Τα Ηνωμένα Έθνη ψηφίζουν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα

 Το ψήφισμα που συντάχθηκε από τα αραβικά κράτη υπερψηφίστηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά (ανάμεσά τους ΗΠΑ και Ισραήλ) και 45 αποχές (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα που καλεί για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς.

Το όργανο των 193 μελών ενέκρινε το ψήφισμα, που συντάχθηκε από μια ομάδα 22 αραβικών χωρών, με διαφορά 120 κατά 14, ενώ 45 χώρες απείχαν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ψήφισαν όχι.

Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi είπε ότι η καταψήφιση του ψηφίσματος «σημαίνει έγκριση αυτού του παράλογου πολέμου, αυτού του παράλογου φόνου». Το Ισραήλ κατήγγειλε την ψηφοφορία ως «δυσφημιστική».

Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά χρησιμεύει ως βαρόμετρο της παγκόσμιας γνώμης καθώς οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πλησιάζουν στο τέλος της τρίτης εβδομάδας.

Το σώμα συνήλθε καθώς το Ισραήλ ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, όταν τηλέφωνα και υπηρεσίες διαδικτύου έχουν διακοπεί εντελώς και το Ισραήλ έχει ξεκινήσει τη χερσαία του εισβολή.

Η Γενική Συνέλευση ψήφισε αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να αναλάβει δράση για δύο εβδομάδες, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να χρησιμοποιούν το δικαίωμα αρνησικυρίας τους για να εμποδίσουν τις προτάσεις που υποστηρίζονται από την άλλη.

Το εγκριθέν ψήφισμα ζητά μια «άμεση, διαρκή και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών» και «απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια αναγκαστικής μεταφοράς του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού».

Τονίζει επίσης την ανάγκη να αποφευχθεί μια ευρύτερη κλιμάκωση των μαχών και απαιτεί αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, όπου μόνο σε λίγα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια επετράπη να εισέλθουν την τελευταία εβδομάδα.

Το ψήφισμα ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των αμάχων που κρατούνται όμηροι και καταδικάζει «όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες και τις αδιάκριτες επιθέσεις», συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε Ισραηλινούς αμάχους, αλλά δεν κατονομάζει συγκεκριμένα τη Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...