Η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία πρότεινε την αντικατάσταση των προϊόντων της σουηδικής εταιρείας IKEA, η οποία εγκατέλειψε τη ρωσική αγορά, με οικιακά έπιπλα που παράγονται από κρατούμενους. «Έχουμε καλύτερη ποιότητα και χαμηλότερες τιμές»,
λέει ο Ivan Sharkov, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διεύθυνσης της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας για την περιοχή Sverdlovsk. «Οι αποικίες θα μπορούσαν κάλλιστα να πάρουν τη θέση του ΙΚΕΑ». Και γενικά, σημείωσε πολλά υποσχόμενα ο αξιωματούχος, «σε ορισμένους τομείς, οι θεσμοί μας μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθούν από ξένες εταιρείες, ειδικά δεδομένου ότι ο τζίρος και ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στην παραγωγή αυξάνεται χρόνο με το χρόνο». Το NEWS.ru ανακάλυψε πώς χρησιμοποιείται η εργασία στη φυλακή σε διάφορες χώρες.IKEA - καθίστε αναπαυτικά
Παρεμπιπτόντως, η ίδια η ΙΚΕΑ βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου πριν από δέκα χρόνια. Εκείνη την εποχή, η γερμανική τηλεόραση κυκλοφόρησε μια ερευνητική ταινία για το πώς στη δεκαετία του 1970 και του 1980 ο σουηδικός κολοσσός επίπλων, που εισήλθε στην αγορά της ΛΔΓ, χρησιμοποιούσε ενεργά την εργασία των πολιτικών κρατουμένων. Πρώην κρατούμενοι της Στάζι είπαν πώς κάτω από καταναγκαστικές συνθήκες έφτιαχναν καρέκλες γραφείου, μπουφέδες, χερούλια θυρών και πολλά άλλα.
Ήταν ένα ανοιχτό μυστικό. Εγώ και οι κελί μου ξέραμε πολύ καλά ότι μας αναγκάζανε να δουλέψουμε για την ΙΚΕΑ. Το όνομα αυτής της εταιρείας ήταν γραμμένο στη συσκευασία των προϊόντων μας. Και οι δεσμοφύλακες δεν μας έκρυψαν τίποτα. Χαίρομαι που επιτέλους μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό ανοιχτά , - μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους ο 51χρονος Alexander Arnold, ο οποίος στα νιάτα του καταδικάστηκε σε 11 μήνες "για διάδοση αντικομμουνιστικής προπαγάνδας" με τη μορφή έργων του Μπρεχτ και της Έσσης .
Αρχικά, εκπρόσωποι της ανησυχίας διέψευσαν τα πάντα, αλλά στη συνέχεια ζήτησαν έγγραφα από τα αρχεία της πρώην μυστικής αστυνομίας της ΛΔΓ, όπου οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Έπρεπε να ζητήσω δημόσια συγγνώμη για το παρελθόν.Λυπούμαστε ειλικρινά που συνέβη αυτό », δήλωσε ο επικεφαλής του γερμανικού γραφείου της ΙΚΕΑ, Peter Betzel.
Οι Αμερικανοί σκλάβοι και οι Κινέζοι που μπήκαν στον δρόμο της μεταρρύθμισης
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ για τον αριθμό των κρατουμένων (πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι). Η εργασία στις φυλακές στην Αμερική επικυρώνεται από την 13η Τροποποίηση του Συντάγματος. Απαγορεύει τη δουλεία, αλλά επιτρέπει την εκμετάλλευση καταδίκων όταν πρόκειται για τιμωρία για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί. Η εργασία στις φυλακές αποτελεί μέρος της αμερικανικής οικονομίας τουλάχιστον από τα τέλη του 19ου αιώνα. Και στη δεκαετία του 1930, με φόντο τη Μεγάλη Ύφεση, δημιουργήθηκε και λειτουργεί ακόμα η κρατική εταιρεία UNICOR .(Federal Prison Industries), η οποία απασχολεί περίπου 17.000 κρατούμενους ομοσπονδιακών φυλακών σε όλη τη χώρα. Ασχολούνται με διάφορους τομείς - από τη χειροτεχνία και τη γεωργία μέχρι το σχεδιασμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και την τρισδιάστατη μοντελοποίηση. Στις περιφερειακές φυλακές μπορούν να συναφθούν συμβάσεις χωρίς μεσάζοντες. Έτσι, η Hickman's, η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός αυγών κοτόπουλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσλαμβάνει ανοιχτά κατάδικους.
Αναφέρθηκε ότι οι πελάτες της Federal Prison Industries ήταν πολλές παγκοσμίου φήμης μάρκες - Microsoft, Pfizer, Starbucks, Victoria's Secret. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η UNICOR κερδίζει έως και ενάμιση δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο, δικαιολογώντας πλήρως το ανεπίσημο παρατσούκλι της - το «συγκρότημα φυλακών-βιομηχανικών». Τα χέρια των Αμερικανών κρατουμένων δημιουργούν έπιπλα (συμπεριλαμβανομένων των κρατικών υπηρεσιών), στρατιωτικές και αστυνομικές στολές, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, οδικές πινακίδες, λάμπες, χαρτικά και πολλά άλλα.
Κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών σε κέντρο κράτησης ανηλίκων παραβατών
Φωτογραφία: Alain Le Garsmeur/Impact Photos
Κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών σε κέντρο κράτησης ανηλίκων παραβατών
Ταυτόχρονα, λαμβάνουν συχνά έναν επαιτεινό μισθό για την εργασία τους - από 23 σεντς έως 1,15 $ την ώρα, που είναι αρκετές φορές χαμηλότερο από το επίπεδο διαβίωσης (7,25 $). Πολλοί μετά την αποφυλάκισή τους λένε στους δημοσιογράφους για την απάνθρωπη μεταχείριση. Ο πρώην κρατούμενος Cardiff Garcia μοιράστηκε την ιστορία του με το National Public Radio .
Η εργάσιμη μέρα μου ξεκινούσε στις τέσσερις το πρωί. Πήγα στην κουζίνα για να ετοιμάσω πρωινό για 1200 άτομα. Μαγείρευα μεσημεριανά, μαγείρευα δείπνα. Για τη μέρα που πληρώθηκα 2,25 δολάρια, σκέψου! είπε ο Γκαρσία. - Και ξέρω επίσης έναν συνάδελφο κρατούμενο που εργάζεται στην έπαυλη του κυβερνήτη της Νεμπράσκα - καθαρίζει φυσικά την καλύβα του, τέτοια πράγματα.
Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν λιγότερα παράπονα για το κινεζικό σύστημα εργασίας στις φυλακές από ό,τι για το αμερικανικό. Στη ΛΔΚ, η υποχρεωτική εργασία για τους κατάδικους θεωρείται μέρος ενός σχεδίου για τη μεταρρύθμισή τους. Σχεδόν κάθε κινεζική φυλακή έχει εργοστάσια και εργαστήρια, τα προϊόντα των οποίων αποστέλλονται και στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσά τους ρούχα, φωτιστικά, τσάντες, πλαστικές συσκευασίες. Την ίδια στιγμή, Κινέζοι προμηθευτές και δυτικοί εισαγωγείς προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός της συνεργασίας.
Οι ετικέτες των ρούχων που έπρεπε να ράψω είχαν συχνά μια τιμή σε ευρώ εκ των προτέρων. Και προφανώς δεν προοριζόταν για τους Κινέζους - αν κρίνουμε από το σχέδιο και το μεγάλο μέγεθος - μοιράστηκε με την πύλη Bitter Winter μια 30χρονη Κινέζα που ήταν στη φυλακή για συμμετοχή στο θρησκευτικό κίνημα της Εκκλησίας του Παντοδύναμου Θεού .
Κατά καιρούς, εμφανίζονται ιστορίες στα μέσα ενημέρωσης για το πώς ένας εφησυχασμένος αγοραστής στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ βρίσκει ένα μήνυμα σε μια τσέπη παντελονιού ή σε ένα πορτοφόλι με ετικέτα Made in China από έναν ανώνυμο κρατούμενο σε μια από τις φυλακές του Μεσαίου Βασιλείου , στην οποία παραπονιέται για κακομεταχείριση και ζητά να ειδοποιηθεί γι' αυτό.όλος ο κόσμος. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2019, γύρω στα Χριστούγεννα, ένα εξάχρονο κορίτσι από το Λονδίνο ονόματι Florence ανακάλυψε ένα παρόμοιο σημείωμα ενσωματωμένο σε μια καρτ ποστάλ με μια γάτα με καπέλο του Άη Βασίλη. Ένας ανώνυμος άνδρας που έφτιαξε αυτή την καρτ ποστάλ πίσω από τα κάγκελα στη μακρινή Σαγκάη κατηγόρησε τη διοίκηση του σωφρονιστικού ιδρύματος ότι χρησιμοποιεί την εργασία καταδικασμένων αλλοδαπών. Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε τα πάντα. Ωστόσο, μετά τη δημοσίευση αυτής της ιστορίας στους The Sunday Times, το σούπερ μάρκετ Tesco διέκοψε τη συνεργασία με τον κινέζο προμηθευτή, αποσύροντας από την πώληση ολόκληρη την παρτίδα καρτ ποστάλ «φυλακής».
Σκιάχτρο από έναν Ιάπωνα κρατούμενο
Πιο πρόσφατα, τον Ιούνιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας Yoshihisa Furukawa παρευρέθηκε στην τελετή, μαζί με τον επικεφαλής της τοπικής μάρκας Montbell, του μεγαλύτερου κατασκευαστή εξωτερικών ενδυμάτων και εξοπλισμού της Οσάκα. Το πιλοτικό έργο της συνεργασίας τους ξεκίνησε το 2019 εντός των τειχών της φυλακής Abashiri στο Χοκάιντο και τώρα θα επεκταθεί.
Η συνεργασία έχει αποφέρει καλά αποτελέσματα τόσο ως προς τη διόρθωση όσων σκόνταψαν όσο και ως προς την αύξηση της δημοτικότητας των προϊόντων που κατασκευάζονται από αυτούς. Και οι δύο πλευρές έμειναν ικανοποιημένες και αποφάσισαν να εμπλέξουν ακόμη περισσότερους κρατούμενους στην πρωτοβουλία , δήλωσε η ιαπωνική κυβέρνηση .
Από τα αλεξίσφαιρα γιλέκα στα φέρετρα: τι παράγεται στις φυλακές σε όλο τον κόσμο
Φωτογραφία: Donal Husni/ZUMAPRESS.com/Global Look Press
Εκτός από τα ρούχα, οι κρατούμενοι του Abashiri φτιάχνουν σουβέρ για πιάτα με φυτικά στολίδια ή εικόνες ζώων που είναι δημοφιλείς στους ντόπιους - ελάφια και αλεπούδες. Ράβουν επίσης βαμβακερές πετσέτες χεριών βαμμένες με ειδική τεχνολογία - tenugui , που συνήθως δίνονται ως αναμνηστικά. Επίσης, οι Ιάπωνες κρατούμενοι παράγουν δερμάτινες τσάντες και παπούτσια (για κάποιο λόγο τα εμπιστεύονται μόνο οι άνδρες), ψησταριές για μπάρμπεκιου και διακοσμητικά παιχνίδια όπως βάρκες. Κάποιοι μάλιστα κατακτούν το επάγγελμα των ταξιδερικών και φτιάχνουν επιδέξια λούτρινα ζωάκια.
Ο Πολωνός είναι φυλακή και ο Γερμανός είναι ένα φέρετρο
Οι Ιταλοί, διάσημοι γνώστες και παραγωγοί κρασιών, είναι πιστοί στον εαυτό τους σε όλα. Πέρυσι, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι κρατούμενοι της φυλακής για ιδιαίτερα επικίνδυνους εγκληματίες στο νησί με το τρομακτικό όνομα Γοργόνα ασχολούνταν με την... οινοποίηση. Το έργο υποστηρίχθηκε από τον Signor Lamberto Frescobaldi, ιδιοκτήτη μιας θρυλικής οικογενειακής επιχείρησης με ιστορία 700 ετών. Εμπιστεύτηκε τους αμπελώνες του σε επαναλαμβανόμενους παραβάτες, με αποτέλεσμα σχεδόν 3 χιλιάδες μπουκάλια από την πρώτη παρτίδα λευκού "μαφίας" να πουληθούν με κρότο, συμπεριλαμβανομένων ιταλικών εστιατορίων και οινοποιείων.
Ανάμεσα στα ασυνήθιστα προϊόντα που παράγουν οι κρατούμενοι, υπήρχαν και... φέρετρα. Φτιάχνονται σε μια από τις μεγαλύτερες φυλακές της Πολωνίας στην πόλη Charna. Κατά ειρωνικό τρόπο, τα πολωνικά φέρετρα είναι για τους Γερμανούς.
Η εταιρεία μας παράγει φέρετρα από το 1992, τα οποία προμηθεύονται σε δυτικές αγορές, κυρίως στη Γερμανία. Εδώ και αρκετά χρόνια συνεργαζόμαστε με την υποδιεύθυνση Charny για την απασχόληση καταδίκων. Γνωρίζουν πολύ καλά την επιχείρησή τους και μαθαίνουν γρήγορα και με ευχαρίστηση. Είχαμε ανησυχίες για αυτούς, αλλά μόνο στην αρχή. Δεν έχουμε κανένα παράπονο για τους εργαζόμενους από τις φυλακές - μερικές φορές είναι δέκα φορές πιο ευγενικοί από τους μισθωτούς εργάτες του δρόμου. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μετά από ένα αναγκαστικό διάλειμμα λόγω του κορωνοϊού, ξεπαγώσαμε τη συνεργασία με τη φυλακή , - λέει η Cecilia Kapelska, διευθύντρια μιας εταιρείας κηδειών από το χωριό Zagorki.
Σύμφωνα με αυτήν, κάθε νεκροθάφτης από τους κρατούμενους έχει έναν μέντορα από την εταιρεία. Η συγκεκριμένη εργασία συνήθως δεν προκαλεί απόρριψη. Επιπλέον, σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία, η εργασία στη φυλακή είναι καθαρά εθελοντική υπόθεση.
Οι θάλαμοι μας φτιάχνουν μεμονωμένα στοιχεία, το φέρετρο είναι απλώς το τελικό προϊόν. Έμαθαν ακόμη και να αστειεύονται για την τέχνη τους », λέει η κυρία Kapelska.
Αλλά στη Γερμανία, ο νόμος επιτρέπει ρητά την καταναγκαστική εργασία των κρατουμένων - αλλά μόνο «σύμφωνα με τις σωματικές τους δυνατότητες». Στους Γερμανούς παραβάτες του νόμου που έχουν ξεκινήσει την πορεία της μεταρρύθμισης έχει ανατεθεί η κατασκευή επίπλων για τα γραφεία ομοσπονδιακών αξιωματούχων και το ράψιμο ρόμπων για δικαστές. Τα προϊόντα της φυλακής πωλούνται μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων και έχουν ζήτηση. Αλλά αυτή η μικρή επιχείρηση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Deutschlandfunk δημοσίευσε μια λίστα με οκτώ δωδεκάδες μεγάλες γερμανικές εταιρείες που έχουν χρησιμοποιήσει επίσημα εργατικό δυναμικό στη φυλακή τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ αυτών ήταν κολοσσοί αυτοκινήτων όπως η BMW, η Volkswagen και η Mercedes Benz, ο κατασκευαστής premium οικιακών συσκευών Miele, ο όμιλος ηλεκτρικών εταιρειών Siemens, ο κατασκευαστής μαρκαδόρων Edding και πολλοί άλλοι.
Ταυτόχρονα, οι γερμανικοί καρχαρίες του καπιταλισμού εξοικονομούν επίσης χρήματα, χρησιμοποιώντας ένα δύσκολο απόσπασμα του νόμου. Λένε ότι η αμοιβή των κρατουμένων δεν θεωρείται μισθός με την κλασική έννοια, αλλά «μορφωτικό στοιχείο». Το ωρομίσθιο των Γερμανών κρατουμένων κυμαίνεται πλέον από 1,37 ευρώ έως 2,30 ευρώ και δεν είναι καν τιμαριθμοποιημένο. Γενικά όμως στη Γερμανία από την 1η Ιουλίου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 10,45 ευρώ. Αναμένεται ότι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα την ανεβάσει στα 12 ευρώ. Σε σχέση με αυτή την αδικία, δύο κρατούμενοι από τη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη προσέφυγαν στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. Ζητούν ίσα δικαιώματα με τους απλούς πολίτες. Δεν αποκλείεται πολίτες κρατούμενοι να επιτύχουν αποζημίωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου