Сергей Лавров: по большому счету, нам все равно, кто станет президентом США....Σεργκέι Λαβρόφ: Σε γενικές γραμμές, δεν μας νοιάζει ποιος θα γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti μετά τα αποτελέσματα του 2023, αξιολόγησε την τρέχουσα κατάσταση στη Σερβία, όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, μίλησε για τις προοπτικές επίτευξης της διαπαλαιστινιακής ενότητας και τι περιμένει η Μόσχα από τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. για το 2024. — Ρώσοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν πρόσφατα μια σειρά συναντήσεων με Σέρβους εταίρους εν μέσω διαμαρτυριών στο Βελιγράδι και ο πρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μπρνάμπιτς ευχαρίστησε τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για πληροφορίες σχετικά με την επικείμενη αναταραχή.

Μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι η Μόσχα παρείχε πράγματι τέτοια βοήθεια; Ποιες συγκεκριμένες δυτικές χώρες εμπλέκονται στη διοργάνωση αυτών των διαδηλώσεων;Υπάρχει κίνδυνος πραξικοπήματος σε αυτή τη χώρα και την ένταξη της στις αντιρωσικές κυρώσεις; 

«Ο διάλογός μας με τη Σερβία είναι ρυθμικός, χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και εστίαση στην ανάπτυξη ποικίλων τομέων συνεργασίας, μεταξύ άλλων στον τομέα της ασφάλειας. Αυτή είναι μια αρκετά ευαίσθητη περιοχή. 

Θα ήταν σωστό να πούμε ότι η Μόσχα είναι πάντα έτοιμη να υποστηρίξει τους Σέρβους φίλους.

Αυτό που συνέβη στο Βελιγράδι είναι μια ακόμη προσπάθεια ενορχήστρωσης μιας παράνομης κατάληψης της εξουσίας. Προφανώς, δεν είναι όλοι στη Δύση έτοιμοι να δεχτούν το γεγονός ότι οι Σέρβοι ψηφοφόροι εξέφρασαν την υποστήριξη στον πρόεδρο Βούτσιτς και την πολιτική του πορεία στις εκλογές.

Η τάση, ειλικρινά μιλώντας, δεν είναι νέα. Το πώς τελειώνουν συνήθως τέτοιες περιπέτειες είναι γνωστό. Αρκεί να θυμηθούμε το πραξικόπημα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014, εμπνευσμένο από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. 

Στη Σερβία δεν το έχουν ξεχάσει ούτε αυτό, εν μέρει χάρη στη δική τους εμπειρία. Προφανώς, αυτός είναι ο λόγος που ο αριθμός των διαδηλωτών είναι σχετικά μικρός: μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πρόσωπα που αντιτίθενται λεκτικά στη βία, αλλά στην πραγματικότητα συμπεριφέρονται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο: αγνοούν τα αποτελέσματα της βούλησης των πολιτών και προκαλούν τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. 

Αξιολογούμε τη γενική κατάσταση στη Σερβία ως σταθερή. Η ηγεσία της χώρας ελέγχει σταθερά την κατάσταση, κατανοώντας ξεκάθαρα ότι εδώ βρίσκεται πλέον το εθνικό συμφέρον. — Τι περιμένει τους εκπροσώπους του καθεστώτος του Κιέβου αφού η Ρωσία εκπληρώσει τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης; 

Θα ξεκινήσει έρευνα για τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου και πώς θα είναι η δίκη; — Η έρευνα για τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. 

Οι ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου καταγράφουν προσεκτικά και τεκμηριώνουν τις φρικαλεότητες που διέπραξαν Ουκρανοί νεοναζί, χωρίς να περιορίζονται στην περίοδο μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. 

Τα δεινά του άμαχου πληθυσμού του Ντονμπάς ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, το 2014. Οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν και στη δικαιοσύνη.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγει έρευνα βάσει σειράς άρθρων του Ποινικού Κώδικα. Σύμφωνα με την Ανακριτική Επιτροπή, έχουν κινηθεί περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες ποινικές υποθέσεις σε βάρος περίπου 900 ατόμων. 

Σε αυτούς περιλαμβάνονται όχι μόνο μέλη ριζοσπαστικών εθνικιστικών ενώσεων, εκπρόσωποι των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και μισθοφόροι, αλλά και εκπρόσωποι της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας. 

Όσοι από αυτούς έχουν κατηγορηθεί ερήμην τέθηκαν στον κατάλογο διεθνών καταζητούμενων. Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε η Ερευνητική Επιτροπή, τα δικαστήρια της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν ήδη καταδικάσει περισσότερους από 200 εκπροσώπους των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν. Η ίδια μοίρα περιμένει και όλους τους άλλους εγκληματίες.

Καθένας από αυτούς θα λάβει δίκαιη ανταπόδοση. — Σκοπεύει η Μόσχα να οργανώσει διαπραγματεύσεις στο ρωσικό έδαφος μεταξύ των παλαιστινιακών κινημάτων, ιδίως της Φατάχ και της Χαμάς, για την επίτευξη των στόχων της εθνικής ενότητας; 

Πόσο πιθανό είναι οι Παλαιστίνιοι να συμφωνήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση; — Η Ρωσία υποστηρίζει σταθερά την έναρξη παλαιστινιο-ισραηλινών διαπραγματεύσεων. Ένα από τα εμπόδια στον δρόμο τους παραμένει η έλλειψη Παλαιστινιακής ενότητας. 

Υποστηρίζουμε τις ενέργειες των εταίρων μας, ιδίως της Αιγύπτου και της Αλγερίας, με στόχο την επίλυση αυτού του προβλήματος. Από την πλευρά μας, βοηθάμε επίσης τους Παλαιστίνιους φίλους μας να βρουν λύσεις. 

Τους παρείχαμε μια ρωσική πλατφόρμα για τη διεξαγωγή συναντήσεων. Ενθαρρύνουμε την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης να ενωθεί στην πολιτική πλατφόρμα. Εξηγούμε τον κίνδυνο διχασμού για τις προοπτικές δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους.

Τον Απρίλιο του 2023, η Ρωσία παρουσίασε μια πρωτοβουλία για τη σύγκληση πολυμερών διαβουλεύσεων για τον συγχρονισμό των προσεγγίσεων για τη διασφάλιση της ενότητας της Παλαιστίνης. Στο δεύτερο στάδιο, σχεδιάζεται η συμμετοχή εκπροσώπων των κύριων παλαιστινιακών κινημάτων στο διάλογο. Η πρότασή μας παραμένει στο τραπέζι. 

Πιο πρόσφατα, στις 20 Δεκεμβρίου, συμμετείχα στην έκτη σύνοδο του Φόρουμ Ρωσοαραβικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο. Με τους συναδέλφους μου από διάφορα αραβικά κράτη, συζητήσαμε την κατάσταση στη ζώνη σύγκρουσης Παλαιστινίων-Ισραηλινών και πιθανά βήματα για την επίλυσή της. 

Η συζήτηση έδειξε ότι, μεταξύ άλλων, μας ενώνει η κοινή αντίληψη για την ανάγκη γρήγορης αποκατάστασης της ενότητας της Παλαιστίνης. «Πρόσφατα, υπήρξαν μηνύματα ότι η χώρα μας μπορεί να επανεξετάσει το μονομερές μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς. Είναι αλήθεια αυτό; 

Είναι δυνατόν να αρθεί το μορατόριουμ πριν από την ανάπτυξη τέτοιων όπλων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού; Έχουν εντοπιστεί πιθανές τοποθεσίες για την ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων; 

«Ένα σαφές μήνυμα ότι μπορούμε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να επανεξετάσουμε το μονομερές μορατόριουμ για την ανάπτυξη επίγειων πυραύλων μέσου βεληνεκούς και μικρότερου βεληνεκούς (INF) περιλαμβανόταν στις αρχικές διατυπώσεις στις οποίες ανακοινώσαμε την υιοθέτηση κατάλληλων αυτο- περιορισμούς. 

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η δέσμευσή μας σε αυτό το μορατόριουμ συνδέεται αυστηρά με την πιθανή εμφάνιση αμερικανικών πυραύλων εδάφους INF στις σχετικές περιοχές. Λόγω των χαρακτηριστικών και των ιδιαιτεροτήτων της χρήσης όπλων της αναφερόμενης κατηγορίας, το θέμα της ανάπτυξής τους από εχθρικές χώρες είναι πολύ ευαίσθητο από την άποψη της ρωσικής εθνικής ασφάλειας.

Στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, η πτυχή αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένης της άμεσης σχέσης της με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη στρατηγική σταθερότητα. Είναι προφανές ότι η δημιουργία πρόσθετων πυραυλικών κινδύνων από την Ουάσιγκτον θα απαιτήσει από εμάς να λάβουμε σοβαρά αντίποινα.

В отсутствие экстраординарных шагов со стороны США по наращиванию на нас силового давления иными средствами Россия не станет первой развертывать ракетные вооружения, ранее запрещенные по ДРСМД. Однако, судя по приготовлениям Пентагона, ждать от американцев практических действий по размещению наземных РСМД в различных регионах мира осталось недолго. Так что момент, когда нам придется принимать необходимые политические решения, по сути, назревает.
— Президент России Владимир Путин, подводя итоги года, отметил готовность Москвы к восстановлению полноценных отношений с Вашингтоном при определенных фундаментальных изменениях внутри самих США. Ожидают ли в Москве такие сдвиги в случае победы на президентских выборах в следующем году кандидата республиканской партии? Может ли это привести к оздоровлению двусторонних отношений?
— Наша готовность к восстановлению полноценного диалога с США не должна восприниматься как данность. Российско-американские отношения истончились до предела по вине Вашингтона, доктринально оформившего задачу нанести России "стратегическое поражение". Хотя Белый дом пока и остерегается рушить все, что осталось от отношений, до основания, к тому, чтобы вести диалог по-честному, на основе взаимного уважения и учета интересов друг друга американцы пока явно не готовы.
Выйти на формулу мирного сосуществования с взаимодействием в отдельных областях мы сможем только после того, как Вашингтон признает наши коренные национальные интересы и начнет договариваться по-серьезному. Между тем правящие круги США отрицают реалии многополярного мира и по-прежнему мыслят в категориях собственного превосходства и исключительности.
Интервью главы МИД Сергея Лаврова генеральному директору МИА Россия сегодня Дмитрию Киселеву
"Россия стала существенно сильнее". Лавров дал большое интервью Киселеву

Американский политистеблишмент, независимо от партийной принадлежности, видит в России врага и экзистенциальную угрозу. Учитывая сложившийся межпартийный консенсус в этом вопросе, было бы наивно надеяться на улучшение отношений в случае победы кандидата от республиканской партии. Нам, по большому счету, все равно, кто победит в гонке за президентское кресло в США.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...