Αναπόφευκτο θεωρεί τον θάνατο του δολαρίου ο ελβετικός οίκος Gold Switzerland, χωρίς όμως να «δείχνει» ως αιτία το νέο νόμισμα των BRICS…
Όπως λέει, το δολάριο θα πεθάνει λόγω εγχώριων και όχι αλλότριων συμφερόντων, συμπληρώνει.
Και η αλήθεια είναι πως η «καμπάνα» χτυπάει εδώ και χρόνια.
Όσον αφορά την «καμπάνα που χτυπά για το fiat χρήμα», μπορούμε
όλοι να ακούσουμε τους δυνατούς ήχους της από το 1971, δηλαδή από τότε
που η ηγεσία των ΗΠΑ αποσύνδεσε το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, δηλαδή
το δολάριο, από τον χρυσό.
Ωστόσο, μη βιαστείτε να «θάψετε» ακόμη το αμερικανικό νόμισμα.
«Προτού αρχίσουμε να πετάμε κόκκινα τριαντάφυλλα πάνω από τον τάφο ενός ομολογουμένως γκροτέσκου πράσινου νομίσματος, ας πάρουμε όλοι μια βαθιά ανάσα.
Όπως έγινε σαφές από την πρώτη ημέρα που επεβλήθησαν εκ μέρους της Δύσης κυρώσεις κατά του Putin, η Δύση στόχευσε στο στήθος του (ρούβλι), αλλά στη συνέχεια πυροβόλησε στο πόδι.
Μετά από δεκαετίες εξαγωγής πληθωρισμού από την Αργεντινή στη Μόσχα, μεγάλη μερίδα αναπτυσσόμενων χωρών που χρωστούν περισσότερα από 14 τρισεκατομμύρια υποτιμημένα δολάρια άρχισε να πονά λόγω της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, με τις αγορές συναλλάγματος να σπαρταρούν σαν που αργοσβήνει στην αποβάθρα.
Περιττό να πούμε ότι μια αύξηση 500 μ.β. στο κόστος αυτού του χρέους υπό τον Powell δεν βοήθησε.
Σημειώνεται πως η Ουάσινγκτον συνδύασε την πολιτική του ισχυρού δολαρίου με την οπλοποίησή του κατά μιας οικονομικής - πυρηνικής υπερδύναμης όπως η Ρωσία…
Η κατάσταση θυμίζει τον Ναπολέοντα και την εκστρατεία του κατά της Μόσχας.
Ωστόσο, το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ένα προφανές σε αυτό το άλλοτε ουδέτερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αποτέλεσμα για το οποίο οικονομολόγοι όπως ο Robert Triffin προειδοποίησαν στο συνέδριό μας το 1960.
Αυτή η δυναμική διαγράφεται τώρα αλλά και συζητείται υπό το πρίσμα του άκρως συμβολικού αλλά ουσιαστικού παραδείγματος του νέου νομίσματος των BRICS.
Σύμφωνα με την Gold Switzerland, η τάση αποδολαριοποίησης είναι αρκετά προφανής.
Το νέο νόμισμα BRICS είναι πολύ… πραγματικό
Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι Ρώσοι ειδικοί στα χρηματοοικονομικά όπως ο Sergei Glasyev έχουν κίνητρα και βάσιμους λόγους για τον σχεδιασμό ενός νέου (αντι-δολαρίου) χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα επιδιώκει μια Ευρασιατική Οικονομική Ένωση για διασυνοριακούς εμπορικούς διακανονισμούς.
Ο Glasyev έχει επίσης γίνει πρωτοσέλιδο για τα σχέδιά του σχετικά με το World Standard της Μόσχας ως εναλλακτική λύση ανταλλαγής χρυσού με πολύ πιο δίκαιο παιχνίδι και δίκαιες τιμές έναντι του Western LBMA.
Εάν λάβουμε σοβαρά υπόψη τα σχέδιά του για τη στήριξη του χρυσού, πρέπει επίσης να λάβουμε σοβαρά υπόψη το σχέδιο επέκτασης αυτού του υποστηριζόμενου από τον χρυσό εμπορίου.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα διαπραγματεύεται σε ένα νόμισμα που θα υποστηρίζεται με χρυσό και όχι με δολάριο, και αυτό έχει σημασία τόσο για τη ζήτηση όσο και για την ισχύ αυτού του δολαρίου…
Oι λόγοι για να πάρετε στα σοβαρά το νόμισμα BRICS+
Σύμφωνα με την Gold Switzerland, η Κίνα, έχει επενδύσει πολλά στην Πρωτοβουλία Belt & Road (152 χώρες) καθώς και σε τεράστια έργα υποδομής στην Αφρική και τη Νότια Αμερική - περιοχές του κόσμου που είναι πολύ εξοικειωμένες με τον ηθελημένο (ή τουλάχιστον κυκλικό) modus operandi των ΗΠΑ, δηλαδή απολαμβάνοντας χαμηλά επιτόκια και φθηνότερα δολάρια που αργότερα μπορεί να προκαλέσουν τοπικές πιστωτικές κρίσεις.
Ως εκ τούτου, η Κίνα έχει συμφέρον να προστατεύσει τις επενδύσεις της στις αναπτυσσόμενες αγορές με ένα νόμισμα εκτός του USD.
Επισημαίνεται πως οι ΗΠΑ σταδιακά χάνουν την επιρροή τους σε αυτά τα κράτη.
Πέρα από τα παραπάνω, λέει η Gold Switzerland, η Βραζιλία, η Κίνα και το Ιράν διαπραγματεύονται εκτός του συστήματος πληρωμών SWIFT, που εκφράζεται σε δολάρια ΗΠΑ, και φαίνεται αρκετά ξεκάθαρο ότι μεγάλο μέρος του κόσμου κλίνει προς αυτό που ο Zoltan Poszar περιέγραψε ως «εμπόρευμα και όχι ως νόμισμα εμπορικών διακανονισμών με βάση το χρέος».
Τέλος, με το ισχυρό νόμισμα να κάνει τις τιμές στην Ενέργεια και σε άλλα εμπορεύματα εκφρασμένα σε δολάρια οδυνηρές -αν όχι υπερβολικά ακριβές- για μεγάλες περιοχές του πλανήτη, δεν είναι μυστικό για τις ίδιες μεγάλες περιοχές του πλανήτη (συμπεριλαμβανομένων των εθνών του πετροδολαρίου…) ότι ο χρυσός διατηρεί την αξία του πολύ καλύτερα από το δολάριο.
Δεδομένου αυτού του γεγονότος, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί τα κράτη BRICS+ επιθυμούν να διευθετήσουν τις συναλλαγές σε ένα νόμισμα που θα υποστηρίζεται από τον χρυσό, προκειμένου να αμβλύνουν την πίεση στις τιμές των εμπορευμάτων.
Αυτό τους δίνει την ευκαιρία, όπως υπενθυμίζει ο Luke Gromen, να κερδίσουν χρόνο για να εξοφλήσουν τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις τους σε δολάρια.
Ωστόσο, η ταχύτητα, η εμβέλεια, η αποτελεσματικότητα και οι συνέπειες αυτής της τάσης αποδολαριοποίησης είναι τόσο πολύ περίπλοκα, ρευστά και άγνωστα πράγματα, που όσοι ονειρεύονται την κηδεία του δολαρίου θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, το νέο νόμισμα των BRICS δεν αποτελεί άμεση απειλή για το δολάριο - Οι λόγοι:
Πρώτον, η Ινδία, βασικό μέλος των BRICS, αρνήθηκε να συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου εμπορικού νομίσματος.
Δεύτερον, η σύνοδος κορυφής των BRICS του Αυγούστου δεν θα περιλαμβάνει στην ατζέντα την ανακοίνωση ενός νέου νομίσματος συναλλαγών με χρυσό.
Μέχρι στιγμής, το μόνο που έχουμε να συνεχίσουμε είναι μια διαρροή από μια ρωσική πρεσβεία στην Κένυα.
Τρίτον, πολλά επιχειρησιακά ερωτήματα είναι ακόμα ανοιχτά, όπως ποια θα είναι η πραγματική αναλογία κάλυψης χρυσού, τι θα γίνει με τη νέα τράπεζα των BRICS και, τέλος, αν θα χρειαστεί τα κράτη-μέλη/κεντρικές τράπεζες του BRICS+ να καταθέσουν τον φυσικό τους χρυσό σε ένα κεντρικό αποθετήριο ή θα απολαμβάνουν (πιθανότατα) την ευελιξία να ενεχυριάζουν τον εγχώριο χρυσό τους ως λογιστική μόνο μονάδα.
Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η εμπιστοσύνη και η συνοχή που υπάρχει μεταξύ των εθνών BRICS+.
Σίγουρα, αυτή η συλλογή εθνών μπορεί να εμπιστεύεται τον χρυσό περισσότερο από ό,τι εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον ή τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα οικονομικά/μαθηματικά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν.
Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι το συλλογικό απόθεμα χρυσού των BRICS+ (από το α’ τρίμηνο του 2023) είναι λίγο περισσότερο από 5.452 τόνους, η αξία του οποίου σήμερα είναι περίπου 350 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όμως, μετρημένα έναντι ενός καθαρού παγκόσμιου ποσού 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πόσο μεγάλο είναι το κίνητρο για να απομακρυνθεί ο κόσμος από το δολάριο σε μια νύχτα, όταν οι ΗΠΑ, τουλάχιστον επίσημα, έχουν πολύ, πολύ περισσότερο χρυσό από το BRICS+;
Βέβαια, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι τα πραγματικά αποθέματα χρυσού σε μέρη όπως η Ρωσία και η Κίνα είναι πολύ, πολύ υψηλότερα από ό,τι έχει αναφερθεί επίσημα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Επιπλέον, το ιστορικά άνευ προηγουμένου ποσοστό συσσώρευσης χρυσού της κεντρικής τράπεζας το 2022-23 φαίνεται να υποδηλώνει ότι οι εχθροί του USD πράγματι «γεμίζουν τα όπλα τους» για κάποιο λόγο.
Το να περιμένουμε, ωστόσο, από όλα τα μέλη του BRICS+ να διατηρήσουν την πειθαρχία να συνεχίσουν να αγοράζουν και να αποθηκεύουν περισσότερο φυσικό χρυσό παρά τους πολιτικούς πειρασμούς να εξαργυρώσουν τον ίδιο για μεταγενέστερες ή απροσδόκητες εγχώριες ανάγκες, μπορεί να είναι μια αφελής υπόθεση σε έναν πραγματικό κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενων εθνικών συμπεριφορών.
Μιλώντας για μεταβαλλόμενες συμπεριφορές, δεν μπορούμε επίσης να αγνοήσουμε τις διάφορες υπέρ και κατά των δυνάμεων σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο όπου μεγάλο μέρος του κόσμου, είτε αγαπά είτε μισεί τις ΗΠΑ, εξακολουθεί να χρειάζεται τα δολάρια και τα αμερικανικά ομόλογα.
Το κάστρο του δολαρίου θα «πέσει» από μέσα
Παρά λοιπόν τη διαφημιστική εκστρατεία πίσω από τους τίτλους περί BRICS, «βλέπω την εξέλιξη ενός τέτοιου εμπορικού νομίσματος που θα υποστηρίζεται από χρυσό ως αντίδραση και όχι ως επίθεση στο USD, του οποίου η πραγματική και τελική απειλή προέρχεται εκ των έσω» αναφέρει ο αναλυτής της Gold Switzerland…
Ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του στο δολάριο επειδή οι πολιτικοί των ΗΠΑ το σκότωσαν.
Από τότε που ο Nixon έκλεισε το παράθυρο του χρυσού, οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες ξοδεύουν σαν μεθυσμένοι τελειόφοιτοι γυμνασίου σε μια αίθουσα γεμάτη μπίρα αλλά χωρίς τη συναίνεση των γονέων, δημιουργώντας τεράστια ελλείμματα.
Ολόκληρος ο κόσμος γνωρίζει από καιρό αυτό που πολλοί Αμερικανοί βλέπουν τελικά μέσα από τα δικά τους τείχη, δηλαδή: Οι ΗΠΑ δεν θα βάλουν ποτέ τάξη στο δημοσιονομικό τους σπίτι.
Ο θείος Σαμ είναι υπερβολικά χρεωμένος και απλά δεν υπάρχει διέξοδος.
Και αυτό, πολύ περισσότερο από το νέο νόμισμα των BRICS, είναι που θα φέρει το τελικό χτύπημα στο δολάριο, που ήδη πεθαίνει ανοιχτά αλλά αργά - πρώτα αργά και μετά όλα ταυτόχρονα.
Αλλά δεν νομίζω ότι αυτή η μέρα θα είναι 22 Αυγούστου.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου