Σημαντική εξέλιξη στην Μολδαβία: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δημιουργούν ενιαίο «μπλοκ» κατά τς φιλοδυτικής προέδρου M.Σάντου

 Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην Μολδαβία, όπου ομάδες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν συμφωνία για το σχηματισμό του μπλοκ «Νίκη», το οποίο θα αποτελείται από τέσσερα κόμματα και θα επιδιώξει να αφαιρέσει την εξουσία από την δυτικόφιλη πρόεδρο της χώρας Μάια Σάντου.

Η αυτόνομη και ρωσικού προσανατολισμού περιοχή της Γκαγκαουζίας έχει επίσης ενταχθεί στο «μπλοκ».

Η Γκαγκαουζία συμμετέχει κανονικά στις μολδαβικές εκλογές σε αντίθεση με την Υπερδνειστερία η οποία διεξάγει δικές της εκλογές και έχει συμπεριφορά ανεξάρτητου κράτους.

Οι προεδρικές εκλογές στην Μολδαβία θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο του 2024.

Αυτή η κίνηση στέλνει ένα μήνυμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΝΑΤΟ.

Το σχέδιο «Μολδαβία-Ρουμανία» είναι σημαντικό για να διασφαλίσει το ΝΑΤΟ την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία αντιτίθεται σε αυτό το έργο και λαμβάνει αντίμετρα.

Η Μόσχα ευνοεί στη Μολδαβία την πολιτική αλλαγή και την ανατροπή της προέδρου Μ.Σάντου, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης του ελέγχου στην Οδησσό.

Αυτή τη στιγμή που η Ρωσία θέτει ως προτεραιότητα το Χάρκοβο για λόγους που το pronews.gr έχει εξηγήσει εκτενώς, και σαν στρατηγικό στόχο αφήνει την Οδησσό σε δεύτερη μοίρα, αυτό σημαίνει πως η ένωση με την Υπερδνειστερία είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να περιμένει αρκετό καιρό.

Μέχρι τότε όμως η Μόσχα θα πρέπει να αποτρέψει κινδύνους για την Υπερδνειστερία αλλά και την προοπτική ένταξής της Μολδαβίας σε δυτικούς γεωπολιτικούς σχηματισμούς.

Η πρόεδρος της χώρας Μάια Σάντου μπορεί να είναι δυτικόφιλη αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και οι κάτοικοι της χώρας.

Ήδη η Μολδαβία έχει μία αποσχισθείσα περιοχή που είναι η Υπερδνειστερία και μία αυτόνομη περιοχή που είναι η Γκαγκαουζία.

Ακόμα όμως και τον ρουμανόφωνο κατά βαση μολδαβικό πληθυσμό, μεγάλο μέρος του θεωρεί πως η ρωσική προσέγγιση ταιριάζει καλύτερα στην χώρα.

Πιστεύουν λοιπόν στη Μόσχα πως μία ενωμένη αντιπολίτευση έχει τη δυνατότητα με πολιτικά μέσα να σταματήσει τους δυτικούς σχεδιασμούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...