Η Alrosa αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς ακατέργαστων διαμαντιών και η βιομηχανία των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναστατώθηκε καθώς οι κόφτες, οι στιλβωτές και οι έμποροι αναζητούσαν τρόπους να συνεχίσουν να αγοράζουν από τη Ρωσία, ενώ οι τράπεζές τους δεν μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν πληρωμές.
Η ξαφνική έλλειψη πολύτιμων λίθων εκτόξευσε τις τιμές των διαμαντιών, ειδικά για τα μικρότερα και φθηνότερα πετράδια στα οποία ειδικεύεται η Alrosa.
Μέσω Ινδίας
Τώρα, μετά από μήνες παράλυσης, η Alrosa επέστρεψε πουλώντας περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια διαμαντιών το μήνα, λίγο κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, οι πωλήσεις ξεκίνησαν και πάλι καθώς ορισμένες ινδικές τράπεζες εκμεταλλεύονται τους τρόπους διευκόλυνσης των συναλλαγών σε νομίσματα εκτός των αμερικανικών δολαρίων.
Οι περισσότερες από τις ρωσικές πέτρες κατευθύνονται σε κατασκευαστές στην Ινδία, όπου εκατοντάδες κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις κόβουν και γυαλίζουν ακατέργαστες πέτρες μετατρέποντάς της σε τελικό προϊόν.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Alrosa πουλά διαμάντια σε αγοραστές στην Ινδία και την Ευρώπη, και δέχεται τις πληρωμές κυρίως σε ρουπίες.
www.bankingnews.gr
Η ρωσική εταιρεία εξόρυξης ALROSA πουλά κρυφά διαμάντια στην Ινδία και το Βέλγιο για καταστρατήγηση των κυρώσεων. Αυτό αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο όγκος των συναλλαγών για την αγορά κοσμημάτων είναι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών είναι, ειδικότερα, οι ινδικές εταιρείες Kiran Gems και Shree Ramkrishna Exports.
Το υλικό λέει ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ασχολούνται με το εμπόριο διαμαντιών στην Ινδία και η χώρα δεν σκοπεύει να τους στερήσει τη δουλειά. Δεν είναι επίσης κερδοφόρο για το Βέλγιο να χάσει το εμπόριο με τη Ρωσία, καθώς έως και το 80% όλων των πολύτιμων λίθων περνούν από το λιμάνι της Αμβέρσας.
Ορισμένες ινδικές και βελγικές εταιρείες αγοράζουν ρωσικά διαμάντια σε μεγάλες ποσότητες με ευνοϊκούς όρους, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς και στη συνέχεια τα στέλνουν προς πώληση στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία, που αντιπροσωπεύουν έως και το 30% της παγκόσμιας ζήτησης για γυαλισμένα διαμάντια.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί η προέλευση των διαμαντιών, είναι όλα του ίδιου μεγέθους και ποιότητας. Από αυτή την άποψη, είναι πολύ πιθανό να βρεθούν στο μέλλον στις δυτικές αγορές.
Η ρωσική εταιρεία ALROSA συμπεριλήφθηκε στις λίστες κυρώσεων της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου τον Απρίλιο. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον απαγόρευσε πλήρως την απευθείας εισαγωγή πολύτιμων λίθων από τη Ρωσία.
Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της ALROSA, οι αλυσίδες εφοδιασμού σε όλη τη βιομηχανία διαμαντιών επηρεάστηκαν σοβαρά. Οι περιορισμοί επηρέασαν εμπορικούς οίκους στην Αμβέρσα, ινδικά εργοστάσια και κοσμηματοπωλεία στη Νέα Υόρκη.
Ταυτόχρονα, ο διευθύνων σύμβουλος του Trade123, Vladimir Rozhankovsky , δήλωσε ότι η έλλειψη διαμαντιών δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο την παγκόσμια οικονομία, καθώς η αγορά αυτών των πολύτιμων λίθων είναι περιστασιακή και εξαρτάται από τη γενική ευημερία των ανθρώπων. Εξήγησε ότι ο κόσμος αγοράζει διαμάντια όταν έχει χρήματα και σε περιόδους κρίσης και δύσκολης οικονομικής συγκυρίας η αγορά «καταρρέει» λόγω έλλειψης κεφαλαίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου