Κάνναβη: Το 8% του πληθυσμού της Ευρώπης κάνει χρήση – Αυξάνονται οι χρήστες κοκαΐνης

 Μέσα στην πανδημία παρατηρήθηκε η αύξηση της χρήσης κοκαΐνης στην Ελλάδα

Πανευρωπαϊκή έρευνα δείχνει αύξηση των χρηστών κοκαΐνης σε 49 από τις 72 πόλεις που ελέγχθησαν.

Παράλληλα 23 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 8% του πληθυσμού της Ευρώπης αποδείχθηκε ότι κάνουν χρήση κάνναβης.

 Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης επισημαίνει ότι είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο η χρήση ναρκωτικών και διαρκώς αυξητικό.

«Έχει αυξηθεί η ποσότητα και η πρόσβαση και γι’ αυτό το λόγο έχει πέσει η τιμή πανευρωπαϊκά. Είναι η βασική αιτία που έχει πρόσβαση περισσότερος κόσμος, χωρίς να διαπιστώνεται αλλαγή στην ποιότητα», εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Στην Ελλάδα το γράφημα που αναφέρεται σε 1000 δείγματα την ημέρα, δείχνει ότι από το 2016 η χρήση διαρκώς αυξάνεται από κάτω από 50 στα 150 μιλιγκράμ εβδομαδιαία. Ο Ν.Θωμαΐδης υπενθυμίζει ότι η αύξηση της κοκαΐνης εμφανίστηκε πολύ έντονα μέσα στην πανδημία το 2020 ενώ η ανάλυση των λυμάτων από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Παρακολούθηση των Ναρκωτικών φαίνεται ότι και στην Αθήνα η κατανάλωση αυξάνεται διαρκώς.

«Η αύξηση οφείλεται στην άμεση πρόσβαση που έχουν οι διακινητές στην πηγή και δεύτερον στο ότι έχει πέσει η τιμή της κοκαΐνης. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η ποιότητα. Έχει αυξηθεί η ποσότητα και η πρόσβαση και γι’ αυτό το λόγο έχει πέσει η τιμή πανευρωπαϊκά και αυτό είναι η βασική αιτία που έχει πρόσβαση περισσότερος κόσμος», ανέφερε ο καθηγητής.

«Αυτή τη χρονιά εύχομαι να έχουμε στοιχεία ανά γειτονιά, από τη στιγμή που θα είχαμε πρόσβαση στους συλλεκτήρες της ΕΥΔΑΠ στο δίκτυο», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο δείχνει πάντως ότι η κάνναβη παραμένει το ευρέως διαδεομένος ναρκωτικό. «Από τις αναλύσεις των λυμάτων μπορούμε να κάνουμε έναν υπολογισμό προς τα πίσω και να πούμε ότι περίπου 23 εκατομμύρια περίπου 8% του πληθυσμού της Ευρώπης κάνει χρήση κάνναβης. Είναι μεγάλο το ποσοστό», κατέληξε ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...