ΜΟΣΧΑ, 26 Ιουνίου. /TASS/. Ο λόγος πίσω από την επερχόμενη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη Μόσχα. Η ΕΕ ξεκινά επίσημες συνομιλίες με την Ουκρανία για ένταξη στον οργανισμό. και η Αρμενία δεν έχει σχέδια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτές οι ιστορίες ήταν στην κορυφή των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων της Τετάρτης σε ολόκληρη τη Ρωσία.
Vedomosti: Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρωσία για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα επισκεφθεί τη Μόσχα στο εγγύς μέλλον, πιθανώς στις 8 Ιουλίου, ανέφερε η ινδική έκδοση του The Tribune. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Μόντι στη Ρωσία από το 2019. Σύμφωνα με το The Tribune, το ταξίδι είναι σημαντικό γιατί θα είναι μια αυτόνομη επίσκεψη, που δεν θα συμπέσει με τη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν τον Οκτώβριο. Ο Μόντι αναμένεται να συζητήσει τη θέση της Μόσχας για την Ουκρανία, καθώς και εμπορικά θέματα, γράφει η Vedomosti.
Διαβάστε επίσης
Επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη η επίσκεψη του Μόντι στη Ρωσία — βοηθός του Κρεμλίνου
Ο Μόντι της Ινδίας θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις 8 Ιουλίου — εφημερίδα
Ο Ναρέντρα Μόντι ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ινδίας για τρίτη φορά
Σύμφωνα με πηγή του TASS προσκείμενη στο νέο ινδικό κοινοβούλιο, η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί «στις αρχές Ιουλίου» και θα διαρκέσει δύο ημέρες. Ο γραμματέας Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης στον Τύπο ότι «όντως προετοιμαζόμαστε για την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού».
Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Μόντι στο εξωτερικό μετά τις εκλογές, δήλωσε στο Vedomosti ο επικεφαλής του Κέντρου για την Περιοχή του Ινδικού Ωκεανού στο IMEMO RAS Alexey Kupriyanov. Πιστεύει ότι το θέμα της Ουκρανίας θα αγγίξει πράγματι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Πούτιν και Μόντι. «Το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εξοικειωθεί με τη θέση της Ουκρανίας και των εταίρων της κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Ελβετία, τώρα είναι η σειρά της Ρωσίας», είπε ο Κουπριάνοφ.
Οι πλευρές θα ρίξουν φως στην ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία καθώς η Ινδία επηρεάζεται αρνητικά από αυτήν. Το Νέο Δελχί θέλει να επιλυθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατό, αλλά με τη μορφή συμβιβασμού, πιστεύει ο διακεκριμένος συνεργάτης του Observer Research Foundation New Delhi Nandan Unnikrishnan. Ωστόσο, είπε στο Vedomosti ότι η ουκρανική σύγκρουση δεν θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ Πούτιν και Μόντι. Η Ρωσία και η Ινδία, που ισχυρίζονται ότι είναι οι ηγέτες του παγκόσμιου Νότου, ενδιαφέρονται για ζητήματα παγκόσμιας πολιτικής ανάπτυξης - μεταρρυθμίσεις παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών δομών με αυξημένη εκπροσώπηση για μη δυτικές χώρες, η ανάγκη για την οποία έχει αναφερθεί επανειλημμένα και από τους δύο New Δελχί και Μόσχα.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι σχέσεις Ρωσίας-Ινδίας παρέμειναν αρκετά φιλικές και λειτουργικές, πρόσθεσε ο Kupriyanov. «Τα καθήκοντα προτεραιότητας, εκτός από τη δημιουργία ενός βιώσιμου μηχανισμού πληρωμών στο διμερές εμπόριο, περιλαμβάνουν διαφοροποίηση και μέτρα για την εξεύρεση ισορροπίας στις εξαγωγές-εισαγωγές, τη δημιουργία νέων αλυσίδων παραγωγής στις οποίες θα συμμετέχουν ρωσικές και ινδικές εταιρείες», διάσημος. Εν τω μεταξύ, ο Κουπριάνοφ δεν βλέπει καμία απειλή για το ρωσο-ινδικό εμπόριο από το 14ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά του συστήματος χρηματοοικονομικών μηνυμάτων της Ρωσίας.
Nezavisimaya Gazeta: Η ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ μπορεί να διαρκέσει χρόνια
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι στις 25 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε επίσημα τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στον οργανισμό. Ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωσή τους η Ουκρανία θα έχει μόνο τρία ακόμη βήματα για να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, υπονοώντας ότι το Κίεβο έχει ήδη εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις του οργανισμού για ένταξη. Ωστόσο, λόγω της προφανούς μη συμμόρφωσης του ουκρανικού κράτους με τις απαιτήσεις της ΕΕ, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει για πολλά χρόνια, είπαν ειδικοί στη Nezavisimaya Gazeta.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων καλά νέα για τον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, καθώς και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι ο δρόμος μπροστά θα είναι δύσκολος, αλλά γεμάτος ευκαιρίες.
Σε όλες τις βασικές δημοκρατικές παραμέτρους που υιοθετεί η ΕΕ - από τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων έως τον σεβασμό της ελευθερίας του λόγου και της θρησκείας - η σημερινή Ουκρανία παραπαίει, λέει ο καθηγητής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Διεθνών Σχέσεων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης Stanislav Tkachenko είπε η Nezavisimaya Gazeta. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή κατάσταση επιδεινώνεται επίσης από την απαγορευτική διαφθορά που ενυπάρχει στο ουκρανικό κράτος καθώς και από την οικονομική καταστροφή που αντιμετωπίζει. Σε τέτοιες συνθήκες, η είδηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδικό, οι αναφορές για την έναρξη των συνομιλιών στις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει προκειμένου να ωθήσουν την ηγεσία του Κιέβου προς μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης με τη Ρωσία. «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν «γεράκια» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά γενικά φαίνεται ότι οι χώρες εκεί έχουν ήδη βαρεθεί τις συνέπειες της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Μόσχα. Επομένως, θα μπορούσαν να δώσουν στο Κίεβο Ο Gegham Manukyan, βουλευτής της αντιπολίτευσης Αρμενίας, δήλωσε στην Izvestia ότι η χώρα συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ σε διάφορους τομείς εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να έχει φιλικές και εγκάρδιες σχέσεις με τη Ρωσία ή να παραμείνει μέλος του CSTO. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κοινοβούλιο δεν συζητά επί του παρόντος την αποχώρηση της χώρας από τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, ο οποίος, εκτός από τη Ρωσία και την Αρμενία, περιλαμβάνει τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.
"Η Αρμενία ήταν ένας από τους ιδρυτές του CSTO και ενεργός συμμετέχων στον οργανισμό. Μετά το 2018, η νέα ηγεσία της Αρμενίας και οι ενέργειές της δυσκόλεψαν τα πράγματα. Ναι, υπάρχουν προβλήματα με τον CSTO, με τη θέση μεμονωμένων μελών του CSTO Αλλά αυτό δεν θα εμπόδιζε τη συζήτηση για όλα τα ζητήματα αν είχαν τεθεί στο τραπέζι, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη», πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας Iqbal Durre είπε στην Izvestia ότι εάν η αρμενική ηγεσία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να παραδεχτεί ότι δεν έχει ιστορικές συγκρούσεις, ειδικά με ένα από τα μέλη της συμμαχίας - την Τουρκία. Με άλλα λόγια, εάν το Ερεβάν θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να κάνει κάποιες παραχωρήσεις.
Vedomosti: Μόσχα, Μινσκ επεξεργάζονται λεπτομέρειες για τη νέα ευρασιατική δομή ασφαλείας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Λευκορωσία στις 24-25 Ιουνίου, όπου είχε συνομιλίες με τον Λευκορώσο ομόλογό του Sergey Aleynik, καθώς και με τον πρόεδρο Alexander Lukashenko και τους προέδρους των δύο βουλών. Σύμφωνα με το Vedomosti, τα μέρη εστίασαν στην ευθυγράμμιση των εξωτερικών πολιτικών των δύο χωρών καθώς και στη διερεύνηση πολλών ευρασιατικών πρωτοβουλιών.
Διαβάστε επίσης
Η ασφάλεια πρέπει να οικοδομηθεί σε ευρασιατικά μοντέλα — Λαβρόφ
Η επίσκεψη του Λαβρόφ είχε τρία στενά συνδεδεμένα θεματικά τετράγωνα - άμεση διμερή συνεργασία, μεταξύ άλλων εντός του κράτους της Ένωσης (υπογράφηκε έγγραφο για την εξωτερική πολιτική διάσταση της ολοκλήρωσης), την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και το πλαίσιο μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρασία, η εφημερίδα γράφει.
Ο Βλαντιμίρ Μπρούτερ, ειδικός στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών-Πολιτικών Μελετών, είπε στο Vedomosti ότι η ασφάλεια στην Ευρασία είναι ένα κομβικό σημείο στην αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, γι' αυτό ήταν το κύριο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων στο Μινσκ. Ο ειδικός υπενθύμισε ότι αυτή η ατζέντα προωθήθηκε επίσης από τον Πρόεδρο Πούτιν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Από τη σκοπιά των ρωσικών συμφερόντων, η ασφάλεια στην περιοχή δεν μπορεί να κατακερματιστεί, σημείωσε ο ειδικός.
Ένα άλλο πιεστικό πρόβλημα στις σχέσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας είναι η παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων, πρόσθεσε ο Bruter. "Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη - όλα τα κράτη ασχολούνται πρωτίστως με το πρόβλημα της επιβίωσής τους και, ει δυνατόν, να πάρουν κάτι για τον εαυτό τους", είπε.
Σύμφωνα με τον Bruter, η επιτυχία της ολοκλήρωσης Ρωσίας-Λευκορωσίας μπορεί να αξιολογηθεί μόνο μετά το τέλος της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία. "Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια σύνθετη και διχαστική πρόκληση. Όλες οι δυνάμεις του κράτους έχουν στόχο να την ξεπεράσουν. Μπορούμε να μιλήσουμε για όλα τα άλλα μόνο αφού τελειώσουν", κατέληξε ο ειδικός.Izvestia: Οι BRICS εργάζονται σε πλατφόρμα για πληρωμές σε ψηφιακά εθνικά νομίσματα
Η Ρωσία εργάζεται για την έναρξη της πλατφόρμας BRICS Bridge για πληρωμές σε εθνικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών, μαζί με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών BRICS, δήλωσε στην Izvestia ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ivan Chebeskov. Η πρωτοβουλία μπορεί να περιλαμβάνει το ψηφιακό ρούβλι, γιουάν ή ριάλ. Το νέο σύστημα αναμένεται να διευκολύνει τις άμεσες συναλλαγές μεταξύ των χωρών και θα μειώσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στις διεθνείς πληρωμές, κάτι που έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο των νέων περιορισμών έναντι του ρωσικού ανάλογου SWIFT.
Τα εργαλεία για ανεξάρτητους διακανονισμούς μεταξύ των χωρών BRICS είναι πιο σημαντικά από ποτέ εν μέσω δυτικών κυρώσεων, δήλωσε στην εφημερίδα το μέλος του Γενικού Συμβουλίου Επιχειρήσεων της Ρωσίας Αλεξέι Ντολμάτοφ. Μια ενιαία πλατφόρμα που βασίζεται σε ψηφιακά και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία θα κάνει τις πληρωμές απρόσωπες και, ως εκ τούτου, ανεξάρτητες, εξήγησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα συμβάλει στη μείωση της επιρροής τρίτων χωρών στις διεθνείς πληρωμές.
Η Ρωσία και οι εταίροι της συζητούν επίσης άλλες επιλογές διευθέτησης. Για παράδειγμα, ένα ενιαίο ψηφιακό νόμισμα BRICS, το οποίο θα μπορούσε να συνδέσει τη συναλλαγματική του ισοτιμία με ένα καλάθι νομισμάτων των κρατών μελών της ένωσης.
Η χρήση εθνικών ψηφιακών νομισμάτων μέσω της νέας πλατφόρμας θα επιτρέψει άμεσους διακανονισμούς μεταξύ εταίρων από διαφορετικές χώρες, δήλωσε στην Izvestia ο επικεφαλής του Project and Structured Finance Ratings στην ACRA Rating Agency Timur Iskandarov. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρωτοβουλία θα συμβάλει επίσης στη σημαντική αύξηση της ταχύτητας των συναλλαγών και στη μείωση του αριθμού των μεσαζόντων. Σε γενικές γραμμές, οι εμπνευστές του έργου το τοποθετούν ως ανταγωνιστή του SWIFT, είπε ο ειδικός.
Ο ειδικός πιστεύει ότι οι δοκιμαστικές συναλλαγές με χρήση ψηφιακών εθνικών νομισμάτων θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ήδη από το 2025. Κατά τη γνώμη του, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία θα μπορούσαν να είναι οι πρώτες που θα τις λανσάρουν.
Το TASS δεν είναι υπεύθυνο για το υλικό που αναφέρεται σε αυτές τις κριτικές τύπου
TASS is not responsible for the material quoted in these press reviews
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου