Ισπανία Ταξίδια Ανδαλουσία: Η φλογερή καρδιά της Μεσογείου

Βαθιά και ζεστά συναισθήματα, μεσογειακή αρχιτεκτονική, φλογερή μουσική, εκφραστικοί χοροί, εμπνευσμένοι καλλιτέχνες και πόλεις-υπαίθρια μουσεία με μακραίωνη κουλτούρα. Η παθιασμένη σπανιόλικη ψυχή χτυπά δυνατά στην Ανδαλουσία, σ' ένα κομμάτι Αραβίας στην καρδιά της Ισπανίας..

Βαρκάδα σε τεχνητή λίμνη της πλατείας Plaza de Espana.
Βαρκάδα σε τεχνητή λίμνη της πλατείας Plaza de Espana.
Η ρομαντική σας φύση προστάζει να επισκεφθείτε, έστω μια φορά στη ζωή σας, την Ανδαλουσία, τη βασίλισσα του πάθους, του έρωτα και του flamenco. Γιατί στη γεμάτη αντιθέσεις ευλογημένη γη του ισπανικού Νότου, οι ακτίνες του ήλιου είναι ζεστές όλο τον χρόνο, όπως και οι καρδιές των ντόπιων. Η ζωτική ενέργεια που αναδύει ο τόπος είναι εκπληκτική και δονεί την ψυχή του επισκέπτη. Οι πόλεις, κουβαλώντας τη μαγεία αιώνων πολιτισμού, εμφανίζουν δύο διαφορετικά πρόσωπα, που απηχούν τη συνεύρεση Ανατολής και Δύσης. Οι νότες από τις ανδαλουσιανές κιθάρες ακούγονται θλιμμένες, σπαρακτικές, όπως το κλάμα μικρού παιδιού, ενώ το ταμπεραμέντο των κατοίκων είναι καθαρά μεσογειακό, με την αύρα του πάθους, της ποίησης και του πνεύματος να βρίσκεται παντού.
Στην Ανδαλουσία, είναι μια καλή ευκαιρία ν' ανακαλύψετε επίσης τον καλλιτέχνη που χρόνια τώρα κρύβεται μέσα σας - η "Χώρα του Ηλιου" έχει γεννήσει και εμπνεύσει μεγάλους ζωγράφους, συγγραφείς και καλλιτέχνες.
Ο ποιητής Federico García Lorca και οι ζωγράφοι Pablo Picasso και Velasquez γεννήθηκαν εδώ, ενώ τα πανέμορφα τοπία της Ανδαλουσίας, με τις επιβλητικές οροσειρές, τις χρυσαφένιες παραλίες, τις γόνιμες πεδιάδες, τα ιστορικά αρχιτεκτονήματα και τους παραδοσιακούς οικισμούς, γοήτευσαν και ενέπνευσαν πολλούς διάσημους συγγραφείς, όπως τον Ernest Hemingway και τον Laurie Lee.
Η Ανδαλουσία, που οφείλει το όνομά της στους Αραβες, είναι μία από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας. Πρόκειται για τη δεύτερη σε έκταση και την πρώτη σε πληθυσμό (8.000.000 κατοίκους) περιφέρεια της χώρας, με σημαντικότερες πόλεις τη Σεβίλλη, την Κόρδοβα, την Αλμερία, τη Γρανάδα, τη Μάλαγα και την Κάντιθ.
Ανδαλουσία: Η φλογερή καρδιά της Μεσογείου
Με περισσότερες από 320 μέρες ηλιοφάνειας ετησίως, η Ανδαλουσία, που ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά της Ισπανίας, αποτελεί έναν αγαπημένο τουριστικό προορισμό όλο τον χρόνο.
Σεβίλλη, η πρωτεύουσα του φλαμένκο
Ξεκινήστε από την πρωτεύουσα Σεβίλλη την περιήγησή σας στις τρεις πιο όμορφες πόλεις της Ανδαλουσίας. Η ιστορική διαδρομή της αποτελεί την απεικόνιση της ιστορίας όλης της Ανδαλουσίας και των διαφορετικών πολιτισμικών επιρροών που διαμόρφωσαν την ταυτότητά της ανά τους αιώνες. Ρωμαίοι, Βησιγότθοι, Αραβες και χριστιανοί άφησαν βαθιά σημάδια στην αρχιτεκτονική και την κουλτούρα της Σεβίλλης - χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η επιγραφή που βρέθηκε σε μια παλιά πύλη της: "Ο Ηρακλής με έκτισε, ο Ιούλιος Καίσαρ με περιέβαλε με τείχος και πύργους και ο Αγιος Βασιλιάς με πήρε".
Επίσκεψη στην αρένα Ρlaza de toros de la Real Maestranza στο κέντρο της Σεβίλλης.
Επίσκεψη στην αρένα Ρlaza de toros de la Real Maestranza στο κέντρο της Σεβίλλης.
Η καρδιά της Σεβίλλης χτυπά στο ιστορικό κέντρο Barrio de Santa Cruz, στην ανατολική όχθη του ποταμού Guadalquivir. Το σεργιάνι στα στενά γραφικά δρομάκια της Barrio de Santa Cruz (αλλά και των κοντινών περιοχών Εl Arenal και Macarena) αποκαλύπτει έναν μεγάλο αριθμό μνημείων, με εμφανή τα σημάδια της αναγεννησιακής Ανδαλουσίας.
Ο κατάλογος είναι μεγάλος, αλλά ακόμη μεγαλύτερη είναι η αίσθηση ενός υπαίθριου μουσείου. Ξεκινήστε από τον Καθεδρικό ναό με τον τάφο του Χριστόφορου Κολόμβου και το πανύψηλο καμπαναριό La Giralda (90 μ.), το σύμπλεγμα παλατιών Alcazar με τους εκπληκτικούς κήπους, καθώς και την Iglesia de Santa Anna, την αρχαιότερη εκκλησία της Σεβίλλης. Επισκεφθείτε τα αρχαία τείχη της Macarena, τη Βασιλική Basilica de la Macarena, τον πύργο Torre del Οro στις όχθες του ποταμού Guadalquivir και την αρένα Ρlaza de toros de la Real Maestranza, όπου πραγματοποιούνται ταυρομαχίες (στον ίδιο χώρο λειτουργεί το Μουσείο Ταυρομαχιών Museo Taurino).
Σεργιάνι στην παλιά πόλη Albayzin, το ιστορικό κέντρο της Γρανάδας.
Σεργιάνι στην παλιά πόλη Albayzin, το ιστορικό κέντρο της Γρανάδας.
Στο τεράστιο πάρκο Maria Luisa με τα 3.500 βαθύσκιωτα δέντρα, σημείο αναφοράς αποτελούν το Museo Arqueologico, το Museo de Artes y Costumbres Populares και η διάσημη πλατεία Plaza de Espana, η μεγαλύτερη της πόλης, με πολλά αρχιτεκτονικά μνημεία. Μια κρουαζιέρα στα νερά του Guadalquivir σφραγίζει με τον ιδανικότερο τρόπο τη γνωριμία σας με τη χιλιοτραγουδισμένη πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας.
Γρανάδα, η "Δαμασκός της Ανδαλουσίας"
Η Γρανάδα διαθέτει μια ιδιαίτερα πλούσια οικιστική κληρονομιά, κυρίως από την εποχή της αραβικής κατοχής.
Η Γρανάδα διαθέτει μια ιδιαίτερα πλούσια οικιστική κληρονομιά, κυρίως από την εποχή της αραβικής κατοχής.
Κτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς Sierra Nevada, στη συμβολή τριών ποταμών (Beiro, Darro, Genil), η Γρανάδα είναι μια πόλη που "...ζει με τη φαντασία... είναι γεμάτη πρωτοβουλίες, αλλά της λείπει η δράση...", σύμφωνα με τα λεγόμενα του ποιητή Federico Garcia Lorca. Από τις ιστορικότερες πόλεις της Ισπανίας, η "Δαμασκός της Ανδαλουσίας" διαθέτει μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, κυρίως από την εποχή της αραβικής κατοχής, η οποία διήρκεσε περίπου 780 χρόνια. Μνημείο-σύμβολο της πόλης είναι το φρουριακό συγκρότημα Alhambra, ένα εξαίρετο δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής του 14ου αιώνα, με επιβλητικά ανάκτορα (Palacio Nazaries, Palacio de Carlos V), αγέρωχα μαυριτανικά τείχη και ειδυλλιακούς κήπους (Generalife) με σιντριβάνια και λιμνούλες. Στο κέντρο της Γρανάδας υψώνεται ο Καθεδρικός ναός, που ανακατασκευάστηκε στη διάρκεια της Ισπανικής Αναγέννησης. Εκτός από τον κύριο ναό, επισκεφθείτε επίσης το παρακείμενο βασιλικό παρεκκλήσι Capilla Real (1505), ένα υπόγειο μαυσωλείο όπου φυλάσσονται οι σοροί και τα αγάλματα των καθολικών βασιλιάδων της Ισπανίας. Από τα υπόλοιπα θρησκευτικά μνημεία της πόλης ξεχωρίζουν τα μοναστήρια Monasterio de la Cartuja και Monasterio de San Jeronimo.Η παλιά πόλη Albayzin αντιπροσωπεύει έναν γοητευτικό λαβύρινθο από στενά σοκάκια με ασπρισμένα κεραμόσκεπα σπίτια (carmenes), γραφικά μικρομάγαζα και παραδοσιακά tapas-bars. Η πλατεία Plaza de San Nicolas με την ομώνυμη εκκλησία είναι το ψηλότερο σημείο της Albayzin και συνιστά ένα "φυσικό" μπαλκόνι με αποκαλυπτική θέα στην πόλη και στο παλάτι Alhambra. Επισκεφθείτε επίσης την εκκλησία Iglesia de Santa Anna στην ομώνυμη πλατεία και χαλαρώστε πίνοντας τον καφέ σας σε κάποιο από τα πολλά cafes και ρεστοράν που υπάρχουν. Αλλο ένα αξιοθέατο της πόλης είναι η συνοικία Sacromonte, στον λόφο Valparaiso. Γνωστή ως "Γειτονιά των Τσιγγάνων", η Sacromonte φημίζεται για τις αυθεντικές παραστάσεις flamenco που δίνουν ντόπιοι Τσιγγάνοι μέσα στις σπηλιές της περιοχής.
Στο εσωτερικό του Καθεδρικού Ναού Mezquita υπάρχουν 19 νάρθηκες και 865 κολόνες.
Στο εσωτερικό του Καθεδρικού Ναού Mezquita υπάρχουν 19 νάρθηκες και 865 κολόνες.
Κόρδοβα, η αγαπημένη του Γκουαλντακιβίρ
Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Guadalquivir και λουσμένη από τον λαμπρό μεσογειακό ήλιο, η Κόρδοβα έχει να επιδείξει μια μακραίωνη ιστορική διαδρομή που ξεκινά το 169 π.Χ., όταν ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους. Μέσα στους αιώνες, η πόλη του ισπανικού Νότου αναδείχθηκε σ' έναν πολιτισμικό φάρο και εξελίχθηκε σ' ένα χωνευτήρι εβραϊκών, μαυριτανικών, τσιγγάνικων και χριστιανικών πολιτισμών.
Χάρη στη μεγάλη ποικιλία των οικοδομημάτων της (στη συντριπτική πλειονότητά τους αντιπροσωπεύουν τη μαυριτανική αρχιτεκτονική των μεσαιωνικών χρόνων), ο επισκέπτης έχει έντονη την αίσθηση πως η Κόρδοβα -μια μεγαλοπρεπής πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου- δεν έχει χάσει τίποτα από την παλιά της αίγλη.
Ο πύργος Calahorra βρίσκεται στην άκρη της γέφυρας Puente Romano.
Ο πύργος Calahorra βρίσκεται στην άκρη της γέφυρας Puente Romano.
Στο ιστορικό κέντρο δεσπόζει ο Καθεδρικός Ναός Mezquita, το μεγαλύτερο τέμενος του δυτικού κόσμου. Σε μια έκταση 24.000 τ.μ., συνυπάρχουν ένα ισλαμικό τέμενος και ένας χριστιανικός ναός. Το αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης περιβάλλεται εξωτερικά από ένα επιβλητικό τείχος με τετράγωνους πυργίσκους και περίτεχνες πύλες (Puerta del Perdon, Postigo de la Leche, κ.α).
Ακριβώς απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό βρίσκεται το παλάτι Palacio Episcopal (16ου αιώνα), που φιλοξενεί σήμερα το Μουσείο Καλών Τέχνης της πόλης, ενώ στο κοντινό μεσαιωνικό παλάτι Alcazar de los Reyes Cristianos μπορείτε να θαυμάσετε μερικούς από τους πιο όμορφους κήπους της Ανδαλουσίας.
Με κατεύθυνση τη γέφυρα Puente Romano, που ενώνει τις όχθες του Guadalquivir, συναντάτε την αναθηματική στήλη Triunfo de San Rafael (στην κορυφή της βρίσκεται το άγαλμα του Αγίου Ραφαήλ, προστάτη της πόλης) και την πύλη Puerta del Puente (Η Πύλη της Γέφυρας). Αφού διασχίσετε την πέτρινη γέφυρα Puente Romano, φτάνετε μπροστά στον πύργο Calahorra (1369). Στο εσωτερικό του στεγάζεται το μουσείο "Roger Garaudy Museum", με εκθέματα και αναφορές στην Κόρδοβα της ισλαμικής περιόδου.
Στο ιστορικό κέντρο της Κόρδοβας μπορείτε να αγοράσετε τα αναμνηστικά σας.
Στο ιστορικό κέντρο της Κόρδοβας μπορείτε να αγοράσετε τα αναμνηστικά σας.
Μουσική και χορός flamenco
Το flamenco είναι ένας ισπανικός όρος που αφορά το συγκεκριμένο είδος μουσικής και χορού και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τον 19ο αιώνα. Πολλά είναι τα φεστιβάλ flamenco που διοργανώνονται σ' όλη την Ανδαλουσία, όλες τις εποχές του χρόνου. Το flamenco είναι μια επιτυχής διασταύρωση αραβικής και δυτικής μουσικής με βυζαντινές και εβραϊκές επιρροές. Με πανάρχαιες συγκινησιακές ρίζες και έναν γήινο αισθησιασμό, o χορός flamenco βγαίνει μέσα από το σώμα, εκφράζει την ψυχή, είναι η "γλώσσα" του σώματος.
Fast Info
Μουσείο "Huerta de San Vicente"
Το μουσείο στη Γρανάδα είναι αφιερωμένο στον διάσημο λογοτέχνη Federico Garcia Lorca. Το κτίριο που στεγάζει το μουσείο ήταν η οικογενειακή κατοικία του από το 1926 έως το 1936, χρονιά που δολοφονήθηκε. Εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες, προσωπικά έγγραφα, μουσικά όργανα, έπιπλα και διάφορα έργα τέχνης του Lorca. τηλ. 0034 958 258466. Εισιτήριο: ενήλικοι 3 €, παιδιά 1 €. Για τις ώρες λειτουργίες, ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα www.huertadesanvicente.com
Ο Καθεδρικός ναός Mezquita Πρόκειται για ένα από τα πιο λαμπρά ισλαμικά οικοδομήματα στην Ευρώπη και η επίσκεψη σ' αυτό επιβάλλεται.
Καθεδρικός ναός Mezquita (τηλ. 0034 957 470512). Εισιτήριο είσοδος: ενήλικοι 8 €, παιδιά 4 €. Ωρες λειτουργίας: από Απρίλιο-Οκτώβριο, Δευτέρα-Σάββατο 10:00-19:00, Κυριακές 09:00-10:45 & 13:30-18:30. Από Νοέμβριο-Μάρτιο, Δευτέρα-Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακές 09:00-10:45 & 13:30-18:30.
Το σύμπλεγμα παλατιών Alcazar
Για πολλούς αιώνες, το παλάτι Alcazar στη Σεβίλλη αποτελούσε τον τόπο διαμονής χαλίφηδων και βασιλιάδων. Ηταν η απάντηση της Σεβίλλης στο παλάτι Alhambra της Γρανάδας. τηλ. 0034 954 502323. Εισιτήριο: ενήλικοι 7 €, παιδιά-μαθητές-συνταξιούχοι δωρεάν. Ωρες λειτουργίας: από Απρίλιο-Σεπτέμβριο, Τρίτη-Σάββατο 09:30-16:00, Κυριακές 09:30-18:00. Από Οκτώβριο-Μάρτιο, Τρίτη-Σάββατο 09:30-18:00, Κυριακές 09:30-14:30.
ΔΙΑΜΟΝΗ 
ΚΟΡΔΟΒΑ
Μέσα στα όρια του ιστορικού κέντρου συστήνονται τα ξενοδοχεία "Hotel Mezquita" (0034 957 475585, www.hotelmezquita.com), "Hotel Gonzalez" (0034 957 479819,
www.hotel-gonzalez.com ), "Hotel Albucasis" (0034 957 488989,
www.hotelalbucasis.com), "Hotel Amistad Cordoba" (0034 957 420335,
www.nh-hotels.com ) και "Hotel Lola" (0034 957 200305, www.hotelconencantolola.com).
ΣΕΒΙΛΛΗ
Στο ιστορικό κέντρο της Σεβίλλης (Barrio de Santa Cruz) προτείνονται τα ξενοδοχεία "Hotel Puerta de Sevilla" (0034 954 987270, www.hotelpuertadesevilla.com), "Hotel Alcantara" (0034 954 500595, www.hotelalcantara.net), "Hotel Amadeus" (0034 954
501443, www.hotelamadeussevilla.com), "Hotel Goya" (0034 954 211170, www.hotelgoyasevilla.com).
ΓΡΑΝΑΔΑ
Στην Γρανάδα προτείνονται τα ξενοδοχεία "Hotel Guadalupe" (0034 958 223423, www.hotelguadalupe .es), "Villa Oniria" (0034 958 535358, www.villaoniria.com ), "Hotel Carmen de Santa Ines" (0034 958 226380, www.carmensantaines.com ) και "Puerta de las Granadas" (0034 958 216230, www.hotelpuertadelasgranadas.com),
ΦΑΓΗΤΟ
Η κουζίνα της Ανδαλουσίας είναι μεσογειακή και βασίζεται κυρίως στα λαχανικά, το λάδι ελιάς, το σκόρδο και το ψάρι. Στη Σεβίλλη συστήνονται τα εστιατόρια "Restaurant La Cueva", "La Albahaca" και "Modesto". Στη Γρανάδα δειπνήστε στα εστιατόρια "Bodegas Castaneda", "Arrayanes" και "El Agua", ενώ στην Κόρδοβα συστήνονται τα εστιατόρια "El Churrasco", "Bodega Campos" και "Taberna San Miguel".

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...