Η ρωσική εταιρεία εξόρυξης ALROSA πουλά κρυφά διαμάντια στην Ινδία και το Βέλγιο για καταστρατήγηση των κυρώσεων. Αυτό αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο όγκος των συναλλαγών για την αγορά κοσμημάτων είναι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών είναι, ειδικότερα, οι ινδικές εταιρείες Kiran Gems και Shree Ramkrishna Exports.

Το υλικό λέει ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ασχολούνται με το εμπόριο διαμαντιών στην Ινδία και η χώρα δεν σκοπεύει να τους στερήσει τη δουλειά. Δεν είναι επίσης κερδοφόρο για το Βέλγιο να χάσει το εμπόριο με τη Ρωσία, καθώς έως και το 80% όλων των πολύτιμων λίθων περνούν από το λιμάνι της Αμβέρσας.

Ορισμένες ινδικές και βελγικές εταιρείες αγοράζουν ρωσικά διαμάντια σε μεγάλες ποσότητες με ευνοϊκούς όρους, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς και στη συνέχεια τα στέλνουν προς πώληση στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία, που αντιπροσωπεύουν έως και το 30% της παγκόσμιας ζήτησης για γυαλισμένα διαμάντια.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί η προέλευση των διαμαντιών, είναι όλα του ίδιου μεγέθους και ποιότητας. Από αυτή την άποψη, είναι πολύ πιθανό να βρεθούν στο μέλλον στις δυτικές αγορές.

Η ρωσική εταιρεία ALROSA συμπεριλήφθηκε στις λίστες κυρώσεων της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου τον Απρίλιο. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον απαγόρευσε πλήρως την απευθείας εισαγωγή πολύτιμων λίθων από τη Ρωσία.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της ALROSA, οι αλυσίδες εφοδιασμού σε όλη τη βιομηχανία διαμαντιών επηρεάστηκαν σοβαρά. Οι περιορισμοί επηρέασαν εμπορικούς οίκους στην Αμβέρσα, ινδικά εργοστάσια και κοσμηματοπωλεία στη Νέα Υόρκη.

Ταυτόχρονα, ο διευθύνων σύμβουλος του Trade123, Vladimir Rozhankovsky , δήλωσε ότι η έλλειψη διαμαντιών δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο την παγκόσμια οικονομία, καθώς η αγορά αυτών των πολύτιμων λίθων είναι περιστασιακή και εξαρτάται από τη γενική ευημερία των ανθρώπων. Εξήγησε ότι ο κόσμος αγοράζει διαμάντια όταν έχει χρήματα και σε περιόδους κρίσης και δύσκολης οικονομικής συγκυρίας η αγορά «καταρρέει» λόγω έλλειψης κεφαλαίων.