Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Οι ηγέτες της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ιλχάμ Αλίεφ, κάλεσαν για να συζητήσουν τη συντριβή του αεροσκάφους AZAL που πετούσε από το Μπακού στο Γκρόζνι. Ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό, που συνέβη στον ρωσικό ουρανό, και είπε ότι την ώρα της τραγωδίας, οι πόλεις του Καυκάσου δέχονταν επίθεση από ουκρανικά drones και λειτουργούσαν ρωσικά συστήματα αεράμυνας.


Στο μεταξύ, Βραζιλιάνοι ειδικοί έχουν ήδη φτάσει στο σημείο της συντριβής του αεροπλάνου στο Ακτάου και θα αποκρυπτογραφήσουν τα μαύρα κουτιά. Τι είναι γνωστό για τα αίτια και τις συνθήκες της συντριβής του Embraer, ποιος θα διεξάγει την έρευνα και πώς - στο άρθρο NEWS.ru.

Γιατί ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον Αλίεφ


Οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ιλχάμ Αλίεφ, κάλεσαν το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν το περιστατικό με το επιβατικό αεροσκάφος της Αζερμπαϊτζάν Airlines. Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της Μόσχας.


«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι το τραγικό περιστατικό συνέβη στον ρωσικό εναέριο χώρο και εξέφρασε για άλλη μια φορά βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στα θύματα», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.


Ο Πούτιν είπε ότι το επιβατηγό πλοίο, το οποίο αργότερα συνετρίβη στο Καζακστάν, προσπάθησε επανειλημμένα να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, σημειώθηκε ότι τα ουκρανικά UAV εκείνη την εποχή επιτέθηκαν όχι μόνο στο Γκρόζνι, αλλά και στα γειτονικά Mozdok και Vladikavkaz, και τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας απέκρουσαν αυτές τις επιθέσεις, σύμφωνα με το κείμενο του μηνύματος του Κρεμλίνου.

Κανάλι τηλεγραφήματος NEWS.ru


Παρακολουθήστε τις εξελίξεις στο κανάλι μας στο Telegram

ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΩ


Επιπλέον, ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε σχέση με την τραγωδία, άνοιξε υπόθεση παραβίασης των κανόνων οδικής ασφάλειας και λειτουργίας αεροπορικών μεταφορών (άρθρο 263 του Ποινικού Κώδικα). Διαβεβαίωσε ότι διενεργούνται πρωτογενείς ανακριτικές ενέργειες και ανακρίνονται πολιτικοί και στρατιωτικοί ειδικοί.


Το Κρεμλίνο πρόσθεσε ότι δύο υπάλληλοι της Γενικής Εισαγγελίας του Αζερμπαϊτζάν, που βρίσκονται στο Γκρόζνι, εργάζονται μαζί με ειδικούς από τη Γενική Εισαγγελία και την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όλοι οι εκπρόσωποι της Μόσχας, του Μπακού και της Αστάνα συνεργάζονται στενά για να ερευνήσει την καταστροφή.


Φωτογραφία: Sergey Lantyukhov/NEWS.ru


Τι είπαν στο Αζερμπαϊτζάν για τους λόγους της συντριβής του αεροσκάφους της AZAL;


Το αεροσκάφος μπόρεσε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Καζακστάν χάρη στο θάρρος και τον επαγγελματισμό των πιλότων, είπε με τη σειρά του ο Αλίεφ.


«Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Αλίεφ σημείωσε ότι ένα επιβατικό αεροπλάνο που ανήκε στην Αεροπορία Αζερμπαϊτζάν υπέστη εξωτερικές φυσικές και τεχνικές επιπτώσεις ενώ βρισκόταν στον ρωσικό εναέριο χώρο, έχασε εντελώς τον έλεγχο και στάλθηκε προς την πόλη Ακτάου στο Καζακστάν», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν.


Ο Αλίεφ ανέφερε ότι υπήρχαν τρύπες στην άτρακτο και οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν ενώ ήταν ακόμα στον αέρα. Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι τα στοιχεία των επιζώντων αεροσυνοδών και επιβατών του αεροπλάνου επιβεβαιώνουν το γεγονός της εξωτερικής φυσικής και τεχνικής επιρροής.


Ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή διεθνών εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση των αιτιών της καταστροφής στο Ακτάου. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη ξεκινήσει δουλειά. Επιπλέον, τα μέρη συμφώνησαν ότι η έρευνα θα είναι διαφανής στο κοινό.

Τι είπε το Καζακστάν για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της AZAL;


Το αεροσκάφος υπέστη ζημιές εκτός Καζακστάν, όπως επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Δημοκρατίας Κανάτ Μποζουμπάγιεφ, ο οποίος ηγείται της κυβερνητικής επιτροπής έρευνας. «Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το αεροπλάνο υπέστη ζημιά έξω από τον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας του Καζακστάν. Από αυτή την άποψη, η ερευνητική ομάδα εργασίας έχει ορίσει διάφορους τύπους εξετάσεων», είπε ο Μποζουμπάγιεφ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν παραγγελθεί ιατροδικαστικές, ιστολογικές εξετάσεις, καθώς και μοριακές γενετικές εξετάσεις.


Φωτογραφία: Stringer/NEWS.ru


Επίσης, στις 28 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev.


Οι ηγέτες των χωρών αντάλλαξαν συλλυπητήρια για τη συντριβή του αεροσκάφους και συμφώνησαν να παραμείνουν σε συνεχή επαφή τόσο για θέματα που σχετίζονται με τη διερεύνηση όλων των συνθηκών του τραγικού περιστατικού με το αεροπλάνο του Αζερμπαϊτζάν, όσο και για τρέχοντα θέματα για περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας Ρωσίας-Καζάκ.


Όπως προκύπτει από τη δήλωση του Κρεμλίνου, τα μέρη προέρχονται από το γεγονός ότι η κυβερνητική επιτροπή του Καζακστάν, η οποία διερευνά όλες τις λεπτομέρειες του συμβάντος, θα εμπλέξει εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Βραζιλία στην αποκρυπτογράφηση των καταγραφέων πτήσης που βρέθηκαν στον τόπο της συντριβής. . Αυτό το έργο, που θα πραγματοποιηθεί στο έδαφος του Καζακστάν, θα είναι αντικειμενικό και διαφανές.

Το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος του Καζακστάν Τοκάγιεφ πραγματοποίησε ειδική συνάντηση αφιερωμένη στην τραγωδία κοντά στο Ακτάου. «Η Κυβερνητική Επιτροπή και η Γενική Εισαγγελία, μαζί με άλλους εξουσιοδοτημένους φορείς, έχουν λάβει οδηγίες να διασφαλίσουν μια ολοκληρωμένη και αντικειμενική έρευνα για το αεροπορικό δυστύχημα», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του αρχηγού του κράτους.


Ο Τοκάγιεφ ζήτησε να αποτραπούν πλαστά για τα αίτια και τις συνθήκες της συντριβής του αεροπλάνου και άκουσε αναφορές από αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη διερεύνηση και την εξάλειψη των συνεπειών: τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας, τον επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών.


Kassym-Jomart TokayevΦωτογραφία: kremlin.ruKasym-Jomart Tokayev


Το Υπουργείο Μεταφορών του Καζακστάν ανέφερε ότι επίτροποι έρευνας από το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Βραζιλίας έχουν ήδη φτάσει στο Ακτάου.

Πώς συνέβη το αεροπορικό δυστύχημα στις 25 Δεκεμβρίου κοντά στο Ακτάου


Το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Embraer E190AR, το οποίο κατευθυνόταν από το Μπακού προς το Γκρόζνι, συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν. Στο πλοίο επέβαιναν 67 άτομα, εκ των οποίων 38 έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων επτά Ρώσοι. Συνολικά, μέσα στο πλοίο βρίσκονταν 16 Ρώσοι πολίτες και 42 Αζερμπαϊτζάν (37 επιβάτες και πέντε μέλη του πληρώματος, 16 άτομα επέζησαν). Μεταξύ των νεκρών ήταν και οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους. Επιπλέον, στο πλοίο επέβαιναν έξι πολίτες του Καζακστάν (κανείς δεν επέζησε) και τρεις πολίτες του Κιργιστάν (όλοι επέζησαν).


Το αεροσκάφος εκτέθηκε σε εξωτερική επιρροή, δήλωσε στις 27 Δεκεμβρίου ο υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης και Μεταφορών του Αζερμπαϊτζάν Ρασάντ Ναμπίεφ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος, αυτό αποδεικνύεται από την εμφάνιση των συντριμμιών: είναι ορατές τρύπες στο φτερό, ενώ υπάρχουν ζημιές στο εσωτερικό και στην άτρακτο από διάφορα κοπτικά εργαλεία. Ο τύπος του όπλου που θα χρησιμοποιηθεί κατά την επέμβαση θα καθοριστεί από την έρευνα, είπε ο Ναμπίεφ.

Πότε θα εμφανιστεί η πρώτη αναφορά για τον θάνατο του αεροσκάφους AZAL;


Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) εξέφρασε το Σάββατο την ετοιμότητά του να βοηθήσει στη διαλεύκανση των αιτιών του θανάτου του αεροπλάνου. «Για το συμφέρον της αεροπορικής ασφάλειας, η ICAO είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτήν την έρευνα αναθέτοντας έναν εμπειρογνώμονα στη σκηνή ως παρατηρητή ως μέρος της διεθνούς ομάδας έρευνας», ανέφερε ο οργανισμός.


Ο ΔΟΠΑ κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη να συνεργαστούν στην έρευνα, σύμφωνα με το παράρτημα 13 της σύμβασης για τη διεθνή πολιτική αεροπορία (Σύμβαση του Σικάγου). Η αίτηση απαιτεί την προετοιμασία μιας προκαταρκτικής έκθεσης εντός 30 ημερών από το ατύχημα και μιας τελικής έκθεσης εντός ενός έτους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Έτσι, η πρώτη αναφορά για τα αίτια της καταστροφής θα πρέπει θεωρητικά να εμφανιστεί το αργότερο στις 24 Ιανουαρίου.


 

Лидеры России и Азербайджана Владимир Путин и Ильхам Алиев созвонились, чтобы обсудить крушение лайнера AZAL, летевшего из Баку в Грозный. Путин принес извинения за инцидент, который произошел в российском небе, и рассказал, что в момент трагедии города Кавказа подвергались атаке украинских беспилотников и работали российские средства ПВО. Тем временем на место гибели самолета в Актау уже прибыли бразильские эксперты, которые займутся расшифровкой черных ящиков. Что известно о причинах и обстоятельствах крушения Embraer, кто и как будет вести расследование — в статье NEWS.ru.

За что Путин принес извинения Алиеву

Президенты России и Азербайджана Владимир Путин и Ильхам Алиев созвонились в субботу, 28 декабря, чтобы обсудить инцидент с пассажирским лайнером Azerbaijan Airlines («Азербайджанских авиалиний»). Разговор состоялся по инициативе Москвы.

«Владимир Путин принес свои извинения в связи с тем, что трагический инцидент произошел в воздушном пространстве России, и еще раз выразил глубокие и искренние соболезнования семьям погибших, пожелал скорейшего выздоровления пострадавшим», — сообщила пресс-служба Кремля.

Путин рассказал, что пассажирское судно, потерпевшее потом крушение в Казахстане, неоднократно пыталось зайти на посадку в аэропорту Грозного. В разговоре было отмечено, что украинские БПЛА в это время атаковали не только Грозный, но и соседние Моздок и Владикавказ, а российские средства ПВО отражали эти нападения, следует из текста сообщения Кремля.

Телеграм-канал NEWS.ru

Следите за развитием событий в нашем Телеграм-канале

Кроме того, российский лидер сообщил, что Следственный комитет РФ в связи с трагедией возбудил дело о нарушении правил безопасности движения и эксплуатации воздушного транспорта (ст. 263 УК). Он заверил, что ведутся первичные следственные действия, допрашиваются гражданские и военные специалисты.

В Кремле добавили, что двое сотрудников Генпрокуратуры Азербайджана, которые находятся в Грозном, работают совместно со специалистами Генпрокуратуры и СК РФ, все представители Москвы, Баку и Астаны тесно сотрудничают для расследования катастрофы.

Фото: Сергей Лантюхов/NEWS.ru

Что рассказали в Азербайджане о причинах крушения лайнера AZAL

Лайнер смог совершить аварийную посадку в Казахстане благодаря мужеству и профессионализму пилотов, заявил в свою очередь Алиев.

«В ходе телефонного разговора Алиев отметил, что пассажирский самолет, принадлежащий „Азербайджанским авиалиниям“, подвергся внешнему физико-техническому воздействию во время нахождения в воздушном пространстве России, полностью потерял управление и был направлен в сторону города Актау в Казахстане», — сообщила пресс-служба азербайджанского лидера.

Алиев указал, что на фюзеляже зафиксированы пробоины, а пассажиры и члены экипажа получили ранения еще будучи в воздухе. Президент добавил, что свидетельства выживших бортпроводников и пассажиров самолета подтверждают факт внешнего физико-технического воздействия.

Азербайджанский лидер отметил: для расследования причин катастрофы в Актау сформирована комиссия из международных экспертов. По его словам, она уже приступила к работе. Кроме того, стороны договорились, что следствие будет прозрачным для общественности.

Что заявили в Казахстане о причинах катастрофы самолета AZAL

Лайнер был поврежден за пределами Казахстана, подтвердил и вице-премьер республики Канат Бозумбаев, который возглавляет правительственную комиссию по расследованию. «На данный момент, по предварительным данным, эксперты приходят к выводу, что самолет получил повреждения за пределами воздушного пространства Республики Казахстан. В связи с этим следственной оперативной группой назначены различного рода экспертизы», — заявил Бозумбаев.

По его словам, назначены судебно-медицинские, гистологические экспертизы, а также молекулярно-генетическая экспертиза.

Фото: Стрингер/NEWS.ru

Также 28 декабря по инициативе российской стороны состоялся телефонный разговор Владимира Путина с лидером Казахстана Касым-Жомартом Токаевым.

Лидеры стран обменялись соболезнованиями в связи с крушением лайнера и договорились оставаться в постоянном контакте как по вопросам, связанным с расследованием всех обстоятельств трагического инцидента с азербайджанским самолетом, так и по актуальным темам дальнейшего развития российско-казахстанского сотрудничества.

Как следует из сообщения Кремля, стороны исходят из того, что казахстанская правительственная комиссия, занимающаяся расследованием всех деталей произошедшего, привлечет к расшифровке бортовых самописцев, обнаруженных на месте авиакатастрофы, экспертов из России, Азербайджана и Бразилии. Эта работа, проводимая на территории Казахстана, будет носить объективный и прозрачный характер.

Утром в субботу президент Казахстана Токаев провел специальное совещание, посвященное трагедии под Актау. «Правительственной комиссии и генеральной прокуратуре совместно с другими уполномоченными органами поручено обеспечить всестороннее и объективное расследование авиакатастрофы», — сообщила пресс-служба главы государства.

Токаев призвал не допускать фейков о причинах и обстоятельствах крушения лайнера и заслушал доклады чиновников, ответственных за расследование и ликвидацию последствий: вице-премьера, главу Минздрава, руководителя Комитета национальной безопасности, генпрокурора, главу МВД.

Касым-Жомарт ТокаевФото: kremlin.ruКасым-Жомарт Токаев

В Минтрансе Казахстана сообщили, что уполномоченные по расследованию от Центра расследования и предотвращения авиационных происшествий Бразилии уже прибыли в Актау.

Как произошла авиакатастрофа 25 декабря под Актау

Утром 25 декабря Embraer E190AR, который направлялся из Баку в Грозный, потерпел крушение недалеко от аэропорта казахстанского города Актау. На борту находились 67 человек, из них 38 погибли, в том числе семеро россиян. Всего внутри лайнера находились 16 граждан России, 42 гражданина Азербайджана (37 пассажиров и пять членов экипажа, выжили 16 человек). Среди погибших — оба пилота самолета. Кроме того, на борту были шесть граждан Казахстана (никто не выжил) и три гражданина Киргизии (все выжили).

Лайнер подвергся воздействию извне, заявил 27 декабря министр цифрового развития и транспорта Азербайджана Рашад Набиев. По мнению руководителя ведомства, об этом свидетельствует вид обломков: на крыле видны пробоины, а внутри и на фюзеляже имеются повреждения от различных режущих инструментов. Тип оружия, использованного при вмешательстве, установит следствие, указал Набиев.

Когда появится первый отчет о гибели лайнера AZAL

Международная организация гражданской авиации (ИКАО) в субботу выразила готовность содействовать выяснению причин гибели самолета. «В интересах обеспечения авиационной безопасности ИКАО готова оказать поддержку этому расследованию, назначив своего эксперта, который будет направлен на место происшествия в качестве наблюдателя в составе международной следственной группы», — заявили в организации.

ИКАО также призвала государства-члены содействовать расследованию — в соответствии с приложением 13 к Конвенции о международной гражданской авиации (Чикагская конвенция). Приложение требует подготовки предварительного отчета в течение 30 дней с момента аварии, а окончательного — в течение года, говорится в заявлении.

Таким образом, первый отчет о причинах катастрофы теоретически должен появиться не позднее 24 января.

Читайте также:

«Неуместно»: Песков отреагировал на заявление США по крушению Embraer

Крушение самолета Баку — Грозный: последние новости 28 декабря, заявления

В МИД РФ назвали политическим заказом слухи о переговорах с Баку и Астаной

Откуда дырки в разбившемся самолете Баку — Грозный: версии, был ли теракт

Место крушения самолета в Казахстане сняли с вертолета