ΗΠΑ – «Μίλτον»: Τυφώνας και στο πολιτικό σκηνικό ενόψει των προεδρικών εκλογών

 Πριν ακόμη ο τυφώνας Μίλτον φτάσει στις ακτές της Φλόριντας, είχε ξεκινήσει μια αδυσώπητη πολιτική μάχη για την τεράστια καταιγίδα που ήδη μαίνεται στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ.

Αν και θεωρητικά μια πιθανή φυσική καταστροφή τέτοιου μεγέθους θα έπρεπε να μην μπαίνει σε παιχνίδια πολιτικού οπορτουνισμού, καθώς βρισκόμαστε στις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, φαίνεται ότι τίποτα δεν ξεφεύγει από τον κομματισμό και ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να θέλει να εκμεταλλευτεί τις συνέπειες του Μίλτον στο πλαίσιο της παραπληροφόρησης στην οποία ούτως ή άλλως έχει επιδοθεί και σε άλλα θέματα.

ΗΠΑ – «Μίλτον»: Τυφώνας και στο πολιτικό σκηνικό ενόψει των προεδρικών εκλογών
Φώτο Αρχείου – Ο τυφώνας Ελίν ήδη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ. (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Συνήθως, οι πολιτικοί κραδασμοί που προκαλούνται από τυφώνες ξεσπούν μόνο όταν οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν περάσει. Αυτή τη φορά, η αντιπαράθεση ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, ίσως μέχρι ενός σημείου επειδή ήδη ο Τραμπ είχε πιέσει σκληρά την κυβέρνηση Μπάιντεν ώστε να εκμεταλλευτεί τον τυφώνα Ελίν της περασμένης εβδομάδας.

Για την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, η καταιγίδα μπορεί να αποτελέσει ένα επικίνδυνο πεδίο, αφού καλείται να δείξει ότι μπορεί να εκφράσει ενσυναίσθηση για τα θύματα, όμως την ίδια στιγμή ότι διαθέτει και πυγμή για τη διαχείριση του ομοσπονδιακού μηχανισμού.

ΗΠΑ – «Μίλτον»: Τυφώνας και στο πολιτικό σκηνικό ενόψει των προεδρικών εκλογών
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Ωστόσο, τυχόν αποτυχίες των προσπαθειών διάσωσης και παροχής βοήθειας μετά την καταιγίδα θα μπορούσαν να στοιχειώσουν τις εκλογές του επόμενου μήνα. Η δοκιμασία για τη Χάρις θα είναι σίγουρα περίπλοκη, αφού ακόμη και αν οι κρατικοί χειρισμοί αποδειχθούν αποτελεσματικοί, το επιτελείο του Τραμπ θεωρείται βέβαιο ότι θα κατασκευάσει μια ιστορία που θα την εμπλέκει σε κάποια αποτυχία.

Πολιτικό πλεονέκτημα για τον Τραμπ;

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δείξει ότι δεν υπάρχει κατάσταση που δεν θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει για πολιτικό όφελος. Εκμεταλλεύτηκε πολλαπλά τον τυφώνα Ελίν για να ενισχύσει το αφήγημά του περί ανίκανης κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις, που αδυνατεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες του αμερικανικού λαού. Κατηγόρησε ψευδώς τους Δημοκρατικούς ότι αγνοούν τις περιοχές των Ρεπουμπλικάνων. Ανέφερε εσκεμμένα ότι ο Μπάιντεν αγνοούσε τις εκκλήσεις για βοήθεια του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη της Τζόρτζια Μπράιαν Κεμπ. Τις δηλώσεις αυτές τις διέψευσε ο ίδιος ο Κεμπ.

Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο αντιπρόεδρός του, γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς δεν είχαν ενδοιασμό να παραπληροφορήσουν την κοινή γνώμη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόσφερε βοήθεια μόνο 750 δολαρίων στους πολίτες που έχασαν τα σπίτια τους.

ΗΠΑ – «Μίλτον»: Τυφώνας και στο πολιτικό σκηνικό ενόψει των προεδρικών εκλογών
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Erik Verduzco)

Από τη σκοπιά του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου, δεν έχει σημασία αν οι ισχυρισμοί του είναι αληθείς ή όχι. Όλα έχουν να κάνουν με τους ψηφοφόρους, που μπορεί να μην γνωρίζουν όλες τις πτυχές της κρατικής προσπάθειας για την παροχή βοήθειας, ενώ παράλληλα προωθείται με αυτόν τον τρόπο μια διόλου κολακευτική απεικόνιση της Χάρις.

Στο ίδιο πνεύμα, είχε κατηγορήσει και πάλι ψευδώς τη Χάρις ότι είχε χρησιμοποιήσει κονδύλια του προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών για να στεγάσει μετανάστες χωρίς έγγραφα και ως εκ τούτου σήμερα δεν μπορούν να έχουν βοήθεια τα θύματα της καταιγίδας.

Με τη χώρα να ταλανίζεται από σοβαρά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα, με τις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών στα ύψη και τις συγκρούσεις να συνεχίζονται σφοδρές στα πεδία των μαχών της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας, χωρίς να διαφαίνεται άμεσα κάποια κατάπαυση του πυρός, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δημιουργεί μια εναλλακτική πραγματικότητα για τους θαυμαστές του, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης που τον ακολουθούν.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...