Αμπου Ντάμπι.Η πρωτεύουσα του μαύρου χρυσού

Εδώ που κάποτε έσβηναν τη δίψα τους οι γαζέλες της αραβικής ερήμου απλώνεται σήμερα το Αμπου Ντάμπι, μια από τις πιο σύγχρονες και κοσμοπολίτικες πόλεις στον κόσμο, συνώνυμη του πετρελαϊκού πλούτου και της χλιδής.Θα το..
φανταζόσασταν ποτέ πως το κυνήγι μιας γαζέλας στις ακτές του Περσικού Κόλπου θα αποτελούσε την αιτία για την ίδρυση του Αμπου Ντάμπι, της υπερσύγχρονης πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων; Μάλλον όχι, γιατί το "σενάριο" ακούγεται πολύ... εξωπραγματικό!

Κι όμως, είναι η αλήθεια! Αν ανατρέξετε στα κιτάπια της τοπικής Ιστορίας, πριν από περίπου 250 χρόνια (1761), άνδρες της αραβικής φυλής Al Nahyon, ακολουθώντας τα ίχνη μιας γαζέλας στην έρημο, έφτασαν σε μια παράκτια περιοχή της Αραβικής χερσονήσου, εκεί όπου το κουρασμένο ζώο -μαζί με δεκάδες άλλες γαζέλες- ξεδιψούσε πίνοντας πόσιμο νερό από μια φυσική πηγή.

Δοξάζοντας τον φιλεύσπλαχνο Αλλάχ, ο εμίρης Sheikh Dhiyad διέταξε αμέσως τη δημιουργία ενός μικρού οικισμού δίπλα στην πολύτιμη πηγή που έπιναν νερό οι γαζέλες, ενώ το 1793 έκτισε στο ίδιο σημείο κι ένα κάστρο, γνωστό σήμερα ως "Παλάτι Qasr Al-Hosn" ή "Λευκό Παλάτι". Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία της οικονομικής και πετρελαϊκής πρωτεύουσας της Μέσης Ανατολής είχε μόλις ξεκινήσει.

Το 1958 ήταν χρονιά-ορόσημο για τη μικρή αραβική πολιτεία που απλωνόταν στη "Γη της Γαζέλας" (έτσι ερμηνεύεται στη λαϊκή παράδοση η ονομασία Αμπου Ντάμπι). Τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν εκείνη τη χρονιά στη θάλασσα, βόρεια του Αμπου Ντάμπι, απογείωσαν οικονομικά το ομώνυμο εμιράτο, που στα μέσα της επόμενης δεκαετίας κατάφερε να σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση σε παραγωγή πετρελαίου στην αραβική χερσόνησο, μετά τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ -η παραγωγή του εμιράτου ξεπερνά σήμερα τα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Από το 1971, η πόλη του Αμπου Ντάμπι αποτελεί την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ το ίδιο το εμιράτο του Αμπου Ντάμπι είναι το μεγαλύτερο σε έκταση από τα 7 εμιράτα (Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah και Umm al-Quwain) που συγκροτούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Aκρως ανατρεπτικές ήταν οι αλλαγές που συντελέστηκαν σ' αυτήν τη γωνιά της αραβικής ερήμου χάρη στον μαύρο χρυσό -τόσο στον τρόπο ζωής των ντόπιων όσο και στο οικοσύστημα της περιοχής. Οι φτιαγμένες από λάσπη παραδοσιακές κατοικίες έδωσαν τη θέση τους σε πανύψηλους ουρανοξύστες από γυαλί και ατσάλι, οι συμπαθέστατες καμήλες αντικαταστάθηκαν από υπερπολυτελή αυτοκίνητα, ένα αναπτυγμένο ποτιστικό σύστημα μεταμόρφωσε την πόλη σ' έναν πράσινο παράδεισο με ολάνθιστα πάρκα και βοτανικούς κήπους (περισσότερα από 120 εκατομμύρια δέντρα έχουν φυτευτεί στο εμιράτο), ενώ οι κάτοικοί του (περίπου 680.000) απολαμβάνουν πλέον ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο.

Το Αμπου Ντάμπι είναι μια από τις πιο σύγχρονες πόλεις-πρωτεύουσες στον κόσμο και αντιπροσωπεύει έναν ιδιαίτερο τουριστικό προορισμό που συναρπάζει για τη χλιδή και τον πλούτο του. Ξενοδοχεία πολλών αστέρων, κοσμοπολίτικα εστιατόρια, μοντέρνα εμπορικά κέντρα, έντονη νυχτερινή ζωή, υποδειγματική αραβική φιλοξενία και καταγάλανες θάλασσες με αμμώδεις παραλίες υπόσχονται να σας χαρίσουν μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία στην καρδιά του Περσικού Κόλπου.

Εκτός όμως από ένα ρομαντικό δείπνο σε έθνικ εστιατόριο πολυτελείας ή αχαλίνωτο shopping στα υπερμοντέρνα malls της πόλης, μπορείτε επίσης να πάτε βόλτες με καμήλες έρημο, να διασκεδάσετε με οχήματα 4WD στους κίτρινους αμμόλοφους, να κάνετε κολύμπι, καταδύσεις και windsurfing στα ζεστά νερά του Αραβικού κόλπου, να δείτε αγώνες με καμήλες, να διανυκτερεύσετε σε σκηνές βεδουίνων, ή να παρακολουθήσετε το κυνήγι μικρών θηραμάτων με εκπαιδευμένα βασιλικά γεράκια - αυτή η δραστηριότητα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα των Η.Α.Ε.

Θρησκευτικά και πολιτιστικά αξιοθέατα

Είναι πάλλευκο, συνδυάζει άψογα την αραβική και τη μαυριτανική αρχιτεκτονική και είναι εμπνευσμένο από το τζαμί Badshahi της Λαχώρης του Πακιστάν.Ο λόγος για το τζαμί Sheikh Zayed Grand Mosque, το μεγαλύτερο τζαμί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το όγδοο μεγαλύτερο στον κόσμο. Το θρησκευτικό αρχιτεκτόνημα του Αμπου Ντάμπι, που ιδρύθηκε από τον πρώτο πρόεδρο της χώρας Zayed bin Sultan Al Nahyan (βρίσκεται θαμμένος στην αριστερή πλευρά του τζαμιού), άνοιξε τις πύλες του στους πιστούς τον Δεκέμβρη του 2007 και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 40.000 προσκυνητές ?μόνο στην κεντρική αίθουσα προσευχής χωρούν περίπου 9.000 άτομα.

Στο εσωτερικό του τζαμιού έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε (ξυπόλητοι φυσικά) πάνω στο μεγαλύτερο χειροποίητο χαλί του κόσμου, έκτασης 5.627 τετρ. μ., που ζυγίζει 45 τόνους και αποτελείται από 2.268.000.000 κόμπους (όχι, δεν διαβάσατε λάθος: έχει πάνω από 2,2 δισ. κόμπους, αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ). Εξίσου εντυπωσιακή παρουσιάζεται στα μάτια του επισκέπτη και η τεράστια εσωτερική αυλή του Sheikh Zayed Grand Mosque. Είναι στρωμένη με λευκό μάρμαρο εξαιρετικής ποιότητας και διακοσμημένη με πολύχρωμα σχέδια (κυριαρχούν οι φυτικοί σχηματισμοί) φτιαγμένα από κομμάτια χρωματιστού μαρμάρου.
Αλλο ένα σημείο ενδιαφέροντος στο Αμπου Ντάμπι είναι το "Heritage Village Abu Dhabi" (Χωριό Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Αμπου Ντάμπι). Σε μια έκταση 1.600 τετρ. μ., σας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσετε τον τρόπο ζωής και τις παραδόσεις των ντόπιων, τα λαογραφικά στοιχεία των Βεδουίνων και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, πριν από την εποχή του πετρελαίου. Πλίνθινες κατοικίες, παραδοσιακά καταστήματα με ποικίλα αγαθά, εργαστήρια μεταλλουργίας, υφαντικής και αγγειοπλαστικής, έκθεση φωτογραφίας και συλλογές με αγροτικά εργαλεία αλλοτινών εποχών αποτελούν εδώ τα σημαντικότερα εκθέματα.

Χλιδή και πλούτος 7 αστέρων

Περπατώντας στην παραλιακή λεωφόρο Corniche, δύσκολα πιστεύεις πως βρίσκεσαι στη μέση της ερήμου! Υπερπολυτελή ξενοδοχεία, πανύψηλοι ουρανοξύστες, καταπράσινα πάρκα με σιντριβάνια και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για κολύμπι, πεζοπορία και ποδηλασία υπάρχουν κατά μήκος της κεντρικής παράκτιας αρτηρίας της πόλης, που εκτείνεται σχεδόν 6 χιλιόμετρα και αποτελεί από μόνη της ένα μοναδικό αξιοθέατο
Αλλο ένα σημαντικό κίνητρο για να επισκεφθείτε το εμιράτο της χλιδής είναι το φημισμένο τεχνητό νησί Yas (ή αλλιώς Ferrari Island), στην ανατολική ακτή του Αμπού Ντάμπι. Σε μια έκταση 25.000 στρεμμάτων, που φιλοξενεί ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, μαρίνες, πολυτελέστατες βίλες, ένα θαλάσσιο πάρκο, ένα θεματικό πάρκο κινηματογράφου της Warner Bros και τον διάσημο πολυχώρο Ferrari World, μπορείτε να διασκεδάσετε, να ψωνίσετε, να χαλαρώσετε, αλλά και να νιώσετε για λίγο... εμίρηδες! Την ίδια, όμως, αίσθηση προσφέρει απλόχερα και το ξενοδοχείο "Emirates Palace", το ακριβότερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το μοναδικό 7στερο ξενοδοχείο στον κόσμο! Εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου (ακούγεται αστείο, αλλά μέχρι και οι τουαλέτες αποτελούν αξιοθέατο), να πιείτε καφέ, να παρατηρήσετε την εξαιρετική διακόσμηση ή απλά να χαλαρώσετε στους μεγάλους δερμάτινους καναπέδες.

Και επειδή οι έννοιες "Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα" και "shopping" είναι ταυτόσημες, για τις αγορές σας επισκεφθείτε το εμπορικό κέντρο Marina Mall, το μεγαλύτερο στο Αμπου Ντάμπι -και το πέμπτο μεγαλύτερο της χώρας. Το Marina Mall διαθέτει 300 καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, αίθουσα bowling και ένα πολυσινεμά με 9 αίθουσες, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 1,2 εκατομμύριο άτομα το επισκέπτονται μηνιαίως.Fast Info

Πίστα Formula 1
Στις εγκαταστάσεις του Yas Island βρίσκεται η πίστα αγώνων ταχύτητας Yas Marina Circuit. Εγκαινιάστηκε το 2009, έχει μήκος 5.554 χλμ. και κάθε χρόνο διεξάγεται εδώ ο αγώνας της Formula 1. Ο φετινός αγώνας της Formula 1 διεξάγεται στο Αμπου Ντάμπι στις 13/11.

Το παλάτι Qasr Al-Hosn
Αποτελεί το παλαιότερο κτίριο στην πόλη του Αμπου Ντάμπι και υπήρξε για περισσότερο από 2 αιώνες η κατοικία της βασιλικής οικογένειας Al Nahyan. Το 2007 η Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Αμπου Ντάμπι το μετέτρεψε σε πολιτιστικό ίδρυμα, όπου διοργανώνονται πλήθος εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τοπικό Νόμισμα
Το τοπικό νόμισμα είναι το U.A.E. Dirham (AED), που διαιρείται σε 100 fils. Η ισοτιμία είναι 1 Euro = 5,19 Dirham.

Πότε να πάτε
Τον χειμώνα στο Αμπου Ντάμπι η θερμοκρασία κυμαίνεται από 8? 21 βαθμούς C, ενώ το καλοκαίρι ξεπερνά τους 45 βαθμούς C. Η καλύτερη εποχή για να πάτε στο Αμπου Ντάμπι είναι από Οκτώβριο μέχρι Μάιο.

Το θρησκευτικό διαμάντι του Αμπού Ντάμπι
Στο τζαμί Sheikh Zayed Grand Mosque υπάρχουν 4 μιναρέδες ύψους 115 μ. στις τέσσερις γωνίες του οικοδομήματος, ενώ συνολικά 57 τρούλοι -φτιαγμένοι από ολόλευκο μάρμαρο- καλύπτουν τους χώρους της εξωτερικής αυλής και του κεντρικού κτιρίου. Δίπλα στην κύρια αίθουσα προσευχής έχουν κατασκευαστεί δύο αίθουσες χωρητικότητας 1.500 ατόμων η κάθε μία, αποκλειστικά για γυναίκες.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Ολα τα προτεινόμενα ξενοδοχεία είναι πολλών αστέρων και απευθύνονται σε δυνατά πορτοφόλια: "Sheraton Abu Dhabi Hotel & Resort" (00971 2 6773333, www.starwoodhotels.com ), "Inter-Continental" (00971 2 6666888, www.intercontinental.com ), "Beach Rotana" (00971 2 6979000, www.rotana.com ), "Emirates Palace" (00971 2 6909000, www.emiratespalace.com ), "Aloft Abu Dhabi Hotel" (00971 2 654 5000, www.aloftabudhabi.com ), "Crowne Plaza Yas Island Hotel" (00971 2 6563000, www.ichotelsgroup.com ).

ΦΑΓΗΤΟ
Στο Αμπού Ντάμπι μπορείτε να δοκιμάσετε γεύσεις από όλο τον κόσμο (ινδική, ταϊλανδέζικη, ινδονησιακή, κινέζικη, ιρανική και ευρωπαϊκή κουζίνα). Ολα τα μεγάλα ξενοδοχεία διαθέτουν εξαιρετικά εστιατόρια, που συνιστώνται ανεπιφύλακτα.

Για τοπική αραβική κουζίνα συνιστώνται τα εστιατόρια "Al Arish", "Al Birkeh Al Birkeh" (στο ξενοδοχείο Le Meridien Abu Dhabi), "Awtar", "Zaatar W Zeit", "Diwan L'Auberge" (στο ξενοδοχείο Emirates Palace), "Al Dhafra Cruising" και "Atayeb".

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ







Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...