Η Ελλάδα ξεπληρώνει πρόωρα το χρέος της – Πόσα θα εξοφλήσουμε την επόμενη διετία

 Στο τέλος του 2026 η χώρα θα έχει προχωρήσει στην καταβολή δόσεων που αντιστοιχούν έως και το 2032

Θέμα χρόνου αποτελεί πλέον η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) για την αξιοποίηση του «σκληρού πυρήνα» των ταμειακών διαθεσίμων, ύψους 15,7 δις. ευρώ, που είναι δεσμευμένο σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος και προέρχεται κυρίως από το δάνειο του ESM προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η σχετική έγκριση αναμένεται στις 2 με 3 Δεκεμβρίου, ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση του ποσού αυτού, όχι μόνο φέτος αλλά και την επόμενη διετία (2025 & 2026) για την αποπληρωμή χρέους.

Για φέτος, στα μέσα Δεκεμβρίου, αναμένεται η πρόωρη εξόφληση τριών ακόμα δόσεων από το δάνειο του πρώτου μνημονίου (2026-2027-2028) με τις σχετικές διαδικασίες έγκρισης από τις ευρωπαϊκές χώρες να είναι σε πλήρη εξέλιξη (ήδη η Γερμανία έχει εγκρίνει τη σχετική διαδικασία). Το ποσό που θα πρέπει να εξοφληθεί ανέρχεται σε 7,935 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 δις. ευρώ θα προέλθουν από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των 15,7 δις. ευρώ.

Η συγκεκριμένη κίνηση σχεδιάζεται να επαναληφθεί τόσο του χρόνου όσο και το 2026, με την Ελλάδα να προχωρά σε νέες πρόωρες αποπληρωμές δόσεων του ακριβού διακρατικού δανείου, ύψους 5,3 δις. ευρώ κάθε έτος. Με την υλοποίηση των παραπάνω κινήσεων, στο τέλος του 2026 η χώρα θα έχει προχωρήσει στην καταβολή δόσεων που αντιστοιχούν έως και το 2032.

5 δισ. ευρώ ανά έτος

Όπως εξηγούσαν στη «Ν» πηγές με γνώση των διαδικασιών, αυτό που ουσιαστικά αναμένουμε από φέτος είναι η Ελλάδα να μπορεί να αξιοποιήσει το «μαξιλάρι» των 15,7 δις. ευρώ για την αποπληρωμή δημόσιου χρέους, χρησιμοποιώντας 5 δις. ευρώ ανά έτος (από φέτος έως και το 2026). Ωστόσο, κάθε χρόνο η χώρα θα πρέπει να τηρεί τη διαδικασία που ακολούθησε τόσο φέτος όσο και τα προηγούμενα έτη. Δηλαδή, στις αρχές του Φθινοπώρου να υποβάλλει σχετικό αίτημα έγκαιρης πληρωμής ώστε μετά και τις σχετικές εγκρίσεις, να προχωρά στην πρόωρη εξόφληση το δόσεων πριν το τέλος κάθε έτους.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις  αποσκοπούν στη συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης τόκων αλλά και στη συνέχιση του μηνύματος που στέλνεται στις αγορές ότι η χώρα μπορεί να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Χρέος στο 130% του ΑΕΠ έως το 2028

Με βάση και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 που κατέθεσε η Ελλάδα στην Κομισιόν, στόχος είναι η μέση ετήσια μείωση του χρέους, κατά την διάρκεια της τετραετίας που καλύπτει το σχέδιο, να ανέρχεται σε 5,1 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, το ποσοστό του χρέους να μειωθεί έως το 2028 σε ποσοστό που θα αγγίζει το 130% του ΑΕΠ.

Με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται σε περίπου 47 δις. ευρώ, ήδη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει σχεδόν έτοιμο τον δανειακό πρόγραμμα για το επόμενο έτος.  Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με φέτος, δηλαδή διατήρηση της παρουσίας στις αγορές μέσω νέων εκδόσεων, επανεκδόσεις ομολόγων αλλά και εντόκων γραμματίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...