Πολλοί τότε μίλησαν για την αρχή του τέλους της θητείας των Σοσιαλιστών, προεξόφλησαν το διεθνές μέλλον του Σάντσεθ σε κάποιον διεθνή οργανισμό , με βάση τα προσόντα του και οι δημοσκοπικές εταιρείες άρχισαν δουλειά . Παρότι στην Ισπανία οι δημοτικές εκλογές και οι εκλογές στις Αυτονομίες για την ανάδειξη τοπικών κυβερνήσεων δεν θεωρούνται πρόκριμα για τις γενικές εκλογές, εντούτοις οι δημοσκόποι επέμεναν ότι το Λαϊκό Κόμμα θα εξασφάλιζε σαρωτική νίκη και οι Σοσιαλιστές θα καταποντίζονταν.
Η συμμετοχή στις εκλογές αυτές άγγιξε το 70,40% παρότι τουλάχιστον 15 εκατομμύρια Ισπανοί βρίσκονται σε θερινές διακοπές. Το 2019 η συμμετοχή ήταν 66,23%.
Έξω από τα γραφεία του Λαϊκού Κόμματος στην οδό Γένοβας στη Μαδρίτη το βράδυ της Κυριακής είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου και η αρχική χαρούμενη διάθεση, διαδέχτηκε την έκπληξη και στο τέλος την απογοήτευση καθώς η αυτοδυναμία απομακρύνονταν. Το Λαϊκό Κόμμα , με τον Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό επικεφαλής του, κατάφερε σημαντική νίκη αφού εξασφάλισε 136 έδρες ( 33,05%), όταν στις εκλογές του 2019 είχε 89 έδρες (20,99%). Όμως για την αυτοδυναμία απαιτούνται 176 έδρες επί συνόλου 350 της ισπανικής Βουλής.
Δεύτερο κόμμα το Σοσιαλιστικό PSOE με επικεφαλής του τον Πέδρο Σάντσεθ το οποίο όχι μόνο δεν καταποντίστηκε αλλά αύξησε την δύναμη του με ποσοστό 31,69% και 122 έδρες. Στις εκλογές του 2019 το αποτέλεσμα ήταν 120 έδρες (28,25%). Η διαφορά PP και PSOE είναι 1,36%. Για αυτό και το κλίμα έξω από τα γραφεία των σοσιαλιστών στην οδό Φερράθ στη Μαδρίτη ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος ήταν πολύ περισσότερο ενθουσιώδες από ότι στο PP.
Ήττα υπέστη όμως το ακροδεξιό κόμμα Vox , με επικεφαλής τον Σαντιάγο Αμπασκάλ, το οποίο χάνει 19 έδρες σε σχέση με τις 52 (15,21%) του 2019. Με 33 έδρες (12,39%) κινδύνεψε πολλές φορές στη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων να βρεθεί πίσω από την Γιολάντα Ντίαθ και τον αριστερό συνασπισμό 20 κομμάτων ( SUMAR) που ακολουθεί με 31 έδρες( 12,31%).
Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτέλεσε έκπληξη όχι μόνο για τους βαρώνους του Λαϊκού Κόμματος αλλά και για πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του PSOE που δεν είχαν αντιληφθεί ότι η ανατροπή έγινε μόλις την τελευταία εβδομάδα. Η συσπείρωση ήταν μεγάλη για τους ψηφοφόρους της αριστεράς αφού ο ορατός κίνδυνος το ακροδεξιό Vox να βρεθεί στην κυβέρνηση κινητοποίησε μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων. Επιπλέον μια σειρά από λάθη του PP της τελευταίας εβδομάδας , οδήγησαν στο αποτέλεσμα που προφανώς μπλοκάρει τις διαδικασίες.
Οι δύο πόλοι που είχαν σχηματιστεί προεκλογικά αφενός PP+VOX και αφετέρου PSOE+SUMAR ( που ήδη προεκλογικά δήλωναν ότι θα συμμαχήσουν) δεν σχηματίζουν απόλυτη πλειοψηφία. Ο Νιούνεθ Φεϊχό όσο κι αν προσπαθήσει δύσκολα θα βρει συμμάχους ανάμεσα στα εθνικιστικά κόμματα. Για αυτό ναι μεν κέρδισε τις εκλογές αλλά μεγαλύτερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση έχει ο Σάντσεθ. Άλλωστε από το 2019 κυβερνούσε με μειοψηφία και μόλις 155 βουλευτές του PSOE και των Unidas Podemos και παρά τις δύσκολες κοινοβουλευτικές συνθήκες κατάφερε να ψηφιστούν περισσότεροι από 200 νόμοι.
Ο Φεϊχό ζήτησε το βράδυ της Κυριακής το δικαίωμα να προσπαθήσει να αναζητήσει συμμάχους και να σχηματίσει κυβέρνηση. Εναπόκειται όμως στον βασιλιά Φελίπε να ακούσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να δώσει την διερευνητική εντολή στον ηγέτη που θα τον διαβεβαιώσει ότι θα κερδίσει την ψηφοφορία στη Βουλή.
Ο υποψήφιος που θα προτείνει ο Βασιλιάς θα τεθεί σε ψηφοφορία στη συνεδρίαση της Βουλής. Στην πρώτη ψηφοφορία, πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 176 ψήφους υπέρ (απόλυτη πλειοψηφία) για να εκλεγεί πρωθυπουργός. Διαφορετικά πραγματοποιείται δεύτερη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται περισσότερα ´ΝΑΙ ´ από τα ´ΟΧΙ ´των βουλευτών.
Αν αποτύχει ο πρώτος υποψήφιος , λαμβάνει την διερευνητική εντολή ο δεύτερος-εν προκειμένου ο Σάντσεθ- ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Αν αποτύχει και ο Σάντσεθ τότε θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Σε όλο αυτό το διάστημα υπηρεσιακή κυβέρνηση παραμένει η απερχόμενη κυβέρνηση Σάντσεθ όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου