Σπάνε οι ουκρανικές άμυνες - Απλό εργαλείο του ΝΑΤΟ η Ουκρανία, στόχος η Ρωσία - Άχρηστα πλέον… τα F-16

 Με τις ουκρανικές άμυνες να σπάνε η μια μετά την άλλη και με τους περισσότερους αναλυτές της Δύσης να ανησυχούν ακόμα και για πλήρη κατάρρευση της αμυντικής γραμμής των Ουκρανών στο ενδεχόμενο μιας επίθεσης των Ρώσων, η οποία αναμένεται το ερχόμενο καλοκαίρι, το ΝΑΤΟ - το οποίο συμπληρώνει σήμερα 4 Απριλίου 75 χρόνια από την ίδρυση του - διαμηνύει πως η Ουκρανία… θα γίνει μέλος της Συμμαχίας και παράλληλα ετοιμάζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια στο Κίεβο για τα επόμενα 5 χρόνια.


Την ίδια στιγμή, τεράστια ανησυχία προκαλεί η πρόθεση της Γαλλίας να στείλει εντός του Απριλίου 1.500 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να προειδοποιεί το Παρίσι για τις συνέπειες που θα υπάρξουν, εάν όντως υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός.
Πάντως, Αμερικάνοι και Γερμανοί παίρνουν σαφείς αποστάσεις από αυτήν την πιθανή εξέλιξη, διαμηνύοντας μάλιστα πως μια επίθεση των Ρώσων στους Γάλλους σε ουκρανικό έδαφος δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση… ενεργοποίηση του Άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ.
Πλέον γίνεται σε σαφές στους περισσότερους πως όλα θα εξαρτηθούν από το που θα αποφασίσει η Ρωσία να χτυπήσει κατά την επικείμενη επίθεση της το καλοκαίρι, ενδεχομένως να είναι ένα μαζικό χτύπημα από το Kharkiv μέχρι το Sumy στο Βορρά μέχρι την Οδησσό στο Νότο, περιοχές τις οποίες στοχεύει με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες εβδομάδες.

Zakharova (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Εργαλείο του ΝΑΤΟ η Ουκρανία, στόχος η Ρωσία

Το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει τη Ρωσία στόχο της επιθετικής του πολιτικής και για αυτό χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως αντιρωσικό εργαλείο υποστηρίζει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
Αναφερόμενη στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg ότι οι στρατιωτικές προμήθειες της Ουκρανίας θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά και όχι σε εθελοντική βάση από τα κράτη μέλη της Συμμαχίας, η Zakharova τονίζει ότι αυτή είναι η επιβεβαίωση της «αντιρωσικής φύσης της Συμμαχίας».
«Δεύτερο, αυτό επιβεβαιώνει ότι χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως εργαλείο.
Οι δηλώσεις του Stoltenberg αποτελούν μια απόδειξη αυτών των θέσεων, για τις οποίες μιλούσαμε εδώ και καιρό και τις οποίες απέρριπτε το ΝΑΤΟ.
Πρόκειται για ένα επιθετικό μπλοκ, που στρέφεται εναντίον της χώρας μας.
Υπάρχουν και άλλες χώρες - στόχοι, αλλά η χώρα μας είναι ο πρώτος τους στόχος» αναφέρει η Zakharova, επισημαίνοντας πως το Φόρουμ ΝΑΤΟ – Ουκρανίας είναι το μόνο που κατάφερε να πάρει το Κίεβο ως αντάλλαγμα για την καταστροφή της Ουκρανίας σε αυτή την αντιρωσική φρενίτιδα.
Σύμφωνα με τη Zakharova, «το ΝΑΤΟ ήθελε να προκαλέσει τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε την καταστροφή της Ουκρανίας» ενώ όπως είπε, το «επιθετικό αυτό μπλοκ, που δημιουργήθηκε από τους Αγγλοσάξονες με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ΕΣΣΔ, και ουσιαστικά με στόχο τη διατήρηση της ηγεμονίας της Δύσης υπό την αμερικανική ηγεσία, συνεχίζει να είναι ένα όργανο για τη διασφάλιση των συμφερόντων κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών».

Antonov (Ρώσος πρέσβης): Η Δύση να εγκαταλείψει την αυταπάτη της στρατηγικής ήττας της Ρωσίας

Έκκληση στη Δύση να εγκαταλείψει τις αυταπάτες για την πρόκληση στρατηγικής ήττας της Ρωσίας προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της Μόσχας απευθύνει ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov.
«Ό,τι συμβαίνει τώρα είναι αποκλειστική επιλογή της Δύσης, η οποία πάτησε τις βασικές αρχές της διπλωματίας, την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας και καταχράστηκε την εμπιστοσύνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας για πολλά χρόνια» τονίζει ο Antonov, ο οποίος επισημαίνει ότι «για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, οι πρώην εταίροι μας θα πρέπει να απορρίψουν τις αυταπάτες για την πιθανότητα να μας επιφέρουν μια στρατηγική ήττα και να μάθουν να σέβονται τα θεμελιώδη συμφέροντα άλλων κρατών».
Η δήλωση αυτή του Ρώσου διπλωμάτη έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις του Αμερικάνου ΥΠΕΞ, Anthony Blinken, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά εάν θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
«Δεν μπορούν οι Αμερικάνοι να μας δίνουν συμβουλές» σημείωσε ο Antonov, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να υποχωρήσει σπιθαμή από την προστασία των ζωτικών της συμφερόντων.
«Οι ΗΠΑ πρέπει σταματήσουν να λένε ψέματα στον εαυτό τους και στους άλλους.
Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι δεν ήταν η χώρα μας που προώθησε τη στρατιωτική της μηχανή στα σύνορα του ΝΑΤΟ και ξεκίνησε αμέτρητες κυρώσεις, ποντάροντας στην κατάρρευση της Ρωσίας.
Δεν ήμασταν εμείς που ξεκινήσαμε τις μαζικές απελάσεις διπλωματών και κατασχέσαμε διπλωματική περιουσία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Antonov.

Προειδοποιήσεις Shoigu στη Γαλλία

Σαφείς προειδοποιήσεις στον Γάλλο υπουργό Άμυνας, Sebastien Lecornu να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων για την αποστολή 1.500 Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία απηύθυνε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu.
Όπως είπε ο Shoigu στον Γάλλο ομόλογό του, μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα και συνέπειες στη Γαλλία.
Η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει μια δύναμη 1.500 στρατιωτών στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να υποστηρίζει πως αυτοί θα αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία του μετώπου.


Γαλλία: Καμία ετοιμότητα για διάλογο

Μάλιστα η ρωσική πλευρά υποστήριξε πως Shoigu και Lecornu εξέφρασαν την ετοιμότητα τους για διάλογο σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, με το Παρίσι ωστόσο να διαψεύδει ότι η Γαλλία εξέφρασε προθυμία για διάλογο με τη Μόσχα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά, ο Shoigu ανέφερε στον Lecornu ότι είναι «έτοιμος να επαναλάβει τον διάλογο για την Ουκρανία», αλλά «η Γαλλία ούτε αποδέχτηκε ούτε πρότεινε τίποτα» για αυτό το θέμα, διευκρίνισε συνεργάτης του Γάλλου υπουργού.

Πρόταση Stoltenberg (ΝΑΤΟ) για 100 δις στην Ουκρανία σε 5 χρόνια

Για συνεχή αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος πρότεινε να διασφαλιστεί μια μακροπρόθεσμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ο Stoltenberg πρότεινε η βοήθεια αυτή να ανέλθει σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 5 χρόνια.
«Εκατό δισεκατομμύρια για 5 χρόνια φαίνονται πολλά, αλλά είναι μια μικρή προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να κερδίσει η Ουκρανία.
Διαφορετικά το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουμε, πιστέψτε με, θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει στο πώς θα βρούμε αυτά τα 100 δις για 5 χρόνια.
Θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια λύση που θα περιλάμβανε διμερείς συνεισφορές προς την Ουκρανία που θα μπορούσαν να είναι ανεκτές από τον καθένα» τόνισε ο Stoltenberg.
Όπως είπε η Ρωσία αυξάνει διαρκώς τη στρατιωτική της ισχύ και για αυτό το λόγο και το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των συμμάχων της.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πρέπει να βασιζόμαστε λιγότερο στις εθελοντικές συνεισφορές και περισσότερο στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ» είπε ο Stoltenberg, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τον συντονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού και της εκπαίδευσης για την Ουκρανία.
«Η Μόσχα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους στο πεδίο της μάχης» τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως «η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».
«Το ζήτημα είναι το πότε και όχι το εάν» επισήμανε ο Stoltenberg.

Grushko (Ρωσία): Η γραμμή Ρωσίας - ΝΑΤΟ λειτουργεί τεχνικά... αλλά δεν έχουμε τίποτα να πούμε

Η ανοιχτή γραμμή Ρωσίας - ΝΑΤΟ λειτουργεί από τεχνικής άποψης, αλλά δεν έχουμε τίποτα να πούμε υποστήριξε ο Alexander Grushko, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Όσον αφορά την ανοιχτή γραμμή, στον 21ο αιώνα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για άμεση επικοινωνία.
Αλλά τι θα μπορούσαμε να πούμε με τις Βρυξέλλες;» διερωτήθηκε ο Grushko

Politico: Άχρηστα…. τώρα τα F-16 για τους Ουκρανούς

Τα αμερικανικά μαχητικά F-16 δεν είναι τόσο απαραίτητα αυτή τη στιγμή για τον ουκρανικό στρατό αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico επικαλούμενο αξιωματικούς των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Συχνά απλά δεν λαμβάνουμε τα οπλικά συστήματα τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε.
Έρχονται όταν δεν είναι πλέον τόσο απαραίτητα.
Κάθε όπλο έχει τον χρόνο του.
Τα F-16 χρειάζονταν το 2023, αλλά το 2024 δεν θα είναι κατάλληλα» ανέφερε στο Politico ένας Ουκρανός αξιωματικός, ο οποίος επισημαίνει ότι οι Ρώσοι είναι πλέον έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουν, εφόσον αυτά εμφανιστούν στο πεδίο της μάχης.
Όπως υποστηρίζουν, οι Ρώσοι υπολογίζουν τις πλεονεκτικές θέσεις για την ανάπτυξη συστημάτων S-400 προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την περιοχή πιθανής καταστροφής των μαχητικών και να τα κρατήσουν όσο το δυνατόν πιο μακριά από την πρώτη γραμμή και τους κόμβους επιμελητείας.
Οι Ουκρανοί αξιωματικοί περιγράφουν μια πολύ δύσκολη για αυτούς κατάσταση στο μέτωπο, με το Politico να επισημαίνει τα λόγια του Αμερικάνου επιχειρηματία Elon Musk ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να πάρει την Οδησσό και να αποκόψει την Ουκρανία από κάθε πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.
Άλλωστε κάτι αντίστοιχο είπε και ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky αναφέροντας πως εάν δεν εγκριθεί άμεσα η βοήθεια των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, τότε οι Ουκρανοί θα υποχωρούν και θα αποσύρονται από εδάφη έστω και με μικρά βήματα, προειδοποιώντας πως ακόμα και μεγάλες πόλεις θα κινδύνευαν να πέσουν στα χέρια των Ρώσων.


Tucker Carlson (Αμερικάνος δημοσιογράφος): Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία... χωρίς να μας πει κανείς γιατί

Η κυβέρνηση Biden έχει ξοδέψει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να διεξαγάγει έναν ακήρυχτο πόλεμο κατά της Ρωσίας υποστήριξε ο Αμερικάνος δημοσιογράφος, Tucker Carlson, ο οποίος έγινε γνωστός παγκοσμίως για τη συνέντευξη που πήρε από τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Από τη στιγμή που ο Biden έγινε πρόεδρος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξόδεψε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για έναν ακήρυχτο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, κανείς δεν εξήγησε πραγματικά τον σκοπό αυτού του πολέμου.
Κανείς δεν μας είπε γιατί το κάναμε αυτό» τόνισε ο Carlson, υποστηρίζοντας πως η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει αυτή τη σύγκρουση.
«Η Ρωσία είναι μια πολύ μεγαλύτερη χώρα.
Έχει 100 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους και περισσότερη βιομηχανική ικανότητα, αυτό το γνωρίζουν όλοι σε όλο τον κόσμο.
Οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν πολύ καθαρά.
Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος εκτός των ΗΠΑ που να πιστεύει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να νικήσει τη Ρωσία» υποστήριξε ο Carlson.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Στο μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βελτιώνουν τις θέσεις τους σε όλη τη γραμμή του μετώπου, αν και το κύριο βάρος τους πέφτει στο Chasov Yar, όπου οι Ουκρανοί δέχονται μεγάλες πιέσεις.
Όπως αναφέρεται, οι Ρώσοι προχώρησαν στα περίχωρα του Chasov Yar ενώ προχώρησαν δυτικά του Tonenkoye.
Προέλαση καταγράφηκε και στην Novomikhailovka ενώ οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν επιθέσεις των Ουκρανών κοντά στο Urozhayno.
Το τελευταίο 24ωρο, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στόχους στις περιοχές Sumy, Cherkassy και Khmelnitsk ενώ οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν για ακόμα μια φορά περιοχές στη ρωσική επαρχία Belgorod.
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις επιθέσεις της 60ης Μηχανοποιημένης, 95ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Εφόδου της AFU κοντά στο Terny, ενώ  οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν 164 ουκρανικά drones στη διάρκεια του 24ωρου.
44_12.jpg
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν δυτικά του Tonenke και έφτασαν στα περίχωρα του Umanske , ενώ προέλασαν στα νότια του Berdychi και έκοψαν το χωριό από τη Semenovka.
Έως και 305 στρατιωτικοί, δύο τεθωρακισμένα οχήματα, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα M777, ένα D-20, δύο οβίδες D-30, ένα σύστημα Gvozdika καταστράφηκαν στην περιοχή της Avdiivka.
5555_2.jpg
Ο ρωσικός στρατός κατέρριψε ένα ελικόπτερο AFU Mi-24 κοντά στο Chasοv Yar, ενώ δυνάμεις του έφτασαν στην περιοχή Kanal που βρίσκεται στα ανατολικά προάστια του Chasov Yar.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται κοντά στο Klescheevka.
Οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους κοντά στην Bogdanovka ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται κοντά στο Andreevka και στο Kurdyumovka.
77777.jpg

www.bankingnews.gr                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...