Σημαντικό εταίρο για τη Ρωσία στην Ευρώπη χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι ο όγκος κοινού εμπορίου μειώθηκε κατά 40% και μίλησε για πρόγραμμα κοινών δράσεων το 2015-2016, το οποίο, όπως είπε, «είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε στην πράξη».


Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα στη σημερινή συνάντηση να ετοιμαστεί κάποιο έγγραφο συμφωνίας, ενώ αναφέρθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.
«Όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Τσίπρας το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό», σημείωσε νωρίτερα - απαντώντας σε ερώτηση - ο Πούτιν. Πρόσθεσε μάλιστα, χαμογελώντας, ότι το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής.

«Υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών ένας από αυτούς το έτος Ελλάδας – Ρωσίας το 2016 και η δυνατότητα από τώρα έως τον Νοέμβριο να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας» ανέφερε.

«Ζούμε σε εποχή γεμάτη προκλήσεις και νομίζω ότι η συνεργασία των δύο χωρών μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα αυτές τις προκλήσεις και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο για ευημερία των λαών μας, οικονομική ανάπτυξη, διαμόρφωση σταθερού περιβάλλοντος στην περιοχή μας» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Η Ρωσία, η Ελλάδα υπογράφουν  2 δισ € συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου τουρκική ρεύμα

 Η Ρωσία και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης για την κατασκευή του τουρκικού αγωγού ρεύμα σε όλη την ελληνική επικράτεια, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ είπε. Ο αγωγός θα έχει δυναμικότητα 47 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Το κόστος κατασκευής είναι περίπου € 2.000 εκατομμύρια και τα μέρη θα υπογράψουν έναν οδικό χάρτη για την Παρασκευή, ο Νόβακ είπε RIA στο St. Πετρούπολη Οικονομικό Φόρουμ.
Η ελληνική επέκταση του τουρκικού έργου ρεύμα ονομάζεται ο αγωγός South Ευρώπης στο μνημόνιο που υπέγραψε την Παρασκευή, ο Νόβακ είπε, προσθέτοντας ότι η γ ατασκευής θα ξεκινήσει το 2016 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2019.
Οι δύο χώρες θα έχουν ίση μετοχών της εταιρείας, Νόβακ είπε. Η κατασκευή του αγωγού στην Ελλάδα θα χρηματοδοτηθούν από τη Ρωσία, και η Αθήνα θα επιστρέψει τα χρήματα αργότερα.
Η ρωσική μέτοχο στην κοινή επιχείρηση θα είναι κρατικές Vnesheconombank (VEB), Νόβακ είπε.
Έλληνας Υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανέφερε ότι η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν «ιστορική».
"Ο αγωγός θα συνδέει όχι μόνο την Ελλάδα και τη Ρωσία, αλλά και τους λαούς της Ευρώπης," Λαφαζάνης ήταν εισηγμένες όπως λέει από Σπούτνικ πρακτορείο ειδήσεων. «Το μήνυμά μας είναι ένα μήνυμα σταθερότητας και της φιλίας ... Ο αγωγός αρχίζουμε σήμερα δεν είναι ενάντια σε οποιονδήποτε στην Ευρώπη ή οποιονδήποτε άλλο, είναι ένας αγωγός για την ειρήνη, τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή. "
 . "

Το 1100 χιλιομέτρων αγωγός τουρκική Stream θα έχει τέσσερις γραμμές και ετήσια παραγωγική ικανότητα έως και 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου. Περίπου 16 bcm θα πρέπει να παρέχονται στην Τουρκία, ενώ οι υπόλοιπες 47 bcm θα πάω σε ένα κομβικό σημείο για την ελληνική - τουρκική σύνορα για να μεταφερθούν και μετά στην Ευρώπη.
Τον Δεκέμβριο του 2014 η Ρωσία ακύρωσε το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, επειδή η ΕΕ ήταν συνεχώς μπλοκάρει τη συμφωνία. Ο South Stream θα παραδοθούν 63 bcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την τρέχουσα δρομολόγηση μέσω αναξιόπιστων Ουκρανία.
πηγη