Παράλληλα, η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του
Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάλεσε τους Δυτικούς και την Κίνα να
θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» της Ρωσίας στη Λευκορωσία.
ΝΑΤΟ: «Επικίνδυνη και ανεύθυνη» η στάση της Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα
Συγκεκριμένα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Πούτιν για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη» τη στάση της Ρωσίας.
«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στη διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε τη δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από τη διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας τη συμμετοχή της στη Συνθήκη New START», είπε ο εκπρόσωπος.
Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».
Ζ. Μπορέλ: Ανεύθυνη κλιμάκωση η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία
H ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζει παράλληλα με ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Συμπληρώνει ότι «η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».
Ουκρανία: Η Ρωσία κρατά «πυρηνικό όμηρο» τη Λευκορωσία
Νωρίτερα την Κυριακή, το Κίεβο εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ρωσία κρατά τη Λευκορωσία «πυρηνικό όμηρο».
«Το Κρεμλίνο κρατά τη Λευκορωσία πυρηνικό όμηρο», εκτίμησε συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Twitter ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ολέξι Ντανίλοφ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η απόφαση της Ρωσίας αποτελεί «ένα βήμα προς τη διεθνή αποσταθεροποίηση της Λευκορωσίας».
Τι υποστηρίζει ο Πούτιν
«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο στην απόφαση: οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν εδώ και δεκαετίες. Αναπτύσσουν εδώ και πολύ καιρό τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους», δήλωσε ο Πούτιν το Σάββατο σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση.
«Συμφωνήσαμε να πράξουμε το ίδιο -χωρίς να παραβιάσουμε τις δεσμεύσεις μας, τονίζω, χωρίς την παραβίαση των διεθνών μας δεσμεύσεων για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου δεν ικανοποίησαν τις ΗΠΑ και την ΕΕ, οδηγώντας τις δυτικές δυνάμεις σε νέα... σενάρια για τις προθέσεις της Μόσχας, με αφορμή τη γειτονία της Λευκορωσίας με την Πολωνία.
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023, 18:45
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου