Mαυρίκιος: Στον Παράδεισο ολοταχώς!

Στο τροπικό νησί του Ινδικού όλα τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Η ζωή γίνεται απλή και η απόλαυση... επιτακτική ανάγκη. Οι λέξεις σίγουρα δεν φτάνουν.. για να αποτυπώσουν τη φυσική ομορφιά. Χαρείτε ένα από τα πιο ευνοημένα κομμάτια της γης: εκεί που οι θεοί διαλέγουν να ζήσουν

Στον Μαυρίκιο τα θαλάσσια σπορ έχουν την τιμητική τους. Μπορείτε να κάνετε σνόρκελινγκ, σερφ ή να νοικιάσετε ένα καταμαράν για να επισκεφτείτε τα γειτονικά νησιά.
Στον Μαυρίκιο τα θαλάσσια σπορ έχουν την τιμητική τους. Μπορείτε να κάνετε σνόρκελινγκ, σερφ ή να νοικιάσετε ένα καταμαράν για να επισκεφτείτε τα γειτονικά νησιά.
Η φύση στα καλύτερα τηςΟ Μαυρίκιος είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά του συμπλέγματος Mascarenes και βρίσκεται ανατολικά της Μαδαγασκάρης. Οι περισσότεροι σε παράφραση τον λένε Αγιο Μαυρίκιο, όμως δεν είναι άγιος, είναι απλά... Μαυρίκιος. Θα μπορούσε σίγουρα όμως να είναι άγιος, αφού είναι μέγας θεραπευτής. Θεραπεύει την ψυχή και μας γεμίζει θετική ενέργεια.
Σ’ αυτό το νησί, που είναι ελκυστικό όλες τις εποχές του χρόνου, βρίσκει κανείς τον απόλυτο εξωτικό προορισμό. Αποτελεί ένα χαρούμενο μωσαϊκό πολιτισμών. Ινδοί, Ευρωπαίοι, Κρεολοί, Κινέζοι, Αφρικανοί και Μουσουλμάνοι ζουν εδώ αρμονικά και φτιάχνουν μια γοητευτική ατμόσφαιρα μέσα από τα διαφορετικά τους έθιμα, τις τοπικές γιορτές, τους χορούς και τις γεύσεις.
Αυτό το σπάνιο κράμα εθνικοτήτων και πολιτισμών αποτελεί ταυτόχρονα μια μελέτη για τους ανθρωπολόγους αφού οι κάτοικοι ζουν ήρεμα και συνεργάζονται, σεβόμενοι ο ένας τις παραδόσεις του άλλου. Αξιοζήλευτη είναι και η ομορφιά τους, καθώς το γοητευτικό Melange μόνο με στίχους μπορεί να αποδοθεί. Και όλα αυτά τυλιγμένα σε ένα ινδικό μυστήριο.
Τα διαφορετικά ενδιαφέροντα και τα ξεχωριστά θρησκευτικά στοιχεία, αλλά και ο αυθεντικός, παρορμητικός χαρακτήρας των Κρεολών, εκδηλώνονται στις ανοιχτές αγορές και στους χορούς τους. Ετσι χρειαζόμαστε πολλά... ζευγάρια μάτια για να απορροφήσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες. Οσο για τη φύση, εδώ έχει την τιμητική της. Μια καταπληκτική ποικιλία πανίδας, παρθένα απάτητα δάση στο εσωτερικό της ενδοχώρας και εξωτικές παραλίες: αυτός είναι ο Μαυρίκιος με τροπικές μυρωδιές, σπάνιες γεύσεις, απέραντη γαλήνη, αξιοθέατα και υπαίθριες αγορές με εξωτικά φρούτα.
Mαυρίκιος: Στον Παράδεισο ολοταχώς!
Ακόμα και τα επιβλητικά ξενοδοχεία εναρμονίζονται απόλυτα με τη φύση. Ο Μαυρίκιος σε κάθε γωνιά του μυρίζει λάδι καρύδας και φραντζιπάνε, ένα μυρωδάτο εξωτικό λουλούδι.
Διαμονή
  • «DINAROBIN HOTEL GOLF & SPA»: (τηλ +230 401 4900, www.dinarobin-hotel.com). Ενα από τα πιο ωραία ξενοδοχεία στον κόσμο, με θέα που κόβει την ανάσα. Ο μόνος κίνδυνος είναι να μη θέλετε να ...απομακρυνθείτε από το ξενοδοχείο
  • «LE PRESKILPA­RADIS HOTEL & GOLF CLUB» LE MORNE PENINSULA (τηλ.: +230 401 5050 - www.paradis-hotel.com). Το λέει και το όνομά του: ο πραγματικός παράδεισος είναι εδώ. Δεν είναι καθόλου παράξενο αν δείτε στο μπαλκόνι σας να πετούν πολύχρωμα τροπικά πουλιά.
  • «LEVICTORIA» (τηλ) :+230 204 2000, www.levictoria-hotel.com). Χτισμένο σε αποικιακό στυλ, μας γυρνάει πίσω σε άλλες εποχές. Θυμίζει σκηνικό από ταινία.
«LE MAURICIA»
Οι κοκκοφοίνικες φυτρώνουν εδώ σαν τα μανιτάρια. Ολο το νησί έχει άρωμα καρύδας.
Οι κοκκοφοίνικες φυτρώνουν εδώ σαν τα μανιτάρια. Ολο το νησί έχει άρωμα καρύδας.
  • «ROYAL ROAD - GRAND BAIE» (τηλ: +230 209 1100, www.lemauricia-hotel.com). Από τα κλασικά, όμορφα ξενοδοχεία του Μαυρίκιου. Αξίζει να το επισκεφτείτε ακόμα και για να απολαύσετε το δείπνο σας και να περπατήσετε στους μαγευτικούς του κήπους.
Στην πρωτεύουσα Πορτ ΛούιΤην πρώτη μας στάση θα την κάνουμε βορειοδυτικά, στην πρωτεύουσα Πορτ Λούι. Είναι πασίγνωστο λιμάνι σε όλους τους ναυτικούς που διασχίζουν το νότιο ημισφαίριο. Ο πληθυσμός εδώ δεν ξεπερνάει τους 16.500 κατοίκους. Είναι μια όμορφη πόλη, με ανοιχτές αγορές και σύγχρονα μαγαζιά. Εχει πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική καθώς υπάρχουν κτίρια που χρονολογούνται από την περίοδο της αποικιοκρατίας, που συνυπάρχουν με νεότερα κτίρια αποικιακού ή σύγχρονου στυλ, δημιουργώντας ένα παλίμψηστο διαφορετικών ρυθμών.
Τα παιδιά στον Μαυρίκιο ζουν σε ένα παραμύθι. Περνούν τη μέρα τους στις παραλίες με παιχνίδια και αθλητικές δραστηριότητες.
Τα παιδιά στον Μαυρίκιο ζουν σε ένα παραμύθι. Περνούν τη μέρα τους στις παραλίες με παιχνίδια και αθλητικές δραστηριότητες.
Κάνουμε ψώνια από τις υπαίθριες αγορές που πουλάνε τοπικά προϊόντα, σουβενίρ και είδη ρουχισμού. Εξαιρετικό είναι και το εμπορικό κέντρο αποικιακού ρυθμού, το «Le Caudan Waterfront», που βρίσκεται στη μαρίνα και διαθέτει πολλά μαγαζιά, μπουτίκ, καφετέριες και εστιατόρια. Επίσης το Μουσείο Blue Penny -Μουσείο Νομίσματος του Μαυρίκιου μέσα στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορική πορεία του νησιού.
Στο κόκκινο χωριό Μahebourg Εξι χιλιόμετρα βορειότερα του Πορτ Λουί βρίσκεται το κοσμοπολίτικο παραθαλάσσιο χωριό Grand Bay, με τον εμπορικό παραλιακό δρόμο, τη μαρίνα με τα γιοτ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ένα συγκινητικό ηλιοβασίλεμα πίνοντας καφέ ή κοκτέιλ.
Το «Prince Maurice» δεν είναι απλά ένα ξενοδοχείο. Είναι ο... πρίγκιπας του Μαυρίκιου.
Το «Prince Maurice» δεν είναι απλά ένα ξενοδοχείο. Είναι ο... πρίγκιπας του Μαυρίκιου.
Στη διαδρομή μέσα στο μικρό τοπικό λεωφορείο απολαμβάνουμε τοπία γεμάτα εναλλαγές: ψηλά βουνά, πράσινες χαράδρες, καταρράκτες, πρασινογάλανα νερά, φοίνικες. Ο τόπος αποπνέει γαλήνη. Το απόγευμα μετακινούμαστε νότια με βαρκάκι.
Το γειτονικό κόκκινο χωριό Μahebourg μας ενθουσιάζει. Τα σπίτια εδώ είναι κατακόκκινα, με διαφημιστικά της κόκα κόλα ζωγραφισμένα στο χέρι. Ανταλλάσσουμε ζεστές ματιές και χειραψίες με τους ντόπιους. Μας κερνούν τροπικά φρούτα και λουλούδια - κόκκινα λουλούδια στο κόκκινο χωριό. Κόκκινο είναι και το μπλουζάκι που φοράει ο μελαψός νέος που πουλάει οικιακά είδη. Αγοράζουμε ζωγραφιστά πιάτα φτιαγμένα από τον ίδιο με πηλό και ζωγραφισμένα στο χέρι. Τον επαινούμε για το ταλέντο του και αυτός μας τραγουδά ένα τραγούδι που μοιάζει με γαλλικό αλλά είναι στα Κρεολικά.
Εξωτική ομορφιά. Τιρκουάζ νερά, ολόλευκη άμμος, πολύχρωμες βαρκούλες. Είναι το σκηνικό που κυριαρχεί στον Μαυρίκιο.
Εξωτική ομορφιά. Τιρκουάζ νερά, ολόλευκη άμμος, πολύχρωμες βαρκούλες. Είναι το σκηνικό που κυριαρχεί στον Μαυρίκιο.
Πιο κάτω υπάρχει μια μικρή παράγκα... προς πώληση. Εδώ θα θέλαμε να ζήσουμε για το υπόλοιπο του βίου μας. Ξεχασμένοι στο Παράδεισο. Γευόμαστε ένα πελώριο ψάρι τυλιγμένο σε φύλλα μπανάνας και επιβεβαιώνουμε ότι τελικά όσοι ισχυρίζονται ότι τα ψάρια στον Ινδικό δεν είναι νόστιμα έχουν άδικο.
Ονομα και ιστορία
Οι ντόπιοι παίζουν παραδοσιακή creole μουσική και χορεύουν τον τοπικό χορό Sega. Ενα θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε.
Οι ντόπιοι παίζουν παραδοσιακή creole μουσική και χορεύουν τον τοπικό χορό Sega. Ενα θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε.
Το τροπικό νησί το είχαν ανακαλύψει οι Αραβες και οι Ινδονήσιοι από τον 10ο αιώνα. Το όνομά του όμως το έδωσαν Ολλανδοί ναυτικοί τον 16ο αιώνα, όταν σώθηκαν από έναν τυφώνα, για να τιμήσουν τον Μαυρίκιο του Νασάου που ήταν ο τότε κυβερνήτης και πρίγκιπας των Κάτω Χωρών. Το νησί άλλαξε πολλά χέρια. Aρχικά το είχαν οι Πορτογάλοι, αλλά πέρασε στην κατοχή των Γάλλων το 1715 που το μετονόμασαν σε ile de France (νησί της Γαλλίας). Στους Ναπολεόντειους πολέμους έγινε στόχος του Βρετανών που το κατέκτησαν το 1810 και πήρε πάλι το οριστικό του όνομα Μαυρίκιος. Διασκέδαση
  • «Sam’ s Disco». Μουσικές '80s αλλά και Sega. Eδώ το πάρτι διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και τα κοκτέιλ με τροπικά φρούτα είναι μεθυστικά.
  • «Le Saxophone». Για καταπληκτική μουσική όπου το σαξόφωνο κυριαρχεί. Τζαζ που αναμειγνύεται με την αίσθηση του τροπικού.
  • «Lords of the Night Club». Για να απολαύσετε τον τοπικό χορό Sega από τοπικά συγκροτήματα. Ξέφρενο κέφι.
Σαφάρι στην ενδοχώρα
Το χρώμα της θάλασσας μαζί με τις ολόλευκες αμμουδιές δημιουργούν εικόνες που θα σας αφήσουν άφωνους!
Το χρώμα της θάλασσας μαζί με τις ολόλευκες αμμουδιές δημιουργούν εικόνες που θα σας αφήσουν άφωνους!
Καθισμένοι σε ένα ευρύχωρο Land Rover κατευθυνόμαστε προς την καρδιά του Μαυρίκιου. Τα δάση μοιάζουν με άγρια ζούγκλα. Ο Zilbert, ο οδηγός, ανεβαίνει με το 4χ4 σε πλαγιές που δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι μπορεί να ανέβει όχημα. Ο Zilbert, με την ουλή κοντά στο δεξί του μάτι, θα έπαιρνε σίγουρα ρόλο σε ταινία τύπου Ιντιάνα Τζόουνς στο Χόλιγουντ. Μιλάει άψογα Αγγλικά- που είναι και η επίσημη γλώσσα -Κρεολικά και Γαλλικά. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του νησιού μιλούν με άνεση τις τρεις γλώσσες που διδάσκονται παράλληλα στο σχολείο.
Οι ψαράδες στον Μαυρίκιο έχουν κάνει το ψάρεμα ιεροτελεστία.
Οι ψαράδες στον Μαυρίκιο έχουν κάνει το ψάρεμα ιεροτελεστία.
Το ταξίδι μας στη «ζούγκλα» ανεβάζει την αδρεναλίνη κατακόρυφα. Η φύση έχει την τιμητική της. Κυριαρχεί το πράσινο σε όλες του τις αποχρώσεις. Διασχίζουμε τον Μαυρίκιο σαν να τον διχοτομούμε, σαν να κόβουμε κομμάτια και κρατάει ο καθένας μας αυτό που ταιριάζει στη ψυχή του.
Περνάμε το Ρόουζχιλ, την Μπο Μπασίν, τη Κουρεπίπ, το Βακόας. Κάθε περιοχή έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον με πολύ πράσινο και ζαχαροκάλαμα παντού: είναι ψηλόλιγνα και επιβλητικά και αποτελούν το εθνικό προϊόν της χώρας. Ενα κοπάδι από ελάφια μας ξαφνιάζει ευχάριστα.
Τα βουνά στον Μαυρίκιο είναι υποβλητικά. Ο καλύτερος τρόπος να τα επισκεφτείτε είναι με ένα εκτός δρόμου όχημα.
Τα βουνά στον Μαυρίκιο είναι υποβλητικά. Ο καλύτερος τρόπος να τα επισκεφτείτε είναι με ένα εκτός δρόμου όχημα.
Βγαίνουμε να τα φωτογραφήσουμε μα εκείνα εξαφανίζονται τρομαγμένα. Αργότερα αφήνουμε το τζιπ και μπαίνουμε σε μεγάλες φουσκωτές βάρκες. Διασχίζουμε το Μαύρο Ποτάμι (Le Rivier Noir) και κατεβαίνουμε έναν μικρό καταρράκτη. Λίγα χιλιόμετρα μόνο μας χωρίζουν από το όνειρο.
Από την τροπική βλάστηση βρισκόμαστε στο αποικιοκρατικό σπίτι «Εureca». Σήμερα η υπέροχη έπαυλη που έχει μείνει ανέγγιχτη στον πέρασμα του χρόνου έχει μετατραπεί σε μουσείο. Μπαίνουμε στο εσωτερικό και γυρνάμε αιώνες πίσω. Είναι σαν οι ιδιοκτήτες να λείπουν απλά για ταξίδι, αφού όλα είναι στη θέση τους. Υπάρχουν υπέροχα κρεβάτια με ολοκέντητες κουνουπιέρες, ζωγραφιστά ταβάνια.
Η παραλία Belle Mare είναι μαγευτική, το ίδιο και η πισίνα του ξενοδοχείου όπου θα απολαύσετε το κοκτέιλ σας στο ηλιοβασίλεμα.
Η παραλία Belle Mare είναι μαγευτική, το ίδιο και η πισίνα του ξενοδοχείου όπου θα απολαύσετε το κοκτέιλ σας στο ηλιοβασίλεμα.
Το μπάνιο με τη μαρμάρινη στρογγυλή μπανιέρα, τις βιβλιοθήκες με τα χειροποίητα βιβλία, την τραπεζαρία με τις φίνες πορσελάνες - όλα θυμίζουν ένα αθώο παρελθόν. Από την κουζίνα έρχεται μια θεϊκή μυρωδιά. Κάποιοι μαγειρεύουν αυτά που θα γευτούμε αργότερα έξω, στον φροντισμένο κήπο με τα εξωτικά λουλούδια.
Η μέρα κλείνει με... παράσημο. Καταλήγουμε στην παραλία Poudre d or (χρυσαφένια πούδρα). Απολαμβάνουμε ένα ηλιοβασίλεμα που θα ζήλευε και ο Μικρός Πρίγκιπας.
FAST INFO
Xρήσιμες πληροφορίες
Μέσα σε μια αυτοσχέδια βάρκα απολαύστε το σμαραγδένιο χρώμα των νερών.
Μέσα σε μια αυτοσχέδια βάρκα απολαύστε το σμαραγδένιο χρώμα των νερών.
Θέση: Στον Ινδικό Ωκεανό, λίγο νοτιότερα από τον τροπικό του Καρκίνου και νοτιοανατολικά της Αφρικής που είναι και η πιο κοντινή στον Μαυρίκιο ήπειρος.
Κλίμα: Υπάρχουν δύο εποχές στον Μαυρίκιο. Το καλοκαίρι από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο η θερμοκρασία είναι περίπου 30 βαθμοί Κελσίου. Τον χειμώνα που διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 24 βαθμούς. Στο κεντρικό οροπέδιο η θερμοκρασία είναι 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Επισκεφτείτε τον βοτανικό κήπο Pample­mousse. Υπάρχουν 600 διαφορετικές ποικιλίες δέντρων, αναρίθμητα φυτά και σπάνια εξωτικά πουλιά.
Επισκεφτείτε τον βοτανικό κήπο Pample­mousse. Υπάρχουν 600 διαφορετικές ποικιλίες δέντρων, αναρίθμητα φυτά και σπάνια εξωτικά πουλιά.
Γλώσσα: Η επίσημη γλώσσα είναι τα Αγγλι­κά. Τα Γαλλικά επίσης μιλιούνται πολύ, μαζί με τα Κρεολικά, τα οποία είναι η μητρική τους γλώσσα.
Νόμισμα: Η ρουπία (χαρτονομίσματα των 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000). Το ευρώ και τα δολάρια είναι αποδεκτά.
Ντύσιμο: Ρούχα σπορ, απογευματινά καθώς και μαγιό, σορτς και σανδάλια για την παραλία είναι τα καταλληλότερα. Ιούνιο - Σεπτέμβριο (χειμώνας του Μαυρικίου) θα χρειαστείτε ελαφριά πουλόβερ και ζακέτες για τα βράδια. Οκτώβριο - Μάιο (περίοδος με ζέστη και υγρασία) τα βράδια μπορείτε να φοράτε ελαφριά, λινά ρούχα.
Ο βυθός στον Μαυρίκιο θα σας χαρίσει αξέχαστες εικόνες.
Ο βυθός στον Μαυρίκιο θα σας χαρίσει αξέχαστες εικόνες.
Τα αξιοθέατα με μια ματιάΣτον Μαυρίκιο σας προτείνουμε επίσης:
  • Να επισκεφθείτε το γειτονικό νησί Aigrettes για να δείτε από κοντά τα ροζ περιστέρια.
  • Να νοικιάσετε ένα μικρό ιστιοπλοϊκό (με καπετάνιο) και επισκεφτείτε τα γύρω νησάκια.
  • Να δείτε την παραλία Riambel με την ολόλευκη άμμο και τους κοκοφοίνικες. Επίσης την παραλία Poudre d' or.
  • Να διαβάσετε κάποιο βιβλίο του νομπελίστα Ζαν Μαρί Γκιστάβ λε Κλεζίο, που είναι γέννημα-θρέμμα του Μαυρικίου.
  • Να επισκεφθείτε το θαλάσσιο πάρκο και να κάνετε snorkeling εξερευνώντας τον υπέροχο βυθό.
  • Να φτάσετε στο Mahe­bourg, στα νοτιοανατολικά, με αυτοκίνητο. Είναι η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού και εκεί βρίσκεται και το Μουσείο Ιστορίας.
  • Να θαυμάσετε την ιερή λίμνη των Ινδών, την Βeau Bassin, που έχει δημιουργηθεί από ηφαιστειακή λάβα. Κάθε χρόνο εδώ πραγματοποιείται η μεγαλύτερη ινδουιστική γιορτή.
  • Να επισκεφτείτε το Chama­rel, γνωστό ως την πλαγιά με τα επτά χρώματα γης.
  • Να ανακαλύψετε το Vanil­le Crocodile Park, στον Νότο. Εντυπωσιακό είναι το μεγάλο εκτροφείο κροκοδείλων μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον. Εδώ θα δείτε και τις περίφημες γιγαντιαίες χελώνες του Μαυρικίου.
  • Να θαυμάσετε στα ανοιχτά του κόλπου Tamarin (στα δυτικά) τα κοπάδια των δελφινιών ή τις φάλαινες. Πραγματοποιούνται εκδρομές με σκάφη.
Ο Boτανικός Κήπος του PamplemousseΑυτός ο κήπος είναι πραγματικά ο κήπος του θεού και ένα διαμάντι του Μαυρίκιου. Δημιουργήθηκε από τους Γάλλους το 1735 και το 1768 πήρε την τελική του μορφή και ανακατασκευάστηκε από τον Pierre Poivre. Ζητήστε να πάρετε μαζί σας ένας οδηγό για να σας δείξει τα μυστικά περάσματα (δεν στοιχίζει πάνω από 50 Rs για κάθε άτομο). Υπάρχουν πάνω από 600 ποικιλίες δέντρων, αναρίθμητα τροπικά λουλούδια που έχουν έρθει από την Κούβα, τον Αμαζόνιο και άλλες περιοχές του κόσμου και παντού πετούν τροπικά πολύχρωμα πουλιά. Η καλύτερη περίοδος να το επισκεφτείτε είναι από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο και είναι ανοιχτό από τις 8.00 μέχρι τις 17.30.
ΦαγητόΤα καλύτερα εστιατόρια στο νησί θα τα βρείτε μέσα στα μεγάλα ξενοδοχεία. Επισκεφτείτε το «Royal Palm» και το «Dinarobin» και απολαύστε τις πολύ ιδιαίτερες κουζίνες τους.
  • «Coin Du Nord» ( τηλ: +230 2837312). Φιλόξενο μικρό και τρισχαριτωμένο ακριβώς πάνω στο ποτάμι. Το φαγητό είναι γευστικότατο με πολλές γαλλικές επιρροές και οι τιμές πραγματικά χαμηλές.
  • «Le Flore Mauri­cienne» (τηλ +2302122200). Ενα από τα δύο πιο παλιά εστιατόρια στο Μαυρίκιο. Εδώ θα δοκιμάσετε αυθεντική κρεολέζικη κουζίνα.
  • «Cari Poule» ( τηλ. +2302121295). Αξίζει το περίφημο κοτόπουλο Cadai με την καταπληκτική σάλτσα από καρύδα γιαούρτι και μπαχαρικά.
  • «Βistrot d iles» ( τηλ. +2302083528). Μπορείτε να καθίσετε από το πρωί για ένα εξωτικό πρωινό, το μεσημέρι για τέλειο brunch από τον μπουφέ, και το βράδυ για το ξεχωριστό μενού που αλλάζει κάθε φορά.
*Ευχαριστούμε το προξενείο του Μαυρικίου για τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε (τηλ. 210-3246257)
Tζούλη Αγοράκη

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...