Συγκεκριμένα, ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία αποδυναμώνοντας την άμυνα της χώρας.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ieidiseis.gr, τις τελευταίες ημέρες η αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα, αλλά και η διατυπωθείσα πρόθεση της κυβέρνησης μέσω υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για πώληση μαχητικών αεροσκαφών έκαναν τον ναύαρχο Αποστολάκη να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Για τον ναύαρχο Αποστολάκη η δήλωση Δένδια περί περιορισμού της πολυτυπίας μαχητικών αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία και άρα… πώλησης των παλαιότερων τύπων αποτελεί προάγγελο για την συμμετοχή και της Ελλάδας στο «ρεφενέ της Δύσης» για αποστολή μαχητικών στην Ουκρανία.
Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν εν λευκώ τον χειρισμό από την κυβέρνηση θεμάτων και αποφάσεων που οδηγούν στην αποδυνάμωση της αμυντικής ισχύος και λαμβάνονται στο όνομα της συμμαχικής βοήθειας προς τρίτους (βλέπε Ουκρανία).
Ο ναύαρχος Αποστολάκης, σύμφωνα με το ieidiseis.gr, λέει STOP σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με το σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται η παραμικρή αποδυνάμωση ισχύος της Ελληνικής Αεροπορίας μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 block 52+ σε Viper και μέχρι η Ελλάδα ξεκινήσει να παραλαμβάνει τα πρώτα F-35 μετά το 2029.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ενστερνίζεται την άποψη ότι δεν επιτρέπεται να φύγει δια της… πωλήσεως ούτε ένα από τα 32 F-16C/D Block 30 και ούτε ένα απο 24 Mirage 2000-5 EGM/BGM που είναι τα μόνα που αυτή την στιγμή φέρουν πυραύλους scalp!
Για τον ναύαρχο Αποστολάκη και άρα για τον ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση Δένδια περί περιορισμού της πολυτυπίας μαχητικών αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία και άρα …πώλησης των παλαιότερων τύπων αποτελεί προάγγελο για την συμμετοχή και της Ελλάδας στο ρεφενέ της Δύσης για αποστολή μαχητικών στην Ουκρανία.
Πέραν του ότι σε περίπτωση που αιφνιδίως πωληθούν τα F-16 Block 30 και τα Mirage 2000-5 αυτόματα αχρηστεύεται ένα πανάκριβο σύστημα υποδομών και υποστήριξης των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Συγκεκριμένα βγαίνουν εκτός δεκάδες εκπαιδευμένοι, έμπειροι και ετοιμοπόλεμοι χειριστές και τεχνικοί, εφοδιαστές, γραμμές εργοστασιακής συντήρησης, υποδομές (υπόστεγα, δεξαμενές και αγωγοί καυσίμου, κτίρια, περίφραξη, ραδιοβοηθήματα κλπ), εξοπλισμοί αποστολής (πυλώνες, εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, φορείς, ατρακτίδια, κάσκες, σκοπευτικό επί κράνους, ιματισμό κλπ). Δηλαδή αιφνιδίως ακυρώνεται μια επένδυση για την οποία έχει καταβληθεί πολύ μεγάλο κόστος και πολύς κόπος επί αρκετά χρόνια.
Σύμφωνα με την εμπειρία και τη λογική η βεβιασμένη πώληση ενός οπλικού συστήματος, χωρίς μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και ανάλογη προετοιμασία, δεν λέγεται «οικονομία» ή «μείωση πολυτυπίας» αλλά συνιστά απώλεια μαχητικής ισχύος, η οποία είναι δυσαναπλήρωτη, όπως μπορεί να αντιληφθεί ακόμα και ο πιο αδαής.
Πηγή: ieidiseis
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου