βερολίνου που επεδίωκε στενούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά και ολόκληρης της Γερμανίας.

Ως ομοσπονδιακός πρόεδρος, ο Σταϊνμάιερ βρίσκεται στο υψηλότερο αξίωμα του γερμανικού κράτους.

Το γεγονός ότι ο Ζελένσκι επικοινώνησε την απόφασή του μόλις μερικές ώρες πριν το προγραμματισμένο μυστικό ταξίδι του προέδρου, έπειτα από ημέρες προετοιμασιών Βερολίνου και Κιέβου, αλλά και το γεγονός ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι διέρρευσαν το γεγονός στην εφημερίδα Bild, κατέστησε ακόμη πιο επίπονη τη διπλωματική προσβολή για τη Γερμανία.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, εκπρόσωπος της κυβέρνησης εξέφρασε ψύχραιμα τις διαμαρτυρίες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αναφέροντας ότι ο Σταϊνμάιερ «έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει μια πολύ ξεκάθαρη θέση με το μέρος της Ουκρανίας», ενώ τόνισε ότι έχει απευθυνθεί και στον ίδιο το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ζητώντας του να σεβαστεί την ουκρανική εθνική κυριαρχία.

Έντονες αντιδράσεις

Άλλοι υπήρξαν πιο επικριτικοί. «Αν και αντιλαμβάνομαι την υπαρξιακή απειλή που αποτελεί για την Ουκρανία η ρωσική εισβολή, περιμένω από τους ουκρανούς αξιωματούχους να τηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο διπλωματικού τακτ και να μην παρεμβαίνουν κατ’ ανάρμοστο τρόπο στην εσωτερική πολιτική της χώρας μας», τόνισε ο Ρολφ Μίτσενιχ, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, στο οποίο ανήκουν τόσο ο Σταίνμάιερ όσο και ο καγκελάριος της χώρας, Όλαφ Σολτς.

Ο Μάικλ Ροθ, επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, δήλωσε στο Politico ότι ήταν «απογοητευμένος» από την απόφαση του Ζελένσκι.

«Ο Σταϊνμάιερ θα ταξίδευε ως ο ανώτατος αξιωματούχος της χώρας μας, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, ρητά και έμπρακτα.


»Είναι κρίμα», σημείωσε ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης Ροθ.

Ο Ροθ επισκέφθηκε τη δυτική Ουκρανία την Τρίτη, μαζί με δυο ακόμη σημαντικούς εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης συνεργασίας, την Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της Μπούντεσταγκ και τον Αντόν Χοφράιτερ των Πράσινων, επικεφαλής της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Οι τρεις τους συναντήθηκαν με ουκρανούς βουλευτές και ο Ροθ υπογράμμισε την αξία του διαλόγου.

«Μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες στην Ουκρανία.

»Στο πλαίσιο των συνομιλιών μας, μπορέσαμε να ξεκαθαρίσουμε και να διευκρινίσουμε πολλά πράγματα», δήλωσε.

Δυσαρέσκεια και κατανόηση

Η Στρακ-Τσίμερμαν δήλωσε στο κανάλι ZDF ότι η απόφαση του Ζελένσκι «δεν είναι φιλική», εξέφρασε όμως και κάποιο βαθμό κατανόησης.

«Η ένταση είναι στα ύψη παντού», είπε, προσθέτοντας ότι το ζήτημα θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί «παρασκηνιακά» και όχι δημόσια.

Ο Ολεκσέι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, δήλωσε στο κανάλι ARD ότι ο Ζελένσκι επιθυμούσε αντί του Σταϊνμάιερ να μεταβεί στο Κίεβο ο καγκελάριος Σολτς, και να ανακοινώσει νέα αποστολή όπλων.

«Ο πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο, προκειμένου να μπορούν να ληφθούν άμεσες πρακτικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παράδοσης όπλων», σημείωσε.

Αν και ο Σταϊνμάιερ είναι τυπικά ο επικεφαλής του γερμανικού κράτους, ο ρόλος του είναι συμβολικός – κάτι αντίστοιχο με τον θεσμικό ρόλο του προέδρου της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Ο Σολτς καθυστερεί να αποφασίσει αν θα πρέπει να παρέχει γερμανικά άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τους κυβερνητικούς του εταίρους.

Μπούμερανγκ

Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, βουλευτής του FDP, προειδοποίησε ότι αν στόχος του Ζελένσκι ήταν να πιέσει τον Σολτς, προκειμένου να τον αναγκάσει να επισκεφθεί το Κίεβο και να ανακοινώσει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, οι πράξεις του ίσως τελικά φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ο καγκελάριος μιας κυβέρνησης που έχει τη στήριξη του FDP θα ταξιδέψει σε μια χώρα που ανακήρυξε τον επικεφαλής του κράτους μας ανεπιθύμητο πρόσωπο», παρατήρησε μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Ο Ζακ Σούστερ, ο σημαντικότερος σχολιαστής της καθημερινής γερμανικής εφημερίδας Die Welt, υποστήριξε από την πλευρά του ότι ο «Ζελένσκι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα εσκαμμένα», επισημαίνοντας ότι η Γερμανία έχει υπάρξει «ο μεγαλύτερος χορηγός του Κιέβου από την εισβολή στην Ουκρανία».

Η κίνηση του Ζελένσκι την Τρίτη συνέπεσε με τη συζήτηση του συμβουλίου ασφαλείας της Γερμανίας για τις πιθανές παραδόσεις γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει φανεί το διπλωματικό επεισόδιο να επηρεάζει τις γερμανικές θέσεις.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης σχολίασε ότι «η συμπεριφορά μας δεν έχει αλλάξει: έχουμε παραχωρήσει όπλα, συνεχίζουμε να το κάνουμε, αλλά δεν συζητάμε για τις ποιότητες, τις ποσότητες ή τις ημερομηνίες».


Πηγή: Politico

Αίθουσα Σύνταξης

Αίθουσα Σύνταξης

Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...