ALZAZEERA. Το Ιράν εκτοξεύει εκατοντάδες πυραύλους, drones στην πρώτη άμεση επίθεση στο Ισραήλ

 Με τη βοήθεια των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων, το Ισραήλ λέει ότι αναχαίτισε τη συντριπτική πλειονότητα των 300 drones και πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν.

Το Ιράν έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ στην πρώτη του άμεση επίθεση στο ισραηλινό έδαφος, σε μια επίθεση αντιποίνων που τραυμάτισε ένα επτάχρονο κορίτσι και προκάλεσε μικρές ζημιές σε ισραηλινή στρατιωτική εγκατάσταση.


Η επίθεση αργά το βράδυ του Σαββάτου πυροδότησε σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε πόλεις σε όλο το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ και της Δυτικής Ιερουσαλήμ, και ακούστηκαν εκρήξεις καθώς η ισραηλινή αεράμυνα αναχαίτισε τους βλήματα.

https://www.aljazeera.com/news/2024/4/13/israeli-army-says-iran-has-launched-drones-at-israel

The Israeli military said the Iranian salvo consisted of more than 300 “killer drones, ballistic missiles and cruise missiles”, but that 99 percent were intercepted, with help from forces from the France, the United Kingdom and the United States.

The launches came from Iran, as well as from Iraq and Yemen, it said.

Medics said a girl in southern Israel was wounded by shrapnel from an intercepted drone, while the military said “a small number of hits were identified, including at an [Israeli military] base in southern Israel, where minor damage was caused to infrastructure”.

Iran’s Islamic Revolutionary Guards Corp (IRGC) confirmed the attack, saying it launched the drones and missiles under the operation “True Promise” as part of the punishment for “the Zionist entity’s crime of targeting the Iranian consulate in Syria” on April 1.

The raid in Damascus killed 12 people, including two senior generals in the IRGC’s elite Quds force.

An ambulance is parked outside the Iranian embassy after a suspected Israeli strike on Monday on Iran's consulate, adjacent to the main Iranian embassy building, which Iran said had killed seven military personnel including two key figures in the Quds Force, in the Syrian capital Damascus
An ambulance is parked outside the Iranian embassy in Damascus after an Israeli strike on April 1, 2024 [File: Firas Makdesi/Reuters]

Israel has neither confirmed nor denied responsibility for the consulate attack.

With the missiles and drone attack, Iran’s mission to the United Nations said it now deemed the matter “concluded” and warned the Israel of a “considerably more severe” response should the “Israeli regime make another mistake”.

It also warned the US to stay out of the conflict.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το ιρανικό σάλβο αποτελούνταν από περισσότερα από 300 «φονικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ», αλλά ότι το 99 τοις εκατό αναχαιτίστηκαν, με τη βοήθεια δυνάμεων από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εκτοξεύσεις προέρχονταν από το Ιράν, καθώς και από το Ιράκ και την Υεμένη, ανέφερε. 

Οι γιατροί είπαν ότι ένα κορίτσι στο νότιο Ισραήλ τραυματίστηκε από σκάγια από αναχαιτισμένο drone, ενώ ο στρατός είπε ότι «εντοπίστηκε ένας μικρός αριθμός χτυπημάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας [ισραηλινής στρατιωτικής] βάσης στο νότιο Ισραήλ, όπου προκλήθηκαν μικρές ζημιές σε υποδομές». 

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) επιβεβαίωσε την επίθεση, λέγοντας ότι εκτόξευσε τα drones και τους πυραύλους στο πλαίσιο της επιχείρησης "True Promise" ως μέρος της τιμωρίας για το "έγκλημα της Σιωνιστικής οντότητας να στοχοποιήσει το ιρανικό προξενείο στη Συρία" την 1η Απριλίου. 

Η επιδρομή στη Δαμασκό σκότωσε 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτερων στρατηγών της επίλεκτης δύναμης Quds του IRGC. Ένα ασθενοφόρο είναι σταθμευμένο έξω από την ιρανική πρεσβεία μετά από ένα ύποπτο ισραηλινό χτύπημα τη Δευτέρα στο προξενείο του Ιράν, δίπλα στο κύριο κτήριο της ιρανικής πρεσβείας, στο οποίο το Ιράν είπε ότι σκότωσε επτά στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων δύο βασικών προσωπικοτήτων της δύναμης Quds, στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό. Ένα ασθενοφόρο είναι σταθμευμένο έξω από την ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό μετά από ισραηλινό χτύπημα την 1η Απριλίου 2024 [Αρχείο: Firas Makdesi/Reuters] Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση στο προξενείο.

Φόβοι για ευρύτερη κλιμάκωση Η κλιμάκωση έρχεται έξι μήνες μετά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος έχει αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή, επεκτείνοντας τα μέτωπα με τον Λίβανο και τη Συρία και προκαλώντας πυρά μεγάλης εμβέλειας σε ισραηλινούς στόχους από την Υεμένη και το Ιράκ. Πριν από την ιρανική απάντηση, το Ιράκ, η Ιορδανία και ο Λίβανος ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν προσωρινά τον εναέριο χώρο τους, ενώ η Συρία έθεσε επίσης σε κατάσταση συναγερμού τα ρωσικής κατασκευής αμυντικά συστήματα εδάφους-αέρος Pantsir γύρω από τη Δαμασκό και τις μεγάλες βάσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Νωρίτερα το Σάββατο, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συνδέεται με το Ισραήλ κοντά στα στενά του Ορμούζ. Οι δυτικές χώρες καταδίκασαν την επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Γαλλίας, του Μεξικού, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας. 

Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία ζήτησαν αυτοσυγκράτηση, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όρισε έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει το θέμα, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέκοψε τη διαμονή του το Σαββατοκύριακο στο παραθαλάσσιο σπίτι του στο Ντέλαγουερ για να συναντηθεί με την ομάδα εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο το απόγευμα του Σαββάτου. Μίλησε επίσης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου αργά το Σάββατο, επιβεβαιώνοντας τη «σιδηρά δέσμευση» της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια του συμμάχου της.

Ο Μπάιντεν είπε ότι είπε στον Νετανιάχου ότι «το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικάει ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο Μπάιντεν. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε μια σύντομη ανάρτηση στο X, είπε ότι το Ισραήλ θα πετύχει τη νίκη. «Αναχαιτίσαμε, απωθήσαμε, μαζί θα νικήσουμε», πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του «για να συζητήσουν επείγουσες περιφερειακές απειλές… και κατέστησαν σαφές ότι το Ισραήλ μπορούσε να βασιστεί στην πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ για να υπερασπιστεί το Ισραήλ έναντι οποιωνδήποτε επιθέσεων από το Ιράν και τους περιφερειακούς πληρεξούσιους του». 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε επίσης την επίθεση του Ιράν, λέγοντας ότι είναι «βαθιά ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή».

Russian Deputy UN Ambassador Dmitry Polyanskiy said on the Telegram social media app that in addition to a letter from Israel, the Security Council had received one from Iran asserting its attack was within the UN Charter framework governing the right to self-defence.

“The latter warns that if Israel responds, Iran will respond in a more powerful and decisive manner,” Polyanskiy said.

Video Duration 28 minutes 20 seconds

China’s foreign ministry called on all parties to “exercise calm and restraint”, describing the situation as the “latest spillover of the Gaza conflict”. It said it was deeply concerned by the escalation and said Israel’s war on Gaza “must end now”.

Analysts described Iran’s attack on Israel as carefully calibrated to prevent further escalation.

“What the Iranians are trying to do is to come up with a measured, calculated attack in order to regain deterrence and not to be seen as weak in front of their own proxies,” said Hassan Barari, professor of international relations at the University of Qatar.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών Ντμίτρι Πολυάνσκι είπε στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram ότι εκτός από μια επιστολή από το Ισραήλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε μια επιστολή από το Ιράν που ισχυριζόταν ότι η επίθεσή του ήταν εντός του πλαισίου του Χάρτη του ΟΗΕ που διέπει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. 

«Το τελευταίο προειδοποιεί ότι εάν το Ισραήλ απαντήσει, το Ιράν θα απαντήσει με πιο ισχυρό και αποφασιστικό τρόπο», είπε ο Polyanskiy. Διάρκεια Βίντεο 28 λεπτά 20 δευτερόλεπτα 28:20 Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε όλα τα μέρη να «επικρατήσουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση», περιγράφοντας την κατάσταση ως «την τελευταία μετάδοση της σύγκρουσης στη Γάζα». Ανέφερε ότι ανησυχεί βαθιά για την κλιμάκωση και είπε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα «πρέπει να τελειώσει τώρα».

Οι αναλυτές περιέγραψαν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ως προσεκτικά βαθμονομημένη για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. «Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι Ιρανοί είναι να καταλήξουν σε μια μετρημένη, υπολογισμένη επίθεση για να ανακτήσουν την αποτροπή και να μην θεωρηθούν αδύναμοι μπροστά στους πληρεξούσιους τους», δήλωσε ο Χασάν Μπαράρι, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Κατάρ.

Iran launches hundreds of missiles, drones in first direct attack on Israel


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...