Ακόμα και οι ανυποψίαστοι δύσκολα θα πιστέψουν πως στο μαγευτικό
σκηνικό που απλώνεται στις πλαγιές των Αγράφων έχει επέμβει o άνθρωπος.
Δικαιωματικά.. χαρακτηρίζεται «Μικρή Ελβετία» και είναι εύκολο να το
διαπιστώσετε οποιαδήποτε εποχή και αν επισκεφθείτε τη λίμνη Πλαστήρα
Ο
κανόνας θέλει την ανθρώπινη παρέμβαση να καταστρέφει το φυσικό τοπίο.
Οπως φαίνεται όμως, η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί την εξαίρεση - κάτι που
δεν είχε φανταστεί ούτε ο διορατικός Πλαστήρας όταν συνέλαβε την ιδέα
της κατασκευής του φράγματος. Στην περιοχή της λίμνης βρισκόταν το οροπέδιο της Νεβρόπολης, όνομα που προήλθε από τα πολλά ελάφια που ζούσαν εδώ. Το οροπέδιο διέτρεχε ο ποταμός Ταυρωπός (ή Μέγδοβας), που κατευθυνόταν νότια για να συναντήσει τον Αχελώο.
Το 1928, ο Νικόλαος Πλαστήρας, γνωστός και ως «Μαύρος Καβαλάρης» της Καρδίτσας, οραματίστηκε την κατασκευή ενός φράγματος στο ύψος του Νεοχωρίου, που θα πλημμύριζε το οροπέδιο και θα δημιουργούσε τη λίμνη, δίνοντας λύση σε σοβαρά προβλήματα του τόπου, όπως την ύδρευση της Καρδίτσας και των γύρω χωριών, την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου και την παραγωγή οικολογικής ενέργειας.
Οι αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας, ο πόλεμος, η Κατοχή και ο Εμφύλιος έβαλαν «φρένο» στην υλοποίηση του όλου εγχειρήματος. Ο Πλαστήρας πέθανε το καλοκαίρι το 1953 χωρίς να μπορέσει να δει την ιδέα του να γίνεται πραγματικότητα. Μόλις δύο χρόνια μετά τον θάνατό του -και ενώ είχαν πραγματοποιηθεί μελέτες για την κατασκευή του φράγματος-, υπογράφηκε η σύμβαση με τη γαλλική εταιρεία για την κατασκευή τσιμεντένιου φράγματος, στη θέση Κακαβάκια (η ιδέα του Πλαστήρα ήταν η κατασκευή χωμάτινου φράγματος στο Νεοχώρι).
Το έργο ολοκληρώθηκε το 1959 οπότε και άρχισε η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό από τους παραποτάμους του Ταυρωπού, διάφορους χειμάρρους, τις βροχές και τα χιόνια. Τα νερά της λίμνης σκέπασαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης και μαζί του ένα ηρωικό κομμάτι της ιστορίας: το αντάρτικο αεροδρόμιο που λειτουργούσε κατά την κατοχή των γερμανικών στρατευμάτων.
Η λίμνη ονομάστηκε Ταυρωπού και το 1984 μετονομάστηκε σε Πλαστήρα προς τιμή του εμπνευστή της. Η λίμνη όχι μόνο έδωσε λύση σε σημαντικά προβλήματα, αλλά σχηματίζει κι ένα μοναδικό σκηνικό το οποίο μακροπρόθεσμα επιστρέφει στους κατοίκους πολλαπλάσια οφέλη.
Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μ., περιέχει περίπου 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερό και η επιφάνειά της καταλαμβάνει έκταση 25 τετραγωνικά χιλιομέτρων.
Εχει μέγιστο μήκος 12 χλμ., μέγιστο πλάτος 4 χλμ. και μέγιστο βάθος περίπου 65 μέτρα.
Ως τεχνητός ταμιευτήρας ανήκει στη ΔΕΗ και το νερό μεταφέρεται μέσω ενός αγωγού μέχρι το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, δυναμικότητας 129 MW. Κατόπιν χρησιμοποιείται για την ύδρευση και άρδευση του θεσσαλικού κάμπου.
FAST INFO
ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Η ανάγκη επικοινωνίας των ανταρτών με το συμμαχικό στρατηγείο στη Μέση Ανατολή οδήγησε στην κατασκευή του αεροδιαδρόμου για τον οποίο εργάστηκαν 700 κάτοικοι των γύρω χωριών. Την ημέρα καλυπτόταν με κλαδιά και κάρα με σανό, ενώ το βράδυ στήνονταν πυρσοί για να οδηγούν τα αεροπλάνα. Το πρώτο αεροπλάνο προσγειώθηκε στις 9/8/1943 και ήταν μια αγγλική Ντακότα που μετέφερε αξιωματικούς. Το αεροδρόμιο λειτουργούσε κάτω από τη μύτη των Γερμανών, οι οποίοι προσπαθούσαν να το εντοπίσουν με συνεχείς πτήσεις.
ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ
Από το 1928 που ο Πλαστήρας συνέλαβε την ιδέα της κατασκευής του φράγματος, ανέθεσε σε τεχνικούς τη μελέτη κατασκευής του. Ο πρώτος που ανέλαβε τη μελέτη του έργου ήταν ο Ελβετός Louis Senn. Μετά τον πόλεμο, το 1951 επί πρωθυπουργίας Πλαστήρα, ανατέθηκε εκ νέου μελέτη στην εταιρεία KNAPPEN TIPPETTS ABBETT ENGINEERING co. Ενα χρόνο μετά παρέδωσε τη μελέτη για το τσιμεντένιο φράγμα, μήκους 200 μ. και ύψους 83 μ., με προϋπολογισμό 11,4 εκ. δολάρια.
Οδηγώντας γύρω από τη λίμνη
»Ο δρόμος περιμετρικά της λίμνης χαρίζει μερικές μαγευτικές εικόνες και μέσω αυτού θα επισκεφθείτε όλα τα αξιοθέατα της περιοχής. Αν μάλιστα διαθέτετε και τετρακίνητο όχημα, τότε θα μπορέσετε να φτάσετε και σε κάποια δυσπρόσιτα σημεία, όπως το παρατηρητήριο. Τα περίπου 70 χλμ. της διαδρομής είναι πολλά και με τις παρακάμψεις γίνονται ακόμη περισσότερα, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χωρίσετε τη διαδρομή σε δύο τμήματα και να την κάνετε σε δύο διαφορετικές ημέρες. Ορίστε σαν αφετηρία των διαδρομών σας τα Καλύβια Πεζούλας, κομβικό σημείο, μιας και βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της λίμνης, επάνω στον άξονα Βορρά-Νότου. Από εδώ ξεκινάει και ο δρόμος για δύο από τα ομορφότερα χωριά, τη Νεράιδα και τη Φυλακτή.
Στα νότια
Ο δρόμος που περνάει νότια από τα Καλύβια Πεζούλας συναντάει πρώτα το Νεοχώρι, κτισμένο ψηλά και με την καλύτερη θέα στη λίμνη. Αξίζει να κάνετε μια στάση για έναν γρήγορο καφέ ατενίζοντας τον υδάτινο όγκο και το καταπράσινο τοπίο. Επόμενος σταθμός σας είναι η Μπελοκομίτη (ή Μπελοκομίτης), γνωστή για τις ταβέρνες της που σερβίρουν φρέσκια πέστροφα μαγειρεμένη με διάφορες παραλλαγές.
Ενα χιλιόμετρο παρακάτω βρίσκεται ο δρόμος που οδηγεί στην Καρίτσα και στη συνέχεια στη μονή Παναγιάς Πελεκητής. Χτισμένη στην απότομη πλαγιά των Αγράφων, στα 1.400 μ., μοιάζει να «κρέμεται» πάνω από τη λίμνη. Κτίστηκε πιθανότατα τον 15ο αιώνα από τον οσιομάρτυρα Δαμιανό (αν και εμπνευστής της φέρεται ο Πνευματικός Πορφύριος). «Πελεκίστηκε» στον βράχο με παραδοσιακά ξύλινα εργαλεία, από έμπειρους μαστόρους, έπειτα από υπόδειξη της Παναγίας, εξ ου και το όνομά της.
Η μονή είναι χαρακτηρισμένη ως «Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο» και έχει δύο ναούς: ο κυρίως ναός είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη του Σωτήρος, με τοιχογραφίες του 1654, ενώ ο δεύτερος, που είναι αφιερωμένος στην Παναγία τη Φανερωμένη, έχει τοιχογραφίες του 1666. Και οι δυο είναι διακοσμημένοι με επίχρυσα τέμπλα και εικόνες της Κρητικής Σχολής, ενώ σώζονται και αρκετά ιερά κειμήλια που γλίτωσαν από τη δράση των αρχαιοκαπήλων και τη φθορά του χρόνου (Ανοικτή καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από 10:30 μέχρι 16:00, τηλ. 24410 94747). Αφού επιστρέψτε στον περιμετρικό δρόμο και συνεχίσετε για άλλα 4,5 χλμ. θα δείτε δεξιά σας έναν ακόμη ασφαλτόδρομο ο οποίος λίγα μέτρα παραπάνω γίνεται χωματόδρομος και οδηγεί στο παρατηρητήριο. Η ανάβαση προϋποθέτει όχημα 4Χ4, αλλά θα αντικρίσετε ένα μοναδικό πανόραμα στη λίμνη, τον θεσσαλικό κάμπο και τα Αγραφα, που θα σας αποζημιώσουν για τα σχεδόν 3 χλμ. που θα διανύσετε.
Επιστρέφετε στον κεντρικό δρόμο, συνεχίζετε με κατεύθυνση νοτιοανατολικά, παράλληλα με την όχθη της λίμνης, για να φτάσετε στο φράγμα. Στην απέναντι πλευρά θα βρείτε αρκετά υπαίθρια καταστήματα που πωλούν από ενθύμια μέχρι τοπικά γλυκά. Βρίσκεστε πλέον στη ανατολική όχθη της λίμνης και κινείστε βόρεια, προς τον μικρό οικισμό Μούχα και στη συνέχεια την Καστανιά. Μετά την Καστανιά ο δρόμος περνάει από το Λαμπερό, ένα από τα χωριά της λίμνης που εγκαταλείπεται από τους κατοίκους του εξαιτίας της υποχώρησης του εδάφους. Μετακομίζουν στον διπλανό Αγιο Αθανάσιο, μετατρέποντάς τον σε ένα ζωντανό χωριό με σύγχρονες υποδομές.
Από τον Αγιο Αθανάσιο ξεκινάει ο δασικός δρόμος που οδηγεί στη Μονή Πέτρας (υπάρχει ένας ακόμη ασφαλτοστρωμένος δρόμος από το Καταφύγι). Μετά τον Αγιο Αθανάσιο ο δρόμος πλησιάζει για λίγο στη λίμνη, μέχρι το Τσαρδάκι, και ξαναμπαίνει στο καταπράσινο δάσος για να σας φέρει στη Μονή Κορώνης.
FAST INFO
ΠΡΟΣ ΦΥΛΑΚΤΗ, ΠΕΖΟΥΛΑ ΚΑΙ ΝΕΡΑΪΔΑ
Ο δρόμος δυτικά από τα Καλύβια Πεζούλας οδηγεί στα τρία πανέμορφα χωριά Πεζούλα, Νεράιδα και Φυλακτή. Βρίσκονται σκαρφαλωμένα στην πλαγιά του βουνού και έχουν εκπληκτική θέα στη λίμνη. Η Πεζούλα είναι κεφαλοχώρι και γενέτειρα του Αγίου Σεραφείμ. Μάλιστα έχει κτιστεί και εκκλησία στο σημείο που ήταν το σπίτι του. Στο χωριό υπάρχει και νεροτριβή ηλικία 300 ετών που λειτουργεί ακόμη. Είναι τόποι παραθερισμού των Καρδιτσιωτών και αφετηρία πολλών ορειβατικών μονοπατιών.
Η ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΣ
Χτισμένη το 1553, πήρε το όνομά της από τον κοντινό βράχο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Από τη μονή σώζεται το τετρακιόνιο καθολικό, αθωνικού τύπου, με χώρους και νάρθηκα στη δυτική πλευρά. Οι τοιχογραφίες του 1672 είναι διά χειρός Ιωάννη Ευτελή. Αξιόλογο είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα με όμορφη διακόσμηση. Στα χρόνια της ακμής του είχε 20 καλόγερους και 120 κελιά, καθώς και μεγάλη βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα.
Στο Κρυονέρι, το Μορφοβούνι και τη μονή Κορώνης
Το άλλο τμήμα της διαδρομής ακολουθεί αντίθετη πορεία, διατρέχει το βόρειο κομμάτι της λίμνης και ενώνεται με την πρώτη στη Μονή Κορώνης. Με αφετηρία πάλι τα Καλύβια Πεζούλας οδηγείτε με βόρεια κατεύθυνση και πολύ σύντομα θα φτάσετε στο Κρυονέρι. Είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της λίμνης αλλά δύσκολα διακρίνεται μιας και είναι χτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Τα πολλά νερά του και τα εύφορα κτήματα «κράτησαν» τους κατοίκους του χωριού και έτσι δεν γνώρισε την εγκατάλειψη.
Περίπου ένα χιλιόμετρο μετά το Κρυονέρι υπάρχει διασταύρωση που αριστερά οδηγεί στην Κερασιά, το Ανθοχώρι, το Μουζάκι και την Πύλη.
Εσείς ακολουθήστε τον δρόμο δεξιά και αφού διασχίσετε τις βόρειες όχθες της λίμνης (εδώ θα μπορέσετε να κάνετε και ιππασία) και προσπεράσετε τη διασταύρωση για Καρδίτσα, θα φτάσετε στο Μορφοβούνι, την πατρίδα του Νικόλαου Πλαστήρα. Είναι ένα από τα χωριά που δεν έχουν θέα τη λίμνη, κάτι που δεν αποτελεί απαραίτητα μειονέκτημα. Μπορεί να μη διαθέτει μεγάλη τουριστική υποδομή, έχει καταφέρει να διατηρήσει όμως τη γραφικότητά του και θα το διαπιστώσετε κάνοντας μια βόλτα μέσα στο χωριό. Επισκεφθείτε το «Κέντρο Ιστορικών Μελετών Ν. Πλαστήρας» όπου εκτίθενται φωτογραφίες, έγγραφα, σκίτσα, ποιήματα και προσωπικά αντικείμενά του μεγάλου στρατιωτικού και πολιτικού (Ανοικτό: Σάββατο - Κυριακή 10:30 έως 13:00. Πληροφορίες Δήμος Πλαστήρα, τηλ. 24410 95368).
Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας, τρία χιλιόμετρα μετά το Μορφοβούνι, φτάνετε στον Μεσενικόλα, κεφαλοχώρι της περιοχής και διάσημο για το κρασί του. Η αμπελοκαλλιέργεια είναι η κύρια ασχολία των κατοίκων, τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα, και ειδικότερα της ποικιλίας που παράγει το σκούρο κόκκινο κρασί «Μαύρο Μεσενικόλα», χαρακτηρισμένο εδώ και μερικά χρόνια ως ΟΠΑΠ (Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας).
Για να μάθετε για την ιστορία του κρασιού στην περιοχή, αλλά και τη διαδικασία παραγωγής του, μπορείτε να επισκεφθείτε το τοπικό οινοποιείο της οικογένειας Καραμήτρου και να αγοράσετε το περίφημο κρασί (τηλ. 24410 95250 και 6937153183, www.messenikolaswines.com). Επίσης υπάρχει το καινούργιο μουσείο «Οίνου και Αμπέλου» που στεγάζεται σε ένα τριώροφο πέτρινο κτίριο και παρουσιάζει το κρασί σε όλες τις διαδικασίες του: από την καλλιέργεια του αμπελιού μέχρι την κατανάλωσή του (6973555741). Αν βρεθείτε στον Μεσενικόλα μεταξύ 13 και 15 Αυγούστου θα ζήσετε από κοντά τη «Γιορτή Κρασιού» που διοργανώνεται από το 1960 και συνοδεύεται από πολλή μουσική, άφθονο κρασί και αστείρευτο κέφι.
Ο κεντρικός δρόμος συνεχίζει ανάμεσα από πυκνά δέντρα και 7 χλμ. μετά τον Μεσενικόλα φτάνει στη Μονή Κορώνης, «κλείνοντας» την κυκλική διαδρομή της λίμνης.
Βοτανικός κήπος
Περίπου 1,5 χλμ. από το Νεοχώρι, σε μια έκταση 10 στρεμμάτων, απλώνεται ο Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου. Αξίζει να τον επισκεφθείτε για να γνωρίσετε την πλούσια χλωρίδα της περιοχής και της χώρας μας, τη σημασία των βοτάνων στην αλυσίδα του οικοσυστήματος και να αγοράσετε αρωματικά βότανα και φυτά. (Ανοιχτός καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 13.00 και 17.00 με 20.00. Τηλ. Αναπτυξιακής Καρδίτσας: 24410 42363, www.botanic.gr)
FAST INFO
Η ΜΟΝΗ ΚΟΡΩΝΗΣ
Είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου και αρχικά ονομαζόταν Κρυεράς Πηγής. Το μοναστήρι εντυπωσιάζει με τον όγκο του και τη φρουριακή αρχιτεκτονική του. Το καθολικό της είναι κτίσμα του 16ου αιώνα, αθωνικού τύπου, με αγιογραφίες της Κρητικής σχολής οι οποίες χρονολογούνται από το 1587. Στη μονή φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Σεραφείμ, πολιούχου της Καρδίτσας, που θανατώθηκε από τους Τούρκους, ενώ εντυπωσιακό είναι το κρυφό σχολειό, που λειτουργούσε επί Τουρκοκρατίας, και η είσοδός του βρίσκεται κάτω από ένα στασίδι. Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ξεχωρίζει η αγιογραφία με τους έξι τοπικούς αγίους (1735) (Αν θέλετε να την επισκεφθείτε καλέστε πρώτα στο 24410 22250).
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ... ΤΕΛΟΣ
»Οποιαδήποτε εποχή και αν βρεθείτε στη λίμνη Πλαστήρα είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να πλήξετε! Οι επιλογές για δραστηριότητες είναι δεκάδες, τόσο στις όχθες της λίμνης όσο και μακρύτερα από αυτήν. Μπορείτε να περπατήσετε περιμετρικά στη λίμνη ή να ακολουθήσετε μεγαλύτερα μονοπάτια που οδηγούν σε χωριά και καταφύγια στις πλαγιές των Αγράφων, να επιδοθείτε σε λιγότερο κουραστικά σπορ, όπως κανό καγιάκ, υδροποδήλατο, ιστιοπλοΐα, ιππασία κ.ά. ή να δοκιμάσετε τη φυσική σας κατάσταση κάνοντας ποδήλατο βουνού, σκι και ορειβασία.
Ο περίπατος στις όχθες της λίμνης είναι ιδιαίτερα αναζωογονητικός και χαλαρωτικός και μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τη διάθεση του καθενός. Υπάρχουν πολλές πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές στις γύρω πλαγιές, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με τον χρόνο και τον βαθμό δυσκολίας. Επίσης μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε κάποιο από τα τρία ορειβατικά καταφύγια που υπάρχουν. Πληροφορίες σχετικά με τις διαδρομές και τα καταφύγια θα πάρετε από τον ΟΧΟΚ (Ορειβατικός, Χιονοδρομικός Ομιλος Καρδίτσας) στο 24410 70946.
Οι λάτρεις του σκι θα βρουν το μικρό χιονοδρομικό κέντρο Καραμανώλη που βρίσκεται λίγο μακρύτερα από τη Νεράιδα. Εχει υποτυπώδεις υποδομές αλλά αναπτύσσεται διαρκώς χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του Ορειβατικού Συλλόγου. Διαθέτει μια μικρή πίστα, όμως οι πλαγιές γύρω του προσφέρονται για ορειβατικό σκι.
Περιμετρικά της λίμνης υπάρχουν πολλοί χωματόδρομοι που προσφέρονται για ποδήλατο βουνού και μπορείτε να τους ανακαλύψετε μόνοι σας. Αν δεν έχετε ποδήλατο ή χρειάζεστε βοήθεια μπορείτε να απευθυνθείτε στην εταιρεία «Ταυρωπός» (τηλ. 24410 92552, www.tavropos.gr) για να νοικιάσετε και να πληροφορηθείτε για τις ποδηλατικές διαδρομές ή, ακόμα καλύτερα, να κανονίσετε να σας συνοδεύσουν. Επίσης νοικιάζουν κανό και υδροποδήλατα, διοργανώνουν πεζοπορικές διαδρομές και στις εγκαταστάσεις τους στα Καλύβια Πεζούλας μπορείτε να εξασκηθείτε στην τοξοβολία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Ποδήλατα ενοικιάζονται επίσης στο «Jony’s» (τηλ. 6945184090) και στον «Οδυσσέα» (24410 92001).
Ο Μάκης Μητσιόπουλος είναι από τους λίγους που έχουν άδεια χρήσης μηχανοκίνητων σκαφών στη λίμνη και μπορεί να σας μεταφέρει ταχύτατα σε οποιοδήποτε σημείο της, ενώ νοικιάζει και κανό, ιστιοπλοϊκά και ποδήλατα λίμνης (τηλ. 6944 412055).
Στο βόρειο «πέταλο» της λίμνης Πλαστήρα βρίσκεται το «Saloon» του Χρήστου Ζαμπέτα, που διαθέτει ήρεμα άλογα για βόλτα στις κοντινές όχθες (τηλ. 6945593807, 24410 92855). Αν το επιθυμείτε μπορείτε να κάνετε canyoning στο φαράγγι του Μεγάλου Ρέματος με την εταιρεία «Διαδρομές» (τηλ. 24410 76781).
Τέλος, αν ασχολείστε με το αεραθλητισμό θα βρείτε πίστες απογείωσης στις κορυφές Τέμπλα, στη Νεράιδα και στον Κουφόλογγο, στο Κρυονέρι (τηλέφωνο Αερολέσχης 6974119195).
ΔΙΑΜΟΝΗ
ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ
«Ακρολιμνιά» (24410 92495, www.akrolimnia.gr). Κοντά στις όχθες της λίμνης, με επτά δίκλινα δωμάτια (τα περισσότερα με τζάκι), θέα και όμορφο κοινόχρηστο καφέ.
«Μέγδοβας» (24410 92377, www.megdovas.gr). Μεγάλο ξενοδοχείο, σε ήσυχο σημείο, με 22 άνετα δωμάτια και συμπαθητικό μπαρ-καθιστικό.
«Οδυσσέας» (24410 92988). Ξενοδοχείο με δίχωρα διαμερίσματα, τρίκλινα και δίκλινα δωμάτια και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Εχει και ιδιωτικό εκτροφείο ελαφιών.
«Οραμα» (24410 92994). Ομορφος, παραδοσιακός ξενώνας με μεγάλους υπαίθριους χώρους.
ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ
«Ονείρων άκρη» (24410 94855, 6937470820, www.oneironakri.gr). Με δωμάτια και σουίτες διακοσμημένα με ποιοτικά έπιπλα και θέα στον κάμπο και τις γύρω πλαγιές. Εχει καφετέρια, μπαρ και εστιατόριο.
ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ
«Γιαννίκη» (24410 92895, www.gianniki.gr). Επάνω στον δρόμο της λίμνης, με άνετα δωμάτια, σουίτες και σοφίτες. Οι ιδιοκτήτες του είναι μελισσοκόμοι και πωλούν αγνό μέλι και διακοσμητικά κεριά.
«Ορειάδες» (24410 92896, www.oreiades-resort.gr). Ανετες και πολυτελείς σουίτες διακοσμημένες με διαφορετικό στυλ και όμορφο καθιστικό.
ΣΤΟ ΛΑΜΠΕΡΟ
«Τιτάγιον» (24410 94970, 6937289914, www.hoteltitagion.gr). Συνδυασμός πολυτέλειας και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Με 22 δωμάτια, εξοπλισμένα με τζάκι και άνετο καθιστικό.
ΣΤΟ ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙ
«Ξενώνας Μορφοβουνίου» (24410 79678). Απλός και καθαρός ξενώνας με φιλόξενους ιδιοκτήτες.
ΣΤΗΝ ΜΠΕΛΟΚΟΜΙΤΗ
«Κτήμα Αλωνάκι» (24410 93420, www.ktimaalonaki.gr). Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, αποτελείται από δωμάτια, σουίτες και μπανγκαλόουζ, διακοσμημένα παραδοσιακά και με θέα στη λίμνη. Εχει και ταβέρνα.
ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ
«Γής Χρυσοπέλεια» (24410 22651, 6936922635, www.xrisopelia.gr). Νέα άφιξη. Με ευρύχωρα και προσεγμένα δωμάτια, διακοσμημένα διαφορετικά μεταξύ τους, και πανέμορφο καφέ με πανοραμική θέα στη λίμνη.
«Αγνάντι» (24410 93063). Από τους πρώτους ξενώνες που άνοιξαν στην περιοχή, με άπλετη θέα στη λίμνη. Είναι ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες και διαθέτει πολύ καλό εστιατόριο.
«Αέναον» (24410 93207, www.aenao-hotel.gr). Σε παραδοσιακό κτίριο, αυτόνομες, πολυτελείς σουίτες, με τζάκι, προσεγμένη διακόσμηση και ξεχωριστό ύφος.
«Ανεράδες» (24410 41005, www.anerades.gr). Εντός του οικισμού θα βρείτε τα επιπλωμένα διαμερίσματα που έχουν πανοραμική θέα στη λίμνη.
«Ανθέμιον» (24410 93415, www.anthemio.gr). Συμπαθητικός ξενώνας, με ιδιαίτερη διακόσμηση και φιλική ατμόσφαιρα.
«Αρχοντικό Ζακόνι» (24410 93433, www.zakoni.gr). Λίγο έξω από το Νεοχώρι, με επτά ωραία δωμάτια εξοπλισμένα με τζάκι και με θέα στη λίμνη.
«Κατσαρός Guest Inn» (24410 93195, www.katsaros-suites.gr). Καινούργιος ξενώνας που συνδυάζει την πολυτέλεια και την απλότητα.
«Πανδίων Resort Hotel» (24410 93440, www.pandion.gr). Με πολυτελή δωμάτια, διαμερίσματα και σουίτες, επιπλωμένα καλαίσθητα και εξοπλισμένα με τζάκια και μπάνια με υδρομασάζ.
ΣΤΗ ΝΕΡΑΪΔΑ
«Λήθης Δώμα» (24410 92065, www.lithisdoma.gr). Κοντά στο χωριό, με τέσσερα περιποιημένα και όμορφα δωμάτια.
ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΤΗ
«Ασπρολίθια» (24410 92350, 6974837176, www.tasprolithia.gr). Χτισμένα με πέτρα και ξύλο και ονόματα «δανεισμένα» από τις κορυφές των Αγράφων.
ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ
«Ζαρνάβαλος» (24410 92008). Καλοψημένα ντόπια κρέατα από το οικογενειακό κρεοπωλείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.
«Δειπνοσοφιστής» (24410 92977). Ομορφος χώρος από πέτρα, με ξύλινη στέγη και κεντρικό τζάκι. Για καλομαγειρεμένα και νόστιμα φαγητά.
«Πλαζ Πεζούλας» (24410 92477). Ανοικτή από το πρωί, για καφέ. Είναι επάνω στην όχθη της λίμνης και σερβίρει κρεατικά, πέστροφα στη σχάρα και σολομό στα κάρβουνα.
ΣΤΟ ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ
«Το κιόσκι» (24410 95169). Εδώ γίνεται η γιορτή κρασιού του Μεσενικόλα και είναι γνωστή για τα νόστιμα ψητά κρέατα που σερβίρει.
ΣΤΗ ΜΟΥΧΑ
«Η Μούχα» (24410 94252). Για κρέατα ψητά στη σχάρα, μαγειρευτά και διάφορα ψάρια από τη λίμνη. Από πάνω λειτουργεί και ξενώνας.
«Μαρία Μπόλτση» (24410 94257). Η κυρία Μαρία είναι δημοφιλής για τα μαγειρευτά φαγητά της, όπως το φρικασέ αλλά και για τα ψητά της ώρας.
ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ
«Αγνάντι» (24410 93190). Στην όμορφη βεράντα με την πανοραμική θέα θα δοκιμάσετε μπατζίνα (τοπική πίτα χωρίς φύλλο), εξαιρετικές χορτόπιτες, στιφάδο αγριογούρουνο και νόστιμες σούπες.
ΣΤΗΝ ΜΠΕΛΟΚΟΜΙΤΗ
«Εύρυτος» (24410 94881). Σε ένα πανέμορφο σημείο, πνιγμένο στα πλατάνια και πλάι σε ένα ποταμάκι. Σερβίρει καπνιστή πέστροφα, από το ιδιόκτητο ιχθυοτροφείο, μαγειρεμένη με μυστική συνταγή.
«Πανόραμα» (24410 93103). Δημοφιλής για τα ψητά κρεατικά της, όπως αρνίσια παϊδάκια και λουκάνικο. Επίσης γίδα βραστή και χωριάτικες τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι.
ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΥΛΑ
«903» (6979332512). Πανέμορφο καφενείο-μεζεδοπωλείο, με μοναδική ατμόσφαιρα, σε υψόμετρο 903 μέτρων. Συχνά διοργανώνονται και ρεμπέτικες βραδιές.
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΣΑΡΔΑΚΙ
«Τσαρδάκι» (24410 20413). Λειτουργεί από το 1939 και είναι περίφημη για τα κρεατικά σχάρας και σούβλας, που θα συνοδεύσετε με εξαιρετικό βαρελίσιο κρασί. Κατά καιρούς παίζει στο κατάστημα μια ρεμπέτικη κομπανία.
«Κονάκι» (24410 20680). Για καλοψημένα κρέατα στη σχάρα και τη σούβλα. Βρίσκεται δίπλα στο «Τσαρδάκι» και το καλοκαίρι οι αυλές των δύο μαγαζιών γίνονται μία και οι πελάτες του καταλήγουν μια παρέα.
«Χαγιάτι» (24410 21120). Κρυμμένο μέσα στο δάσος, με κρεατικά της σχάρας, χορτόπιτες και εξαιρετικό αγριογούρουνο στιφάδο - όταν υπάρχει. Από πάνω λειτουργεί και ξενώνας.
ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΛΑΜΠΕΡΟΥ
«Αναψυκτήριο Ζέρβα» (24410 94114). Επάνω στις όχθες της λίμνης και δημοφιλές στέκι για τους Καρδιτσιώτες. Σερβίρει καφέ, μεζέδες και κάποια συγκεκριμένα πιάτα.
ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΤΗ
«Κορκοτάρας» (24410 92268). Με μοναδική θέα στη λίμνη και το βουνό θα φάτε καλοψημένα κρέατα και θα πιείτε καλό ντόπιο κρασί.
Λεωνίδας Τηνιακός
Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου