Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων (διαβάστε το πλήρες και αναλυτικό κείμενο) το ΕΣΔΟΓΕ: «Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός, ο πάνδημος συναγερμός, η αυθόρμητη, μαζική και ηρωική Αντίσταση του Λαού της Κρήτης ενάντια στους ναζιστές εισβολείς αποτελεί κορυφαίο ορόσημο της διαχρονικής πάλης του ανθρώπου ενάντια στον φασισμό και τομή στην Ιστορία! Ο ανυπότακτος λαός της Κρήτης υπερασπίστηκε την πατρίδα και την ελευθερία του και αντιτάχθηκε σθεναρά και αποφασιστικά στην επιβολή της ναζιστικής «νέας τάξης πραγμάτων», που στόχευε στην εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος τρόμου, πρωτόγνωρης καταπίεσης και ακραίας εκμετάλλευσης των λαών της Ευρώπης. Σε μία εποχή που ο Χίτλερ και ο Άξονας κυριαρχούσαν στην Ευρώπη, ο Κρητικός και συνολικά ο Ελληνικός Λαός με την ηρωική Αντίστασή του τίμησε την Ιστορία του και σήκωσε στους ώμους του την Ιστορία ολόκληρης της Ευρώπης.
Οι ανυπότακτοι Κρητικοί έχοντας επίγνωση της σπουδαίας επαναστατικής παράδοσης του Χάνδακα, των Σφακίων, του Αρκαδίου, του Θερίσσου, του Λασιθίου αψήφησαν τη θηριώδη γερμανική υπεροπλία, δεν πτοήθηκαν από την έλλειψη θωράκισης της Μεγαλονήσου, δεν απογοητεύθηκαν από την απουσία της 5ης Μεραρχίας Κρητών που πολέμησε ηρωικά στην Αλβανία και δεν της δόθηκε η άδεια να επιστρέψει στην Κρήτη. O Λαός της Κρήτης, με τα όπλα των προγόνων του, με αξίνες και μαχαίρια ή ακόμη και με γυμνά χέρια, αμύνθηκε ηρωικά του πατρίου εδάφους.
Παρά την εκπόρθηση της Κρήτης, μετά από δεκατρείς μέρες ηρωικής αντίστασης, η νίκη των Γερμανών ήταν πύρρειος. Οι απώλειες της Βέρμαχτ ήταν οι μεγαλύτερες από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το επίλεκτο σώμα των αλεξιπτωτιστών υπέστη σφοδρότατο πλήγμα με αποτέλεσμα ο Χίτλερ να το αποσύρει και να μην το χρησιμοποιήσει, έκτοτε, σε μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις, το γόητρο του Γ΄ Ράιχ επλήγη ανεπανόρθωτα, ενώ σημειώθηκε καθυστέρηση στην εισβολή της Βέρμαχτ στην Σοβιετική Ένωση. Το κυριότερο όμως ήταν το γεγονός ότι η παλλαϊκή Αντίσταση και η ηρωική, αυθόρμητη συμμετοχή των αστράτευτων μαχητών στη Μάχη της Κρήτης αποτελεί τον καταλύτη, τον θεμέλιο λίθο και την εναρκτήρια πράξη της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Λαϊκής Αντίστασης, που άλλαξε τον ρου του πολέμου. Με την ουσιαστική λήξη της Μάχης της Κρήτης, τη νύχτα της 30ης προς την 31η Μαΐου 1941, η απαράμιλλης γενναιότητας πράξη των Μανώλη Γλέζου και Λάκη Σάντα να κατεβάσουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη έστειλε παντού το μήνυμα ότι ο Άξονας δεν ήταν αήττητος ανυψώνοντας το φρόνημα των λαών της κατεχόμενης Ευρώπης.
Για να εκδικηθεί τον ανυπότακτο Κρητικό Λαό το Γ’ Ράιχ διέπραξε στην Κρήτη θηριώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, από την πρώτη μέρα της Μάχης και μετά τη Μάχη της Κρήτης, με τραγικό απολογισμό δύο χιλιάδες εν ψυχρώ δολοφονηθέντες πολίτες έως τον Σεπτέμβριο του 1941. Η Κρήτη χαρακτηρίστηκε από τους Γερμανούς «Φρούριο» (Festung) και οι πολίτες υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία για την κατασκευή μιας σειράς οχυρωματικών έργων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ενώ παράλληλα συνέχιζαν να υφίστανται, καθ΄ όλη τη διάρκεια της Κατοχής, την ακραία ναζιστική βία και τρομοκρατία. Όμως ο Κρητικός Λαός δεν έσκυψε το κεφάλι και με την καθημερινή αντιστασιακή του δράση υποχρέωσε τους κατακτητές να κρατούν στην Κρήτη μεγάλο όγκο στρατευμάτων με αποτέλεσμα στην Κρήτη να καταγραφεί η μεγαλύτερη πυκνότητα στην Ευρώπη κατοχικών στρατευμάτων ως προς τον πληθυσμό».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου