Αργεντινή προφίλ της χώρας

Αργεντινή είναι πλούσια σε πόρους, έχει ένα καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό και είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Νότιας Αμερικής. Αλλά έχει πέσει επίσης θύμα έναν βραχίονα και προτομή του κύκλου.
Μια βαθιά ύφεση προαναγγελθεί την οικονομική κατάρρευση το 2001. Αυτό άφησε περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας και προκάλεσε αναταραχή. Η χώρα αγωνίστηκε με προεπιλογές χρέος ρεκόρ και υποτίμηση του νομίσματος..

Κυβερνητικά κτίρια στην καρδιά της κατάκλισης Μπουένος Άιρες
Πολιτική: Ο πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες είναι η σύζυγος του πρώην προέδρου Νέστορ Κίρσνερ
Οικονομία: Η οικονομία έχει ανακάμψει μετά από το χτύπημα στο έσχατο σημείο το 2001, αλλά η φτώχεια εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση
Διεθνή: Μια διαμάχη της Ουρουγουάης χαρτοβιομηχανίες ξινίζει σχέσεις γειτονίας? Αργεντινή ισχυρισμούς περί κυριαρχίας στο Φώκλαντ, ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος
Μέχρι το 2003 η ανάκαμψη ήταν σε εξέλιξη, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφώνησαν σε ένα ζωτικής σημασίας νέο δάνειο. Από τότε, η Αργεντινή αναδιάρθρωσε τεράστιο χρέος της, προσφέροντας τους πιστωτές νέα ομόλογα για τα ανεξόφλητα αυτά, και έχει εξοφληθεί το χρέος της προς το ΔΝΤ. Αλλά με τη φτώχεια είναι ευρύτατα διαδεδομένες και ανεργία σε υψηλά επίπεδα, πολλοί Αργεντινοί περιμένουν ακόμα τα οφέλη από την οικονομική ανάκαμψη.
Αργεντινή παραμένει κλειδωμένη σε μια εδαφική διαφωνία με την Βρετανία κατά τη διάρκεια των Νήσων Φώκλαντ, τα οποία διέπονται, ως ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, αλλά έχουν ζητηθεί από το Μπουένος Άιρες από τη δεκαετία του 1830.
Το ζήτημα οδήγησε σε πόλεμο το 1982, όταν τα νησιά έπεσε σε μια εισβολή που ξεκίνησε από τη στρατιωτική χούντα της Αργεντινής, αλλά ήταν εκ νέου κατακτήθηκε από τη Βρετανία σε μια σύγκρουση που προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους και στις δύο πλευρές.

Η ήττα οδήγησε στην πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας, αλλά η κληρονομιά της χούντας εξακολουθεί να είναι μια ανοικτή πληγή. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επταετή "βρώμικου πολέμου". Τα όργανα του πολλοί απαχθέντες - γνωστή ως "εξαφανίστηκαν" - δεν έχουν ποτέ βρεθεί.

Έχουν αμνηστίες που προστάτευε πρώην μέλη χούντας από την ποινική δίωξη έχει καταργηθεί και η νομιμότητα της χάριτος που χορηγείται σε στρατιωτικούς ηγέτες στη δεκαετία του 1980 και του 1990 είναι υπό αμφισβήτηση.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...