«Μόλις τα πήραμε, δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμα, αλλά μπορούν να αλλάξουν ριζικά το πεδίο της μάχης», είπε ο Ταξίαρχος Όλεξαντρ Ταρνάβσκι, διοικητής της Επιχείρησης Κοινών Δυνάμεων της Ταβρίας, σε συνέντευξη την Πέμπτη στο CNN.
«Ο εχθρός καταλαβαίνει επίσης ότι με την απόκτηση αυτών των πυρομαχικών, θα έχουμε ένα πλεονέκτημα. Ο εχθρός θα εγκαταλείψει περιοχές όπου είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η απόφαση να παρασχεθούν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς οφείλεται στην έλλειψη του Κιέβου σε τυπικά βλήματα πυροβολικού.
Η προμήθεια των πυρομαχικών διασποράς είναι «προσωρινή», σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.
«Μόλις η παραγωγή φτάσει σε ένα επίπεδο όπου μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Ουκρανίας, τότε δεν θα υπάρχει ανάγκη να συνεχίσουμε να δίνουμε πυρομαχικά διασποράς», είπε την Τρίτη, αρνούμενος να δώσει χρονοδιάγραμμα.
Ρωσία: «Θα απαντήσουμε»
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι η Μόσχα θα αναγκασθεί να χρησιμοποιήσει «παρόμοια» μέσα επίθεσης εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύσουν την Ουκρανία με βόμβες διασποράς.
Ο Σοϊγκού είπε ότι η Ρωσία έχει στην κατοχή της πυρομαχικά διασποράς αλλά απέφυγε να τα χρησιμοποιήσει στην στρατιωτική της εκστρατεία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με τα ευρέως απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς για την αντεπίθεση της ενάντια στο ρωσικό στρατό.
Πρόκειται για την δεύτερη κόκκινη γραμμή που ξεπερνούν οι δυτικοί, μετά τους πυραύλους Storm Shadow, οι οποίοι ήδη έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στους Ρώσους. Η τελευταία κόκκινη γραμμή είναι να δώσουν πυραύλους ATACMS με ακτίνα δράσης 300 χλμ.
Τι είναι οι βόμβες διασπορά
Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση αφού ο φορέας ανοίξει πάνω από τον στόχο. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων και εγείρουν κίνδυνο για τον πληθυσμό.
Μάλιστα αποτελούν απειλή τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου όσο και πολύ αργότερα, επειδή ορισμένες από τις βόμβες δεν θα εκραγούν αμέσως.
Σημειώνεται ότι περισσότερες από 120 χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 2008 για τα πυρομαχικά διασποράς και συγκεκριμένα για την απαγόρευση της χρήσης τους. Ανάμεσά τους είναι και βασικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όμως η Ουκρανία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει αυτή τη συνθήκη, αν και νόμος του 2009 απαγορεύει στις ΗΠΑ να εξάγουν πυρομαχικά διασποράς με ποσοστά αστοχίας βομβών άνω του 1%, που καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το στρατιωτικό απόθεμα των ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου